پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان
پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا
دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک
تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
تعداد کل بازدیدها :
1851614692
ساختار ایران در شرایط کنونی علیه تولید و به نفع رانت خواری است
واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
استاد دانشگاه علامه طباطبایی؛ ساختار ایران در شرایط کنونی علیه تولید و به نفع رانت خواری است تهران - ایرنا - استاد دانشگاه علامه طباطبایی، ساختار ایران را در شرایط کنونی علیه تولید و به نفع رانت، ربا و فساد دانست و گفت: در ادبیات توسعه، کانون اصلی بازتولید توسعه نیافتگی کمبود منابع نیست بلکه وجود ناهنجاری در فرآیندهای تصمیم گیری و تخصیص منابع است.
به گزارش خبرنگار ایرنا؛ فرشاد مومنی در همایش راهکارهای خروج اقتصاد ایران از شرایط رکود تورمی در دانشگاه علامه طباطبایی به ارائه مقاله ای با عنوان بهره وری و رکود تورمی پرداخت و افزود: از زاویه نظام تصیم گیری در کشورهای در حال توسعه با یک جابجایی اجمالی روبرو هستیم که این اقدام پر از هزینه و خسارت است. جابجایی اجمالی برگرفته از همه تجربه های موفق توسعه و عبارت از فرآیندهای تصمیم گیری یک پروسه کند و طولانی و همراه با ریزبینی تا مرز کوچک ترین جزئیات است.
این استاد اقتصاد در ارتباط با تصمیماتی که در چنین فرآیندی گرفته می شود، گفت: این فرآیند وقتی به مرحله اجرا می رسد، دقیق و کارآمد است اما در کشورهای توسعه یافته شاهد عکس این روند هستیم، یعنی فرآیند تصمیم و تخصیص منابع بسیار سریع و فوری است اما زمانی که می خواهد به مرحله اجرا برسد یک فرآیند کند و پرهزینه را شاهد هستیم.
مومنی افزود: چون توسعه مسئله بسیار پیچیده ای است و در این زمینه اتفاق نظر وجود دارد، بنابراین با رویکردهای سطحی، کوته نگرانه و غیره نمی شود سراغ حل و فصل توسعه و توسعه نیافتگی رفت زیرا بسیاری از نظریه پردازان توسعه مسئله بهره وری را معادل توسعه می دانند.
این کارشناس اقتصادی افزود: به اعتبار کارکردهای پنجگانه بهره وری که شامل ارتقا توان رقابت اقتصاد ملی، افزایش رفاه، پایدارسازی نظام ملی، ارتقا کیفیت محصولات و زندگی و از همه مهمتر بازی اقتصادی مبتنی بر بهره وری از حالت بازی با جمع صفر تبدیل به بازی برد - برد می شود، الگوهای ستیز برای تعامل اجتماعی را با الگوهای همکاری جایگزین می کند.
وی ادامه داد: گرچه بهره وری به مثابه توسعه در نظر گرفته می شود، اما فراموش نکنیم که بنیان اصلی توسعه نیافتگی این است که ما با پدیده هایی به عنوان بنیه تولیدی ضعیف و بهره وری اندک روبرو هستیم.
مؤمنی بیان داشت: بسیاری از نظریه پردازان توسعه مسئله بهره وری را معادل توسعه می گیرند، به اعتقاد کارکردهای پنج گانه بهره وری که عبارتند از ارتقاء توان رقابت اقتصاد ملی، افزایش رفاه، پایدارسازی نظام ملی، ارتقا کیفیت محصولات و کیفیت زندگی و از همه مهمتر اینکه بازی اقتصادی مبتنی بهره وری از حالت بازی با جمع صفر تبدیل به حالت برد - برد می شود.
این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: اساس ماجرای توسعه نیافتگی در ایران به این موضوع برمی گردد که ما به جای نهاد های با کیفیت با نهادهای کج کارکرد، مواجهیم و یک غفلت ملی درباره مسئله فناوری هم در عرصه اندیشه ورزی و هم در عرصه سیاست گذاری وجود دارد.
استاد اقتصاد دانشگاه علامه گفت: در بازه زمانی سالهای 84 تا 91 ما با آخرین شوک نفتی روبرو بودیم، به طوری که در مجموع نرخ رشد تورم و نرخ رشد بیکاری در ایران در ماه های آخر دولت قبل دو برابر نرخ تورم و بیکاری با ماه های اول همان دولت شد.
