محبوبترینها
آیا میشود فیستول را عمل نکرد و به خودی خود خوب میشود؟
مزایای آستر مدول الیاف سرامیکی یا زد بلوک
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1855351245
معرفی میراث جهانی یونسکو در ایران (2)
واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها:
معرفی میراث جهانی یونسکو در ایران (2)
ما در این مطلب دنبالهدار شما را با 16 میراث جهانی یونسکو در ایران آشنا می کنیم. بد نیست بدانید هر 16 اثر ثبت شده ایران در میراث جهانی یونسکو، فرهنگی هستند. در این مطلببه طور ویژه در مورد پاسارگاد نوشتهایم.
برترین ها: میراث جهانی یونسکو به همه انسانهای زمین، فارغ از نژاد، مذهب و ملیت خاص تعلق دارد. این میراث نام عهدنامهای بینالمللی است که در تاریخ ۱۶ نوامبر ۱۹۷۲ میلادی به تصویب مجمع عمومی یونسکو رسید. هدف آن نیز حفظ آثار تاریخی، طبیعی و فرهنگی بشر است که اهمیت جهانی دارند.
ما در این مطلب دنبالهدار شما را با 16 میراث جهانی یونسکو در ایران آشنا می کنیم. بد نیست بدانید هر 16 اثر ثبت شده ایران در میراث جهانی یونسکو، فرهنگی هستند. در این مطلببه طور ویژه در مورد پاسارگاد نوشتهایم.
مطلب مرتبط:
معرفی میراث جهانی یونسکو در ایران (1)
مجموعه میراث جهانی پاسارگاد
مجموعه میراث جهانی پاسارگاد مجموعهای از سازههای باستانی برجایمانده از دوران هخامنشی است که در شهرستان پاسارگاد در استان فارس جای گرفتهاست.
این مجموعه دربرگیرنده ساختمانهایی چون آرامگاه کوروش بزرگ، باغ پادشاهی پاسارگاد، کاخ دروازه، پل، کاخ بار عام، کاخ اختصاصی، دو کوشک، آبنماهای باغ شاهی، آرامگاه کمبوجیه، ساختارهای دفاعی تل تخت، کاروانسرای مظفری، محوطهٔ مقدس و تنگه بلاغی است.
پاسارگاد، پنجمین مجموعه ثبتشده در فهرست آثار میراث جهانی در ایران است که در نشست یونسکو که در تیرماه سال ۱۳۸۳ در چین برگزار شد به دلیل دارا بودن شاخصهای فراوان با صد در صد آرا در فهرست میراث جهانی به ثبت رسید.
شهر باستانی پاسارگاد نخستین پایتخت شاهنشاهی هخامنشی در قلب استان فارس، در دشت رودخانه پُلوار قرار دارد. نام شهر «اردوگاه پارس» دلالت از موقعیت مکانی شهر دارد. شهر توسط کوروش دوم در سده ششم قبل از میلاد ساخته شد. محوطه اصلی توسط یک منطقه طبیعی بزرگ احاطه و محافظت شدهاست. محوطه اصلی شامل بناهای تاریخی زیر است.
آرامگاه کوروش بزرگ
برجسته ترین بخش مجموعه پاسارگاد، بنای آرامگاه کورش بزرگ است که پیشتر مشهور به «مشهد مادر سلیمان» بود. این آرامگاه نزدیک ۵۳۰ تا ۵۴۰ پیش از میلاد از سنگ آهکی به رنگ سفید ساخته شدهاست. بنای آرامگاه میان باغهای سلطنتی قرار داشته و از سنگهای بزرگ، که درازای پاره ای از آنها به هفت متر میرسد، ساخته شدهاست.
بنای آرامگاه دو بخش شناخته شده دارد؛ سکویی ۶ پلهای که قاعده آن مربع مستطیلی به وسعت ۱۶۵ متر مربع است و یک چهاردیواری کوچک به وسعت 5.7 متر مربع که سقف شیب بامی دارد و ضخامت دیوارهایش به 5.1 متر میرسد.
خزانهٔ آرامگاه، در بالاترین نقطه، ریخت یک خانهٔ شیروانی ساده با یک ورودی کوچک در غرب را دارد. نزدیک به صد سال پیش باور بر این بود که این بنا آرامگاه مادر سلیمان باشد و در دورهٔ اتابکان در زمان آل بویه با استفاده از ستونهای برجای مانده از کاخهای باستانی مسجدی با نام «مسجد اتابکی» در گرد آن ساخته و یک محراب کوچک در خزانهٔ آرامگاه کندهکاری شد. در دههٔ ۱۹۷۰ بقایای مسجد پاکسازی شده و تکههای تاریخی به نزدیکی مکانهای اصلیشان بازگردانده شدند.
