واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
منابع خبری ترکیه: روسیه به ترکیه و آمریکا بر رعایت قوانین حقوقی تنگه های بسفر و داردانل هشدار داد آنکارا – ایرنا –منابع خبری ترکیه نوشتند: ˈسرگئی لاورفˈ وزیر خارجه روسیه به ترکیه و آمریکا در خصوص لزوم رعایت رژیم حقوقی تنگه های ˈبسفر و داردانلˈ که مهمترین آبراه بین المللی ارتباط دریای سیاه با دریاهای آزاد است، هشدار داد.
رسانه های ترکیه روز پنجشنبه گزارش کردند که لاوروف عنوان کرده است که آمریکا رژیم حقوقی تنگه های بسفر و داردانل را رعایت نمی کند و ترکیه نیز که کنترل این تنگه ها را در اختیار دارد، نسبت به نقض رژیم حقوقی این تنگه ها توسط آمریکا چشم پوشی می کند.
تنگه بسفر ، دریای مرمره را به دریای سیاه و تنگه داردانل دریای مرمره را به دریای مدیترانه وصل می کند.
موضوع رعایت رژیم حقوقی تنگه های ˈبسفر و داردانلˈ که در کنترل و خاک ترکیه است، در پی الحاق شبه جزیره کریمه به روسیه و افزایش تنش بین پیمان آتلانتیک شمالی ˈناتو ˈ و روسیه بر سر مساله اوکراین ، به صورت یکی از موضوعات مهم بین المللی درآمده است.
در ترکیه به تنگه بسفر ˈبوغازˈ و به تنگه داردانل نیز ˈچاناک قلعهˈ می گویند.
لاوروف گفت : کشورهایی که در دریای سیاه ساحل ندارند، باید مطابق رژیم حقوقی تنگه بسفر که در چارچوب قرارداد بین المللی ˈمونترو ˈتنظیم شده است با رعایت تناژ تعریف شده و مدت زمان اعلام شده بتوانند کشتی های جنگی خودرا از این تنگه ها عبور داده ودر سواحل سیاه لنگر بیندارند.
وزیر خارجه روسیه تاکید کرد که کشتی های جنگی آمریکا هم از نظر وزن و هم از نظر مدت زمان حضور در دریای سیاه، مطابق با مواد ذکر شده در قرارداد مونترو عمل نمی کنند.
وزارت خارجه ترکیه پیشتر در خصوص ادعاهای چشم پوشی آنکارا به نقض رژیم حقوقی قرارداد مونتر عنوان کرده بود که قرارداد مونترو از 72سال پیش با دقت و بی طرفانه اجرا شده و موجب حمایت محافل بین المللی است.
قرارداد مونترو یکی از مهم ترین اسناد در حقوق بین المللی است که رژیم حقوقی عبور از تنگه های بسفر و داردانل را در قلمرو ترکیه تنظیم می کند و به موجب آن عبور کشتی های تجاری و جنگی از این تنگه ها بدون توقف در 29 ماده و چهار تبصره تنظیم شده است.
هدف اصلی از انعقاد این قرارداد که در بیستم جولای 1936در شهر مونتروی سوئیس به امضا رسید، تنظیم حقوق و مقررات آن دسته از کشتی های تجاری و جنگی است که دارای ساحلی در دریای سیاه نمی باشند و قصد ورود به این دریا را دارند .
قرارداد مونترو، عبور کشتی ها در زمان صلح، در زمان جنگ و در زمان هایی که تهدید جنگ در نزدیکی حس می شود، تنظیم شده است .
این قرارداد محدودیت های جدی هم از نظر وزن و هم از نظر تعداد رزمناوها و مدت زمان حضور آنها درعبور از تنگه ها و حضور در دریای سیاه اعمال می کند .
کشورهایی که دارای ساحل در دریای سیاه می باشند برای عبور دادن رزمناوهای خود از این دو تنگه باید از طرق دیپلماتیک هشت روز قبل و کشورهایی که دارای ساحل در دریای سیاه نمی باشند باید 15روز قبل موضوع را به اطلاع ترکیه برسانند .
به استثنای مواردی که در قرارداد لحاظ شده، وزن کشتی های خارجی که قصد عبور از تنگه را دارند نباید بیش از 15هزار تن باشد .
در این قرارداد همچنین آمده است که زیردریایی ها نیز باید در روز و بدون غوطه ور شدن در آب از تنگه ها عبور کنند.
افزون بر آن، در زمان صلح، کل وزن کشتی های خارجی که دارای ساحلی در دریای سیاه نمی باشد در این دریا نباید از 45هزار تن فراتر رود.
خاورم/2011**230**5981
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 283]