واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۲ ارديبهشت ۱۳۹۳ (۱۶:۱۳ب.ظ)
رئيس اتحاديه جايگاه داران سوخت کشور؛ قيمت بنزين در امارات 800 تومان است نه 1800 تومان/بنزين را آزاد و با قيمت 600 تومان عرضه کنيد! رئيس اتحاديه جايگاه داران سوخت گفت: ما در ايران زندگي مي کنيم و درآمدمان به ريال محاسبه مي شود اما هزينه هاي زندگي را به دلار پرداخت مي کنيم.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري موج، افزايش قيمت حامل هاي انرژي از جمله بنزين و گازوئيل يکي از دغدغه هاي مهم جامعه ايران است.
البته اينکه قيمت چيزي افزايش پيدا کند مهم نيست چون اين اتفاق آنقدر عادي شده است که اگر در يک ماه قيمتي ثابت بماند مرد شک مي کنند!
اما افزايش قيمت سوخت، بحث ديگري است و اساسا با تمام گران شدن ها فرق مي کند.
متاسفانه در کشور ما ملاک بازار براي گراني، افزايش قيمت بنزين است! حال اين دو مقوله چه ربطي به هم دارند برما نيز پوشيده است.
هر سال و با نزديک شدن به زمان بودجه نويسي، دولتي ها از گراني قريب الوقوع قيمت سوخت و ساير حامل هاي انرژي سخن مي گويند که اين خود دليلي مي شود براي تنش در بازار.
گاهي اين تنش با کمبود يک جنس خاص در بازار نمود مي کند و گاهي هم با گران شدن بي دليل!
بهانه دولتي ها براي گران کردن سوخت شده است قيمت فوب خليج فارس!
اين عبارت چنان پر طمطراق است که همه را مجذوب خود مي کند وکسي نمي پرسد اين فوب خليج فارس به چه معني است؟!
فوب به معني قيمت جنس مورد نظر تا لحظه تحويل بر روي کشتي است.
البته بنابر قوانين بينالمللي در شرايط فوب فروشنده وظيفه دارد تمامي هزينههاي کالا را تا محل حمل اصلي (با کشتي يا هواپيما يا راه آهن) متقبل شود و تمامي هزينههاي بعد از اين مرحله اعم از کرايه حمل، بيمه، تعرفههاي وارداتي و ... را خريدار متقبل ميشود.
همچنين مفهوم قيمتگذاري بر پايه فوب خليج فارس به معناي قيمتي است که زمان تحويل به کشتي در اين منطقه پرداخت ميشود.
سال هاست که اين فوب معروف شده است بلاي جان ايرانيان و به هر بهانه اي که بالا و پائين برود گوئي قلب و جان ايرانيان است که به خطر افتاده است.
البته به علت اينکه معني فوب خليج فارس براي مردم غير کارشناس مفهومي ندارد، از ميان ايشان هيچ کس سوال نمي کند که چرا قيمت خدمات را با فوب مي سنجيد ولي نوبت به مزد و حقوق که مي رسد، نه از فوب خبري مي شود و نه از خط فقر!
اين سوالي است که مدت هاست از سوي کسي پرسيده نشده و البته فکر هم نمي کنيم که اگر کسي بپرسد، به جواب مشخصي دست پيدا کند.
بيژن حاج محمد رضا شايد يکي از تنها ترين افرادي باشد که در مورد اين فوب مخوف صحب مي کند.
رئيس اتحاديه جايگاه داران سوخت ايران در گفتگوي اختصاصي با خبرنگار خبرگزاري موج، گفت: مردم ايران مدت هاست که خود را براي گران شدن بنزين آماده کرده اند و در اين سال ها نشان داده اند که تحمل سختي را دارند.
وي در مورد دلايل گران شدن بنزين و نظر حاميان اين گراني چنين گفت: آقايان در مجلس و دولت عقيده دارند که يکبار براي هميشه بايد قيمت گذاري بنزين با يک جهش بزرگ حل شود.