استاد اقتصاد دانشگاه علامه طباطبائی گفت: وقتی در سطح نظری گفته می شود که راه نجات برای برون رفت از شرایط رکود تورمی بازگشت به دو عارضه ای که دور باطل توسعه نیافتگی را رقم می زند و قطعا مقدمه اصلی این مسئله تولید محوری است.
وی افزود: تولید محوری در ایران به دلیل نهادی با کاستی های جدی روبرو است به طوری که ساختار نهادی ایران در شرایط کنونی علیه تولید و به نفع رانت و ربا و فساد آرایش پیدا کرده است.
مؤمنی تصریح کرد: چون رکود تورمی تبدیل به دور باطل شده یک گروه های پرنفوذ ذینفع هم پیدا شدند که بر خلاف مسائل مربوط به تمامیت ارضی کشور و آینده توسعه کشور مصلحت آنها این است که همین نهادهای کج کارکرد، به فعالیت خودشان ادامه دهد و اینها این توانایی را پیدا کرده اند که به جای واقعیت یک سازه های ذهنی را دنبال کنند و از میان این سازه های ذهنی آن چیزی بیرون می آید که گویی نظام تصمیم گیری کشور هم عملا تن داده به وضعیت مشوق رانت و ربا و فساد و علیه تولید آرایش پیدا کرده است.
مومنی افزود: کسانی در ایران هستند که به قاعده سوابق تاریخی و شواهد گذشته، گویی مزیت نسبی ایرانیان در دلالی و واسطه گری است و از این ایده دفاع می کنند و ما می خواهیم بگوییم که آیا تا الان از این مزیت نسبی بهره بردیم و وضعیت مان این شده است.
این استاد اقتصاد اظهار داشت: براساس آخرین آمار در حال حاضر در آمریکا به ازای هر هزار نفر جمعیت یک واحد فعال در امر واسطه گری وجود دارد، در اروپای غربی به ازای هر 660 نفر جمعیت یک واحد و در ایران به ازای هر 30 نفر جمعیت یک واحد فعال در امر واسطه گری داریم.
وی گفت: بنابراین کسانی که فکر می کنند، از این طریق آبی برای اقتصاد ایران گرم می شود، باید بگوییم این طور نیست و این مسئله واسطه گری و دلالی هیچ منفعتی برای اقتصاد ایران نداشته و نخواهد داشت.
مؤمنی اظهار داشت: وجه دیگری از این ماجرا که خیلی قابل اعتنا است و یک نقطه عطفی در تاریخ اندیشه توسعه است راجع به این توهم است که می شود، به غیر از مسیر توسعه صنعتی راهی به سوی ارتقا کیفیت زندگی و توسعه پایدار پیدا کرد، ایده های بسیار جالبی را مطرح کرده است.
وی افزود: در گزارش توسعه صنعتی جهان در سال 2005 براساس شاخص های یونیدو و برخلاف تصور رایج سوئیس در شرایط کنونی صنعتی ترین کشور جهان است و تولید صنعتی سرانه سوئیس 24 درصد بیشتر از ژاپن، 2.2 برابر آمریکا و 34 برابر چین و 156 برابر هند است.
استاد اقتصاد دانشگاه علامه گفت: پس اگر در سوئیس توسعه پایدار و کیفیت زندگی بالا وجود دارد، کلید اصلی آن بنیه تولیدی قوی و بهره وری بسیار بالا در تولید صنعتی در این کشور است.
مؤمنی گفت: به قول فردریک لیست اقتصاددان آلمانی وقتی کشورهای صنعتی به اوج می رسند، از همه توانایی های فکری و مادی خود برای ایجاد مانع برای صنعتی شدن کشورهای دیگر استفاده می کنند و ایران باید دقیقا به این نکته توجه کند و متأسفانه ما دقت و حساسیت خود را در این مورد از دست داده ایم.
وی افزود: تولید در ذات خود یک تصمیم گیری بلندمدت است و باید گفت هم به تلاش های صبورانه و عالمانه نیاز دارد و هم به تضمین های بلند مدت در ساختار نهادی که در این زمینه ضعف های بسیار زیادی داریم.
این استاد دانشگاه اظهار داشت: در همین موج اخیر تشدید تحریم ها یک پدیده خیلی واضح و قابل ملاحظه وجود دارد که دیده نشد و در اوج تحریم آن چیزی که در معرض کنترل و ممانعت قرار گرفت وارد کردن ماشین آلات صنعتی و خلق ظرفیت های تولیدی جدید بود، وگرنه در آن دوران کسی می خواست واردات کالاهای لوکس کند با گشاده دستی در اوج تحریم آن اجازه داده می شد.