استحکامات دفاعی تل تخت
نزدیکترین بنا آرامگاه کمبوجیه و دورترین بنا که در مرکز قسمت بالایی تصویر دیده میشود آرامگاه کورش بزرگ است. بین این دو بنا، ویرانههای کاخهای هخامنشی دیده میشوند.
این سازه ها با وسعتی در حدود 8 هزار متر مربع روی تپهای بزرگ در انتهای شمالی پاسارگاد قرار دارند. سازه های یادشده معماری چهار دوره شامل دوره اول هخامنشی، دوره دوم هخامنشی، دوره سلوکی و اشکانی و دوره ساسانی را به خود اختصاص دادهاند.
مجموعه پادشاهی
کاخ اختصاصی
این مجموعه در مرکز پاسارگاد قرار گرفتهاست و از تعدادی کاخ تشکیل شده که در اصل در محدوده مجموعه باغها قرار دارند. بدنه اصلی کاخها از سالنهای ستوندار تشکیل شدهاست. تالار عمومی حدودا در سال ۵۳۹ پیش از میلاد ساخته شده است. تالار ستوندار آن دو ردیف چهار ستونی دارد. پایه ستونها از سنگ سیاه هستند و بدنه آنها از سنگ آهکی سفید است.
برخی از نقوش برجستهٔ درگاهها حفظ شدهاند، که پیکر انسان و دیوها را نشان میدهند. کاخ مسکونی کوروش دوم بین سال های ۵۳۰ تا ۵۳۵ پیش از میلاد بنا شدهاست. سالن ستوندار این کاخ پنج ردیف ستون و در هر ردیف شش ستون دارد.
کاخ دروازه در حدود شرقی محوطهٔ اصلی قرار دارد و شامل یک تالار ستوندار با نقشهٔ چهار ضلعی است. این تالار ۸ ردیف ستون دارد. این تالار دو در ورودی اصلی در محور طولی کاخ و دو در فرعی در محور عرضی کاخ دارد.
در یکی از چار چوبهای دروازه، یک نقش برجستهٔ مشهور از یک پیکر انسان مانند که بالهایی دارد دیده میشود. این طرح که تنها نقش باقیمانده در کاخ دروازهاست، مردی را نشان میدهد که ریش انبوه و چهار بال که رو به مرکز تالار دارد.
آرامگاه کمبوجیه
آن چه از این بنا باقیمانده دیواری بلند به ارتفاع حدود ۱۴ و طول تقریبی 5/7 متر است. این بنا به بنای کعبه زرتشت در نقش رستم شباهت دارد در حالی که از نظر قدمت، قدیمیتر و از نظر استحکام و فن ساخت نمایانگر اجرایی قویتر از بنای کعبه زرتشت است.
محوطه مقدس
در فاصله حدود ۱۲۰۰ متری شمال غرب مجموعه پاسارگاد و پشت تپه ماهوریهای سنگی مشرف به دشت، محوطهای باستانی وجود دارد که شامل دو سکوی سنگی سفید رنگ و یک تپه مستطیل شکل پلهای است که معروف به محوطه مقدس است. در این محوطه با استفاده از سنگهای سفید دو سکوی نزدیک به هم ایجاد شده که یکی دارای پله و دیگری بدون پلهاست. قاعده سکوی جنوبی 43.2 متر و بلندی آن 16.2 متر است. این سکو دارای ۸ پله با خیز ۲۷ سانتی متر یعنی برابر با ارتفاع پلههای دیگر بناهای پاسارگاد است. قاعده سکوی شمالی 80.2 متر و بلندی آن 10.2 متر است.
مطالعه و بررسی سکوها نشان میدهد که آنها در دوره کوروش و به عنوان آتشدان جهت اجرای مراسم آیینی ساخته شدهاند. درون آتشدانها جهت سبک کردن وزن، خالی شده و روی شالودهای به عمق حدود یک متر قرار داده شده که پیرامون آنها را نواری از سنگ سیاه دربر گرفتهاست. در فاصله ۱۲۰ متری غرب آتشدانها روی صخرههای طبیعی موجود در محوطه ساختاری خشتی و سنگی ایجاد شده که اکنون به صورت یک تپه درآمدهاست. طول تپه حدود 85.7 متر، عرض آن حدود ۵۰ متر و ارتفاعی نزدیک به 40.5 متر دارد. این ساختار دارای پنج طبقه بوده که طبقههای یکم تا چهارم از سنگ لاشه و طبقه پنجم از خشت ساخته شدهاست. در نمای شمالی ساختار، یک پله جهت دسترسی به طبقات بالاتر با استفاده از سنگ لاشه ایجاد شده که 20.2 متر ارتفاع و 50.1 متر عرض دارد.
