واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز:
سخنگوی سابق وزارت خارجه: کانادا نمیخواهد ایران را از دست بدهد
معاون کنسولی، امور مجلس و ایرانیان وزارت امور خارجه ایران در گفتوگو با روزنامه «ابتکار» عنوان داشت: بیشک اما تغییر رویکرد دولت اوتاوا و عقب نشینی این کشور نسبت به تعلیق روابط دیپلماتیک با تهران بیانگر گشایش در فضای سیاست خارجی کشورمان است که مرهون دولت یازهم است.
به گزارش از نامه نیوز به نقل از ابتکار: دولت کانادا در شهریور ماه سال 91 در انتقاد از سیاست خارجی ایران و نگرانی از آنچه تأمین امنیت دیپلماتهای کانادایی سفارتش را در تهران تعلیل کرد و روابط دیپلماتیکش را با ایران به حالت تعلیق درآورد.
تعلیق روابط تهران-اوتاوا در میان بحران هسته ای ایران و غرب از سوی کانادا اما با انتقادات فراوانی از احزاب مخالف حزب حاکم در این کشور همراه بود. دولت استفان هارپر اما سیاست تقابل جویانه خود با تهران را حتی پس از انتخابات سال 92 ریاست جمهوری ایران ادامه داد و با وجود روی کار آمدن دولتی که وعده تنش زدایی در سیاست خارجی و حل بحران پرونده هسته ای را مطرح کرده بود کانادا اما همچنان تهران را متهم به نقض حقوق بشر میکرد و سیاست خارجی کشورمان در قبال سوریه و همچنین گرونده هسته ای را زیر سوال میبرد.
با گام مهم ایران و گروه 1+5 در امضای توافق نامه هسته ای ژنو و روانه شدن هیاتهای سیاسی و اقتصادی غرب به ایران اما اکنون شاهد تغییر رویکردهای دولت اوتاوا در قبال تهران هستیم. در همین رابطه یک روزنامه چاپ عمان به نقل از «جان برد» وزیر خارجه کانادا که در مسقط به سر میبرد عنوان داشت که کانادا تمایل دارد از مواضع عمان در قبال میانجگری با هدف از سر گیری روابط ایران و کانادا باخبر شود.
در همین رابطه «حسن قشقاوی» معاون کنسولی، امور مجلس و ایرانیان وزارت امور خارجه ایران و همچنین سخنگوی سابق وزارت خارجه کشورمان درگفتوگو با روزنامه «ابتکار» عنوان داشت: بر اساس اخبار غیررسمی این ابراز تمایل همراه با پیش شرطهایی بوده است که بیانگر ادامه مواضع دولت کانادا است؛ بی شک اما تغییر رویکرد دولت اوتاوا و عقب نشینی این کشور نسبت به تعلیق روابط دیپلماتیک با تهران بیانگر گشایش در فضای سیاست خارجی کشورمان است که مرهون دولت یازهم است.
مشروح این گفت وگو را میتوانید در ادامه بخوانید:
قشقاوی در واکنش به اظهارات وزیر خارجه کانادا درباره تمایل اوتاوا برای اطلاع از موضع مسقط درباره میانجیگری میان ایران و کانادا برای از سرگیری روابط دیپلماتیک، به خبرنگار روزنامه ابتکار، گفت: تاکنون هیچ درخواست رسمی و یا بیانیه ای از سوی عمان و یا کانادا در خصوص از سر گیری روابط تهران-اوتاوا و یا میانجیگری مسقط در این رابطه تسلیم وزارت خارجه کشورمان نشده است اما به طور غیر رسمی گزارشهایی درباره ابراز تمایل کانادا برای از سر گیری روابط دیپلماتیک خود با ایران رسیده است.
حسن قشقاوی با بیان اینکه اوتاوا همچنان بر مواضع غیراصولی خود در قبال ایران پایبند است، گفت: اوتاوا در کنار ابراز تمایل برای از سرگیری روابط با تهران درخواستهایی را از تهران داشته است که بیانگر ادامه مواضع غیر اصولی و بی پایه و اساس گذشته این کشور در قبال تهران است.
وی در ادامه افزود: هیچ محملی برای قطع روابط دیپلماتیک کانادا و ایران برای دولت اوتاوا وجود نداشت، نه حادثه ای همانند سفارت انگلیس برای کانادا به وجود آمد و نه پیشینه روابط ایران و آمریکا در خصوص این کشور در تاریخچه روابط دو کشور بود که منجر به قطع روابط دو کشور شود، بلکه کانادا به یک باره اقدام به قطع روابط کنسولی خود با ایران کرد و هزینههای بالای سفارت، سیاست خارجی ایران و به ویژه مواضع کشورمان در قبال سوریه را دلیل این موضوع عنوان کرد.
معاون کنسولی، امور مجلس و ایرانیان وزارت امور خارجه ایران افزود: این در حالی است که سفارت کانادا در تهران تنها از محل صدور ویزا سالانه یک میلیون دلار درآمدزایی میکرد و نمیتوان دلیل هزینههای بالا را بهانه ی خوبی برای این اقدام غیر دیپلماتیک کانادا در تعطیلی بخش صدور ویزا دانست.
وی با بیان اینکه تعطیلی بخش صدور ویزای سفارت کانادا در ایران انتقادات زیادی را در داخل کشور و در کشور کانادا به همراه داشت، عنوان کرد: خانوادهها و شهروندان ایرانی بسیاری به دلیل این اقدام متحمل ضررهای بسیاری داشتند.
بسیاری از خانوادهها در ایران و کانادا برای دیدن فرزندان و اعضای خانواده خود در دو کشور با مشکلات فراوانی مواجه شدند و برای گرفتن ویزا باید به کشور دومی مراجعه میکردند که این خود موجب نارضایتی و انتقاد شهروندان میشد، علاوه بر این، این موضوع بر روابط اقتصادی و تجاری دو کشور نیز تاثیر گذار بود به گونه ای که بسیاری از هیاتهای کانادایی و ایرانی از تبادل روابط تجاری و اقتصادی با یکدیگر به دلیل مشکلات و موانع موجود و همچنین هزینههای بالای آن صرف نظر کردند.
همچنین سخنگوی سابق وزارت خارجه کشورمان با اشاره به اینکه این اقدام دولت کانادا غیر انسانی و مغایر با حقوق شهروندی و بشر بود گفت: اوتاوا در حالی به بهانه ی سیاست خارجی و منطقه ای ایران روابط خود را با تهران به یک باره قطع کرد که در همان زمان بسیاری از کشورهای غربی در تهران سفارت داشتند و روابط دیپلماتیک و کنسولی کشورهای غربی با ایران در جریان بود.وی تاکید کرد: بی شک روی کار آمدن دولت یازدهم و پیروزی حسن روحانی در انتخابات ریاست جمهوری گذشته مسیری وین در عرصه سیاست خارجی کشورها گشود که در نتیجه آن پس از هشت سال انزوا در روابط خارجی شاهد سیل سفرهای هیاتهای خارجی به تهران برای ارتقاء و گسترش روابط سیاسی و اقتصادی بودیم، به همین دلیل کانادا که در ابتدای انتخابات ریاست جمهوری روی خوشی به آن نشان نداده بود اکنون که خود را از گود رقابت هیاتهای خارجی برای حضور در بازارهای اقتصادی ایران دور می بیند به دنبال بازگشت به جایگاه خود در این زمینه است که این در نتیجه گشایشی است که در نتیجه دیپلماسی دولت یازدهم شاهد آن هستیم.
1393/2/3
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 35]