مؤمنی گفت: در سال 2012 که در اوج تحریم ها بودیم، در ایران در آن سال تعداد خودروهای پورشه به فروش رسیده معادل نصف کل تعداد پورشه هایی بود که درمنطقه خاورمیانه به فروش رفته بود و در آن دوران واردات کالاهای و مواد آرایشی و مصرفی به راحتی آزاد بود.
وی افزود: در شرایط کنونی ما با چند مؤلفه بسیار پیچیده کننده دور باطل رکود تورمی موجود روبرو هستیم و هر کدام از این ها نشان می دهد که ما فقط و فقط باید رانت خواران را در ایران را متوجه کنیم که این ساختار نهادی موجود که محور برخورداری را روی ربا، فساد و رانت قرار داده است پایداری نظام ملی را به خطر انداخته است و مسئله، مسئله مرگ و زندگی است و ما گریزی نداریم از اینکه بازی اقتصادی را از بازی با جمع صفر تغییر دهیم به سمت بازی برد - برد یعنی بر محور تولید و بهره وری تغییر دهیم.
مؤمنی گفت: ما در سطح خانواده ها با یک بحران حاد تقاضا روبرو هستیم و شواهد آن این است از نظر درآمدی وقتی گزارش های بودجه خانوار را نگاه می کنیم در فاصله سالهای 84 تا 91 کسری سرانه بودجه خانوارها 4.5 برابر افزایش پیدا کرده است.
وی افزود: همچنین در مورد تمام اقلام مصرفی خانوارها ایران طی این سال ها به تعبیر خانم دکتر خلعتبری رویه مدارا با فقر را در دستور کار قرار داده اند و خانوارهای ایرانی از نظر سلامت وضعیت بسیار نگران کننده ای پیدا کرده اند.
این کارشناس اقتصادی اظهار داشت: براساس گزارش های رسمی در شرایط کنونی 70 درصد خانوارهای ایرانی کمبود مصرف پروتئین و کمبود آهن دارند.
وی افزود: بنابراین یک مؤلفه که ما در دور باطل رکورد تورمی قرار داده برمی گردد، به بحران تقاضا در سطح خانوارها و مولفه دوم به بحران تقاضا در سطح دولت برمی گردد، به طوری که در اقتصاد ایران دولت بزرگترین مصرف کننده و سرمایه گذار است.
مؤمنی گفت: آسیب پذیری مالیه دولت از بابت سیاست های تورم زا به طور متوسط 3.5 برابر آسیب پذیری مالی خانوارها و بنگاه هاست و این یک مسئله بسیار تکان دهنده ای است و ما در یک ابعاد بی سابقه دولت را درگیر با مسئله ناکارایی توام با فساد گسترده مشاهده می کنیم.
وی افزود: از منظر اقتصاد سیاسی ما با یک شرایطی که من آن را اتحاد سه گانه منحوس نامیده ام، مواجه هستیم و منظور از این اتحاد سه گانه منحوس این است که این بازی اقتصادی با جمع صفر موجود به اعتبار بحران ذهنی نظام تصمیم گیری که شدیدا تحت تأثیر این اتحاد سه گانه است.
استاد اقتصاد دانشگاه علامه تصریح کرد: این اتحاد سه گانه به عقیده من عبارت است از دولت کوته نگر، کارشناسان با الگوی نظری کوته نگر و تحلیل های لحظه ای و رانت جویان که از سیاست های ثبات زدا می توانند کره های بزرگ بگیرند.
این کارشناس اقتصادی گفت: در این شرایط و وقتی که ما می بینیم که به صورت تمام عیار دور باطل توسعه نیافتگی در ایران با دور باطل تورم گره خورده است، برای خروج از این مهلکه باید گام های بنیادی برداشته شود و هر نوع غفلت از این مسئله هزینه های بسیار سنگینی برای ایران خواهد داشت.
وی افزود: برآوردها نشان می دهد به جای مواجهه به شکل کنونی با مسائل مربوط به رانت و فساد باید 5 کانون کلیدی توزیع رانت و فساد را شفاف سازی و امکان نظارت های تخصصی مدنی بر آنها را فراهم کنیم.
مؤمنی تصریح کرد: 5 کانون اصلی ایجاد رانت و فساد عبارتند از دلارهای نفتی، اعتبارات بانکی، مقررات و قوانین گمرکی صادرات و واردات، طرز عمل گمرکات مناقصه های گمرکی و شرکت های دولتی که کانون های اصلی توزیع رانت و تشدید کننده دور باطل رکود تورمی هستند و باید مسدود شوند.
