تبلیغات
تبلیغات متنی
محبوبترینها
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
خرید بلیط چارتر هواپیمایی ماهان _ ماهان گشت
سیگنال در ترید چیست؟ بررسی انواع سیگنال در ترید
بهترین هدیه تولد برای متولدین زمستان: هدیههای کاربردی برای روزهای سرد
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1833155733
چرا برای «جمهوری اسلامی» رفراندوم برگزار شد؟
واضح آرشیو وب فارسی:پایگاه خبری آفتاب: چرا برای «جمهوری اسلامی» رفراندوم برگزار شد؟
آیا امام خمینی نمیتوانست در فردای پیروزی انقلاب اسلامی ایران و در 23 بهمن 1357 تاسیس جمهوری اسلامی ایران و پایان حکومت دیرپای سلطنتی را به اعتبار اعتماد ملی که به رهبری جنبش ابراز شده بود اعلام کند تا نیاز به برگزاری همهپرسی در روزهای 10 و 11 فروردین 1358 نباشد؟
آفتاب: مهرداد خدیر طی یادداشتی با طرح این پرسش در سایت عصر ایران ادامه داد: آیا حضور مستمر 6 ماهه مردم در خیابانها برای سقوط رژیم سلطنتی و حضور میلیونی در چهار راهپیمایی بزرگ (تاسوعا، عاشورا، اربعین و حمایت از بازرگان) و متقابلا خروج محمدرضا شاه از کشور و سرنگونی آخرین دولت به ریاست شاپور بختیار و روی کار آمدن دولت موقت با نخستوزیری مهندس مهدی بازرگان برای اعلام و اعلان رسمیت دوران جدید سیاسی کفایت نمیکرد؟
چرا تاریخ تولد جمهوری اسلامی ایران 12 فروردین 1358 و نه 23 بهمن 1357 ذکر میشود و از دو دولت موقت و شورای انقلاب به عنوان اولین و دومین دولتهای جمهوری اسلامی ایران یاد نمیکنیم؟
پاسخ این پرسشها را باید در این نکات جست:
1- امام خمینی در حکم نخستوزیری مهندس بازرگان یکی از وظایف دولت موقت را برگزاری رفراندوم تعیین نظام جدید سیاسی برمیشمرند. هیچکس البته پیشبینی نمیکرد که تنها یک هفته پس از صدور این حکم آخرین بقایای حکومت سلطنتی نیز سقوط کند. با این حال رهبر فقید انقلاب بر سر پیمان ماند و بر برگزاری رفراندوم تاکید ورزید. (گویا هنوز داریوش آشوری واژه همهپرسی را معادل رفراندوم نساخته بود تا رایج شود و همان واژه رفراندوم به کار میرفت).
در خاطرات دکتر کریم سنجابی اولین وزیر خارجه ایران پس از انقلاب آمده است که وقتی در فروردین 58 در پی اختلاف با مهندس بازرگان استعفا میکند و به سبب بیماری نیز در بیمارستان بستری میشود، آقای هاشمی رفسنجانی از جانب امام ماموریت مییابد به عیادت او برود و بخواهد کنارهگیری خود را تا پس از برگزاری رفراندوم به تعویق بیندازد. این امر نشان میدهد که نزد رهبر فقید انقلاب، وجاهت بینالمللی نظام تازهتاسیس اهمیت بسیاری داشته و از اینرو ادامه همکاری وزیر خارجه که چهره شناختهشدهای برای دولتهای خارجی بوده مغتنم شمرده میشود. بنابراین میتوان گفت که امام جز مشروعیت ملی به سبب تاسیس نظامی با برپایی انقلابی مردمی و دور از خشونت و مشروعیت مذهبی به خاطر نقش خود و روحانیت در هدایت و پیروزی آن از وجه حقوقی بینالمللی غافل نبودهاند. از اینرو 47 روز پس از پیروزی انقلاب، رفراندوم برگزار میشود.
