محبوبترینها
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1853085267
نماد هویتی تهران، برج آزادی یا برج میلاد؟
واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها: مروری بر بناهای هویت ساز پایتخت
نماد هویتی تهران، برج آزادی یا برج میلاد؟
میدان عالی قاپو، آرامگاه ابوعلی سینا، میدان نقش جهان، آرامگاه حافظ و گنبد سلطانیه هرکدام یادآور شهری از جامعه ایرانی هستند، اما تهران امروز با یادآوری کدام نماد خود را معرفی میکند؟ برج آزادی یا برج میلاد؟
روزنامه ایران: میدان عالی قاپو، آرامگاه ابوعلی سینا، میدان نقش جهان، آرامگاه حافظ و گنبد سلطانیه هرکدام یادآور شهری از جامعه ایرانی هستند، اما تهران امروز با یادآوری کدام نماد خود را معرفی میکند؟ برج آزادی یا برج میلاد؟ شاید از میان این دوعنصر معماری با وجود این چهره خشن و نابسامان معماری پایتخت قرعه به نام برج میلاد بیفتد: «امروز اگر بخواهیم هویت تهران را معرفی کنیم باید برج میلاد را مثال بزنیم. یک حرکت شتاب آلود، بدون جهت ومبتنی بر تکنولوژی محض که اساساً برنامه مشخصی برای آینده خودش ندارد و صرفاً در درون خودش به انتها میرسد متأسفانه این توصیف، شامل حال معماری شهر تهران است که در نماد این شهر که معرف یک شهر است به وضوح دیده میشود» این توصیف دکتر امیر محمد خانی، رئیس مرکز معماری حوزه هنری از بناهای یادوارهای در تهران است که هرچند در سالهای اخیر مورد توجه بسیاری از مسئولان بوده ولی نتیجهای معکوس در روند نهادینه کردن معماری با هویت ایرانی اسلامی و در نتیجه شکلگیری رفتارهای مدنی داشته است.
این استاد دانشگاه در تعریف فضاهای یادوارهای معتقد است هر شهری غیر از فضاهای خصوصی، نیمه عمومی وعمومی، دارای ویژگیهای خاص خودش است که باعث میشود آن شهر از سایر شهرها متمایز شود. شاید یکی از مهمترین ویژگیهایی که هر شهر برای تمایز میان شهرهای دیگر میتواند داشته باشد، مسأله فضاهای عمومی آن شهر است که شامل فضاهای حرکتی همانند شریانهای شهری و فضاهایی که در آن عملکردهای متنوع عمومی اتقاق میافتد مانند مدارس، دانشگاهها، بازارها، فضاهای مذهبی، بیمارستانها و بهطور کلی اماکن عمومی میشود، منتهی خود این اماکن عمومی که غالباً باعث هویتسازی در یک شهر میشود نیز تقسیم بندیهای مختلف دارد. یکی از این تقسیم بندیها شامل فضاهایی میشود که ایجاد یاد و خاطره میکند.
در هر شکل، انسان در فضاهایی که تعاملات در آن اتفاق میافتد میتواند آن فضا را خاطره ساز لقب دهد.بنابراین بهطور کلی فضاهای عمومی، فضاهای خاطره انگیزی هستند اما این خاطرات تنوعهای بسیار دارند. شاید ماندگارترین خاطرات آنهایی هستند که انسان در فضاهای فرهنگی برایش اتفاق میافتد و یکی از ویژگیهای اماکن عمومی هم خاطرهسازی یا ایجاد خاطرات ملی برای شهروندان و مردم جامعه است از این رو فضاهای فرهنگی فضاهای نمادینی هستند که در آنها خاطرات به شکل جمعی اتفاق میافتد و هویت شهر توسط آن فضاها ایجاد میشود از همینرو میتوان اشارهای داشت به فضاهای «منومنتال» یا یادوارهای؛ فضاهایی که غالباً با هدف عملکرد فرهنگی هنری خلق و معمولاً تبدیل به نمادهای شهری میشوند.