حاج محمد رضا با اشاره به اين مطلب که اين بزرگواران بايد ابتدا وضع مملکت را در نظر بگيرند و سپس اقدام کنند، افزود: ابتداي اسفند سال 92 شرکت ملي نفت اعلام کرد که از اين تاريخ قيمت بنزين افزايش خواهد يافت و ما نيز تمام جايگاه هاي کشور را در حالت آماده باش قرار داديم اما بعد از گذشت چند روز، آقايان گفته خود را تکذيب کردند.
وي خاطرنشان کرد: يکي بايد پيدا شود و به اين سوال جواب دهد که چرا 3 هزار جايگاه براي اول اسفند در حالت آماده باش بودند؟ مگر نه اينکه اين کار به علت اعلام شرکت ملي نفت مبني بر گران شدن بنزين در اولين روز اسفند ماه بود؟
رئيس اتحاديه جايگاه داران سوخت کشور با اعلام اين مطلب که در شرايط فعلي که بنزين دو نرخي 400 و 700 توماني عرضه مي شود نيز فروش جايگاه هاي ما بيش از 40 درصد کاهش يافته است افزود: متاسفانه مدت ها است که جايگاه هاي بنزين چيزي با عنوان مشتري باک پر ندارند و بيشتر مشتريان ما باک خودروي خود را با 3، 5 و 10 ليتر بنزين پر مي کنند.
وي با انتقاد از ارقام احتمالي اعلام شده از سوي مسئولين به عنوان قيمت احتمالي بنزين گفت: آقايان فکر کرده اند که درآمد مردم مانند خودشان است و نرخ هايي همچون 1050 و 1800 تومان براي بنزين آزاد مطلوب مي دانند.
اين جايگاه دار سوخت ادامه داد: قيمت هاي بالا 4 برابر قيمت فعلي است و اين يعني فشار بسيار زياد بر جامعه و البته فشار غير قابل قبول به جايگاه داراني که حتي براي تنخواه فعلي خود مشکل دارند.
وي تاکيد کرد: در حال حاضر جايگاه دار يک تانکر بنزين را با قيمت 15 ميليون تومان خريداري مي کند ولي اگر اين قيمت 4 برابر شودبايد 60 ميليون بپردازد و اين امکان ندارد.
حاج محمدرضا افزود: از همين فرصت استفاده کرده و اعلام مي کنم که زيرساخت هاي لازم براي تغيير قيمت و اضافه شدن قيمت هاي جديد به سخت افزارها و نرم افزار هاي جايگاه هاي بنزين وجود ندارد ما حتي دستگاه کارت خوان مناسب در جايگاه هاي سوخت نداريم.
وي ادامه داد: مشکل نبود زيرساخت که اساسا به ما ربطي ندارد بهانه اي شده است براي توهين مشتريان به ما، که اساسا نبايد اين گونه باشد.
رئيس اتحاديه جايگاه داران سوخت در مورد پيشنهاد قيمت بنزين که توسط جايگاه داران به وزارت پيشنهاد شده است نيز گفت: ما قيمت 600 تومان بدون محدوديت را پيشنهاد کرديم و اين قيمت براي دولت 50 درصد درآمد به دنبال دارد که مي تواند منبع اعتباري خوبي براي يارانه هاي پرداختي به مردم باشد.
وي از پيشنهاد قيمت 1050 و 1800 تومان براي بنزين آزاد انتقاد کرد و افزود: اين قيمت ها با هيچ جاي دنيا شباهت ندارد و در مقايسه با کشورهاي خليج فارس نيز بسيار بالاست زيرا امارات، بنزين را به قيمت 800 تومان به مردم خود ارائه مي کند نه 1800 تومان!
حاج محمد رضا تصريح کرد: ما در ايران زندگي مي کنيم و درآمدمان به ريال محاسبه مي شود اما هزينه هاي زندگي را به دلار پرداخت مي کنيم.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 72]