محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1831163869
زمینهها و عوامل موانع شکلگیری دموکراسی شکننده و ناپایدار در عراق
واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز:
به بهانه برگزاری انتخابات پارلمانی عراق
زمینهها و عوامل موانع شکلگیری دموکراسی شکننده و ناپایدار در عراق
تجربه سازوکارهای سیاسی در فراگرد حیات سیاسی کشوری چون عراق نشان داده است که آزمون دموکراسی در این کشور نتوانسته است قرین توفیق باشد.
به گزارش نامه نیوز به نقل از فرهیختگان، صلاحالدین هرسنی استاد دانشگاه و کارشناس روابط بینالملل: این ناکامی که از همان آغاز شکلگیری تاریخ مدرن عراق و با سلطنت فیصل آغاز شد، تا به حال تداوم یافته است. بدون تردید در پس عدم توفیق آزمون دموکراسی عراق، زمینهها و عواملی وجود دارند. در این راستا آنچه به زمینههای این ناکامی مربوط است میتوان از متغیرها و مولفههایی چون: فرآیند تاریخی ملتسازی تحمیلی، وجود بنیانهای غیردموکراتیک، خشونت سیاسی و فقدان دولت مقتدر و کارآمد اشاره کرد.
اما در آنچه به عوامل مربوط است میتوان به سیاست مداخلهگرایانه کشورهای منطقهای و فرامنطقهای اشاره کرد. از قراین و شواهد پیداست که فرآیند طبیعی و کلاسیک شکلگیری دولت و ملتسازی یکی از جلوههای تحقق دموکراسی در قرائت روسویی، کانتی و عصر روشنگری است. اما این تجربه در عراق مدرن به این معنا که فرآیند دولت و ملتسازی در عراق آن هم به جهت جمعیتهای ناهمگون قومی و مذهبی به صورت طبیعی و کلاسیکش شکل نگرفت.
این وضعیت منجر به شکافهای متراکم در جامعه سیاسی و اجتماعی عراق شده است که شکافهای متراکم قومی، زبانی و مذهبی از نشانگان بارز آنند. در همین راستا شکلگیری دولتهای الیگارشیک و هژمونی آنها بر ساختار نظام سیاسی عراق در کنار دولتهای بیریشه مزید بر علت شد. برای نمونه سناریوی طرح کودتا در کودتا علیه دولتها که فرآیندش با سناریوی کودتا علیه ملک فیصل از سوی عبدالکریم قاسم آغاز و به سناریوی کودتای عبدالسلام عارف، احمد حسن البکر و نهایتا صدام انجامید، وضعیت غیرکلاسیک، اجباری و تحمیلی طبیعی دولت و ملتسازی در عراق مدرن را به نمایش میگذارند.
در این میان الگوهای رفتاری صدام برای فرآیند غیرطبیعی و اجباری دولت و ملتسازی یک استثنا بود. صدام سپهر سیاسی و شیوه حکمرانی خود را با ویژگیهایی چون تبعیضهای شدید سیاسی، سرکوب گروههای قومی، اتخاذ رویکرد کلاینتالیستی (حامیپروری) و الگوی حداکثرسازی اقلیتهای قومی و مذهبی بنا کرد، اما به جهت خودکامکی و روند تصاعدی پارانویدی در رفتاری سیاسی، دولتش مستعجل بود. هنگامی هم که او با جمهوری ترس وداع گفت، نه دولت انتقالی پل بلمر توانست به شکل بخشی دولت و ملتسازی داوطلبانه و غیراجباری کمک کند و نه انتخاب دموکراتیک ایاد علاوی و اخلاف آن یعنی نورالمالکی و تیمهای کاریاش.
