واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز:
فراز و فرودهای خودروی محبوب فرانسوی/ مروری بر بیش از 2 دهه فعالیت پژو در ایران
مدیرعامل شرکت پژو گفته است اگرچه پژو در مقطعی به دلیل فشارهای وارده و برخی معذوریتها فعالیتهای خود در ایران را متوقف کرده اما برنامه کلی و بلندمدت این شرکت حضور مجدد در بازار خودروی ایران است.
به گزارش نامه نیوز، شرکت خودرو سازی پژو به عنوان بزرگترین خودروساز فرانسوی و دومین خودروساز بزرگ اروپا فعالیت خود را از سال 1889 با ساخت خودرویی با سه چرخ آغاز کرد و پس از چندی با ایجاد نوآوری هایی در زمینه تولید خودرو در جهان جایگاهی قابل قبول کسب کرد و امروزه به عنوان یکی از بزرگترین خودرو سازان دنیا شناخته می شود.
این شرکت از ابتدای فعالیت خود و در پی جذب سهم بازارهای خودروی جهانی با خودروسازان بزرگ اروپایی و آمریکایی و حتی در برهه ای با میتسوبیشی ژاپن همکاری کرد .
در ایران هم از سال 69 مونتاژ و تولید انواع مدل های پژو در شرکت ایران خودرو آغاز شد ولی ایرانیها از سالها قبل با محصولات این خودروساز فرانسوی آشنا بودند. مدل های 404 و 504 از معروف ترین مدل های این خودروساز نزد ایرانیان است .
پس از ورود خط مونتاژ و تولید این خودرو به کشور، از سال 73 هم ساخت داخلی قطعات خودروی پژو توسط شرکت ساپکو در دستور کار قرار گرفت. پژو بنیانگذار روشهای جدید تولید و تامین در ایران بود و هنوز روشهای آن مورد استفاده قرار میگیرد و بیش از هر خودروساز دیگری به بازار و مناسبات صنعت خودرو ایران آشناست که خود مزیت بزرگی است.
مجصولات پژو همواره از اقبال خوبی در میان مشتریان ایرانی برخوردار بوده و پس از توقف تولید پیکان به یکی از ستون های اصلی صنعت خودروی کشور بدل گشت.
از طرفی بازار ایران هم بازاری بی دردسر برای این خودروساز فرانسوی بود. به طوری که در بیش از دو دهه فعالیت این شرکت در ایران نه تنها همواره این فعالیت سود تضمین شده ای برای پژو به ارمغان آورده بلکه بازارهای ما کمترین چالش را برای این خودرو ساز داشته اند.
اگرچه گفته می شود سهم پژو از درآمد بازار ایران یک و نیم درصد است اما از آنجا که این شرکت بدون سرمایه گذاری و با کمترین هزینه تولید در ایران فعالیت می کند همواره سود هنگفتی از این بازار نصیب پژو شده است.
براساس قوانین خودروسازان، پژو برای هر دستگاه خودرویی که در ایران تولید میشود درصدی را بهعنوان حق تولید دریافت میکند و باتوجه به تولید انبوه این خودرو در کشور، سود این خودروساز بسیار چشمگیر است.
در پی تحریم های خارجی علیه ایران پژو هم ارسال قطعات به ایران را به حال تعویق درآورد. در حالی که به نظر می رسید با توجه به بحران مالی در اروپا این شرکت مجبور به این کار شده بود. اواخر سال 91 برند پژو فرانسه به دلیل فشار تحریمها و خط و نشانهای دولتش، از ایران خداحافظی کرد و حاضر نشد برای ارسال قطعه با ایران خودرو همکاری کند. این تصمیم بیش از آنکه صنعت خودروسازی کشورمان را متأثر کند بر پژو خسارتهای سنگینی تحمیل کرد. به گونهای که پژو مجبور شد برخی از سایتهای خودروسازی خود را تعطیل کند و برای جبران بدهیهای خود چارهای بیندیشد.
با کمک دولت فرانسه باز هم مشکل پژوییها حل نشد و میزان بدهی آنها سیر صعودی پیدا کرد و به بیش از 4هزار میلیارد یورو رسید. ایران خودرو هم آنطور که پیشبینی شده بود با کاهش تولید مواجه شد. این کاهش به دلیل قطع واردات قطعات خودرو بود. به هر ترتیب باوجود آنکه ایران در تولید خودروهای پژو به درصد بالایی از خودکفایی رسیده است ولی در تولید برخی از قطعات هنوز وابستگیهایی وجود دارد. با این تفاسیر ایران خودرو برای برون رفت از شرایط پیش آمده و جلوگیری از کاهش تولید به سراغ قطعه سازان داخلی رفت و توانست به موفقیتهایی نیز دست پیدا کند. با کش و قوسهای فراوان بالاخره پژو به ایران بازگشت. بازگشتی که در آن، ایران شروط جدیدی را لحاظ کرده است.
در روزهای اخیر خبرهایی مبنی بر بازگشت پژو به ایران در رسانه ها مطرح شده است و پس از سفر مدیر عامل پژو به همراه چند تن از مدیران ارشد این شرکت به تهران، مدیر عامل پژو به خواست این شرکت فرانسوی برای بازگشت به ایران تاکید کرد و گفت توافقات کلی در این زمینه صورت گرفته است.
وی اظهار کرد که اگرچه پژو در مقطعی به دلیل فشارهای وارده و برخی معذوریتها فعالیتهای خود در ایران را متوقف کرده اما برنامه کلی و بلندمدت این شرکت حضور مجدد در بازار خودروی ایران است.
در این زمینه مدیرعامل ایران خودرو نیز خواستار سرمایهگذاری پژو در راهاندازی خطوط تولیدی در دور جدید فعالیتهای این شرکت در ایران شده و تاکید کرده سرمایهگذاری شرط اصلی بازگشت مجدد پژو به بازار ایران است.
هاشم یکهزارع همچنین تاکید کرده که پژو در دور جدید همکاریها برخلاف روند قبلی فعالیتها که به ارسال قطعه به ایران محدود میشد، باید انتقال تکنولوژی و طراحی و تولید مشترک محصولات جدید و به روز خود را در دستور کار قرار دهد.
وی خاطرنشان میکند: حضور مدیرعامل پژو در این مقطع زمانی در ایران نشانه درایت و زمان سنجی این شرکت فرانسوی برای محکم کردن جای پای خود در ایران پس از تحریم است. دو تا سه ماه پس از لغو تحریم با آماده شدن برنامههای اجرایی دور جدید فعالیتهای پژو در ایران در سطح گستردهای آغاز میشود.
این در شرایطی است که مدیرکل دفتر صنایع خودرو و نیرومحرکه وزارت صنعت، معدن و تجارت با تاکید بر اینکه این وزارتخانه در قرارداد میان پژو و ایران خودرو دخالت نمی کند، گفته است خودروسازان خود باید قراردادهای مشترک با شرکای خارجی را پیگیری کنند و در این زمینه وزارت صنعت دخالت نخواهد کرد.
حال باید منتظر ماند تا ببینیم ادامه فعالیت این برند خوش نام صنعت خودرو در ایران چه می شود. براساس جدیدترین اخبار به دست آمده در مذاکرات مدیرعامل پژو با مدیرعامل ایران خودرو توافقات کلی درباره آغاز همکاریهای مشترک حاصل شده و تیمهای کارشناسی در حال تدوین جزئیات مربوط به این کار هستند.
1393/2/21
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 34]