وی افزود: اینها کانون های اصلی توزیع رانت و تشدید کننده دور باطل رکود تورمی هستند و باید بر محور رفع دور باطل فساد و مسدود سازی این مظاهر فساد حرکت کنیم.
اقتصام(3)م.پ**1558
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
04/02/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
روند شرایط اقتصادی در ایران بسیار مثبت و امیدوار کننده است
اقتصادی اقتصاد کلان روند شرایط اقتصادی در ایران بسیار مثبت و امیدوار کننده است مدیرعامل صندوق بین المللی پول در دیدار با رئیس کل بانک مرکزی ایران روند شرایط اقتصادی در ایران را بسیار مثبت و امیدوار کننده ارزیابی کرد و گفت ادامه سیاستهای موجود میتواند تحولات اقتصادی مفید و عمحضور شرکت های بین المللی تولیدکننده تجهیزات مخابراتی در ایران
رییس پردیس فنی دانشگاه تهران خبر داد حضور شرکت های بین المللی تولیدکننده تجهیزات مخابراتی در ایران تهران- ایرنا- همزمان با برگزاری هفتمین سمپوزیوم بین المللی مخابرات نمایندگان و محققان شرکت های بین المللی تولید کننده تجهیزات مخابراتی از جمله هواوی زیمنس و نوکیا در ایران حتولیدات تراکتورسازی ایران از استانداردهای لازم برخوردار هستند
تولیدات تراکتورسازی ایران از استانداردهای لازم برخوردار هستند تبریز - ایرنا - شرکت تراکتورسازی ایران اعلام کرد تمام محصولات این شرکت از استانداردهای لازم برخوردار هستند این شرکت روز شنبه با انتشار بیانیه ای در پاسخ به انتشار گزارشی تحت عنوان تراکتورهای توزیعی در گالیکش کار نکرآگهی در صدا و سیمای ایران 180 درصد گرانتر از یورونیوز!
آگهی در صدا و سیمای ایران 180 درصد گرانتر از یورونیوز قیمت آگهی تلویزیونی 60 ثانیه ای در صدا و سیمای ایران نسبت به یورو نیوز در بخش های کم مخاطب نزدیک به 74 درصد در بخش های با مخاطب متوسط نزدیک به 85 درصد و در بخش های پر مخاطب 388 درصد گران تر است بررسی تعرفه آگهی در صدا و سیماافزایش تولید نفت خام ایران در ماه مارس
دوشنبه ۲۵ فروردین ۱۳۹۳ - ۰۸ ۵۹ تولید نفت خام ایران در ماه مارس با 17 هزار بشکه افزایش روزانه نسبت به فوریه به دو میلیون و 789 هزار بشکه در روز رسیده است به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا به نقل از دبیرخانه سازمان اوپک تولید نفت خام ایران در ماه فوریه با حدود 20 هزار بشتولید نفت ایران بعد از تحریم به 3.7 میلیون بشکه میرسد
سهشنبه ۲۶ فروردین ۱۳۹۳ - ۱۱ ۵۴ معاون وزیر نفت گفت پیشبینی میشود صادرات نفت ایران دستکم تا ماه ژوئیه زمانیکه توافق با قدرتهای جهانی در مورد برنامه هستهای تمدید یا منقضی شود در سطح حدود یک میلیون بشکه در روز ادامه پیدا کند به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا علی مارسالت: ایران به دلیل حضور عزتمندانه و منطقی در مذاکرات هستهای پیروز میدان است/ برخورد منفعلانه با شبهان حقوق
رسالت ایران به دلیل حضور عزتمندانه و منطقی در مذاکرات هستهای پیروز میدان است برخورد منفعلانه با شبهان حقوق بشری علیه ایران تبعات جبران ناپذیری خواهد داشت فارغ از این که نتیجه این مذاکرات چه باشد تردیدی ندارم که ایران هم بدلیل بهانهزداییها و هم بدلیل حضور عزتمندانه و منطقی پچگونه بحران اوکراین به نفع ایران رقم میخورد؟
چگونه بحران اوکراین به نفع ایران رقم میخورد بعد از گذشت بیش از چند هفته از بحران اوکراین که منجر به تقابل شدید منافع روسیه و غرب و به ویژه ایالات متحده آمریکا در این منطقه شده است اکنون سخن از تحریم های اقتصادی علیه روسیه از سوی اتحادیه اروپا به سطح جدی تری وارد شده است تحریمایران؛ دومین تولیدکننده فولاد به روش احیای مستقیم در جهان