2- مراجعه به آرای عمومی، اعلان صریح فرم جمهوریت برای نظام جدید سیاسی به حساب میآمد. به یاد آوریم که روحانیت و مرجعیت شیعه، پیش از آن هیچگاه به مقوله رفراندوم روی خوش نشان نداده بود. در نامه آیتالله سیدمحمدرضا گلپایگانی به شاه درباره رفراندوم انقلاب سفید در سال 1342، مرجع فقید تقلید به یاد محمدرضا پهلوی میآورد که او 10 سال قبل رفراندوم دکتر مصدق را به این اعتبار که جایی در قانون اساسی مشروطه ندارد نفی کرده بود. شاه البته از یکسو مدعی بود رفراندوم را قبول ندارد و از جانب دیگر با صدور فرمان انتخابات مجلس جدید عملا نتیجه آن را پذیرفته بود اما منظور این است که برگزاری رفراندوم برای تعیین مشروعیت، آن هم به فرمان یک مرجع تقلید و با مشارکت مراجع سرشناس دیگر یک نقطه عطف به حساب میآمد و این کاری بود که چه بسا از هر که جز امام خمینی سر میزد، نزد مرجعیت و روحانیت سنتی پذیرفتنی نمینمود.
3- در سالهای پس از انقلاب بارها این زمزمه را شنیدهایم که «جمهوری اسلامی»، غایت نبود و هدف باید برپایی «حکومت اسلامی» یا « حکومت عدل اسلامی» باشد. آقای محمدتقی مصباح یزدی حتی بارها مدعی شده که مصاحبههای امام در نوفللوشاتوی فرانسه و تاکید بر «جمهوری» و اینکه «جمهوری اسلامی مثل همه جمهوریهاست و از جمله جمهوری فرانسه اما با رعایت مقررات و ضوابط اسلامی» و نیز اینکه اشارهای به موضوع «ولایت فقیه» نداشتهاند، همه تاکتیکهای سیاسی برای فریب دادن غرب و تسهیل پیروزی انقلاب بوده، نه آنکه از عمق باور ایشان به «جمهوری» به مثابه فرم مطلوب برقراری نظام اسلامی برخاسته باشد.
حال آنکه برگزاری رفراندوم پس از استقرار کامل و به دست گرفتن قدرت و 47 روز بعد از پیروزی انقلاب و در حالی که نهادهایی چون کمیتههای انقلاب اسلامی و سپاه پاسداران نیز تشکیل شده بود، به وضوح نشان میدهد که اگر امام تنها میخواست از آن مرحله بگذرد میتوانست برپایی رفراندوم را منتفی کند یا به تاخیر اندازد و دیگر بر «جمهوری اسلامی» تاکید نورزد؛ کما اینکه به جای «مجلس موسسان»، «مجلس خبرگان قانون اساسی» با اعضایی به مراتب کمتر تشکیل شد و پیشنویس قانون اساسی به کلی دستخوش تغییر شد و نام مجلس شورای ملی نیز به رغم آنکه قبل از بازنگری به همین صورت در قانون اساسی قید شده بود به مجلس شورای اسلامی تغییر یافت. بنابراین هرگز رودربایستی نداشت و اگر از ابتدا در پی برپایی «حکومت عدل اسلامی» به جای «جمهوری اسلامی» بود نیز هیچگاه رفراندوم برگزار نمیکرد و نمیگفت «من تنها یک رای دارم».
میتوان حدس زد رهبر فقید انقلاب نگران برداشتها و تفسیرهایی از جنس آنچه در این سالها شنیدهایم، بوده و از اینرو با رفراندوم به همه آنها پایان داده است. چرا که رفراندوم چندان که از شکل آن برمیآید هیچ پیشینهای در سنت ندارد و از مظاهر تمدن جدید است. به یاد آوریم که در نطق بهشت زهرا درباره سینما گفته بود «ما با سینما مخالف نیستیم. سینما یکی از مظاهر تمدن است.» امام مظاهر تمدن جدید را قبول داشت، منتها سینمایی که مرکز فحشا نباشد و جمهوریای که اسلامی هم باشد.
صریح و روشن اینکه رفراندوم جمهوری اسلامی را میتوان پاسخ صریحی به اندیشههایی دانست که با انتخابات هم میانهای ندارند، چه رسد به همهپرسی. (دقت در مصاحبه سخنگوی جامعه روحانیت مبارز در 17 اسفند سال 92 گویای این واقعیت است که در مقوله انتخابات ریاست جمهوری نیز فرم مطلوب را این میدانند که پیشتر بر سر یک نفر به توافق برسند و بعد قاطبه مردم به او رای دهند، نه آنکه رقابت جدی درگیرد و نشان میدهد روندی که از سال 72 با کاندیداتوری احمد توکلی شروع شد و در سال 76 با پیروزی سیدمحمد خاتمی به اوج رسید و گسیل داشتن 8 نفر در سال 80 نیز افاقه نکرد و با تمرد محمود احمدینژاد در سال 84 و اتفاقات 88 شکل دیگری به مقوله انتخابات داد و در سال 92 اصولگرایان را به کلی غافلگیر کرد.)
