واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
آغاز فصل جدید در مناسبات ایران و جمهوری آذربایجان باکو- ایرنا- مقامات رسمی و کارشناسان سیاسی جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان معتقدند که فصل جدیدی از روابط و مناسبات تهران و باکو با توجه به سفر و دیدارهای مقامات دو کشور آغاز شده است.
جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان علاوه بر این که از کشورهای ساحلی خزر هستند، دارای 670 کیلومتر مرز مشترک خاکی است؛دو کشور مشترکات فراوان تاریخی، فرهنگی و اجتماعی دارند و دارای جمعیت با اکثریت مسلمان شیعه هستند.
تلاش جمهوری اسلامی ایران همواره بر دوستی با همسایگان استوار بوده و جمهوری آذربایجان نیز یکی از همسایگانی است که از این قاعده مستثنی نیست .
دعوت دکتر ˈحسن روحانیˈ از ˈالهام علی افˈ رییس جمهوری آذربایجان برای سفر به تهران را می توان در همین چارچوب ارزیابی کرد و تبلور عینی سیاست خارجی تبیین شده از سوی ایشان در آغاز به کار دولت تدبیر و امید که بر توسعه مناسبات با کشورهای مسلمان بویژه همسایگان تاکید ویژه دارد، دانست.
ˈمحسن پاک آیینˈ سفیر ایران در جمهوری آذربایجان در این زمینه می گوید: سفر الهام علی اف به ایران نشان دهنده موفقیت دیپلماسی دولت تدبیر و امید در توسعه و تحکیم مناسبات با کشورهای همسایه است.
از سوی دیگر ، استقبال رییس جمهوری آذربایجان از دعوت همتای ایرانی خود و ابراز علاقه مندی وی برای توسعه همه جانبه مناسبات بین دو کشور نشان می دهد که این دو کشور با تکیه بر علائق تاریخی ، فرهنگی ، دینی و جغرافیایی عزم و اراده جدی برای توسعه مناسبات فی مابین و بهره گیری از ظرفیت های بزرگ اقتصادی یکدیگر را دارند.
از سوی دیگر فعالیت های دیپلماتیک گسترده جمهوری اسلامی ایران در عرصه بین المللی و موفقیت های چند ماه گذشته کشورمان در مذاکرات هسته ای ، سبب شده است تا جایگاه ایران در اذهان مردم و دول منطقه بیش از پیش با اهمیت و مهم تلقی شود.
در این شرایط بین المللی و منطقه ای، زمینه مساعدی برای گسترش مناسبات بین ایران و جمهوری آذربایجان بوجود آمده است و هر دو کشور می توانند با استفاده از این فرصت و با اتخاذ مواضع سازنده و شفاف در باره مسایل حساس و مورد علاقه خود و حل آنها اعتماد متقابل ایجاد کنند.
ابعاد همکاری بین ایران و جمهوری آذربایجان را با توجه به اوضاع فعلی بین المللی و منطقه ای و منافع متقابل می توان در زمینه های سیاسی ، امنیت منطقه ، گسترش همکاری ها در حوزه دریای خزر و اجرای طرحهای مشترک اقتصادی به ویژه در امر نفت و گاز ،مشارکت در طرحهای دو جانبه و چند جانبه از جمله راهسازی ، احداث خطوط انتقال برق ، اتصال کریدور شمال- جنوب و سایر طرحهای حمل و نقل بین المللی افزایش و گسترش داد.
توسعه همکاری ها بخصوص در زمینه افزایش مبادلات بازرگانی و توسعه تجارت از نخستین روزهای سال 1392 شتاب بیشتری به خود گرفت.
به گفته سفیر کشورمان در جمهوری آذربایجان، مبادلات اقتصادی ایران و جمهوری آذربایجان در سال 2013 میلادی حدود 23 در صد افزایش یافت و با احتساب تجارت چمدانی ،گردشگری و خدمات فنی مهندسی به بیش از یک میلیارد دلار رسید .
اغلب کارشناسان و ناظران اقتصادی با اشاره به ظرفیت های تجاری، شبکه های ارتباطی و تزانزیتی کالا و انرژی موجود بین دو کشور، این حجم مبادلات را راضی کننده نمی دانند و معتقدند با توجه به اراده رهبران دو کشور برای توسعه روابط و وجود زمینه همکاری های مشترک می توان حجم مبادلات تجاری موجود را تا چند برابر افزایش داد.