وجود بنیانهای غیردموکراتیک در این کشور هم مولفه دیگری است که منجر به شکلگیری دموکراسی شکننده و ناپایدار در عراق شده است. این فرآیند در عراق با کودتای 1968 حسن البکر علیه عبدالسلام عارف رقم خورد. این وضعیت منجر به ایجاد فضایی معطوف به منازعه شد و اختلافاتی را بین حزب بعث و مخالفان آن برانگیخت، هرچند این منازعه با مجاهدت رهبرانی چون میشل عفلق، صلاحالدین بیطار و زکیالعار سوزی با هدف پانعربیسم پایان پذیرفت. اما پانعربیسم موردنظر حزب موجب افزایش اقتدار صدام شد و او که عامل این اتحاد را حسن البکر میدانست، مبادرت به کودتا علیه او کرد.
در واقع افزایش قدرت صدام سبب شد تا بنیانهای غیردموکراتیک با نشانگانی چون، سلطه بر نهادهای امنیتی و اطلاعاتی، رویکرد هزار فامیل و خویشاوندپروری در تصاحب مناصب سیاسی، اتخاذ الگوهای اقتدارگرایانه و فعال مایشاء شدن او در صحنه قدرت و ساختار سیاسی عراق خود را نشان دهد. طبیعی به نظر میرسید که تمهید این شرایط نتواند به بهبود وضعیت دموکراسی سالم کمکی رساند. از سوی دیگر لحاظ کردن مقولاتی چون اعتقاد به اصول و باورهای مدنی، پرهیز از نگرشهای انحصارگرا، اصل تسامح و مدارا، خویشتنداری سیاسی، رعایت حقوق مدنی اقلیتها و همچنین احترام به مصالح جمعی آن هم در راستای منافع ملی، هیچگاه در الگوهای رفتاری صدام در تمام دوران صدارتش نمود نیافت.
هرچند که این مقولات هم تا قبل از سلطه صدام در نظام سیاسی عراق وجود نداشت. برآیند منطقی چنین رفتاری از سوی صدام و اسلافش آن شد که پیوندهای مدنی و باورهای دموکراتیک، جای خود را به نوعی پلورالیسم غیرمدنی یعنی باورهای قومی، قبیلهای و مذهبی دهند.
اما آنچه به خشونت سیاسی و فقدان دولت مقتدر و کارآمد در زایش دموکراسی ناپایدار در عراق مربوط است، در الگوهای رفتاری حزب بعث و بقایای آن در زادگاه صدام یعنی تکریت است. بدون تردید این خشونتها ریشه در پیکارهای قومی دارد. در واقع اقدام مبادرت نخستوزیر عراق در اعدام صدام انگیزههای بقایای حزب بعث را برای جدال و فضای آنتیگونیسم فراهم کرد. این جدالها داستان مکرر جامعه سیاسی و اجتماعی عراق است که زمینه را برای هژمونی قومی، فرقهای و مذهبی فراهم کرد و به اردوی اقلیتهای حاشیه هم کشیده شد. بخشی از جدالها و خشونتهای امروزی نظام سیاسی عراق هم در پاسخ به رفتارهای تلافیجویانه صدام و حزب بعث اوست. صدام که جامعه سیاسی عراق را بر محور خودکامگی و انحصارگرا و البته در امتداد خطوط قومی و مذهبی قرار داده بود، بسیاری از گروههای خارج از گود قدرت را به مقابله کشاند.
این فرآیند را میتوان با جلوهها و نشانگانی از جدال میان کردها و شیعیان عراق بود، مشاهده کرد که برای کسب قدرت سیاسی بالا و تدارک مافات و اعاده نظم سیاسی موردنظر خود و مآلا به جهت جلوگیری از طردشدن تلاش داشتند. از سوی دیگر، رویکردهای تقابلی گروههای ائتلافی بنیادگرا بر وخامت اوضاع افزود و متضمن ایجاد و تشدید خشونت شد. مهمترین رویکردهای تقابلی بنیادگراها در راهبردهای رهبران القاعده نمود یافته است.
