واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
75 رشته بومی محلی در یزد وجود دارد یزد - ایرنا - رییس هیات روستایی عشایری استان از وجود 75 رشته بومی محلی در یزد خبر داد و گفت : تعداد زیادی از این رشته ها فعال و بقیه نیز امسال فعال خواهند شد .
ˈحسین شاهدیˈ روز دوشنبه در گفت و گوی اختصاصی با خبرنگار ایرنا از مهمترین برنامه های امسال این هیات، احیای تمامی رشته های بومی محلی در یزد و شهرستان های تابعه است .
وی افزود : در این خصوص جلساتی با مسئولان و بخصوص شورای اسلامی شهر یزد و بخشداران در شهرستان ها گذاشته شده است .
رییس هیات روستایی عشایری استان گفت: در این جلسات هم اندیشی قرار شد تا امسال با همکاری آنها مسابقات بومی محلی در یزد و مناطق مختلف استان برگزار شود .
شاهدی افزود: بر اساس تصمیم گیری صورت گرفته قرار است تا هر هفته با همکاری شورای اسلامی و یکی از شهرداری های مناطق یزد مسابقات بومی محلی برگزار شود .
وی با بیان اینکه از مسئولان و مردم انتظار داریم تا یک نگاه خاص به رشته های بومی محلی و احیای دوباره آن در استان یزد داشته باشند ، ادامه داد: احیای این رشته های تاریخی به حمایت های مادی و معنوی مسئولان اجرایی و ورزشی استان نیاز مبرم دارد .
این مسئول اظهار داشت: هم اکنون حدود 12 هزار ورزشکار سازماندهی شده در سطح روستاهای یزد فعالیت می کنند .
شاهدی گفت: در طول سال برنامه های مختلف فرهنگی و ورزشی با حضور علاقمندان در سطح روستاها برگزار می شود .
شماری از ورزش های محلی و بومی شناسایی شده در استان یزد عبارتند از کل بازی، درنگ درنگ، قایم بازی، شو تله باز، خرک بازی، گرگم و گله میگیرم، تل جهی باپسه کش و بی پسه کش و ملا ملااست.
از دیگر ورزشهای سنتی احیاء شده این استان کشتی لشکر کشی، لیرانداز و لپو، پنجه، استاد زنجیر باف، بود و بود ، استاد برس، هفت سنگ، ترونه، کمرکشی و گوی و چوگان بازی است .
در میان ورزش های محلی استان یزد ˈچوپاˈ و ˈطناب کشیˈ بیش از سایر رشته- ها در بین دانش آموزان مدرسه های ابتدایی و راهنمایی استان رواج دارد .
گنجشک پر، این چه چیزیه و مال مال تو از دیگر بازیهای محلی استان یزد است که هنگام شادی بویژه در مراسم عروسی در این استان اجرا می شود .
اشکستو، شیرکشی و پرتاب سنگ یه مسی (شش کیلویی) از دیگر ورزشهای محلی و معمول استان یزد است .
یکی از رشته های ورزشی محلی و مورد توجه مردم که بیشتر در شهرهای بافق، میبد و بهاباد رواج دارد ˈترونه بازیˈ است .
ˈترونهˈ شالی است که افراد به سر یا کمر خود می بندند و در هنگام بازی آنرا پرتاب می کنند، بعد وسط آن را گرفته به هم می تابند .
در ترونه بازی، بیش از ۱۰نفر شرکت دارند که از این تعداد ، دو نفر بعنوان استاد برگزیده می شوند.
از دیگر از ورزشهای سنتی و معروف استان یزد، ˈکمرکشیˈ است که تعداد بازیکنان آن به قید قرعه انتخاب و با رسم یک خط، بازی آغاز می شود .
در کمرکشی، دو نفر به عنوان استاد در جلوی صف قرار می گیرند و با یکدیگر دست می دهند وافراد دو گروه، زنجیروار، کمرهای یکدیگر را گرفته و محکم می کشند .
در این بازی، هر گروه که قدرتمندتر باشد و طرف مقابل را از خط تعیین شده به سوی خود بکشد، برنده اعلام می شود.
از دیگر ورزشهای سنتی و محلی این استان ˈلیرانداز و لپوˈ است که در آن جمعی گرد هم می نشینند و دو عدد تخته یا دو لنگه دمپایی (سرپایی) به صورت افقی یا عمودی بر روی هم قرار می دهند و بازی را شروع می کنند.ک3
7536/1968
انتهای پیام /*
Contact the editor:
[email protected]
26/01/1393
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 41]