تبلیغات
تبلیغات متنی
محبوبترینها
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1837825210
سازوکارهای قانونی حمایت از مالکیت فکری و اختراعات
واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران:
سازوکارهای قانونی حمایت از مالکیت فکری و اختراعات
تجارت بینالملل و گردش آزاد کالا و خدمات در میان کشورها موجب توسعه اقتصادی و رفاه عمومی مردم جهان میشود. تجارت کالا و خدمات در اکثر موارد مبتنی بر یکی از مصادیق مالکیت فکری است.
به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، در جهان امروز نقش حقوق مالکیت فکری در رشد تولید، توسعه صادرات و افزایش سرمایهگذاری خارجی مورد تایید همه نظامهای اقتصادی جهان است.
تجارت بینالملل و گردش آزاد کالا و خدمات در میان کشورها موجب توسعه اقتصادی و رفاه عمومی مردم جهان میشود. تجارت کالا و خدمات در اکثر موارد مبتنی بر یکی از مصادیق مالکیت فکری است.
در این باره به گفتوگو با دکتر مهدی زاهدی عضو هیات علمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی پرداختهایم که در ادامه میخوانید.
ضرورت حمایت از مالکیت فکری
زاهدی با بیان اینکه تجار و صاحبان سرمایه هنگامی حاضر به تجارت کالا و خدمات خود میشوند که در کشور سرمایهپذیر از اختراعات علائم تجارتی و طرحهای صنعتی آنان حمایت شود، میگوید: هر کالای صنعتی مبتنی بر یک یا چند اختراع ثبتشده است و هر کالای تجارتی مبتنی بر یک یا چند علامت تجارتی و طرح صنعتی است. اگر در کشور سرمایهپذیر از این اختراعات و علایم تجارتی و طرحهای صنعتی حمایت کافی نشود کالاهای تقلبی ساخته و با علائم جعلی به بازار عرضه میشود و در این میان هم صاحبان فکر و اندیشه (مخترعان و مبتکران)، هم صاحبان سرمایه (تجار و صنعتگران) و هم مصرفکنندگان زیان هنگفتی میبینند و این امر موجب کاهش رقابت، کاهش کیفیت کالاها و از بین رفتن انگیزه برای ابتکار و خلاقیتهای آتی میشود. وی ادامه میدهد: در این وضعیت، جامعه دچار رکود و توسعهنیافتگی میشود و سرمایههای خارجی نیز به سوی بازارهای دیگر میروند؛ از این روی لازم است از آثار فکری اعم از خلاقیتهای فکری که در صنعت بهکار میروند یا اثار ادبی و هنری، حمایت کافی صورت گیرد.
زاهدی در پاسخ به این سوال که حمایت از آثار ادبی و هنری به چه صورت انجام میشود؟ اظهار میدارد: حمایت در شکل قانونگذاری در دنیای امروز دیگر اختیاری نیست. مقررات بینالمللی الزامات متعددی را برای قانونگذاران ملی وضع کرده است و کشورها برای باقی ماندن در چرخه تجارت بینالملل مجبورند این الزامات را بپذیرند مانند «مقررات تریپس» که سازمان تجارت جهانی را ایجاد کرد.
وی میافزاید: کشورها برای پیوستن به سازمان وایپو (سازمان جهانی مالکیت معنوی) ملزم هستند مقررات متعددی را بپذیرند و آنها را در قانونگذاری ملی خود درج کنند و از جمله مواردی که باید درج کنند موافقتنامه راجع به جنبههای مرتبط با تجارت حقوق مالکیت فکری است.
سابقه قانونگذاری برای حمایت از مالکیت فکری
سابقه قانونگذاری برای حمایت از مالکیت فکری در ایران به بیش از 80 سال قبل برمیگردد و در طی این سالها و خصوصا در بیست سال اخیر، ایران به کنوانسیونهای بینالمللی متعددی در این زمینه پیوسته است از جمله به کنوانسیون پاریس برای حمایت از مالکیت صنعتی و کنوانسیون تاسیس سازمان جهانی مالکیت فکری.
زاهدی اظهار میکند: با این حال از مهمترین قوانینی که در طی سالهای اخیر به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده است «قانون ثبت اختراعات طرحهای صنعتی و علائم تجارتی» مصوب 1386 و «قانون حمایت از نشانههای جغرافیایی» مصوب 1383 است.