اگرچه راهبردهای القاعده در افغانستان قرین توفیق نشد، اما رهبران این گروه راهبرد خود را به سمت گسترش گروههای افقی در عراق تغییر دادند. این گروه هماینک با استراتژیهای مرئی و گاهی نامرئی خود فضای سیاسی اجتماعی عراق را به جبهه محوری علیه مجموعههای فرامنطقهای مانند آمریکا و همپیمانانش تبدیل کرده است. این امر منجر به جلوگیری از نهادینه شدن بنیانهای دموکراتیک و تعویق آن در عراق شده است.
در همین راستا فقدان دولت مقتدر و کارآمد را باید یکی دیگر از مولفههای دموکراسی شکنندگی و ناپایدار دانست. این وضعیت در جامعه امروز عراق نیز نمود یافته است. قراین نشان میدهند که فضای سیاسی و اجتماعی ناشی از خلاء صدام نتوانست به حکومت مرکزی قوی و تحقق حکمرانی خوب و کارآمد و حتی حکمرانی محلی تجویزی مورد نظر غرب، دست یابد، چراکه دولتهای پس از صدام فاقد ویژگیهای دولت ملی فراگیر و مقتدر بودهاند.
نکته آن است که با همه زمینهها و عواملی که در باب ناپایداری و شکنندگی دموکراسی برای عراق امروز گفته شد، نمیتواند، آغازی برای تداوم دموکراسی شکننده و ناپایدار در عراق باشد. دموکراسی واقعی در عراق که بهواقع نیاز اساسی جامعه امروز عراق است، نیازمند حکمرانی خوب، دولت مقتدر و کارآمد و نیز ایجاد فضایی همکاریجویانه و لزوم حذف شکاف میان دولت و جامعه مدنی است.
امروز دستاندرکاران نظام سیاسی عراق باید بدانند که برای تحقق دموکراسی، عصر وداع با اسلحه فرارسیده است و تحقق دموکراسی و پرنسیپهای آن الزاما با خشونت، فرقهگرایی و از لوله تفنگ در نمیآید. لذا فضای سیاسی و اجتماعی عراق اساسا باید برای تحقق دموکراسی از بنیانهای غیرمدنی و غیردموکراتیک، انحصارگرایی قومی و مذهبی فاصله گیرد. شاید انتخابات پارلمانی 30 آوریل این فرصت را برای جامعه سیاسی و اجتماعی عراق در فاصلهگیری از دموکراسی ناپایدار و شکننده فراهم کند هرچند که خطر خشونتهای فرقهای و فعالیت گروهای تروریستی مانند داعش که به جای القاعده وارد کارزار تروریستی در ساختار نظام سیاسی عراق شده، این امکان را کمرنگ و از تحقق آن میکاهد.
1393/2/10
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[مشاهده در: www.namehnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 53]
صفحات پیشنهادی
عراق در آستانه انتخابات/53 یک کارشناس: «مرجعیت دینی» عامل شکست دموکراسی آمریکایی در انتخابات 2010 عراق بود
عراق در آستانه انتخابات 53یک کارشناس مرجعیت دینی عامل شکست دموکراسی آمریکایی در انتخابات 2010 عراق بودیک کارشناس مسائل سیاسی عراق با اشاره به نقش مرجعیت در حمایت از نظام سیاسی عراق پس از دوره اشغال آمریکا تصریح کرد نقش مرجعیت دینی عراق سبب شده است که دموکراسی آمریکایی در ایبرگزاری انتخابات مجلس عراق در ایران
برگزاری انتخابات مجلس عراق در ایرانتاریخ انتشار دوشنبه ۱ ارديبهشت ۱۳۹۳ ساعت ۰۸ ۱۵ مدیر کل امور اتباع و مهاجرین خارجی استانداری خوزستان گفت انتخابات مجلس عراق به طور همزمان در ۱۰ استان ایران که محل اسکان مهاجران عراقی است برگزار می شود به گزارش فارس سیلاوی گفت مردم عراق در ای180 تن تخم مرغ از ساوه به عراق صادر شد
