واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز:
پیشنهاد مقام سابق وزارتخارجه آمریکا درباره توافق هستهای نهایی با ایران: اراک آسانترین موضوع و فردو سختترین است/ ایران و 6 قدرت جهانی میتوانند بر سرنیاز عملی ایران به غنیسازی به توافق هستهای جامعی برسند
ایران و 6 قدرت جهانی میتوانند با توافق بر سر نیازهای عملی ایران برای غنیسازی به توافق هستهای جامعی دست پیدا کنند.
به گزارش نامه نیوز، وب سایت المانیتور در گزارشی به مواضع اخیر مذاکره کننده سابق آمریکا در موضوع هستهای ایران و جوانب مختلف آن پرداخت که در ادامه آن را میخوانید.
«رابرت اینهورن» در مقالهای در سایت انستیتویی بروکینگز آمریکا به امکان دستیابی ایران و گروه 1+5 به توافق هستهای جامع اشاره کرده و در این باره مینویسد: ایران و 6 قدرت جهانی میتوانند با توافق بر سر نیاز عملی ایران به غنیسازی که در توافق اخیر محدود شد و همچنین بر سر تغییرات فنی که میتواند در راکتور اراک اعمال شود و تبدیل سایت غنیسازی فردو به یک مرکز تحقیق و توسعه، به توافق هستهای جامعی دست پیدا کنند.
اینهورن در این باره، گفت: من به موضوعات بزرگی فکر میکنم، اراک آسانترین است، فردو اما سخت است. اما تنها موضوع مشکل در این باره، توانایی غنیسازی ایران است.
اینهورن در مقاله خود در بروکینگز که نسخه کامل آن در المانیتور منتشر شده است، مینویسد: ممانعت از تجهیز ایران به سلاح هستهای مستلزم دستیابی به توافق هستهای با ایران است. وی با بیان اینکه ایران و گروه 1+5 نیاز عملی ایران به برنامه غیرنظامی هستهای را تعریف کنند، گفت: در واقع، نیاز واقعی ایران برای تولید اورانیوم غنی شده برای تامین سوخت راکتورهای خود کاملا محدود است؛ تغییرات پیشنهادی در زمینه تاسیاست اراک بخشی از آن است که بهتر است این مرکز به جایی برای تولید ایزوتوپهای پزشکی تبدیل شود.
ایران و گروه کشورهای 1+5 از زمان دستیابی به توافق هستهای موقت در تاریخ نوامبر گذشته دو دوره نشست برای مذاکره با هدف دستیابی به توافق جامع هستهای تا تاریخ بیستم ژولای و زمان اتمام زمان دوره 6 ماهه طرح اقدام مشترک برگزار کردند.
اینهورن که تا تابستان گذشته به عنوان مشاور ارشد ایران در وزارت خارجه آمریکا حضور داشت و اکنون یکی از کارشناسان ارشد موسسه بروکینگز است با اشاره به اینکه مهمترین درخواست آمریکا از اوباما برای دریافت حمایت کافی داخلی و خارجی، تعیین اندازه غنیسازی اورانیوم در ایران است، گفت: اگر ایران میخواهد راهی برای خروج پیدا کند، من موضوع نیاز عملی را پیشنهاد میدهم که برای آنها میتواند به معنای دستیابی به حق غنیسازی باشد.
وی در ادامه یادآور میشود: در موضوع غنیسازی، تمدید زمان توافق هستهای ماه نوامبر به 6 تا 12 ماه برای دستیابی به توافق هستهای نهایی، مستلزم آن است که ایران تعداد سانتریفیوژهای خود را بین 2 تا 6 هزار سانتریفیوژ و تعداد میلههای غنی شده به ویژه میلههای 20 درصد را کاهش دهد.
در خصوص تاسیسات اراک نیز اینهورن پیشنهاد خود را به اینگونه مطرح میکند که تغییرات در اراک باید در طراحی سایت اعمال شود تا میزان تولیدات پلوتونیوم در آن به ویژه برای تامین سوخت از اورانیوم غنی شده و کاهش قدرت آن اعمال شود؛ بهترین راه حل آن است که این مرکز به راکتور تحقیقاتی آب سبک تغییر کاربری دهد.
وی در ادامه بحث اراک مینویسد: در صورت آنکه تغییر این مرکز به تاسیاست تولید آب سبک ممکن نباشد میتوان قدرت راکتور اراک را از 40 به 10 میل وات و به جای استفاده از سوخت طبیعی از اورانیوم کمتر غنی شده در آن استفاده کرد.
اینهورن همچنین تاکید دارد: فکر میکنم هر دو طرف واقعا تمایل قوی برای دست یابی به توافق نهایی تا پایان دوره شش ماه توافق ژنو دارند و هیچ یک خواستار آن نیستند که این دوره تمدید شود.
1393/1/12
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 73]