معمولاً در ساخت این فضاها سعی میشود که رویکردهای مختلفی در آن وجود داشته باشد در برخی از این فضاهای یادوارهای رویکرد، یک رویکرد نگاه به گذشته است یعنی از ارزشها وسنتهای آن جامعه استفاده میشود. برخی دیگر رویکرد به آینده دارند، یعنی اشارهها و فلشهایی به سمت آینده هستند. در هر شکل این فضا که به عنوان فضای «منومنتال» یا یادوارهای یا نمادین از آن یاد میشود با موضوع زمان وتاریخ نسبت مستقیم دارد. یعنی طراح سعی میکند تاریخ را به نحوی در فضای یادوارهای خاطرنشان کند، این فضاها در حقیقت هویت، سمبل و نشانه و یادگارهای یک شهر هستند که مهمترین شاخصههای وجه تمایز یک جامعه را با جامعه شهر دیگر مشخص میکنند، از طرف دیگر غیر از مسأله زمان دار بودن و اشاره به تاریخ در این فضاها، مسأله فرهنگ وتمدن است که در این فضاها نقش پر رنگی دارد، چرا که این فضا حاکی از نحوه نگاه مردم نسبت به پیرامون خودشان، ایدئولوژی و جهانبینی آنها محسوب میشود.
پس میتوان دید که عملکرد این فضا اساساً از دو منظر تاریخ و فرهنگ نقش بسیار پررنگی دارد. توجه به ساخت این فضاها نیز باعث غنای شهروندی میشود و نبود توجه کافی به طراحی این فضاها باعث میشود که شهروندان دچار سردرگمی و نوعی تشویش و اصطلاحا بیهویتی شوند بنابراین هویت شهر نسبت مستقیم با فضاهای نمادین خودش دارد.
فضاهای یادوارهای زمان خودشان را حکایت نمیکنند
محمد خانی داشتن نگاه امروزی در طراحی المان شهری را با توجه به هویت عملکرد نشانهها در شهر، بیهوده قلمداد میکند و می گوید: <تعریف طراحی نماد با نگاهی به گذشته و آینده به صورت تعمدی نگاه امروزی بیان نمیشود، چرا که فضای نمادین فضایی است که جهت دارد. یعنی از وضع موجود حرکتی دارد، حال این حرکت یا به سمت آینده است یا گذشته، بیان حرکت یعنی ماندن در وضع موجود را قبول ندارد، پس در نتیجه «ویژگی» به عنوان زمان حال در نماد شهری جایی ندارد. نماد در حقیقت یک جهت است، حرکت از زمان کنونی به زمان دیگر، بنابراین از ویژگی مهم در فضاهای «منومنتال» در حقیقت آن است که این فضاها در زمان خودشان حکایت نمیکنند اما از فرهنگ جامعه خود حکایت میکنند. یعنی ویژگی فرهنگی آن فضا برای زمان خودش است اما ویژگی زمانیاش با رویکرد به گذشته یا آینده اتفاق میافتد.>
وی در توصیف المانهای شهر تهران میافزاید: <ما در شهر تهران المانهای منفی، مثبت و خنثی داریم، وقتی در مورد المانها صحبت میشود باید به زمان ساخت آنها دقت نظر بیشتر داشت و بررسی کرد که زمانی که آن بنا ساخته شده است آیا جامعه را به سمت جلو حرکت داد؟ آیا خدمتی به جامعه کرد یا خیر؟ برخی از برج آزادی به عنوان یک المان موفق یاد میکنند، اگر بخواهیم با تعاریف بالا به برج آزادی بنگریم باید گفت که آن زمانی که این برج ساخته شد، به نظر نمیرسد که تغییری در رویکرد مردم ایجاد کرده باشد و اساساً این المان خودش فی ذاته اهمیت زیادی ندارد، بلکه اتفاقهایی که در دوران انقلاب پیرامون آن افتاد باعث هدفمند بودن این برج شد.
کلمه وتعبیر برج آزادی به مفهوم شکل آن برج نیست، به مفهوم اتفاقی است که در آن رخ داد، این اتفاق میتوانست در دیگر نقاط شهر نیز به وقوع بپیوندد که حاصل شد، مانند میدان شهدا یا ژاله سابق، در آنجا هیچ عنصر معماری وجود ندارد ولی خاطره انگیز شده، چرا که اتفاقی در آنجا رخ داد که با خواست مردم و در راستای ایجاد یک جریان فکری باعث انقلاب شد. اما از سوی دیگر بعضی از المانهای شهری میتوانند کمک کنند برای رسیدن به آینده مطلوبتر در معماری، شاید یکی از اتفاقهای خوب معماری که در 100 سال اخیر در شهر تهران رخ داده «مجموعه موزه هنرهای معاصر» یا «موزه ایران باستان» است که نوع نگاه ایرانی را در فضای پر تلاطم یادآورشده، این به مفهوم کمک فکری دادن به جامعه است که راه خودشان را نسبت به آینده پیدا کنند.ما فراموش کردیم که ساختمانهای «منومنتال» یا یادواره ساختمانهایی هستند حاکی از فرهنگ خاص آن جامعه، بنابراین عملکردهای فرهنگی است که مسبب ساخت آن بنا میشوند نه آنکه عملکردهای فرهنگی در جوار وحاشیه آن گهگاهی اتفاق بیفتد. عملاً فضاهای فرهنگی عملکرد اصلی ساختمانهای یادواره باید باشند چرا که از تمدن آن سرزمین صحبت میکنند در حالی که در برج میلاد از تکنولوژی صحبت میشود.هدف انقلاب اسلامی رسیدن به تکنولوژی والا نبوده است بلکه رسیدن به فرهنگ انسانی والا بوده و عملاً انقلاب یک اتفاق فرهنگی است بنابراین اینگونه معماریها را نمیتوان ادامه منطقی تفکر انقلاب اسلامی دانست چون یک رویکرد تکنولوژیک به حوزه معماری داشتن یعنی ندیدن هویتهای اصیل تمدن اسلامی.
المان شهر ایرانی- اسلامی باید پاسخگوی نیاز جامعه امروز باشد
در همین راستا محمد مهدی محمودی، استاد معماری پردیس هنرهای زیبا، فقدان واژه امروزی را در تعریف المان شهر ایرانی - اسلامی بسیار مهم میداند و میگوید: < المان در شهرهای دنیا بسیار تأثیرگذار است چرا که به عنوان شاخصی محسوب میشود که شهروندان در یک شهر میتوانند جا و مکان و البته هویت شهری خود را با آن المانها تعریف کنند. این ادعا میتواند سلسله جوار زاگرس باشد که المانی طبیعی است و افراد توسط آن میفهمند کجای شهر هستند و این تأثیرگذار در ذهن مردم است>.وی میافزاید:
< از سوی دیگر المانهای ساخته شده در هر شهر که توسط معماران طراحی میشود به نوعی میتوان آن را آینه جامعه دانست، چرا که معماری باید یک نگرش به شهروند بدهد، حال در طراحی شهری با الگوی معماری ایرانی - اسلامی بسیاری مسیر اشتباه را طی میکنند و آن این است که فکر میکنند معماری اسلامی یعنی معماری صفویه یا قبل از آن. به نظر من به معماری ایرانی - اسلامی باید نکته مهم دیگری افزوده شود و آن واژه «امروزی» است. المان «شهری ایرانی- اسلامی و امروزی» باید نیاز جامعه امروز را پاسخگو باشد چرا که تقلید از معماری گذشته به عنوان الگوی معماری ایرانی - اسلامی نمیتواند جوابگوی رفتارهای مدنی امروز باشد همانطور که تقلید از معماری جوامع دیگر نیز نمیتواند پاسخگوی نیازهای جوامع ما باشد.>
فضاهای عمومی و رفتارهای شهری تأثیری دوجانبه دارند
محمودی، عضو انجمن مفاخر معماری در ادامه با بررسی تأثیر دو جانبه رفتارهای مدنی و المانها در جوامع مختلف میگوید:< اعتقاد دارم فضاهای عمومی، عناصر شهری و رفتار مدنی یک ارتباط متقابل دارند، باید در نظر داشت که همیشه فضاها یک ارزش خوب معماری وشهرسازی دارند که باعث میشود افراد به آنجا تعلق پیدا کنند. این «خوب» می تواند طبیعی، معماری یا مذهبی باشد. بناهای با ارزش معماری دارای یک فضای مناسب نیز هستند و در نتیجه بیشتر اتفاقهای مهم میتواند در این فضاها رخ دهد، از عزاداریهایی چون عاشورا گرفته تا مناسبتهای شاد، این فضاها در مقیاس کوچک از زمان گذشته در معماری ما حضور داشتند که با عنوان مرکز محله تعریف شده است یا امروزه در مقیاس بزرگتر همانند میدان انقلاب، میدان نقش جهان، میدان آزادی و... تعریف میشود.>
وی میافزاید: <مهمترین المانهای شاخص مقیاس و اندازه امروزی در شهر تهران برج میلاد است ولی بزرگترین ضعف این المان شهری در مورد شکلگیری رفتارهای مدنی است که جایگاهی بسیار کمرنگ در میان شهروندان دارد برای نمونه بهتر است با این مثال بحث را باز کنم که اگر بخواهید میان برج میلاد و برج آزادی به عنوان یک المان یا عنصر شهری اثر بهتر را انتخاب کنید، میتوانید در میان گفتمان شهروندان المان مؤثرتر را پیدا کنید، آنجا که برای مشخص کردن هر فضا در شهر تهران برج میلاد نشانه گرفته میشود، «آنسو یا این سوی میلاد» یا ارتفاع این برج که از هر جایی دیده میشود،پس باید گفت این المان شهری بیش از برج آزادی میتواند ویژگی یک المان شاخص را داشته باشد، ولی این المان شهری برای تبدیل شدن به معرف شهر تهران باید مشخصه دیگری نیز داشته باشد و آن ارتباط برقرار کردن شهروندان با این المان شهری است که در این مسیر برج آزادی جایگاهی بالاتر از برج میلاد دارد.>
محمودی ادامه میدهد: <در حقیقت برج میلاد به دلیل نداشتن مسیر عبور ومرور پیاده رو و عبور کمتر مردم و قرار گرفتن این برج در میان بزرگراه و نیز از سوی دیگر هرچه به این برج نزدیکتر میشوید المانهای شهری وجود دارد که میتواند جلوه این برج را کمتر نشان دهد ولی برج آزادی در محوری قرار گرفته که همیشه دیده میشود چرا که فضاهای خالی آن بسیار زیاد است. حتی در طراحی نوع پوشش گیاهی آن هم دیده شده به طوری که در طراحی فضای طبیعی مانند درختچههای اطراف آن در نظر داشتند که نباید این فضا باعث کم رنگ شدن برج شود. نمونه دیگر المان شهری در تهران حسینیه ارشاد است. این بنا در فضایی بسیار مناسب قرار گرفته که اگر طراحان آن این بنا را با کوچکترین تغییری در غیر از جای کنونی میساختند گنبد این حسینیه نمیتوانست به عنوان المان شهر دیده شود. از نظر من این المانهای شهر تهران میتوانند تا حدودی ویژگی یک المان شهری موفق در معماری را داشته باشند.>
نشان پایتخت در غبار شهر گمشده است،به نظر میرسد در این روزها معماری و عملکرد فضاهای مسطح همانند پارکها بیشتر خود را در دل شهر و البته شهروندان جا دادهاند تا بدین وسیله آرامش خاطر را برای مدت کوتاهی به همراه داشته باشند.
تاریخ انتشار: ۲۰ فروردين ۱۳۹۳ - ۱۶:۰۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: برترین ها]
[مشاهده در: www.bartarinha.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 136]
صفحات پیشنهادی
برج میلاد و آزادی خاموش شدند!
برج میلاد و آزادی خاموش شدند به مناسبت روز جهانی ساعت زمین برجهای میلادی و آزادی در تهران شب گذشته به مدت یک ساعت خاموش شدند 1393 1 10فروش برج آزادی تهران، دروغ 13 بود
فروش برج آزادی تهران دروغ 13 بود ماجرای فروش برج آزادی تهران به میلیونر بلژیکی که به تازگی برخی از رسانه ها و پایگاههای اطلاع رسانی به آن دامن زده اند از سوی رئیس شورای شهر تهران رد شد او گفت که این خبر به نظر یک شوخی است آفتاب به گزارش مهر برخی از پایگاههای اطلاع رسانی در ریک ساعت خاموشی در برج میلاد و آزادی به مناسبت روز جهانی «ساعت زمین»
شنبه ۹ فروردین ۱۳۹۳ - ۱۴ ۳۸ نمادهای شهری شهرهای کرمان رشت مشهد اهواز ارومیه همراه با برج میلاد و برج آزادی به مناست روز جهانی ساعت زمین چراغهای خود را همزمان با سراسر دنیا به مدت یک ساعت از ساعت 20 30 دقیقه امشب با هدف صرفه جویی در مصرف انرژی و جلوگیری از گرمایش زمین خاموشخاموشی برجهای میلاد و آزادی در 9 فروردین
اجتماعی شهری خاموشی برجهای میلاد و آزادی در 9 فروردین برجهای میلاد و آزادی برای صرفه جویی در مصرف انرژی و مقابله با تغییرات آب و هوایی همزمان با روز جهانی ساعت زمین در تاریخ 9 فروردین ماه خاموش می شوند به گزارش خبرنگار مهر همزمان با آخرین شنبه ماه مارس هر سال در روز &laquخاموشی در برج های آزادی و میلاد و پل خواجو
خاموشی در برج های آزادی و میلاد و پل خواجو دانلود همزمان با روز جهانی زمین و حرکت نمادین آن در ایران نیز نورپردازی ساختمان ها و بناها و مراکز گردشگرپذیر و مهم در برخی شهرها خاموش شد در تهران نورپردازی های برج های آزادی و میلاد خاموش شد در اصفهان نیز پل خواجوی اصفهان به مناستصاویر: «ساعت زمین» و خاموشی برج میلاد و آزادی
تصاویر ساعت زمین و خاموشی برج میلاد و آزادی به مناسبت روز جهانی ساعت زمین برجهای میلادی و آزادی در تهران به مدت یک ساعت خاموش شدند به مناسبت روز جهانی ساعت زمین برجهای میلادی و آزادی در تهران به مدت یک ساعت خاموش شدندمهر یکشنبه 10 &خاموشی یک ساعته در برج میلاد و آزادی
خاموشی یک ساعته در برج میلاد و آزادی نمادهای شهری شهرهای کرمان رشت مشهد اهواز ارومیه همراه با برج میلاد و برج آزادی به مناست روز جهانی ساعت زمین چراغهای خود را همزمان با سراسر دنیا به مدت یک ساعت از ساعت 20 30 دقیقه امشب با هدف صرفه جویی در مصرف انرژی و جلوگیری از گرمایش زمخاموشی یک ساعته در برج میلاد و آزادی به مناسبت روز «ساعت زمین»
شنبه ۹ فروردین ۱۳۹۳ - ۱۴ ۳۸ نمادهای شهری شهرهای کرمان رشت مشهد اهواز ارومیه همراه با برج میلاد و برج آزادی به مناست روز جهانی ساعت زمین چراغهای خود را همزمان با سراسر دنیا به مدت یک ساعت از ساعت 20 30 دقیقه امشب با هدف صرفه جویی در مصرف انرژی و جلوگیری از گرمایش زمین خاموشخاموشي يک ساعته به احترام زمين/ برج ميلاد و آزادي هم خاموش مي شوند
۹ فروردين ۱۳۹۳ ۱۲ ۴۷ب ظ خاموشي يک ساعته به احترام زمين برج ميلاد و آزادي هم خاموش مي شوند همزمان با آخرين شنبه ماه مارس هر سال به منظور برانگيختن توجه مردم جهان به لزوم مبارزه با پديده تغييرات آب و هوايي چراغ هاي بسياري از ارگان ها به مدت يک ساعت خاموش خواهد شد علي اکبر کريوقتی برج میلاد و برج آزادی در ساعت زمین خاموش شدند
وقتی برج میلاد و برج آزادی در ساعت زمین خاموش شدند جامعه > محیط زیست - شب گذشته در ساعت ۸ ۳۰ تا ۹ ۳۰ برج میلاد و برج آزادی به مناسبت برج آزادی خاموش شدند خاموشی برج آزادی به خاطر ساعت زمین خاموشی برج آزادی در ساعت زمین خاموشی برج آزادی در ساعت زمین ساعت زمین یک رویدبرج ميلاد و آزادي تهران خاموش شد
۱۰ فروردين ۱۳۹۳ ۱۱ ۵۵ق ظ برج ميلاد و آزادي تهران خاموش شد شهردار تهران روز گذشته پس از بازديد سرزده از باغ امير سليماني بيت امام ره حسينيه جماران ايستگاه آتش نشاني 88 امام رضا سري هم به برج ميلاد زد تا شاهد خاموشي اين برج به مناسبت روز ساعت زمين باشد به گزارش خبرگزاري موتفریحات نوروزی در برج میلاد
شماره گزارش 1427527505199499356 زمان انتشار 1393 1 2 12 11 عکاس عنوان تفریحات نوروزی در برج میلاد برنامه های نوروزی برج میلاد از 25 اسفند ماه آغاز و تا 12 فروردین 93 ادامه خواهد داشت فارسمدیرعامل برج میلاد تهران: بازدید بیش از 250 هزار گردشگر از بلندترین برج کشور تا ششمین روز از فروردین
مدیرعامل برج میلاد تهران بازدید بیش از 250 هزار گردشگر از بلندترین برج کشور تا ششمین روز از فروردینمدیرعامل برج میلاد تهران از افزایش گردشگران و بازدیدکنندگان برج میلاد تهران در ایام نوروز خبر داد و گفت از زمان آغاز به کار ویژه برنامه عطریاس در ایام نوروز که از 25 اسفند ماه آغازتفریحات نوروزی در برج میلاد/گزارش تصویری
تفریحات نوروزی در برج میلاد گزارش تصویری 1393 1 2برج آزادی خاموش می شود
برج آزادی خاموش می شودتاریخ انتشار پنجشنبه ۷ فروردين ۱۳۹۳ ساعت ۱۸ ۲۴ همزمان با آخرین شنبه ماه مارس هر سال در روز ساعت زمین برج آزادی تهران خاموش می شود به گزارش ایسنا علی اکبر کریمی پور - معاون امور شهری و فضای سبز منطقه در این خصوص اظهار داشت آخرین شنبه ماه مارس هر سال کهگزارش تصویری - جشنواره نوروزی برج میلاد
جشنواره نوروزی برج میلاد عکس محمدرضا ندیمی - ایسنا سهشنبه ۵ فروردین ۱۳۹۳ - ۱۸ ۱۸تصاویری از پارک دلفین های برج میلاد
تصاویری از پارک دلفین های برج میلاد دلفیناریوم برج میلاد پارک دلفین ها نخستین دلفیناریوم غیرساحلی خاورمیانه ومرتفع ترین دلفیناریوم جهان است که میزبان شهروندان تهرانی در ایام نوروز است تابناک دلفیناریوم برج میلاد پارک دلفین ها نخستین دلفیناریوم غیرساحلی خاورمیانه ومرتفع ترین-
گوناگون
پربازدیدترینها