از سوی دیگر ، تبادل هیات های اقتصادی و ملاقات با مقامات عالی رتبه دو کشور در طول یک سال گذشته و همچنین برگزاری جلسات مشترک بین نمایندگان بخش های خصوصی ایران و جمهوری آذربایجان ، زمینه مساعدی را برای آشنایی دو طرف با فرصت های سرمایه گذاری و ظرفیت های اقتصادی یکدیگر فراهم آورده است .
حضور هیات اقتصادی 30 نفره ایران به سرپرستی ˈیحیی آل اسحاقˈ رییس اتاق بازرگانی ، صنایع ، معادن و کشاورزی تهران در اواخر سال جاری میلادی در باکو از نمونه های موفق همگرایی اقتصادی بین ایران و جمهوری آذربایجان محسوب می شود.
در این فرصت ، علاوه بر امضاء دو یادداشت تفاهم مهم بین اتاق بازرگانی تهران و کانون عالی کارفرمایان ایران با کنفدراسیون سازمانهای کارفرمایی جمهوری آذربایجان ، مذاکرات موفقیت آمیزی بین بازرگانان دو کشور انجام و منجر به انعقاد قرارداد شد و زمینه همکاری های بعدی بین شرکت های ایرانی و آذری فراهم آمد.
روابط پارلمانی ایران و جمهوری آذربایجان نیز در سال 1392 شاهد تحولات مثبت و امید بخش بود .
سفر چهار تن از نمایندگان و روسای کمیسیون های مختلف پارلمان جمهوری آذربایجان در ترکیب هیات همراه شیخ الاسلام ˈالله شکور پاشازادهˈ به ایران و انجام دیدارهای صمیمانه آنها با رهبر معظم انقلاب اسلامی و دیگر مقامات بلند پایه کشورمان و همچنین حضور هیات پارلمانی جمهوری آذربایجان به ریاست ˈاکتای اسدافˈ رییس مجلس ملی این کشور در نهمین اجلاس اتحادیه مجالس کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی را می توان از گامهای مهم برای تقویت مناسبات پارلمانی دو کشور بر شمرد.
در حوزه فرهنگی نیز با توجه به علائق مشترک دو کشور در حوزه های فرهنگی و دینی ، ارتباط خوبی در سال گذشته بین علمای ایران و علمای جمهوری آذربایجان و همچنین اندیشمندان و صاحب نظران دو کشور در مقاطع مختلف برقرار شد.
اجرای برنامه های متنوع فرهنگی از جمله برگزاری دوره های آموزش زبان فارسی، تجلیل از اساتید دانشگاهی، نویسندگان، شعرا و ایران شناسان در مقاطع مختلف، انتشار چند جلد کتاب مرتبط با فرهنگ و ادبیات ایران و نیز برنامه ریزی و هدایت ویژه برنامه های فرهنگی نظیر معرفی نوروز در ایران ، شب یلدای ایرانی ، برگزاری جشنواره غذای ایرانی با مشارکت مستقیم دانشجویان آذری گروه مترجمی زبان فارسی دانشگاه خزر جمهوری آذربایجان ، تبادل هیات هنری و اجرای برنامه های زنده موسیقی اصیل ایرانی و آذری در دو کشور از رویدادهای مهم حوزه فرهنگی بین دو کشور در سال 1392 بود.
ثبت آمار قریب به یک میلیون گردشگر ورودی به ایران از مرزهای جمهوری آذربایجان در پایان سال 1392 که اغلب شامل سفرهای زیارتی و درمانی بود، نکته حائز اهمیتی است که نیازمند برنامه ریزی و مدیریت مسئولان فرهنگی ، بهداشتی و حتی مسئولان گمرکی کشورمان در ایجاد تسهیلات لازم برای تقویت این بخش از روابط میان دو کشور است.
در عین حال بروز برخی مشکلات و سوءتفاهمات مقطعی در مرزهای دو کشور را نمی توان انکار کرد.
به گفته سفیر ایران در جمهوری آذربایجان بروز این مشکلات به دلیل همسایگی و طولانی بودن مرزهای دو کشور امری طبیعی است که خوشبختانه هر بار با درایت و تدبیر مسئولان دو کشور این مسایل مدیریت شده است.
سفیر ایران در جمهوری آذربایجان چشم انداز همکاری های دو کشور در سال 1393 را روشن می بیند و معتقد است، زمینه توسعه همکاری ها در دولت جدید ایران که تاکید جدی بر توسعه همه جانبه مناسبات با کشورهای اسلامی به ویژه کشورهای همسایه دارد ، بیش از پیش فراهم است.
خاورم*1206* 1917
انتهای پیام /*
Contact the editor:
[email protected]
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 50]