تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 17 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام صادق (ع):مؤمن را بر مؤمن، هفت حق است. واجب ترين آنها اين است كه آدمى تنها حق را بگويد، هر ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1826886241




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

شورای همکاری خلیج فارس و پاکستان؛ تعاملی راهبردی


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:

شورای همکاری خلیج فارس و پاکستان؛ تعاملی راهبردی تهران-ایرنا- نیازهای دوجانبه کشورهای عربی عضو شورای همکاری خلیج فارس و پاکستان به یکدیگر به منظور تقویت امنیت راهبردی- سیاسی منطقه ای و داخلی خود به پیوند هر چه بیشتر 2 طرف انجامیده است.


خبرگزاری جمهوری اسلامی بیست و یکم فروردین ماه به نقل از منابع پاکستانی گزارش کرد: دولت کویت دفتر امور دفاعی خود را زیر نظر سفارت این کشور در اسلام آباد به منظور آموزش نیروهای خود توسط نیروهای پاکستانی راه اندازی می کند.
کویت چهارمین کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس پس از عربستان، عمان و امارات متحده عربی است که در پاکستان دفتر دفاعی خواهد داشت.
گرچه اجماع بر این است که باید پاکستان را از لحاظ راهبردی در زمره منطقه شبه قاره به حساب آوریم، اما این کشور تعاملات راهبردی بسیاری نیز با خاورمیانه به ویژه کشورهای عربی دارد.
تلاش کشورهای عربی به ویژه عربستان برای گشودن پای پاکستان به خاورمیانه عاملی دیگر در پر رنگ تر شدن حضور پاکستان در مسائل این منطقه است.
خیزش های جهان عرب و تشدید کنشگری عربستان سعودی متاثر از بی ثباتی های ناشی از اعتراض های مردمی و ترس های امنیتی ریاض از کشیده شدن بی ثباتی ها به خاک کشورش و همزمان، تقویت نقش منطقه ای برخی کشورها همچون ایران در فضای بی ثباتی کنونی، عربستان را بر آن داشت برای تقویت روابط راهبردی خود با پاکستان اقدام کند.
**نگاهی بر روابط تاریخی پاکستان با کشورهای عربی شورای همکاری خلیج فارس
تقویت روابط پاکستان با کشورهای عربی حوزه خلیج فارس را می توان از سال های دهه 1350 مشاهده کرد.
پس از افزایش قیمت جهانی نفت در دهه 1350 و سرازیر شدن سیل ثروت های هنگفت نفتی به کشورهای حوزه خلیج فارس، کشورهای عربی نفتخیز به تقویت ارتش و قوای تسلیحاتی خود دست زدند.
از آنجا که این کشورها توان و مهارت کافی برای استفاده از تسلیحات مدرن و تربیت ارتش منظم را نداشتند، بنابراین به سوی بکارگیری گماشته های نظامی از کشورهای توانمند در امور نظامی روی آوردند.
در این میان پاکستان به دلیل همخوانی های سیاسی-فرهنگی با کشورهای عربی و بهره مندی طولانی از توانمندی های نظامی کشورهای غربی، توانست نظر اعراب ثروتمند را به خود جلب کند.
بر همین پایه بود که این کشورها برای آموزش نیروی نظامی خود به ارتش پاکستان روی آوردند.
اما مهمترین روابط دوجانبه بین پاکستان و عربستان سعودی برقرار شد؛ روابطی که تاکنون نیز ادامه دارد و ستون اصلی تقویت حضور پاکستان در خاورمیانه عربی است.
روابط این 2 کشور طی سال های دهه 1360 همزمان با اشغال افغانستان به دست شوروی و تشکیل برخی گروه های عقیدتی و تندرو مبارزه کننده با اشغالگران نزدیک تر شد.
از سوی دیگر، «نواز شریف» نخست وزیر کنونی پاکستان که پس از کودتای نظامی مهرماه 1378 برکنار شد، برای 10 سال به عربستان تبعید شد و به سبب آشنایی با مقام های ریاض و نظام حکومتی آن، هم اکنون نیز روابطی قوی با آنان دارد.
پس از اینکه دامنه خیزش های جهان عرب به بحرین رسید، مقام های سعودی از ترس کشیده شدن این خیزش ها به داخل کشورشان کوشیدند نظر مقام های پاکستانی برای ایجاد یک نیروی حافظ امنیت خاندان سعودی را جلب کنند.
بر همین پایه بود که در تابستان 1390 «بندر بن سلطان» رییس وقت سرویس اطلاعات خارجی عربستان سعودی، 2 سفر فوری به پاکستان داشت.
حضور نزدیک به 10 هزار نفر از نظامیان پاکستانی در گارد ملی بحرین برای سرکوب معترضان، یکی از مهمترین آوردگاه هایی بود که ارتش پاکستان نقش تازه خود در تحولات خاورمیانه را به بوته آزمون گذاشت. این اقدام به درخواست عربستان سعودی و بحرین صورت گرفت.
**کشورهای شورای همکاری و نیاز به هم پیمانی با پاکستان
دلایل چندی برای تلاش عربستان و برخی کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس برای تقویت حضور پاکستان در خاورمیانه وجود دارد.
