واضح آرشیو وب فارسی:شبکه خبر: چرا بندر بن سلطان برکنار شد؟
رئیس شورای ملی رسانه ها در لبنان گفت: پیش بینی می شود با کنار گذاشته شدن بندر بن سلطان از ریاست دستگاه اطلاعاتی عربستان، تغییراتی در سیاست های این کشور در خصوص ایران و سوریه ایجاد شود. به گزارش پایگاه اطلاع رسانی شبکه خبر ، رئیس شورای ملی رسانه ها در لبنان ، عبدالهادی محفوظ در گفتگو با شبکه تلویزیونی المیادین درباره علت برکناری بندر بن سلطان از ریاست دستگاه اطلاعاتی عربستان گفت: " بندر بن سلطان به عنوان رئیس دستگاه اطلاعات عربستان دو ماموریت مهم برعهده داشت. نخست، مقابله با آنچه که در عربستان به عنوان خطر ایران و نفوذ ایران یاد می شود و دوم، بحران سوریه. بندر بن سلطان در هر دو زمینه با مشکل مواجه شد و نوعی اعتراض آمریکا را برانگیخت. بندر بن سلطان سفیر آمریکا در عربستان و شخصی نزدیک به جرج بوش محسوب می شد. او با نومحافظه کاران آمریکا قرابت بیشتری داشت.
باراک اوباما در جهت عکس نومحافظه کاران حرکت می کند و به دنبال مدیریت توازن ها در منطقه است. مدیریت توازن ها به معنای منتفی دانستن راه حل های نظامی است. بندر بن سلطان خواستار راه حل نظامی با مداخله آمریکا و غرب بود و چنین مداخله ای را تشویق می کرد و همچنین توسل به زور -نه دیپلماسی- را برای حل پرونده هسته ای ایران ترجیح می داد. به این ترتیب نوعی تعارض بین سیاست های آمریکا و عربستان ایجاد شده بود. بندر بن سلطان حتی تلاش کرد همکاری نکردن آمریکا برای اجرای طرح هایش را با توسل به روسیه جایگزین کند اما روسیه نیز خواسته او را نپذیرفت. من قاطعانه اطمینان دارم که باراک اوباما در سفر اخیرش به ریاض و دیدارش با ملک عبدالله به صراحت اعلام کرد آمریکا دیپلماسی آرام را ترجیح می دهد و با سیاست عربستان در زمینه تعامل با پرونده هسته ای ایران همراه نخواهد شد و راه حل دیپلماتیک این پرونده را ترجیح می دهد. اوباما همچنین تاکید کرد که آمریکا به تعهد خود برای محافظت از منافع امنیتی عربستان پایبند است ولی به دنبال راه حل های نظامی در منطقه نیست و در سوریه نیز مداخله نظامی نمی کند هرچند خواستار احیای توازن در این کشور از طریق مسلح کردن مشروط نیروهای میانه رو در سوریه است. به نظر من برکناری یا استعفای بندر بن سلطان و انتصاب معاونش سرلشکر یوسف الادریسی به جای او معنای زیادی می دهد زیرا برای نخستین بار پس از چند دهه شخصی به ریاست دستگاه اطلاعاتی گماشته شده است که عضو خاندان سلطنتی نیست. "
عبدالهادی محفوظ افزود: " به نظر من برکناری بندر بن سلطان ناشی از اختلاف داخل خاندان حاکم بر عربستان نبوده و بیشتر به ناکامی او ارتباط داشته است ولی انتصاب فردی از خارج از خاندان آل سعود مسئله ای مثبت است که ممکن است تاثیر پذیرفته از بهار عربی و نفوذ آمریکا باشد که خواستار گسترش دامنه مشارکت افرادی از خارج از خاندان سعودی در قدرت است. با توجه به این که عربستان تاکنون سیاست هایی نزدیک به تمایلات بندر بن سلطان را دنبال می کرد می توان انتظار داشت برکناری او موجب تغییراتی در آینده در سیاست های این کشور شود. این تغییرات ممکن است با تحول در روابط عربستان با ایران آغاز شود. بهبود روابط دوکشور می تواند با همکاری آنان در لبنان آغاز شود و در آینده دو کشور درباره سوریه به همکاری بپردازند. موضع پادشاه عربستان در خصوص اعضای گروه های تروریستی که در سوریه می جنگند و تحت پیگرد قرار گرفتن آنها در صورتی که به عربستان باز نگردند می تواند زمینه مناسبی برای همکاری ایران و عربستان در پرونده سوریه باشد. با توجه به این که نظام سوریه برخلاف خواست بندر بن سلطان سقوط نکرد و سقوط نخواهد کرد، انتظار می رود مقامات سعودی به سمت نوعی واقع گرایی در پرونده سوریه پیش بروند. جنگ در سوریه اکنون بیش از آن که درگیری بین نظام سوریه و مخالفان سوری باشد، به جنگ نیابتی طرفهای خارجی تبدیل شده است. روسیه و ایران بر موضع خود در سوریه پافشاری می کنند و موازنه قوا در سوریه دچار اختلال شده است و این مسائل نشان می دهد گروه هایی با رویکرد القاعده و جبهه النصره نمی توانند رژیم سوریه را تغییر دهند. "
محفوظ گفت: " من معتقدم ملک عبدالله پادشاه عربستان فردی واقع گرا است و تغییرات را مد نظر قرار می دهد. حتی پسر او در گذشته پل ارتباطی بین دولت عربستان و نظام سوریه بود. احتمالا عربستان در آینده بر اساس آنچه در صحنه نبرد در سوریه روی می دهد تصمیم گیری خواهد کرد. "
سرانجام بعد از گذشت چندین هفته از رواج یافتن شایعات و اخبار ضد ونقیض درباره سرنوشت شاهزاده بندر با فرمان پادشاه عربستان تکلیف وی مشخص و از گردونه قدرت خارج شد.
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم به نقل از پایگاه خبری مرآة الجزیره؛ سرانجام ریسمان سیاه از ریسمان سفید جدا شد، و بعد از گذشت چندین هفته از رواج شایعههای متفاوت و اطلاعات ضدونقیض درباره شاهزاده بندر بن سلطان با صدور فرمان ملک عبدالله پادشاه عربستان سعودی سرنوشت این عضو خاندان سعودی هم مشخص شد و وی را از بازی قدرت خارج کردند.
فرمان پادشاهی عربستان که بهموجب آن سرتیپ یوسف بن علی ادریس به عنوان رئیس جدید سرویس اطلاعات کل عربستان منصوب شده است، در واقع به گروه وابسته به شاهزاده سلطان نیز خاتمه داد و دیگر این گروه جایی در معادله قدرت در عربستان نخواهند داشت.
با کنار گذاشته شدن خالد بن سلطان از سمت معاون وزیر دفاع و پس از آن کنار گذاشته شدن بندر بن سلطان از قدرت که دیروز حاصل شد، سلمان بن سلطان معاون کنونی وزیر دفاع عربستان هم رفته رفته خود را مهیا میکند تا سمتش را به یکی از فرزندان شاهزاده سلمان ولیعهد و وزیر دفاع عربستان تحویل دهد.
دانلود
چهار شنبه ۲۷ فروردین ۱۳۹۳ - ۱۷:۰۰
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: شبکه خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 47]