180 تن تخم مرغ از ساوه به عراق صادر شد ساوه- ایرنا- رییس شبکه دامپزشکی ساوه گفت 180 تن تخم مرغ از این شهرستان به کشور عراق صادر شد مرتضی میر اسلامی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا با اشاره به این که صادرات این محصول طی 24 ساعت گذشته تاکنون در قالب دو محموله انجام شدشکست مذاکرات دو حزب عمده کردستان عراق برای تشکیل دولت ائتلافی
دوشنبه ۱ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۰۸ ۵۳ دو حزب قدیمی و بزرگ کردستان عراق پس از نشست روز گذشته خود اعلام کردند که هنوز بر سر تشکیل دولت منطقه کردستان عراق به توافق نرسیدهاند اما مذاکرات ادامه خواهد یافت به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا به نوشته روزنامه فرامنطقهای الشرق الاوسطجلال طالبانی به زودی به عراق باز می گردد
جلال طالبانی به زودی به عراق باز می گردد کد خبر ۳۹۴۷۹۶ تاریخ انتشار ۰۱ ارديبهشت ۱۳۹۳ - ۱۶ ۵۰ - 21 April 2014 یک منبع عراقی از بازگشت جلال طالبانی به عراق در آینده ای نزدیک خبر داد به گزارش خبرگزاری مهر پایگاه خبری سومریه نیوز به نقل از نجم الدین عمر کریم استاندار کرکوک اعلامکمبود اعتبار از موانع اصلی گسترش کتابخانه های سیار روستایی در زنجان است
کمبود اعتبار از موانع اصلی گسترش کتابخانه های سیار روستایی در زنجان است خبرگزاری پانا مدیر کل امور کتابخانه های استان زنجان گفت کمبود اعتبارات از موانع اصلی در گسترش و توسعه کتابخانه های سیار روستاییایی در این استان است ۱۳۹۳ دوشنبه ۱ ارديبهشت ساعت 08 38 به گزارش سرویس خبعراقچی: سند توافق جامع را تدوین می کنیم
عراقچی سند توافق جامع را تدوین می کنیم به گفته عراقچی کلیت توافق این است که جمهوری اسلامی ایران حق دانش و تکنولوژی هسته ای خود را حفظ می کند اما اقدامات اعتماد سازی را انجام می دهدسخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی به نقل از عباس عراقچی معاون وزیر امور خارنوسازی سالانه 10% از بافت های فرسوده نیازمند بسیج تمامی عوامل تأثیرگذار ملی است
نوسازی سالانه 10 از بافت های فرسوده نیازمند بسیج تمامی عوامل تأثیرگذار ملی است مدیرعامل سازمان نوسازی شهر تهران بر ضرورت بسیج تمامی عوامل تأثیرگذار ملی شهری منطقهای و محلی جهت تحقق این مهم تأکید کرد به گزارش خبرنگار اجتماعی باشگاه خبرنگاران عباداله فتح اللهی بادو پلیس در شهر موصل عراق کشته شدند
دو پلیس در شهر موصل عراق کشته شدند تهران - ایرنا - دو پلیس روز دوشنبه در اثر حمله مسلحانه افراد ناشناس در جنوب شهر موصل در شمال عراق کشته شدند به گزارش پایگاه اینترنتی خبری عراقی سومریه نیوز افراد مسلح ناشناس به پست بازرسی پلیس در روستای الصلاحیه در 40 کیلومتری جنوب شهر متشديد حملات تروريستي در آستانه انتخابات عراق