کاروانسرای مظفری
در نزدیکی آرامگاه کوروش سازهای مشتمل بر حیاتی به وسعت ۲۰۸ مترمربع است که بصورت نامنظم از سنگهای سفید ربودهشده از کاخهای پاسارگاد ساختهشده و نیز ایوانی به پهنای 30.3 متر با جرزهای سنگی نامنظم و چهار گوش با اتاقهای کوچک و بزرگ در پشت آن دارد. درب این سازه به سمت مشرق است. سنگهای سازه با ملات گچ به هم وصل شده و در بعضی از نقاط این سازه ملات به کار برده نشدهاست.
کاخ بارعام
وسعت این کاخ ۲۴۷۲ متر مربع است که در محور شمال غربی ـ جنوب شرقی ساخته شدهاست. این کاخ شامل یک تالار گسترده مرکزی با هشت ستون است که وسعت آن ۷۰۵ متر مربع است. چهار ایوان در چهار سمت کاخ با ستونهایی کوچک تر و دو اتاق، دیگر قسمت های اصلی بنا را تشکیل میدهد.
ارتفاع تالار کاخ به گونهای بوده که چند متر از سقف ایوانهای اطراف بالاتر بودهاست. از هشت ستون این تالار تنها یک ستون آن پابرجاست که ارتفاع کنونی این ستون به 10.13 متر میرسد. زیر ستونها و سر ستونهای تالار مرکزی از سنگ سیاه و قلمه ستونها از سنگ سفید ساخته شدهاست. دیگر ستونهای تالار، در زمان اتابکان برای ساختن مسجدی در اطراف آرامگاه کوروش به آنجا منتقل شده بود که هم اکنون به جای اصلی بازگردانده شدهاست.
تالار مرکزی از چهار درگاه به چهار ایوان کاخ ارتباط دارد. درگاهها و ستونهای ایوانها از سنگ سیاه بودهاست. درگاه شمال غربی، با نقش پای انسان و عقاب به ایوان ۱۶ ستونی شمال غربی ارتباط دارد و درگاه شمال شرقی نیز به بزرگ ترین ایوان کاخ، که ۴۸ ستون داشته ارتباط دارد. درگاه جنوب شرقی با نقش ترکیبی انسان، ماهی و گاو به یک ایوان ۱۶ ستونی راه دارد. درگاه جنوب غربی با نقش پای انسان و حیوان به ایوانی ۲۸ ستونی راه دارد.
در این کاخ قسمتهایی از سه جرز سنگی باقیمانده که بر بلندای جرز جنوبی یکی از کهن ترین سنگ نبشتههای میخی بر آن حک شدهاست. این سنگ نبشته به سه زبان پارسی باستان، عیلامی و بابلی نوشته شده و متن آن چنین است:
«من کوروش شاه هخامنشی هستم.»
برج سنگی
یکی از بناهای بسیار زیبای مجموعه پاسارگاد برج سنگی است که ساخت آن مربوط به آغاز دوره هخامنشیان است. بنایی چهار گوش برج مانند که اکنون تنها یک دیواره از آن باقیماندهاست. ارتفاع برج نزدیک به ۱۴ است که بر سکویی سه پلهای قرار گرفتهاست. ورودی بنا به سوی شمال غربی تعبیه شده و نزدیک به 50.7 متر از سطح زمین ارتفاع دارد که با 29 پله به اتاق بالای برج دسترسی داشتهاند.
در مورد کاربری بنا نظرهای گوناگونی مطرح است. گروهی آن را مقبره کمبوجیه پسر و جانشین کوروش می دانند و بعضی هم آن را آتشکده یا نیایشگاه بشمار میآورند و برخی نیز آن را (گنج خانه کوروش) خواندهاند که در آن اسناد و مدارک مهم دولت هخامنشی بایگانی میشدهاست. به احتمال زیاد این بنا با توجه نقشه و معماری آن کارکردی آیینی داشتهاست.
