واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
ضرورت اولویت بخشی به حمایت از تولید - علی محمد مزیدی* هدفمندی یارانه ها به شکلی که آغاز شد مورد نقد کارشناسان متعددی قرار گرفت اما هیچ کدام از انتقادها در دولت گذشته جایگاه پیدا نکرد و تبعات منفی تصمیم ها در سال های اخیر نمایان شد.
همان گونه که می بینیم اقتصاد ایران دچار رکود تورمی شد،این در حالی است که توجه به نقطه نظرات کارشناسان و حل نقاط ضعف مرحله اول می توانست ضمن کنترل قیمت ها باعث افزایش نرخ اشتغال و بهره وری شود.
برای مرحله دوم هدفمندی یارانه ها، تحلیلگران اقتصادی موضع خود را شفاف اعلام کردند لذا این انتظار وجود دارد که دولت تدبیر و امید با استفاده از راهکار های آن ها و حذف نکته های منفی مرحله اول، مرحله دوم هدفمندی یارانه ها را آغاز کند و به واسطه این موضوع بتواند نرخ تورم را کاهش دهد.
در ابتدای فعالیت دولت یازدهم نرخ تورم بیش از 40 درصد بود و در 12 ماهه منتهی به اسفند92 این رقم به حدود 7/34 درصد رسیده است.
به همین جهت اگر دولت با برنامه منسجم حرکت کند این امیدواری وجود دارد که رکود تورمی از بین برود و در ماه های آینده بخش های مختلف اقتصاد پویا شوند.
اکثر بخش ها از وضع به وجود آمده در فضای اقتصادی نگران هستند و معتقدند ادامه آن بر تعداد بیکاران کشور می افزاید.
از این رو دولت باید در مرحله دوم هدفمندی یارانه ها که به جراحی اقتصادی نسبت داده شده است قیمت ها را بسیار حساب شده افزایش دهد و به سمت واقعی شدن ببرد در غیر این صورت مانند دوره گذشته شوک قیمتی خواهیم داشت و قیمت ها لجام گسیخته افزایش پیدا می کند.
یکی از راهکارهایی که برای مرحله دوم هدفمندی یارانه به دولت پیشنهاد می شود طراحی کوپن است.
کوپن می تواند مانع از رشد نقدینگی و تورم شود. همچنین به افزایش تولید ملی کمک قابل توجهی خواهد کرد چرا که مردم به جای دریافت پول با کوپن می توانند کالاهای اساسی خود را خریداری کنند و به واسطه آن تولید کنندگان فروش بیشتری خواهند داشت.
کوپن آثار تورمی ندارد و نکته مثبت آن وارد شدن پول به چرخه تولید است.دولت گذشته با پرداخت یارانه 45 هزارتومانی، مردم را به پول نقد عادت داد. با این اوصاف معتقدم دولت نباید چنین سیاستی را ادامه دهد.
اگر قرار است نرخ تورم کاهش پیدا کند و رکود تورمی دامنگیر اقتصاد نباشد باید با اتخاذ راهکارهای مناسب از وضع پیش آمده فاصله بگیریم و پس از آن به فکر توسعه اقتصاد باشیم.
همان گونه که اعلام شد هدفمندی یارانه ها به منزله عدالت بین قشرهای مختلف جامعه است.
پرداخت یارانه حتی به قشرهای ضعیف جامعه اثرگذاری خوبی ندارد و برای این گروه بهتر است کوپن طراحی شود.
دولت با شناسایی قشرهای کم درآمد و نیازمند واقعی می تواند در مسیر عدالت حرکت کند.
با آغاز هدفمندی یارانه ها (مرحله اول) واحد های صنعتی زیادی تعطیل شدند و پس از آن کاهش تولیدات ضربه دیگری بود که بر پیکره اقتصاد وارد شد.برای رهایی از این وضعیت توجه به تولید کنندگان و پرداخت تسهیلات به آن ها ضروری است.
موضوع دیگری که باید به آن اشاره کنم کاهش نرخ تورم است.نرخ تورم حدود 7/34 درصد که به دلیل سیاست های ناصحیح رقم خورده است مطلوب کشور نیست و باید برای کاهش آن در فاز دوم اقدام های اساسی صورت گیرد.
مطمئناً اجرای درست فاز دوم هدفمندی یارانه ها می تواند باعث کاهش نرخ تورم شود. یکی دیگر از مواردی که می توان به آن توجه کرد،کاهش مصرف بنزین است. در فاز اول هدفمندی یارانه ها دولت نتوانست به این مهم دست پیدا کند، لذا با تولید خودروهای کم مصرف می توان کاهش مصرف را محقق کرد.
*استاد دانشگاه
*یادداشت روزنامه ایران
اول**1104
انتهای پیام /*
Contact the editor:
[email protected]
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 41]