وی درباره نحوه حمایت از علایم تجاری و طرحهای صنعتی بیان میکند: به موجب این قوانین، قانونگذار ایرانی از اختراعات علائم تجارتی، نشانههای جغرافیایی و طرحهای صنعتی حمایت میکند. به غیر از نشانههای جغرافیایی که برای آنها الزامی وجود ندارد سایر مصادیق مالکیت صنعتی باید در اداره مالکیت صنعتی به ثبت برسد تا از حمایت قانونگذار برخوردار شود.
شرایط حمایت از اختراع
این حقوقدان در تعریف اختراع میگوید: به موجب قانون 1386، اختراع نتیجه فکر فرد یا افراد است که برای اولین بار فرایند یا فراوردهای خاص را ارائه و مشکلی را در یک حرفه، فناوری، صنعت و مانند آنها حل میکند. بنابراین اختراع برای اینکه ثبت شود تا متعاقبا مورد حمایت قرار گیرد باید حاوی ابتکار جدید باشد و در رشتهای از صنعت نیز قابل ساخت یا استفاده باشد.
وی تصریح میکند: در صورتی که اختراع دارای شرایط فوق باشد در اداره ثبت اختراعات، ثبت میشود و قانونگذار برای مدت 20 سال از آن حمایت خواهد کرد.زاهدی با بیان اینکه حمایت از اختراع یعنی بهرهبرداری انحصاری در طول این مدت که منحصرا به مخترع تعلق دارد، میگوید: هیچکس به غیر از مالک اختراع حق ساخت، صادرات، واردات، عرضه برای فروش و ذخیره به قصد عرضه برای فروش از اختراع را ندارد.به گفته این حقوقدان، مخترع میتواند حقوق مادی خود را به دیگران در مقابل عوض انتقال دهد که در این صورت حقوق ناشی از اختراع به انتقالگیرنده منتقل میشود.
شرایط حمایت از طرح صنعتی
زاهدی منظور قانونگذار از صنعت را معنای گسترده آن میداند که شامل مواردی نظیر صنایع دستی، کشاورزی، ماهیگیری و خدمات نیز میشود. وی طرح صنعتی را ترکیب یا شکل یک فراورده صنعتی یا محصولی از صنایع دستی میداند. وی در توضیح این مطلب ادامه میدهد: بسیاری از کالاها و محصولات در بازار بهعلت شکل ظاهری خود مصرفکنندگان را جذب میکند و همین ظاهر زیبا موجب افزایش فروش محصول میشود. طرح صنعتی در کالاهای لوکس مانند جواهرات، عطریات و حتی سایر کالاها مانند اتوموبیل لوازم خانگی و لوازم صوتی و تصویری نقش اساسی در جذب مصرفکننده دارد.
به گفته این استاد دانشگاه، طرح صنعتی زمانی قابل ثبت است که جدید یا اصیل باشد و قبلا در هیچ نقطهای از جهان افشا نشده باشد.
چنانچه طرح صنعتی ثبت شود قانونگذار ایرانی برای مدت 5 سال از آن حمایت خواهد کرد که البته در صورت درخواست متقاضی میتوان برای دو دوره پنجساله متوالی دیگر نیز تمدید کرد در نتیجه جمعا 15 سال قابل حمایت است.
علایم تجاری و شرایط حمایت از آن
به موجب قانون 1386 علائم تجاری نیز قابل ثبت و حمایت است. امروزه همه کالاها و خدمات به مشتریان با علامت تجارتی معرفی میشوند و مصرفکنندگان با دیدن علائم تجاری کالای مورد نظر خود را از میان کالاهای مشابه، از میان تولیدکنندگان متعدد انتخاب و خریداری میکند.
زاهدی با بیان مطالب فوق میافزاید: علائم تجاری به نوعی نشاندهنده کیفیت کالای عرضه شده است بنابراین لازم است از علائم تجارتی حمایت شود تا اشخاص ثالث با سوءاستفاده از شهرت تولیدکنندگان، کالاهای بدون کیفیت را با علامت تولیدکنندگان اصلی به بازار ارائه ندهند و بدین ترتیب موجب گمراهی و فریب مصرفکننده نشوند.
