واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز:
شرایط انتخابات افغانستان
گام نخست در شناخت محتوای انتخابات ریاست جمهوری افغانستان فهم 2 موضوع شرایط انتخاباتی و نامزدهای مطرح شده در این دوره است.
شرق: انتخابات ریاست جمهوری افغانستان دیروز شانزدهم فروردین 1393 (5 آوریل 2014) برگزار شد. هشت نامزد در این انتخابات و دو هزار و 700 نامزد در انتخابات شوراهای ولایتی با هم رقابت میکنند. دفاتر رای گیری برای مرحله اول انتخابات ریاست جمهوری افغانستان صبح روز شنبه از ساعت هفت به وقت محلی باز شد. این اولین دوره انتخابات افغانستان است که با مدیریت و نظارت افغانها برگزار میشود و طبق گزارشها، حدود 13 میلیون نفر واجد شرایط رای دادن در آن هستند.
در قیاس با دورههای گذشته انتخاباتی در این کشور، در این دور انتخابات 2بحث شرایط انتخاباتی و نامزدهای انتخابات اهمیت قابل توجهی دارند که در ادامه به آنها پرداخته میشود.انتخابات دیروز ریاست جمهوری سومین انتخاباتی است که از زمان سرنگونی طالبان در افغانستان برگزار میشود. این انتخابات احتمالا راه را برای اولین دور انتقال مسالمتآمیز قدرت در افغانستان فراهم خواهد کرد؛ زیرا در دورههای قبلی سلامت انتخابات با تردیدهای بسیاری روبرو شد و در دور قبلی نیز عبدالله عبدالله تنها رقیب حامد کرزی از دور دوم انتخابات کنارهگیری کرد و کرزی بدون رقیب به عنوان پیروز نهایی معرفی شد.
در این دوره از انتخابات افغانستان همانند دورههای قبل، انتخابات در پشت سنگرها برگزار خواهد شد و ناامنی همچنان بزرگترین چالش افغانستان خواهد بود. از یک سو دولت به دنبال گسترش فضای امن در افغانستان است تا از این راه میزان رای دهی و همچنین اعتبار انتخابات را افزایش دهد و از سوی دیگر طالبان با تهدید به حمله به مراکز رای گیری و افراد رای دهنده در روز انتخابات، کاهش مشارکت مردمی و بی اعتبار کردن دولت آتی افغانستان را خواستار است.
چشمهای بسیاری به این انتخابات دوخته شده است. در عرصه داخلی برای بسیاری از مردم و گروههای این کشور مهم است که ارگ ریاست جمهوری به چه کسی به امانت داده میشود. برای کشورهای همسایه نیز رهبر آینده افغانستان مهم است؛ زیرا جنس تبادلات 2 کشور را تعیین خواهد کرد و برای نظام بین الملل نیز رهبری با تدبیر که بتواند امور داخلی افغانستان و به خصوص امنیت در این کشور را مدیریت کند اهمیت ویژه ای دارد. هر چند همه نامزدها این موضوعات را لحاظ کرده اند اما آنچه اهمیت بیشتری دارد نحوه اجرای این تعهدات و عملی کردن آنها است.
حامد کرزی بیش از یک دهه قدرت را در افغانستان در اختیار داشت بنابراین ورود یک رئیس جمهوری تازه میتواند چرخش نخبگان در این کشور باشد. با انصراف برادر کرزی از نامزدی ریاست جمهوری، ممکن است برنده انتخابات یکی از متحدان کرزی باشد. از اینرو به نظر نمی رسد وی بازنشستگی سیاسی داشته باشد. بنابراین بهترین حالت پس از انتخابات ریاست جمهوری برای کرزی این است که نه تنها دولت آتی به وی احترام بگذارد بلکه او را به لحاظ سیاسی زنده نگهدارد به عبارت بهتر حیات سیاسی وی را تضمین نماید.
بر پایه گزارشهای مختلف، وی خواهان یک دوره آرام یا تبعید از چرخه سیاسی نیست. تحرکات سیاسی و اظهارنظر هایی که حتی در اواخر دوره ریاست جمهوری وی تشدید شده است این ایده را تایید میکند.با توجه به خروج نیروهای خارجی از افغانستان در پایان سال 2014 رئیس جمهوری آینده مجبور است به توان داخلی همانند پلیس و نیروهای امنیت ملی برای تامین امنیت داخلی تکیه کند.
انتخابات افغانستان همانند نظام رای گیری در فرانسه بیشینه ای (حداکثری) است یعنی اگر نامزدی نتواند بیش از 50 درصد از آرا را به خود اختصاص دهد، 2 نماینده ای که بیشترین آرا را به دست آورند باید در دور دوم با یکدیگر رقابت کنند. اکنون که انتخابات افغانستان هشت نامزد دارد دور به نظر میرسد که برگزاری دور اول بتواند به انتخابات پایان داده و مانع از برگزاری دور دوم گردد. بنابراین هر چند قرار است رای گیری برگزار شود اما اگر دگرگونی جدی و متفاوت از آنچه در زمان حاضر وجود دارد رخ ندهد، روند انتخابات طولانی تر خواهد بود.
1393/1/17
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 38]