واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
وداع همیشگی میش مرغ با دشت اسدآباد همدان- ایرنا- هجوم کشاورزان به منطقه حفاظت شده آلموبلاغ دشت اسدآباد و تبدیل این زیستگاه جانوری به زمین کشاورزی موجب انقراض کمیاب ترین گونه جانوری جهان با نام ˈمیش مرغˈ شد.
به گزارش ایرنا دشت اسدآباد که در مجاورت منطقه حفاظت شده آلموبلاغ قرارگرفته در گذشته ای نه چندان دور از زیستگاه های با اهمیت نادرترین گونه جانوری جهان به نام ˈمیش مرغˈ بوده است.
مجاورت دشت اسدآباد با روستاهای ملحمدره ، تاج آباد ، ترخین آباد، بیاج، چنار علیا، محمد آباد، پیرملو، قرآکند و باباعلی موجب پیشروی کشاورزان به اراضی این دشت و ایجاد اخلال در زندگی زیستگاه جانوران شد.
گونه میش مرغ (Otis tarda) از گونه های منحصر به فرد و بسیار مهم جانوری در جهان به شمار می آید که به علت شرایط زیستی منطقه اسدآباد جمعیت اندکی از این گونه در دشت اسدآباد زندگی می کردند.
میش مرغ، پرنده ای است بسیار وحشی و رمنده که از شلوغی گریزان است و تحمل گرما را ندارد و در مناطق خیلی گرم زندگی آن با مشکل روبه رو می شود.
این پرنده به علت سنگین بودن جثه اش به سختی پرواز می کند و به همین علت و همچنین برای تشخیص دشمنان خود از فاصله دور، قلمرو زیستگاهش را در اراضی مرتفع و وسیع و کشتزارهای بدون درخت انتخاب می کند.
میش مرغ از پرندگان سنگین وزن جهان به شمار می آید و پرنده ای است محتاط، ترسو و بسیار تیزهوش که دارای پروازی پرقدرت است.
این درحالیست که رییس اداره محیط زیست شهرستان اسدآباد از انقراض نسل میش مرغ در دشت های این شهرستان خبر می دهد.
ˈامیر شیراوندˈ در این خصوص به خبرنگار ایرنا گفت: میش مرغ، پرنده ای گریزان از شلوغی و هیاهو است به همین منظور با پیشروی کشاورزان به مناطق زندگی این پرنده ، نسل این گونه جانوری منقرض شد.
وی اضافه کرد: تغییرات گسترده ایجاد شده در وضع زیستگاهی این پرنده به ویژه پیشرفت کشاورزی و هجوم کشاورزان به سمت زیستگاه میش مرغ، نسل آن را با انقراض مواجه کرد.
وی گفت : این پرنده زیبا بیشتر در دشت های وسیع دارای درختچه، علفزار و مناطق بیشه ای زندگی می کند .
رییس اداره محیط زیست شهرستان اسدآباد اضافه کرد: زیستگاه این پرنده کمیاب مناطق حفاظت شده همدان، جنوب آذربایجان، کردستان، کرمانشاه و نواحی تپه ماهوری به خصوص کشتزارهای غلات گزارش شده است.
وی با ذکر اینکه امنیت مهمترین مولفه برای ادامه زیست جانوران است گفت: دست اندازی کشاورزان به محل زندگی این پرنده و تبدیل زیستگاه به زمین کشاورزی باعث ایجاد اختلال در مناطق تخم گذاری این گونه جانوری و عمده علت انقراض این پرنده به شمار می رود.
شیراوند اظهار داشت: دشت اسدآباد در غرب شهرستان همدان و دامنه جنوبی اسدآباد قرار دارد که به علت وجود این پرنده، در ردیف مناطق حفاظت شده قرار گرفته بود ولی پیش روی کشاورزان به مناطق دشت اسدآباد و انقراض نسل این پرنده باعث خارج شدن آن از جمع مناطق حفاظت شده استان شد.
وی اظهار داشت: خروج دشت اسدآباد از مناطق حفاظت شده استان باعث پیشروی بیشتر کشاورزان برای استفاده از خاک این منطقه برای کشت و کار شد به گونه ای که بخش اعظمی از زیستگاه گونه های جانوری هم اکنون ویران شده است.
وی جلوگیری از شکار غیرقانونی، برقراری امنیت نسبی در زیستگاه ها، اعلام دشت اسدآباد به عنوان منطقه حفاظت شده، خریداری و تملک قسمت هایی از منطقه از سوی سازمان های مربوطه را که بتوان فعالیت کشاورزی و دامداری و همچنین تراکم و تردد انسان ها را کنترل کرد از جمله اقدامات موثر برای جلوگیری از انقراض نسل جانوران کمیاب دانست.
کارشناس مسوول زیستگاه ها و امور مناطق اداره کل حفاظت محیط زیست همدان نیز با تایید خبر انقراض این گونه جانوری، از در معرض انقراض قرار داشتن 11 گونه جانوری جدید این استان شامل پرندگان، خزندگان و پستانداران خبر داد.
ˈرامین رمضانیˈ به ایرنا گفت : چهار گونه از پرندگان کمیاب اقلیم همدان از جمله عقاب شاهی، بالابان، پلیکان پا خاکستری و کرکس کوچک مصری در حال انقراض هستند.
به گفته وی، لاکپشت مهمیز دار ، افعی زنجانی و آگاما وزغی ایرانی (آگامی سر وزغی) از جمله خزندگان در حال انقراض این استان است که بایستی با اجرای برنامه های کارشناسی نسبت به حفظ بقای آنها اقدام کرد.
کارشناس مسوول زیستگاه ها و امور مناطق اداره کل حفاظت محیط زیست همدان بیان کرد: گونه های پستاندار این استان از جمله قوچ و میش ارمنی، کل و بز، نوعی راسو به نام زرده بر (پهلو زرد) و خفاش نعل اسبی در حال انقراض هستند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست همدان نیز اظهار داشت: عوامل زیست محیطی از جمله شرایط اقلیمی، گرم شدن هوا، خشکسالی، تخریب زیستگاه حیوانات و کمبود طعمه، تعرض انسانی به طبیعت و شکار بی رویه و غیر قانونی در انقراض گونه های جانوری موثر است.
ˈقربانعلی محمد پورˈ گفت: اداره کل محیط زیست برای احیا و تکثر گونه های جانوری در حال انقراض این استان اقدام به اجرای برنامه هایی همچون مطالعه، پایش و شناسایی زیستگاه گونه های در حال انقراض و اعمال قانون شکار ممنوع در این مناطق کرده است.
به گفته وی ،استان همدان دارای شش منطقه حفاظت شده و 12 منطقه شکار ممنوع است که محیط بانان به طور شبانه روزی مناطق حفاظت شده را زیر نظر داشته و با گشت سیار در مناطق شکار ممنوع، امنیت گونه های جانوری را حفظ می کنند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان همدان گفت: کارشناسان محیط زیست بطور مداوم در حال مطالعه و بررسی گونه های در حال انقراض و حفظ و حراست از این گونه ها هستند.
محمد پور تاکید کرد: تمام فعالیت ها در حوزه محیط طبیعی شامل طرح های مطالعاتی، آبرسانی و تغذیه در راستای حفظ امنیت گونه های مختلف و تکثیر گونه های در معرض انقراض است.
در حال حاضر 151 گونه پرنده، 38 گونه خزنده، 21 گونه پستاندار، 33 گونه ماهی و شش گونه دو زیست در این استان شناسایی شده است.
گزارشگر : علیرضا جهانگیری
7525/576/681
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
08/02/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 20]