پاسداشت رفراندوم جمهوری اسلامی و روز اعلام نتیجه آن، آرزوهایی چون تغییر مدل به شکل غیرانتخاباتی را تحققناپذیر ساخته است.
4- درباره رفراندوم جمهوری اسلامی البته نقدهایی هم وارد شده، از جمله اینکه گزینه دیگری مطرح نبوده و رای «نه» به منزله «آری» به سلطنت تلقی میشده، حال آنکه گروههای چپ مارکسیستی در عین مخالفت با سلطنت در پی جمهوری از نوع دیگری بودهاند. در پاسخ میتوان گفت گزینه غالب، همان جمهوری اسلامی بود و در رفراندوم نمیتوان گزینههای متعدد مطرح ساخت زیرا پرسش اساسی، «آری یا نه» است. این نکته را عباس امیرانتظام سخنگوی دولت موقت نیز بهرغم علاقه به عنوان «جمهوری دموکراتیک اسلامی» ابراز کرده بود. دیگر اینکه در صورت چندگزینهای بودن هم کمتر کسی تردید دارد که انتخاب نهایی همان جمهوری اسلامی نبود. کما اینکه به محض اعلام تاسیس حزب جمهوری اسلامی، عده کثیری که حزب را با نظام اشتباه گرفته بودند، برای ثبت نام هجوم آوردند!
یادمان هم باشد که در آن زمان هیچ صحبتی از سکولاریسم نبود و ناسیونالیسم باستانگرا نیز با تظاهرات شاه به کوروش و جشنهای 2500 ساله مبتذل شده بود و هیچ بختی نداشت و یگانه رقیب، سوسیالیسم بود و البته چنانکه تاریخ جمهوری اسلامی گواهی میدهد قرائتها از مفهوم هنوز تجربهنشده جمهوری اسلامی یکسان نبود. برخی هم این نقد را وارد میدانند که جمهوری اسلامی بعدتر و با قانون اساسی و خصوصا اصل ولایت فقیه شناخته شد، حال آنکه در 10 و 11 فروردین 58 که همهپرسی برگزار شد هنوز قانون اساسی تهیه نشده بود. در پاسخ باید گفت در همان برگههای رای این عبارت درج شده بود: «تغییر رژیم سابق به جمهوری اسلامی که قانون اساسی آن از تصویب ملت خواهد گذشت». برای قانون اساسی شامل اصل ولایت فقیه و اصول و فصول دیگر مشتمل بر حقوق ملت نیز رفراندوم جداگانهای - 8 ماه بعد - برگزار شد.
بعضی هم به فقدان نظارت بینالمللی اشاره میکنند اما بحث نظارت نیز هنگامی موضوعیت مییابد که خواستاران و منتقدان و معترضانی وجود داشته باشند. وقتی همه گروهها به جز سلطنتطلبان و مارکسیستهای افراطی در همهپرسی مشارکت کردند و تقریبا هیچکس در نتیجه آن تشکیک نکرد، این وجه نیز جای طرح ندارد. یادمان باشد که دبیر کل حزب توده و رجال رژیم پهلوی همچون نخستوزیر و رئیس مجلس آن دوران نیز در رفراندوم شرکت کردند.
در اینکه بافت جمعیت ایران در این 35 سال تغییر کرده و اکنون بیش از نیمی از جمعیت کشور را جوانان زیر 29 سال تشکیل میدهند و در اینکه قرائتهای کاملا متفاوتی از این مفهوم ایجاد شده و درباره بسیاری از اتفاقات دیگر، تردیدی وجود ندارد اما واقعیتهای تاریخی شامل همه رخدادها میشود و تاریخ را از جلو به عقب نمیتوان روایت کرد. وقتی از رفراندوم جمهوری اسلامی سخن میگوییم، از اتفاقی کاملا بیسابقه در تاریخ دیرین این سرزمین صحبت میکنیم و کارنامه 35 ساله یک نظام سیاسی یا دولتهای مختلف را برنمیرسیم.