ایران دومین تولیدکننده فولاد به روش احیای مستقیم در جهان خبرگزاری پانا ایران در دو ماه ابتدای سال 2014 میلادی دومین تولید کننده فولاد خام به روش احیای مستقیم در جهان و بزرگ ترین تولید کننده فولاد در منطقه خاورمیانه شد ۱۳۹۳ يکشنبه ۲۴ فروردين ساعت 10 34 به گزارش خبرگزاری پانا بادامه روند صعودی تولید نفت ایران/ عربستان و عراق تولیدشان را کم کردند
ادامه روند صعودی تولید نفت ایران عربستان و عراق تولیدشان را کم کردندتاریخ انتشار دوشنبه ۲۵ فروردين ۱۳۹۳ ساعت ۰۹ ۲۶ تولید نفت ایران در شرایطی به روند صعودی خود ادامه میدهد که تولید نفت عربستان و عراق با کاهش مواجه شده است به گزارش خبر تولید نفت کشورهای عضو اوپک OPEC در ماهتولید نفتحام ایران افزایش یافت
سهشنبه ۲۶ فروردین ۱۳۹۳ - ۱۲ ۵۱ براساس گزارش اوپک از منابع اولیه تولید نفت خام ایران در ماه مارس نسبت به فوریه روزانه 40 هزار بشکه افزایش یافته است به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا به نقل از پایگاه خبری اوپک تولید نفت خام ایران در ماه مارس 2014 با 40 هزار بشکه افزایشدیدار سیف با کریستین لاگارد/شرایط اقتصادی ایران امیدوار کننده است
دیدار سیف با کریستین لاگارد شرایط اقتصادی ایران امیدوار کننده است تهران - ایرنا - ولی الله سیف رییس کل بانک مرکزی با کریستین لاگارد مدیرعامل صندوق بین المللی پول دیدار و روند شرایط اقتصادی در ایران را مثبت و امیدوار کننده توصیف کرد به گزارش روز جمعه ایرنا در این دیدار رئیس کل بزنگنه: تولید نفت خام ایران در سال 1397 به 5.7 میلیون بشکه خواهد رسید
زنگنه تولید نفت خام ایران در سال 1397 به 5 7 میلیون بشکه خواهد رسید تهران - ایرنا - نائب رئیس کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی به نقل از وزیر نفت گفت که زنگنه اعلام کرده است تولید نفت خام ایران تا سال 1397 به پنج میلیون و 700 هزار بشکه و حجم تولید گاز به یک هزار میلیون متر مکعبایران بزرگترين توليد کننده فولاد در منطقه خاورميانه
انجمن جهاني فولاد گزارش داد ایران بزرگترين توليد کننده فولاد در منطقه خاورميانه ايران در دو ماه ابتداي سال 2014 ميلادي دومين توليد کننده فولاد خام به روش احياي مستقيم در جهان و بزرگترين توليد کننده فولاد در منطقه خاورميانه شد به گزارش گروه اقتصادی باشگاه خبرنگاران به نقل اتولید نفت ایران 17 هزار بشکه در روز افزایش یافت/ قیمت نفت ایران همچنان در کانال 104 دلاری
گزارش اوپک برای مارس 2014 اسفند 92 تولید نفت ایران 17 هزار بشکه در روز افزایش یافت قیمت نفت ایران همچنان در کانال 104 دلاری قیمت هر بشکه نفت سنگین ایران در ماه مارس 2014 اسفند 92 به 104 01 دلار در هر بشکه رسید و همچنین تولید نفت کشور در این ماه معادل 2 789 میلیون بشکه درافزایش 4.6 درصدی تولید برق ایران
افزایش 4 6 درصدی تولید برق ایران تهران - ایرنا - معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی از رشد 4 6 درصدی تولید برق ایران در سال گذشته خبر داد به گزارش ایرنا از پایگاه اطلاع رسانی وزارت نیرو هوشنگ فلاحتیان حجم تولید ناویژه انرژی برق ایران را در سال گذشته 265میلیارد و 962 میلیون کیلحضور یکصد شرکت تولیدی ایرانی در نمایشگاه سلیمانیه عراق قطعی شد
حضور یکصد شرکت تولیدی ایرانی در نمایشگاه سلیمانیه عراق قطعی شد ساری - ایرنا - مدیر اجرایی نمایشگاه اختصاصی جمهوری اسلامی ایران با محوریت محصولات تولیدی مازندران درسلیماینه عراق ازقطعی شدن حضور یکصد شرکت تولیدی کشورمان دراین نمایشگاه خبر داد به گزارش خبرنگار ایرنا احمد اصغری-