برای ثبت یک علامت تجارتی کافی است علامت انتخابشده قابل رویت و دارای دو ویژگی باشد:
الف) دارای وجه تمایز باشد یعنی بتواند کالاها و خدمات اشخاص عقیقی یا حقوقی را از هم متمایز سازد.
ب) علامت تجارتی نباید گمراهکننده باشد یعنی مصرفکننده را در خصوص مبدا جغرافیایی یا خصوصیات کالا و خدمات به اشتباه بیندازد.
وی تاکید میکند: علائمی که شبیه علائم تجاری ثبتشده قبلی است و از طریق همین شباهت موجب فریب و گمراهی مصرفکننده میشود یا عین یا تقلیدی از نشانههای نظامی، پرچم کشورها یا علائم سازمانهای دولتی بینالملل و مانند آنها یا خلاف موازین شرعی، نظم عمومی یا اخلاق حسنه هستند قابل ثبت و حمایت نیستند.
زاهدی در مورد مدت حمایت از علایم تجاری بیان میکند: علائم تجارتی در صورت ثبت، برای مدت 10 سال حمایت میشوند که البته با پرداخت هزینههای مقرر و با درخواست مالک برای دورههای متوالی دهساله قابل تمدید است.
حرف پایانی
زاهدی با بیان این مطلب که تمامی مصادیق فوق یعنی اختراع، طرح صنعتی، علائم تجارتی و نشانههای جغرافیایی مورد حمایت کامل قانونگذار ایرانی است و حقوق انحصاری بهرهبرداری از آنها به مالک تعلق دارد، میگوید: انجام هرگونه فعالیتی در ایران توسط اشخاصی غیر از مالک و بدون موافقت وی بهعنوان نقض حقوق تلقی میشود.
وی در پاسخ به این سوال که چه ضمانت اجرایی برای نقضکننده این حقوق پیشبینی شده است، میگوید: هر شخصی که با علم و عمد مرتکب عملی شود که نقض حقوق به شمار آید، مجرم شناخته میشود و علاوه بر جبران خسارت به پرداخت جزای نقدی از ده میلیون ریال تا پنجاه میلیون ریال یا حبس تعزیری از نود و یک روز تا شش ماه یا هر دوی آنها محکوم میشود. مجازات مجرم در این موارد مانع از مطالبه خسارات توسط مالک حق نیست و مالک حق برای جبران خسارات واردشده ناشی از عمل ناقض، حتی در مواردی که جرم اثبات نمیشود اما نقض حق صورت گرفته است میتواند از دادگاه جبران خسارت را نیز در خواست کند.
زاهدی در پایان در مورد الحاق ایران به کنوانسیونهای حمایت از آثار ادبی و هنری اظهار میگند: قانوگذار ایرانی هرچند تاکنون به کنوانسیونهای مربوط به حمایت از آثار ادبی و هنری ملحق نشده است اما در حوزه ملی و در سطح قانونگذاری داخلی مقررات و قوانین متعددی در خصوص حمایت از مالکیتهای ادبی و هنری وضع کرده است مانند قانون حمایت از مولفان، مصنفان و هنرمندان مصوب 1348، قانون ترجمه و تکثیر کتب و نشریات و آثار صوتی مصوب 1352 و قانون حمایت از حقوق پدیدآورندگان نرمافزارهای رایانهای 1379 که به موجب قوانین مزبور و تصویبنامه و آییننامههای مصوب هیات وزیران در نظام حقوقی ایران نیز آثار ادبی و هنری که برای اولین بار در ایران انتشار یافته است، حمایت قانونی میشود.
بنابراین قانونگذار ایرانی باتوجه به اهمیت حمایت از آثار فکری و نقش روزافزون این آثار در توسعه اقتصادی و اجتماعی جامعه اقدام به ایجاد و وضع نظام حمایتی مناسب برای تولیدکنندگان و خالقان آثار فکری هم در زمینه مالکیت صنعتی و هم در حوزه آثار ادبی و هنری کرده است.
