واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
مجلس سنای فیلیپین توافقنامه همکاری نظامی با آمریکا را زیر سوال برد کوالالامپور- ایرنا - مجلس سنا فیلیپین توافقنامه همکاری نظامی آمریکا و این کشور را بدنبال افزایش انتقادها از آن مورد بررسی قرار می دهد.
به گزارش ایرنا، آمریکا و فیلیپین هشتم اردیبهشت ماه همزمان با سفر باراک اوباما به مانیل توافقنامه 10 ساله ای امضا کردند که براساس آن نظامیان آمریکایی بیشتری اجازه می یابند در اوج اختلافات ارضی پکن - مانیل به صورت شناور در پایگاه های آمریکا در فیلیپین مستقر شوند.
مخالفان، این توافقنامه را یکطرفه و به نفع دولت آمریکا می دانند و به شدت از آن انتقاد می کنند.
نمایندگان مجلس سنای فیلیپین نیز طی روزهای اخیر با انتقاد از امضای توافقنامه نظامی مانیل – واشنگتن معتقدند این توافقنامه با عجله امضا شده و باید در مجلس مورد بررسی قرار گیرد.
مخالفان توافقنامه همکاری نظامی فیلیپین و آمریکا معتقدند این توافقنامه نقض حق حاکمیت فیلیپین است و دست مانیل خالی است و بهره ای از آن نمی برد.
نری کولمنارس از نمایندگان سنا فیلیپین معتقد است: مانیل همه چیز را به صورت رایگان از دست داده است. این توافقنامه نامحدود است و 10 ساله نیست. اگر نگاه کنید متوجه می شوید که توافقنامه به طور خودکار پس از 10 سال تمدید می شود مگر اینکه فسخ شود.
این توافقنامه در عرض 10 ماه و پس از هشت دور مذاکره مقامات نظامی آمریکا و فیلیپین آماده و با عجله به دلیل سفر باراک اوباما به مانیل امضا شد.
مقامات دو کشور توافق کرده بودند این توافقنامه قبل از سفر اوباما به مانیل امضا شود و چند ساعت قبل از این سفر نیز به امضای طرفین رسید.
مردم فیلیپین که تجربه حضور گسترده نیروهای آمریکایی را برای چند دهه تا سال 1991 در این کشورداشتند پیش از امضای توافقنامه تجمعات مختلفی مقابل سفارت آمریکا در مانیل برگزار کردند که تمام این تجمعات با واکنش پلیس مواجه شد.
با مخالفت های اخیر نمایندگان مجلس سنا فیلیپین که خواستار بررسی این توافقنامه شده اند بعید به نظر می رسد دولت این کشور توان پاسخگویی به منتقدان را داشته باشد.
این نمایندگان با محور قرار دادن سخنان اوباما که هدف از این توافقنامه مقابله با چین نیست، به اختلافات ارضی مانیل – پکن اشاره می کنند و معتقدند اگر این پیمان نتواند مانع تعرضات چین شود برای فیلیپین سودی نخواهد داشت.
کولمنارس می گوید اوباما در بخشی ازسخنان خود به صراحت گفت ایالات متحده قصد ندارد برای دفاع از فیلیپین مداخله کند و دلیل آن را روابط اقتصادی گسترده واشنگتن با پکن دانست.
از سوی دیگر مقامات دولتی فیلیپین همچنان به دفاع از توافقنامه نظامی این کشور و آمریکا می پردازند و معتقدند این توافق تا حد زیادی به برنامه نوسازی ارتش فیلیپین کمک می کند.
البته باید توجه داشت که مانیل و واشنگتن هر کدام به دنبال اهداف متفاوتی در این توافقنامه هستند. فیلیپین در این توافقنامه بدنبال تقویت جایگاه خود و جستجو برای ایجاد سپر امنیتی با توجه به وضعیت متزلزل نظامی این کشور است و آمریکا نیز سیاست ورود مجدد به آسیا را دنبا می کند. نقطه ای که فکر می کند با حضور چین قدرتش با ابهام مواجه شده است.
مساله دیگری که نمایندگان مجلس سنا فیلیپین را به واکنش واداشته است عدم تمایل مقامات آمریکا و فیلیپین برای امضای پیمان همکاری نظامی به جای توافقنامه است که مصوبه این مجلس را نیاز دارد.
توافقنامه ها به لحاظ حقوقی یک پیمان به شمار نمی آیند و نیاز به تایید مجلس سنای فیلیپین ندارند و نمایندگان اکنون در مقابل علامت سوال قرار گرفته اند که چرا دولت در این مساله مهم به سمتی حرکت کرده است که دیدگاه مجلس در آن نباشد.
به هر شکل حضور مجدد نیروهای آمریکایی اکنون به موضوعی حساس در فیلیپین تبدیل شده است و در آینده باید شاهد واکنش های زیادی از سوی مجلس سنا و مردم بود.
معترضان معتقدند این توافقتنامه دستاورد حرکت های گذشته را که باعث خروج نیروهای آمریکایی از فیلیپین پس از یک قرن شد از بین می برد.
آساق**1611
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
20/02/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 32]