۱ ارديبهشت ۱۳۹۳ ۱۱ ۱۵ق ظ تشديد حملات تروريستي در آستانه انتخابات عراق درحالي که انفجارها در شهر فلوجه 15 کشته برجاي گذاشته است بمب گذاري هاي ديگر شهرها مانند عمليات انتحاري در دانشگاه شمال بغداد حداقل 18 کشته برجاي گذاشت به گزارش خبرنگار بين الملل خبرگزاري موج درگيري هاي روکردستان عراق برای استقلال دست به دامان چین شد
دوشنبه ۱ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۱۱ ۴۰ یکی از اعضای دفتر سیاسی حزب دموکرات کردستان عراق در دیدار با مسئولان حزب کمونیست چین با بیان اینکه نظام فدرالی مشکلات عراق را حل نمیکند خواهان حمایت دولت چین از تشکیل نظام کنفدرال میان عراق و منطقه کردستان این کشور شد به گزارش خبرگزاری دانشجویانمالکی: کردستان از عراق جدا نخواهد شد
مالکی کردستان از عراق جدا نخواهد شد نوری مالکی نخست وزیر عراق به شبکه تلویزیونی المنار گفت من در مورد عراق با هیچ کس تعارف ندارم و با آن که به همه ملیت ها و قومیت ها احترام می گذارم اما همیشه عراقی بوده و خواهم بود کد خبر ۳۹۴۶۵۶ تاریخ انتشار ۰۱ ارديبهشت ۱۳۹۳ - ۱۱ ۳۳ - 2عراقچی: در حال تدوین سند توافق جامع هستیم
عراقچی در حال تدوین سند توافق جامع هستیم سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی به نقل از عباس عراقچی معاون وزیر امور خارجه و عضو تیم مذاکره کننده هسته ای کشورمان گفت در حال تدوین توافق جامع هسته ای با گروه 1 5 هستیم سیدحسین نقوی حسینی با اشاره به جلسه امروزطرح ویژه دولت عراق برای امنیت کامل انتخابات
طرح ویژه دولت عراق برای امنیت کامل انتخابات عدنان الاسدی سرپرست وزارت کشور عراق از طرح ویژه برای برقراری امنیت در این کشور و استفاده از بالگرد برای تامین امنیت بغداد در روز برگزاری انتخابات خبر داد کد خبر ۳۹۴۶۳۶ تاریخ انتشار ۰۱ ارديبهشت ۱۳۹۳ - ۱۰ ۴۶ - 21 April 2014 عدنان الاسبرگزاری انتخابات پارلمانی عراق در 10 استان ایران
برگزاری انتخابات پارلمانی عراق در 10 استان ایران انتخابات مجلس عراق در 30 آوریل 2014 مصادف با دهم اردیبهشت برگزار می شود و در ایران در تاریخ 7 و 8 اردیبهشت برابر با 27 و 28 آوریل 2014 برگزارخواهد شد مدیر کل امور اتباع و مهاجرین خارجی استانداری خوزستان گفت انتخابات مجلس عراق به طهشدار نسبت به شکلگیری مجدد حباب در بازار مسکن
دوشنبه ۱ اردیبهشت ۱۳۹۳ - ۱۰ ۵۲ قیمت خانه جهش افزایشی نخواهد داشت اما با توجه به اینکه با افزایش قیمت خدمات تورم در بازار ایجاد میشود احتمالا افزایش قیمت مسکن به صورت حباب گونه خواهیم داشت محمد عدالتخواه - کارشناس مسکن - در گفتوگو با خبرنگار مسکن خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنموانع پیش روی سرمایه گذاران جدید در ایلام بررسی و برطرف شود
موانع پیش روی سرمایه گذاران جدید در ایلام بررسی و برطرف شود ایلام- ایرنا- معاون برنامه ریزی استاندار ایلام گفت موانع پیش روی سرمایه گذاران جدید در این استان باید در کوتاه ترین زمان بررسی و برطرف شود به گزارش ایرنا حشمت الله عسگری روز دوشنبه در نشست ستاد آسان سازی و جذب سرمای-
گوناگون
پربازدیدترینها