تاریخ انتشار: ۱۳ ارديبهشت ۱۳۹۳ - ۲۳:۳۸
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: باشگاه خبرنگاران]
[مشاهده در: www.yjc.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 41]
صفحات پیشنهادی
توسعه پایدار با حمایت از حقوق مالکیت فکری میسر می شود
فرهنگ و ادب ادیبات ایران معاون حقوقی رئیس جمهور توسعه پایدار با حمایت از حقوق مالکیت فکری میسر می شود معاون حقوقی رئیس جمهور گفت رسیدن به توسع پایدار در کشور با حمایت از حقوق مالکیت فکری در حوزه های ادبی و هنری امکانپذیر است الهام امین زاده معاون حقوقی رئیس جمهور عصر امروز شحمایت از مالکیت فکری در کشور فرهنگ سازی نشده است
رییس انجمن علمی حقوق مالکیت معنوی حمایت از مالکیت فکری در کشور فرهنگ سازی نشده است تهران - ایرنا - رییس انجمن علمی حقوق مالکیت معنوی ایران گفت حمایت از مالکیت فکری در کشور فرهنگ سازی نشده و باید این موضوع در میان مردم عادی حقوقدانان قضات و دیگر مسوولان نهادینه شود به گزارش خایران در حمایت از مالکیت فکری نقش بسزایی دارد
ایران در حمایت از مالکیت فکری نقش بسزایی دارد تهران- ایرنا - معاون دبیر کل سازمان جهانی مالکیت فکری گفت تلاش ایران در حمایت از مالکیت فکری نقش به سزایی در توسعه کشور دارد به گزارش روابط عمومی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ترور کلارک روز شنبه در چهارمین همایش حقوق مالکیت ادبی ولایحه حمایت از مالکیت فکری آثار علمی، ادبی، هنری و حقوق مرتبط در روزهای آینده در دولت مطرح میشود
در چهارمین همایش ملی حقوق مالکیت ادبی هنری و حقوق مرتبط بیان شد لایحه حمایت از مالکیت فکری آثار علمی ادبی هنری و حقوق مرتبط در روزهای آینده در دولت مطرح میشود حجتالاسلام والمسلمین پورمحمدی وزیر دادگستری گفت لایحه 119 مادهای حمایت از مالکیت فکری آثار علمی ادبی هنری و علومتحول جدی در عرصه حمایت از مالکیت فکری در ایران ایجاد شده است
تحول جدی در عرصه حمایت از مالکیت فکری در ایران ایجاد شده است تهران - ایرنا - نماینده سازمان جهانی مالکیت معنوی گفت با حمایت جدی مسوولان اجرایی کشور به ویژه دولتمردان مجلس قوه قضاییه و دیگر مسوولان تحولی جدی در عرصه حمایت از مالکیت فکری در ایران ایجاد شده است به گزارش خبرنگارفرهنگ حمایت از مالکیت فکری در کشور جا نیفتاده است
شنبه ۶ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۱۳ ۰۷ رییس انجمن علمی حقوق مالکیت معنوی ایران گفت متاسفانه کشورهای در حال توسعه کمتر به مالکیت فکری اهمیت میدهند و دلیل آن نرسیدن به توسعه دانشبنیان و توسعه اقتصادی است به گزارش خبرنگار حقوقی خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا دکتر حسین صفایی با حضور درانتقاد دبیر اتحادیه ناشران از لایحه مالکیت فکری/ شجاعی: ناگزیر از پیوستن به کنوانسیون برن هستیم
فرهنگ و ادب ادیبات ایران در نشست بررسی پیوستن به کپی رایت مطرح شد انتقاد دبیر اتحادیه ناشران از لایحه مالکیت فکری شجاعی ناگزیر از پیوستن به کنوانسیون برن هستیم مدیر دفتر کتاب وزارت ارشاد با بیان اینکه کنوانسیون برن در اوج سلطه استعمار به تصویب رسیده است در عین حال تاکید کردقانونی جامع برای حمایت از آمران به معروف تصویب کنید
درخواست اساتید و طلاب حوزه از روسای دو قوه قانونی جامع برای حمایت از آمران به معروف تصویب کنید خبرگزاری رسا شماری از اساتید و طلاب حوزه علمیه قم با امضای طوماری از روسای قوه مقننه و قضاییه خواستند با تدوین و تصویب قانونی جامع و کامل در حمایت از آمران به معروف و ناهیان از منکرلایحه حمایت از مالکیت علمی و فرهنگی به دولت آمده است
