واضح آرشیو وب فارسی:فارس: کارگردان و نویسنده گروه نمایش عروسکی "میکا":
نمایش عروسکی در تبریز به عنوان مهد تئاتر ایران جایگاهی ندارد
کارگردان و نویسنده گروه نمایش عروسکی "میکا" گفت: نمایش عروسکی به آن شکل که باید و شاید برعکس دیگر کشورها در تبریز جایگاهی نداشته و اهمیتی به آن داده نمیشود.
به گزارش خبرگزاری فارس از تبریز، نمایش عروسکی از قدیمیترین هنرهای نمایشی در جهان است. هنرمند در رشته نمایش عروسکی ارتباط بسیار نزدیکی با مخاطب برقرار کرده و پیام خود را به او انتقال میدهد. نمایش عروسکی نوعی بیان هنری است که از طریق عروسکهای مختلف با مخاطبان ارتباط برقرار میکند. تبریز نیز با توجه به اینکه شهر "اولینها" است و خاستگاه تئاتر در کشور است، با این وجود در زمینه تئاتر عروسکی از قافله عقب مانده و گروههای کمی به طور مستقل به این رشته میپردازند، بر همین اساس برای آشنایی بیشتر با گروههای فعال در تبریز گفتوگویی داشتیم با "علی برنون" کارگردان و نویسنده گروه نمایش عروسکی "میکا" که در تبریز میتوان گفت تنها گروه مستقلی هستند که در این حوزه فعالیت میکنند. از چه زمانی آغاز به فعالیت در این عرصه کردید؟ با توجه به اینکه در منطقه شمالغرب کشور به خصوص تبریز که مهد تئاتر است، نمایش عروسکی به آن شکل که باید و شاید برعکس دیگر کشورها جایگاهی نداشته و اهمیتی به آن داده نمیشود، برای پیشبرد اهداف و آشناسازی کودکان استان با داستانهای "فولکلور" از سالهای 79 و 80 با گروه "مستق" در تبریز آغاز به فعالیت کردم.
نخستین نمایش شما چه بود و چند نمایش تا به حال برگزار کردهاید؟ برای آغاز نمایش "جیددان" که برگرفته از داستانهای فولکلور خودمان است، آغاز کردیم و تا به امروز شش نمایش عروسکی به روی صحنه بردهایم که خوشبختانه با توجه به برخی مسائل و مشکلات با استقبال خوب کودکان،مهدکودکها و مدارس روبهرو شدیم،به لطف خدا به چند جشنواره داخلی و خارجی دعوت شدیم و اخیراً نیز به جشنوارهای در صربستان دعوت شدهایم. البته ناگفته نماند که در گذشته حمایت چندانی از ما برای شرکت در جشنوارهها نشده بود ولی اخیراً مدیرکل جدید ارشاد و معاونت فرهنگی و اجتماعی شهرداری تبریز حمایت خوبی از ما کردهاند. سبک خاصی برای خود دارید؟ در اجرای نمایش عروسکی سبک خاصی برای خودمان ایجاد کردهایم، به طوریکه برای جذابیت بیشتر و مورد قبول واقع شدن در مقابل کودکان، داستانهای "فولکلور" را در قالب امروزی به کودکان نشان میدهیم و شخصیتهای نمایش "کوشی و موشی" که مورد استقبال بچهها قرار گرفته خودمان به وجود آوردهایم. نمایش عروسکی چه تاثیری میتواند بر کودکان داشته باشد؟ نمایش عروسکی بیشتر از کتاب و دیگر مسائل تاثیر دارد، به گونهای که نمایش عروسکی به طور مستقیم با کودکان ارتباط برقرار میکند و تاثیر بیشتری در انتقال مفاهیم دارد. با توجه به فضای موجود و هجمههای فرهنگی از سوی کشورهای غربی برای تحمیل فرهنگ خود به جوانان و کودکان، وظیفه ما در این است که داستانها و شخصیتهای "فولکلور" و ملی خود را در قالبهای مختلف همچون نمایش عروسکی به جوانان و کودکان معرفی کنیم تا بدانند به غیر از "شرک"، "بتمن" و دیگر داستانهای غربی، ما خودمان نیز گنجینهای عظیم از داستانها و شخصیتها داریم. امروز داستانها ما در حال از بین رفتن و فراموش شدن هستند، البته این مشکل بسیار بزرگی است که رسانهها به آن پرداخت نکردهاند و در جامعه مغفول مانده است. با اجرای نمایش عروسکی میتوانیم فرهنگ خود را به کودکانمان معرفی کنیم، چون فرهنگ ما غنیتر از فرهنگی است که در ذهن کودکان ما تحمیل میشود. استقبال بچهها از شخصیتهای عروسکی نمایشها چگونه بوده است؟ بچهها استقبال خوبی از شخصیتهای نمایش دارند به حدی که برخی پس از اتمام نمایش برای عکس انداختن و دیدن عروسکها به پشت صحنه مراجعه میکنند. تا به امروز به فکر تجاریسازی شخصیتها بودهاید؟ تاکنون این امر محقق نشده است اما اگر حمایت شود و نمایشها به صورت ابزار رسانهای مثل سیدی تکثیر شود،دوست داریم شخصیتهای معروف را در قطعههای کوچک و در قالبهای مختلف به بچهها ارائه کنیم.
از مشکلات خود بگویید؟ در کشورهای اروپایی نمایش عروسکی برای خود اهمیت و جایگاه خاصی دارد و برای آن سالنی مجزا و ادارهای مستقل برای خود دارد اما متاسفانه در کشور ما از کنار این موضوع بیتوجه رد میشوند، برای مثال در تبریز که شهر "اولینها" و مهد تئاتر ایران است، محلی مستقل و استاندارد برای اجرای نمایشهای عروسکی وجود ندارد. همچنین با توجه به اینکه یک کار فرهنگی است ولی رسانهها از ما حمایت نمیکنند و در رأس آنها صدا و سیما نیز به عنوان یک کالای تجاری به آین مقوله نگاه میکند، هیچ حمایتی از ما برای معرفی آثار انجام نمیشود حتی آموزش و پرورش نیز اهمیتی به این موضوع نمیدهد. در مقابل هجمههای فرهنگی و تحمیل شخصیتهای غربی بر ذهن کودکان ما مسئولان بیتفاوت از کنار مسئله عبور میکنند و از شخصیتهای عروسکی داخلی هیچ حمایتی نمیشود. در آینده چه برنامههایی برای اجرا دارید؟ روز 19 اردیبهشت ماه به سمت "استانبول" حرکت میکنیم و از آنجا به سمت "بلگراد" حرکت خواهیم کرد که جشنواره از 11 تا 16 "می"، مصادف با 21 تا 26 اردیبهشت در "بلگراد" صربستان برگزار میشود. همچنین گروه نمایشی "میکا" با نمایش عروسکی "کوشی و موشی" به جشنواره "وارنا" در بلغارستان و جشنواره "کشورهای حاشیه خزر" در روسیه نیز دعوت شده است. این نمایش پیش از این سه بار در تبریز اجرا شده و پیش از حرکت به سمت صربستان در تاریخ 13 تا 17 اردیبهشت ماه نیز در محل مجتمع فرهنگی هنری تبریز اجرا میشود. انتهای پیام/60002/ع30/د1000
93/02/06 - 09:09
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 103]