12 فروردین 1358 همان روزی است که نتیجه دو روز همهپرسی برای اعلام نظر درباره تغییر رژیم سلطنتی به نظامی تازه اعلام شد. برای جمهوری اسلامی ایران تا کنون دو سرود تهیه شده است. یکی همین سرود فعلی است (سر زد از افق مهر خاوران - فروغ دیده حقباوران)، سرود اول اما که به خاطر زمان بیش از یک دقیقه آن تغییر یافت چنین مطلعی داشت: «شد جمهوری اسلامی به پا - که هم دین دهد هم دنیا به ما» همانگونه که جمهوری به مثابه مفهومی غیر سنتی در کنار اسلامیت نشست، از نظام نوپا نیز انتظار دین و دنیای توامان بود. هم ایمان و هم توسعه. بنابراین شاید جای تعجب نباشد که 35 سال پس از تولد از دو سو مورد هجوم و تهدید است (دست کم به لحاظ مفهومی)؛ گروهی که جمهوریت را برنمیتابند و آنان که با اسلامیت مشکل دارند. حال آنکه جمهوری اسلامی دیگر نه دو کلمه مجزا که اگر قابل متصل نوشتن بود، یک کلمه واحد است.
تاریخ انتشار: ۱۱ فروردين ۱۳۹۳ - ۲۲:۲۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: پایگاه خبری آفتاب]
[مشاهده در: www.aftabnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 28]
صفحات پیشنهادی
اجلاس كميسيون مشترك همكاريهاي ايران و جمهوري اسلامي پاكستان برگزار شد
اجلاس كميسيون مشترك همكاريهاي ايران و جمهوري اسلامي پاكستان برگزار شد هشتمين اجلاس كميسيون مشترك همكاريهاي حمل و نقل جادهاي جمهوري اسلامي ايران و جمهوري اسلامي پاكستان به مدت دو روز در محل سازمان راهداري و حمل و نقل جادهاي كشور برگزار شد به گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاین چراغ سبز برای نابودی جمهوری اسلامی و ملت ایران است؟
این چراغ سبز برای نابودی جمهوری اسلامی و ملت ایران است عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس با اشاره به چراغ سبز دولت به اشتون برای دیدار با فتنهگران گفت این اقدام عزت ملی ایران را زیر سوال برد جواد کریمی قدوسی با اشاره به دیدار اشتون با یکی از فتنه گران سال 88 در سهمزمان با 12 فروردین ماه صورت می گیرد برگزاری مراسم گرامیداشت روز جمهوری اسلامی ایران در جنوب شرق تهران
همزمان با 12 فروردین ماه صورت می گیردبرگزاری مراسم گرامیداشت روز جمهوری اسلامی ایران در جنوب شرق تهرانقائم مقام مدیریت شهری جنوب شرق تهران گفت مراسم گرامیداشت سالروز استقرار جمهوری اسلامی ایران در نواحی هشتگانه جنوب شرق تهران برگزار میشود حمید موسوی امروز در گفتوگو با خبرنگابه مناسبت روز جمهوری اسلامی ایران صورت میگیرد برگزاری مراسم گرامیداشت 12 فروردین در مزار میرزاکوچک جنگلی
به مناسبت روز جمهوری اسلامی ایران صورت میگیردبرگزاری مراسم گرامیداشت 12 فروردین در مزار میرزاکوچک جنگلیرئیس شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی گیلان از برگزاری مراسم گرامیداشت 12 فروردین در مسجد سلیمانداراب مزار میرزاکوچک جنگلی در رشت خبر داد به گزارش خبرگزاری فارس از رشت حجتالاسلابا حضور عاشقان راه ایثار و شهادت آیین تحویل سال 93 در حرم بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران برگزار شد
با حضور عاشقان راه ایثار و شهادتآیین تحویل سال 93 در حرم بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران برگزار شدآیین تحویل سال 93 با حضور آزادگان عاشقان راه ایثار و شهادت و علاقمندان حضرت روحالله ره در جوار حرم مطهر بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران برگزار شد به گزارش خبرگزاری فارس از جنوب استا9 همایش به مناسبت روز جمهوری اسلامی در چهارمحال و بختیاری برگزار می شود