پورمحمدی لایحه حمایت از مالکیت علمی و فرهنگی به دولت آمده است تهران - ایرنا - وزیر دادگستری گفت لایحه حمایت از مالکیت علمی فرهنگی و هنری از مجلس شورای اسلامی به صحن دولت آمده و تلاش می کنیم آن را تا پایان فصل بهار از دولت عبور دهیم به گزارش خبرنگار اجتماعی ایرنا حجت الاسلامنیاز امروز جامعه، تاکید بر حقوق مالکیت فکری است
حجت الاسلام پورمحمدی نیاز امروز جامعه تاکید بر حقوق مالکیت فکری است خبرگزاری رسا ـ وزیر دادگستری تعریف و اجرای یک حوزه حقوقی گسترده فکری را برای جامعهای پویا لازم دانست و گفت جامعهای که افراد عالم و اندیشمند در عرصههای مختلف علمی دارد باید یک حوزه حقوقی گسترده فکری داشته بانماینده مجلس: با تصویب لایحه حمایت از کودکان، ضعف قانونی در این زمینه برطرف می شود
نماینده مجلس با تصویب لایحه حمایت از کودکان ضعف قانونی در این زمینه برطرف می شود اصفهان - ایرنا - سخنگوی کمیسیون حقوقی و قضایی مجلس شورای اسلامی گفت با تصویب لایحه حمایت از کودکان خلاء های حمایتی که در قانون فعلی وجود دارد برطرف خواهد شد محمد علی اسفنانی روز یکشنبه در گفتسازوکارهای قانونی نظارت بر استاندارد کالا
سازوکارهای قانونی نظارت بر استاندارد کالا اولین قدمی که در مورد استاندار در ایران برداشته شد در سال ۱۳۰۴ بود که قانون اوزان و مقیاسها به تصویب رسید به گزارش نامه نیوز به نقل از باشگاه خبرنگاران در ابتدا موسسهای به صورت یک اداره آزمایشگاهی زیر نظر اداره بازرگانی تاسیس و در زمینميدانيم عضويت در سازمان جهاني مالكيت فكري به نفع ماست يا نه
نميدانيم عضويت در سازمان جهاني مالكيت فكري به نفع ماست يا نه در گذشته مجموع قوانيني در رابطه با بحث حمايت از مالكيت فكري آثار ادبي و هنري تنظيم شده بود كه نواقص زيادي داشت علي جنتي وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي در حاشيه چهارمين همايش ملي مالكيت ادبي هنري و حقوق مربوط در جمع خبرنگاصاحبان اندیشه و نوآوری باید مورد احترام و حمایت قانونی قرار گیرند
شنبه ۶ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۲۱ ۱۸ معاون حقوقی رییسجمهوری عصر امروز شنبه در چهارمین همایش ملی حقوق مالکیت ادبی هنری و حقوق مرتبط با رویکرد ویژه به نقش سازمانهای مدیریت جمعی اظهار امیدواری کرد تا این همایشها بتواند در جهت گسترش و آگاهی عمومی مردم در حوزه مالکیت فکری نقش به سزایی ااطلاع از قواعد مالکیت فکری در جلوگیری از فرار مغزها موثر است
شنبه ۶ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۱۳ ۳۳ معاون آسیا و اقیانوسیه وایپو گفت واگذاری ثبت اختراعات تحت لیسانس از فرار مغزها جلوگیری میکند به گزارش خبرنگار حقوقی خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا حسین مویدالدین معاون آسیا و اقیانوسیه وایپو اظهار کرد تاکنون بیش از بیست علائم تجاری ایرانی در عرحقوق مالکیت فکری و استانداردسازی محصولات، زیربنای توسعه اقتصاد دانش بنیان
یکشنبه ۷ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۱۱ ۱۲ وزیر علوم تحقیقات و فناوری مهمترین زیر نظامها برای عرضه و تقاضای محصولات دانش بنیان را زیر نظام حقوق مالکیت فکری و استانداردسازی محصولات عنوان و بر ضرورت توجه به این زیرنظامها تاکید کرد به گزارش خبرنگار علمی خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا دکدر حوزه مالکیت فکری نیازمند تحرک برجسته حقوقی هستیم
شنبه ۶ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۱۰ ۵۸ وزیر دادگستری از تصویب لایحه حمایت از مالکیت فکری معنوی و حقوق مرتبط با آن در آیندهای نزدیک خبر داد به گزارش خبرنگار حقوقی خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا حجتالاسلام و المسلمین مصطفی پورمحمدی در چهارمین همایش ملی حقوق مالکیت ادبی و هنری و حقوق-
گوناگون
پربازدیدترینها