تاریخ انتشار: ۱۱ ارديبهشت ۱۳۹۳ - ۱۳:۰۴
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: برترین ها]
[مشاهده در: www.bartarinha.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 51]
صفحات پیشنهادی
معرفی میراث جهانی یونسکو در ایران (1)
معرفی میراث جهانی یونسکو در ایران 1 ما در این مطلب دنبالهدار شما را با 16 میراث جهانی یونسکو در ایران آشنا می کنیم بد نیست بدانید هر 16 اثر ثبت شده ایران در میراث جهانی یونسکو فرهنگی هستند برترین ها میراث جهانی یونسکو به همه انسانهای زمین فارغ از نژامدیرکل یونسکو از میراث جهانی ایران دیدن می کند | معرفی جاذبه های گردشگری ایران
تاریخ خبر ۱۳۹۳ ۰۲ ۰۶ – به گزارش خبرنگار مهر ایرینا بوکووا در این سفر ۵ روزه که به دعوت وزیرعلوم تحقیقات و فناوری انجام می شود علاوه بر تهران به استانهای اصفهان فارس و کرمان نیز می رود و در جریان میراث جهانی این شهرها از جمله ارگ بم میدان نقش جهان و مسجد امام و تخت جمدیرکل یونسکو از میراث جهانی ایران دیدن می کند
مدیرکل یونسکو از میراث جهانی ایران دیدن می کند مدیرکل یونسکو جمعه شب پس از ده سال به ایران می آید تا در کنار برنامه های خود از میراث جهانی ایران نیز بازدید کند ۱۳۹۳ جمعه ۵ ارديبهشت ساعت 14 18 به گزارش خبرگزاری پانا ایرینا بوکووا در این سفر 5 روزه که به دعوت وزیرعلوم تحقیقات و ف5 اثر نفیس ایرانی برای ثبت حافظه جهانی یونسکو معرفی شد
فرهنگ و ادب ادیبات ایران 5 اثر نفیس ایرانی برای ثبت حافظه جهانی یونسکو معرفی شد کلیات سعدی مثنوی معنوی المسالک و المملاک استخری الابنیه ان الحقایق الادویه و سفرنامه ناصر خسرو از سوی کمیته ملی حافظه جهانی ایران برای ثبت در فهرست حافظه جهانی یونسکو پیشنهاد شد به گزارش خبرنگارروز جهانی زمین پاک / زمین در آستانه زمینگیر شدن | معرفی جاذبه های گردشگری ایران
تاریخ خبر ۱۳۹۳ ۲ ۲ – امروز روزجهانی زمین است روزی که در آن باید توجه ویژه ای به مشکلات این مادر مهربان داشت روزنامه جام جم حال زمین خوب نیست تالاب ها خشک شده اند گازهای گلخانه ای مهار نشده تر از قبل لایه ازن را نشانه رفته اند ریزگردها چشم زمین را کور کرده اند سطح آثبت قنات ايران به عنوان ميراث جهاني
ثبت قنات ايران به عنوان ميراث جهاني کد خبر ۳۹۶۸۸۴ تاریخ انتشار ۰۹ ارديبهشت ۱۳۹۳ - ۱۹ ۳۱ - 29 April 2014 قنات ایران به عنوان میراث جهانی کشاورزی ثبت شد به گزارش باشگاه خبرنگاران سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد فائو روز سه شنبه در مراسمی در مقر این سازمان در رم شبکه آبیاریانتقاد مدیرکل یونسکو از وضعیت میدان نقش جهان ! | معرفی جاذبه های گردشگری ایران
تاریخ خبر ۱۳۹۳ ۲ ۹ – روزنامه دنیای اقتصاد- اصفهان مدیرکل یونسکو هنگام بازدید از میدان نقش جهان عنوان کرد برپایی نمایشگاه در فضای چنین اثر تاریخی صحنه بسیار زشتی را ایجاد کرده است و این صحنهها در شأن این اثر تاریخی نیست ایرینا بوکووا افزود آرزو داشتم روزی به اصفهان بیگزارش تصویری بازدید دبیر یونسکو از شهر اصفهان | معرفی جاذبه های گردشگری ایران
تاریخ خبر ۱۳۹۳ ۰۲ ۰۹ – گزارش تصویری عکس آرشیده شاهنگی – ایسنامعرفی ۵ کتاب ایرانی برای ثبت در یونسکو