یکی از مهمترین این دلایل را می توان در رقابت های درونی و منطقه ای کشورهای عضو با یکدیگر و با دیگر کشورهای غیر عرب منطقه دید. این رقابت ها تلاش برای هم پیمانی با یک کشور قدرتمند برون منطقه ای را برای برخی کشورها رقم زده است.
دلیل دیگر را می توان به تلاش کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس برای تربیت نیروهای نظامی خود به دست ارتشیان پاکستان مربوط دانست.
ضعف بسیار آموزشی و کمبود نیروهای نظامی برای سرکوب اعتراض های احتمالی داخلی از جمله عواملی است که کشورهای عرب حوزه خلیج فارس را به سوی تقویت نیروی نظامی خود از راه جذب نیروهای نظامی از کشورهای دیگر می کشاند.
کشش زیاد پاکستان برای کشورهای عرب حوزه خلیج فارس نیز به 2 عامل اصلی مربوط می شود. نخست اینکه بیشتر مردم پاکستان مسلمان و سنی هستند و نظام سیاسی حاکم بر کشور بر این پایه قرار دارد. عامل دوم، ارتش پاکستان است که عنوان هفتمین ارتش بزرگ دنیا را با خود دارد.
توانایی اسلام آباد در تولید تسلیحات مورد نیاز برخی کشورها باعث شده است این کشور به مرکز مناسبی برای خرید تسلیحات از سوی کشورهایی مانند عربستان سعودی تبدیل شود.
همچنین مساله سوریه و تلاش برای کمک به گروه های تکفیری دهشت افکن (تروریست) به تشدید تلاش عربستان برای خرید سلاح از پاکستان منجر شده است.
یکی از دلایل گرایش عربستان به خرید سلاح های نیمه سنگین از پاکستان، به این بازمی گردد که پاکستان این قدرت را ندارد که عربستان را به بستن قراردادی با تعیین مکان احتمالی استفاده از سلاح های خریداری شده، مجبور کند.
از این رو، عربستان می تواند به راحتی و بدون نیاز به پاسخگویی به کشور فروشنده، سلاح های خریداری شده را به دست هر گروهی که می خواهد برساند.
این در حالی است که اگر سلاح های خریداری شده از غرب برخلاف نظر فروشندگان با اهداف نوشته شده در قرارداد برای خریدار استفاده شود، غرب می تواند فشارهای سیاسی زیادی بر عربستان وارد کند و به راحتی به تحریم این کشور دست بزند.
پاکستان نه فقط از چنین امکانی برخوردار نیست، بلکه حتی به کمک های مالی عربستان نیز نیاز دارد. پاکستان همواره این ترس را دارد که روزی کمک های آمریکا به ارتش قطع شود؛ همچنان که بارها آمریکا پاکستان را به چنین امری تهدید کرده است.
**دلایل نیاز پاکستان به حضور در خاورمیانه
پاکستان نیز دلایل ویژه ای برای تقویت نقش خاورمیانه ای خود دارد.
رقابت های این کشور با هند و تلاش برای تقویت نفوذ در افغانستان باعث شده است خاورمیانه به یکی از مناطق راهبردی سیاست خارجی پاکستان تبدیل شود؛ چرا که بخش بزرگی از دگرگونی های (تحولات) هند به ویژه افغانستان در خاورمیانه ریشه دارد.
نیاز به انرژی های فسیلی چه از سوی هند چه پاکستان، بر تلاش های اسلام آباد برای حضور و نفوذ بیشتر در خاورمیانه افزوده است.
از سوی دیگر، با نگاهی شبکه ای به خرده نظام های منطقه ای می توان گفت بسیاری از کشورهای خاورمیانه برای تقویت پیوندهای بین منطقه ای در چارچوب هم پیوندی های راهبردی، مسائل سیاسی-امنیتی خود را با شبه قاره و حوزه های نفوذ هند، پاکستان و افغانستان پیوند می دهند.
همین امر باعث شده است خاورمیانه به یکی از کانونی ترین مناطق راهبردی پاکستان تبدیل شود.
اینها در کنار برخی عوامل داخلی نیز بر تلاش پاکستان برای حضور بیشتر در خاورمیانه می افزاید.
یکی از عوامل داخلی، نیاز مالی ارتش پاکستان به کمک کشورهای عربی و سود قراردادهای نظامی با این کشورها است.
عامل دوم را می توان در نیاز پاکستان به هم پیمانی منطقه ای دید. این کشور برای رویارویی با فشارهای آمریکا که کمک مالی به اسلام آباد را متوقف کرده و با پشتیبانی از حمله های موشکی جدایی طلبان بلوچستان و همچنین حمله هواپیماهای بدون سرنشین خود به خاک پاکستان، امنیت این کشور را به چالش کشیده است، نیاز به هم پیمان دارد.
**جمع بندی
در یک جمع بندی کلی می توان که نیازهای دوجانبه کشورهای عربی عضو شورای همکاری خلیج فارس و پاکستان به یکدیگر به منظور تقویت امنیت راهبردی-سیاسی منطقه ای و داخلی، 2 طرف را به هم پیوند داده است.
گروه تحقیق و تفسیر خبر
تحقیق**م.ج**9278**1961**1358
انتهای پیام /*
Contact the editor:

[email protected]




27/01/1393





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 52]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن