واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
ایران؛ «وطن» همه ایرانیان تهران- ایرنا- روزنامه ابتکار روز چهارشنبه در سر مقاله خود به مواضع مطرح شده از پی آزادی مرزبانان ایران از دست تروریست ها در فضای سیاسی کشور نوشت:مجادله های نمایندگان در مجلس شورای اسلامی و گزارش های تقابلی رسانه ها از فرایند آزادسازی مرزبانان به خوبی نمایانگر شکاف موجود است.
در این مطلب که به قلم « شایان ربیعی» با عنوان « ایران ؛ وطن همه ایرانیان » منتشر شده است می خوانید: پیش از این تصور می شد که قضیه گروگان گیری اخیر، حلقه همگرایی جریان های سیاسی داخل کشور است.
اما با پایان یافتن تقریبی این قضیه، شکاف های مابین تفسیرها و سهم خواهی های این جریان ها بیش از پیش خود را در فضای سیاسی کشور نشان داد؛مجادله های نمایندگان در مجلس شورای اسلامی و گزارش های تقابلی رسانه ها از فرایند آزادسازی مرزبانان به خوبی نمایانگر شکاف موجود است.
ماجرا از آنجا آغاز شد که همزمان با آزادی مرزبانان، دستگاه ها و نهادهای دخیل در این امر، از سوی جریان های سیاسی دسته بندی و اولویت بندی شدند.
برخی تأکید کردند که دستگاه دیپلماسی در این موضوع نقش اصلی را بر عهده داشته است و این گونه پاسخ گرفتند که به گفته حسینعلی شهریاری، نماینده زاهدان، اگر دستگاه دیپلماسی در آزادی مرزبانان نقش داشته است، احمد نیکبخت، دیپلمات ایرانی گروگان گرفته شده در یمن به دست تروریست ها را نیز آزاد کند.
هم زمان از سوی دیگر برخی نیز گفتند که علمای اهل سنت منطقه و نیروهای مردمی با محوریت مولوی عبدالحمید توانستند سربازان وطن را از چنگال گروه تروریستی رها کنند، که البته این گروه ها نیز از برخی رسانه ها و نمایندگان تندرو مجلس این جواب را شنیدند که لابد علمای سنی و مردم منطقه با اشرار و گروهک های تروریستی خط و ربط دارند.
عده ای هم که نهاد جامعه مدنی کشور را بازیگر نقش اول آزادی مرزبانان می خواندند، با مواجهه برخی رسانه ها به ویژه صدا و سیما برخوردند که در این باره اقتدار دستگاه های اجرایی و امنیتی کشور همه چیز را حل و فصل کرده است.
در این میان جدال های گروهی و سیاسی نیز بر اساس منافع عمومی خود از این ماجرا سهم خواهی کردند و هر یک از تیررسی، سیبل آزادی مرزبانان را نشانه گرفتند؛ در حالی که برخی می خواستند جشن ملی آزادی سربازان برگزار کنند، کسانی تأکید کردند که این سربازان اسیر شده باید به علت سهل انگاری در خدمت، مجازات و تنبیه شوند.
به نظر می رسد در یک مقیاس کلی، عمده اصلاح طلبان، جامعه مدنی متشکل از گروه های مردمی و اقلیت های قومی و مذهبی را سنگ بنای اصلی آزادی مرزبانان قلمداد می کنند و بیشتر اصولگرایان نیز ضمن این که خواهان تنبیه مرزبانان به علت بی توجهی در حین خدمت خطیر در منطقه مرزی حساس جنوب شرقی کشور هستند، دستگاه های دولتی و امنیتی را مهندس آزادسازی می پندارند.
به هر حال چیزی که هم اکنون مهم است حضور این سربازان در خاک وطن و نجات زندگی آنان است.
«زندگی سربازان» که برای مدتی نزدیک به دو ماه، بیشترین محتواهای نوشتاری را در فضاهای مجازی و رسانه ای از جمله رسانه های اجتماعی به خود اختصاص داد و نماد «زنده بودن و زندگی جامعه مدنی» در کشور شد.
چه بسا که در سال 1387 و پس از آن با وجود گروگان گیری های مشابه، به علت از رمق افتادن جامعه مدنی در میان فشارهای اقتصادی و محدودیت های پرشمار موجود در دولت وقت، کمترین مباحثی از موضوع در رسانه ها منتشر شد.
اما در مورد موضوع حاضر آنچه تردیدی درباره آن وجود ندارد، حساسیت عمومی جامعه ایرانی نسبت به اسارت سربازان محافظ از خاک وطن بود که نمود عمومی سرمایه اجتماعی موجود در بطن جامعه را بیش از پیش و به نحو شایسته ای به نمایش گذاشت و دور از انصاف است اگر فضای امید ایجاد شده در جامعه به واسطه روی کار آمدن دولت تدبیر و امید را در این باره دخیل ندانیم.
به نظر می رسد جشن شادمانی آزادی مرزبانان، نه تنها به این دلیل که نویدبخش نجات جان چهار هم وطن است، بلکه از این نظر که نماد زنده بودن جامعه مدنی و اثرگذار بودن آن نیز است، حائز اهمیت بیشتری باشد.
حال پرسش اینجاست که آیا هم گروه های سیاسی اصلاح طلب و هم اصولگراها قادر به درک اهمیت این مسئله هستند یا خیر؟
بدیهی است که هم اکنون ایرانیان بدون در نظر گرفتن رویه های سیاسی منتشر شده در برخی رسانه های تندرو، شادمان از بازگشت سربازان و اثرگذاری تلاش های همه جانبه دولت و ملت در این باره هستند؛ آنچه که به یکباره هویت ملی را به دور از تفاوت ها و تعصب های قومی و مذهبی برجسته کرد و نشان داد یک ملت با همه تفاوت هایش می تواند یک ملت باشد و بماند.
شاید بهتر باشد که برخی چهره های سیاسی کشور نیز با فاصله گرفتن از جنجال های منفعت جویانه گروهی و حزبی، در کنار مردم، از بازگشت امید به جامعه و نهاد مدنی شادمان باشند و به این درک نایل آیند که وحدت ملی در سایه هویت ملی و بر اساس فرصت های یکسان و برابر، قادر به تغییر تهدید ها به فرصت ها است و «وطن» برای همه ایرانیان- فارغ از همه تفاوت ها- می تواند به یک اندازه «وطن» باشد.
اول**1104
انتهای پیام /*
Contact the editor:
[email protected]
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 47]