معرفی ۵ کتاب ایرانی برای ثبت در یونسکوتاریخ انتشار يکشنبه ۳۱ فروردين ۱۳۹۳ ساعت ۱۸ ۴۱ کلیات سعدی مثنوی معنوی المسالک و الممالک استخری الابنیه عن الحقایق الادویه و سفرنامه ناصر خسرو از سوی کمیته ملی حافظه جهانی ایران برای ثبت در فهرست حافظه جهانی یونسکو پیشنهاد شد به گزارش مهرمعرفی بازیکنان ایران در جام جهانی
معرفی بازیکنان ایران در جام جهانیخبرگزاری رویترز در ادامه گزارشهای خود درباره تیم ملی ایران به معرفی بازیکنان احتمالی ایران در جام جهانی پرداخت تیم ملی ایران تابستان سال جاری چهارمین حضورش در جام جهانی را تجربه خواهد کرد شاگردان کارلوس کیروش در گروه F این رقابتها۵ اثرنفیس ایرانی به حافظه جهانی یونسکو اضافه شد
۵ اثرنفیس ایرانی به حافظه جهانی یونسکو اضافه شد به نوشته میراث فرهنگی تاکنون ۷ اثر از ایران در حافظه فرهنگی جهانی یونسکو به ثبت رسیده است به این مطلب امتیاز دهید به گزارش سرویس فرهنگی جام نیوز به نوشته خبرگزاری میراث فرهنگی کمیته ملی حافظه جهانی ایران وابسته به یونسکو پنج کتامعرفی 5 کتاب ايرانی برای ثبت در يونسکو
معرفی 5 کتاب ايرانی برای ثبت در يونسکو دبیرخانه کمیته ملی حافظه جهانی در کتابخانه ملی پنج اثر مکتوب ایرانی را برای ثبت در فهرست حافظه جهانی یونسکو انتخاب کرده است آفتاب غلامرضا امیرخانی معاون کتابخانه ملی در جمع خبرنگاران افزود پنج اثر کلیات سعدی مثنوی مولوی که به علت موجوداجمالی/ سعیدآبادی در : مدیرکل سازمان جهانی یونسکو به ایران میآید
اجمالی سعیدآبادی در خبرگزاری فارس مدیرکل سازمان جهانی یونسکو به ایران میآیددبیرکل کمیسیون ملی یونسکو در ایران در پاسخ به سؤالی مبنی بر سفر مدیرکل یونسکو به کشورمان گفت خانم ایرینا بوکووا مدیرکل سازمان یونسکو به زودی به ایران سفر میکند تا از نزدیک با میراث فرهنگی و تمدنی وتلاش برای ثبت جهانی کباب بناب | معرفی جاذبه های گردشگری ایران
تاریخ خبر ۱۳۹۳ ۲ ۶ – بناب- خبرگزاری مهر مدیرکل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی گفت توجه به بحث گردشگری روستایی می تواند موجب تحول در اقتصاد کشور شود به گزارش خبرنگار مهر فرزین حق پرست یکشنبه در نشست کارگروه میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری شهرستانمعرفی 5 کتاب ایرانی برای ثبت در یونسکو
معرفی 5 کتاب ایرانی برای ثبت در یونسکو کلیات سعدی مثنوی معنوی المسالک و الممالک استخری الابنیه عن الحقایق الادویه و سفرنامه ناصر خسرو از سوی کمیته ملی حافظه جهانی ایران برای ثبت در فهرست حافظه جهانی یونسکو پیشنهاد شد خبرگزاری مهر این خبر را صبح امروز 31 فروردین سیدرضا صالحیمدیر کل میراث فرهنگی خوزستان: پرونده ثبت جهانی شهر شوش به یونسکو ارسال شد
مدیر کل میراث فرهنگی خوزستان پرونده ثبت جهانی شهر شوش به یونسکو ارسال شدمدیرکل میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری خوزستان گفت پرونده ثبت جهانی شهر شوش تدوین شده و به یونسکو ارسال شده است و مشکل خاصی در این پرونده وجود نداشته است افشین حیدری امروز در گفتوگو با خبرنگار فارس در ش۱۶ اثر میراث فرهنگی ایران در فهرست آثار جهانی است
شیراز ۱۶ اثر میراث فرهنگی ایران در فهرست آثار جهانی است معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی صنایع دستی و گردشگری کشور گفت ۱۶ اثر ایران ثبت جهانی است که ۵۰ اثر دیگر در فهرست موقت وجود دارد و این آمار در آینده به ۱۰۰ اثر می رسد به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران شیراز-
گوناگون
پربازدیدترینها