واضح آرشیو وب فارسی:مهر:
استانها > شمال > اردبیل گزارش مهر/
بی مهری در افزایش کتابخانه های سیار روستایی اردبیل/ 800 جلد کتاب برای 17 روستا
اردبیل – خبرگزاری مهر: فعال سازی تنها یک کتابخانه سیار در روستاهای محروم بیله سوار به حدی با استقبال روستاییان این منطقه مواجه شده که امروز ادامه اجرای این طرح از سوی کارشناسان به امور کتابخانه های اردبیل به صورت مستمر پیشنهاد می شود، اما افزایش این کتابخانه ها تاکنون با بی مهری مواجه بوده است.
به گزارش خبرنگار مهر، وجود هزار و 725 روستا در اردبیل و پوشش نزدیک به 40 درصدی جمعیت استان در روستاها موجب شده است، در کنار ساماندهی برنامه های فرهنگی برای شهر نشینان بخش روستایی نیز به صورت ویژه مورد توجه قرار گیرد. بطوریکه بخش مهمی از این برنامه ها در خصوص نحوه امکان سازی کتابخوانی در روستاها به ویژه روستاهای محروم است. تاکید به این مهم در حالی است که 75 درصد راه های ارتباطی استان اردبیل راه روستایی بوده و بخش اندکی از آن برخوردار از زیر ساخت های مناسب برای تردد است. تاجایی که تردد روستانشینان به شهرها در اغلب روستاها با مشکل مواجه بوده و حتی تحصیل کودکان روستایی نیز در برخی مواقع متاثر از نبود راه های ارتباطی مناسب است. با وجود تمامی این مشکلات طرح راه اندازی کتابخانه سیار در روستاهای بیله سوار موجب شده است نظر کارشناسان در هدایت منابع کتابخانه ای به میان روستاییان به جای آمدن روستا نشینان به شهرها و استفاده از کتابخانه ها به صورت جدی مورد ارزیابی قرار گیرد. تا جایی که استقبال از اجرای این طرح در روستاهای هدف موجب شده این روزها راه اندازی کتابخانه های سیار برای رفع محرومیت زدایی کتابخوانی روستاها از مسئولان امر خواسته شود. عضویت 524 نفر در یک کتابخانه سیار مینی بوس یار مهربان در طول مسیر خود در هفت روستای بیله سوار توانسته است در یک سال 524 نفر را در گروه های سنی مختلف عضوگیری کند.
به گفته سرپرست امور کتابخانه های عمومی استان در طی یک سال فعالیت چهار هزار جلد کتاب توسط این کتابخانه امانت داده شده است. داریوش سفیدی اضافه کرد: با برخورداری از 800 جلد کتاب نزدیک به سه هزار و 800 نفر به این کتابخانه مراجعه کرده اند. وی تصریح کرد: عضو گیری این کتابخانه با مبلغ 20 هزار ریال بوده و در برخی مناطق محروم به صورت رایگان نیز انجام می شود. لزوم افزایش کتابخانه های سیار در مناطق محروم اما تاثیری که این کتابخانه سیار برجای گذاشته به مراتب تاثیرگذار از فعالیت 52 باب کتابخانه نهادی و 10 باب کتابخانه مشارکتی فعال در استان بوده است. به عقیده یکی از کارشناسان علوم اجتماعی مهمترین نقش این گروه از کتابخانه ها محرومیت زدایی است. نسیم خدایی با تاکید به ایجاد زمینه های امکانی برابر در جامعه اضافه کرد: کتابخانه سیار این امکان را دارد که به نقاط کور محرومیت مراجعه کرده و کتاب را در اختیار کسانی قرار دهد که امکان دست یابی به آن را ندارند. سفر کتابخانه سیار بیله سوار به قلب محرومیت با برنامه زمان بندی و در ایستگاه های مشخص انجام می شود. بطوریکه این مینی بوس به ایستگاه های روستایی روح کندی، خان بابا کندی، چالما کندی، عزیر کندی، شورگل، زرگر، دمیرچلو، گون پاپاق، ادولو و مرادلو سفر می کند. علاوه بر این خدمات رسانی فوق برنامه در روستاهای قاغاش آباد، نصیرلو، حمار کندی، طومار، مرادعلی کندی، ولی مملو و بگ آلو از جمله اقدامات این کتابخانه مینی بوس است. متصدیان این کتابخانه برنامه مراجعات خود را به اعضا و مراجعان اعلام کرده و نسبت به تهیه کتب درخواستی نیز اقدام می کنند. اجرای فوق برنامه شاد در روستاها سرپرست امور کتابخانه های عمومی استان در عین حال به برنامه های شاد و مفرح اجرایی این کتابخانه اشاره کرده و تاکید دارد که کتابخانه سیار پتانسیل اجرای بسیاری از فوق برنامه های سرگرمی، آموزنده و فرهنگی دیگر را نیز دارد. تا جایی که کتابخانه سیار بیله سوار در سال گذشته مسابقه نقاشی، قصه گویی و حتی همراهی با اکیپ بهداشت برای معاینه کودکان را در برنامه های خود ثبت کرده است.
سفیدی معتقد است می توان از ظرفیت مینی بوس کتابخانه برای اجرای برنامه های دیگر نیز استفاده کرد و حتی در اجرا با همکاری دستگاه های مختلف نیز برنامه هایی را تدارک دید. راه اندازی کتابخانه سیار در اردبیل این روزها امور کتابخانه های عمومی استان طرح راه اندازی کتابخانه سیار در شهر اردبیل را در دستور کار دارد. به گفته سرپرست امور کتابخانه های عمومی استان دو اتوبوس هر یک با ظرفیت 800 جلد کتاب برای اردبیل برنامه ریزی شده است. وی با بیان اینکه اجرای این طرح با همکاری سازمان فرهنگی ورزشی شهرداری اردبیل است، ادامه داد: یک اتوبوس آماده سازی شده و پیش بینی می شود در سال جاری راه اندازی شود. 65 هزار نفر اردبیل عضو کتابخانه های عمومی استان است که در مقایسه با جمعیت تنها پوشش 4.18 درصدی را نشان می دهد. در این رقم سهم اندکی از عضویت متعلق به بخش روستایی است. کتابخانه سیار می تواند تا قبل از راه اندازی کتابخانه های روستایی فرصت مطالعاتی برای روستاییانی که حتی در مراجعه به پزشک دچار مشکل می شوند را فراهم کند. ................................ گزارش: ونوس بهنود
۱۳۹۳/۲/۲ - ۱۰:۱۲
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 83]