استانها جنوب چهارمحال و بختیاری گرجی 9 همایش به مناسبت روز جمهوری اسلامی در چهارمحال و بختیاری برگزار می شود شهرکرد - خبرگزاری مهر رئیس شورای تبلیغات اسلامی استان چهارمحال و بختیاری از برگزاری 9 همایش به مناسبت روز جمهوری اسلامی در مناطق مختلف استان چهارمحال و بختیاری خبر دشهدا برای استحکام و ارزشهای نظام مقدس جمهوری اسلامی به شهادت رسیدند
شهدا برای استحکام و ارزشهای نظام مقدس جمهوری اسلامی به شهادت رسیدند یزد- ایرنا - امام جمعه ابرکوه گفت شهدا برای استحکام و ارزشهای نظام مقدس جمهوری اسلامی به شهادت رسیدند و آرمان شهدا آرمان مقدس وآسمانی است حجت الاسلام والمسلمین سید ابراهیم حسینی در آئین افتتاح نماز خانه شهیدبرگزاری انتخابات ریاست جمهوری مصر در خردادماه قطعی شد
برگزاری انتخابات ریاست جمهوری مصر در خردادماه قطعی شد تهران – ایرنا – کمیسیون انتخابات مصر روز یکشنبه اعلام کرد که دور نخست انتخابات ریاست جمهوری در این کشور 26 و 27 ماه می 5 و 6 خرداد ماه برگزار می شود به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس از قاهره این کمیسیون همچنین خبر داد که نتیجهنشست مشترک شوراهای اسلامی استانهای بوشهر و فارس برگزار شد
استانها جنوب بوشهر نشست مشترک شوراهای اسلامی استانهای بوشهر و فارس برگزار شد بوشهر - خبرگزاری مهر اولین نشست هماندیشی اعضای شورای اسلامی استانهای بوشهر و فارس به میزبانی شورای اسلامی استان بوشهر برگزار شد به گزارش خبرنگار مهر رئیس شورای اسلامی استان فارس ظهر دوشنبه در ابرگزاری نشست کارشناسان ایران، ترکیه وجمهوری آذربایجان در وان
برگزاری نشست کارشناسان ایران ترکیه وجمهوری آذربایجان در وان وان - ایرنا - نشست کارشناسان سه کشور ایران ترکیه و جمهوری آذربایجان از عصر امروز پنجشنبه در شهر وان ترکیه آغاز شد به گزارش روز پنجشنبه خبرنگار اعزامی ایرنا این نشست یک روز پیش از برگزاری اجلاس وزرای امور خارجه اکمیته عالی انتخابات مصر: انتخابات ریاست جمهوری مصر ۵ و ۶ خرداد برگزار میشود
کمیته عالی انتخابات مصر انتخابات ریاست جمهوری مصر ۵ و ۶ خرداد برگزار میشودکمیته عالی انتخابات مصر اعلام کرد انتخابات آینده ریاست جمهوری این کشور روزهای ۲۶ و ۲۷ ماه می پنجم و ششم خردادماه در داخل مصر و 15 می ۲۵ اردبیهشت در خارج از این کشور برگزار خواهد شد به گزارش خبرگزاری فبرد تیم ملی کشتی آزاد بخشی از اقتدار جمهوری اسلامی را به نمایش گذاشت
نماینده قصر شیرین در گفتگو با باشگاه خبرنگاران برد تیم ملی کشتی آزاد بخشی از اقتدار جمهوری اسلامی را به نمایش گذاشت عضو مجمع نمایندگان استان کرمانشاه پیروزی مقتدرانه تیم ملی کشتی آزاد را به ملت و جامعه ورزشکار ایران تبریک گفت فتحالله حسینی نماینده مردم قصرشیرین سرپل ذهاب و گیحرکت منسجم مردم و مسوولان اهداف بلند نظام مقدس جمهوری اسلامی را محقق خواهد کرد
امام جمعه خرم آباد حرکت منسجم مردم و مسوولان اهداف بلند نظام مقدس جمهوری اسلامی را محقق خواهد کرد خرم آباد - ایرنا - نماینده ولی فقیه در لرستان و امام جمعه خرم آباد گفت حرکت منسجم مردم و مسوولان اهداف بلند نظام مقدس جمهوری اسلامی را محقق خواهد کرد به گزارش ایرنا حجت الاسلام واعلام تاریخ برگزاری انتخابات ریاستجمهوری مصر و ثبت نام نامزدان
اعلام تاریخ برگزاری انتخابات ریاستجمهوری مصر و ثبت نام نامزدان ثبت نام از نامزدان انتخابات ریاست جمهوری مصر از فردا سی ام مارس آغاز خواهد شد آفتاب واحدمرکزی خبر نوشت شبکه تلویزیونی النیل لحظاتی پیش در خبر فوری گزارش داد کمیته انتخابات مصر اعلام کرد ثبت نام از نامزدان انتخاباغرب به دنبال ایجاد تفرقه در کشور جمهوری اسلامی ایران است
غرب به دنبال ایجاد تفرقه در کشور جمهوری اسلامی ایران است یزد- ایرنا- امام جمعه اردکان گفت غرب به دنبال ایجاد تفرقه در کشور و دخالت در مسائل داخلی نظام جمهوری اسلامی است به گزارش روز جمعه خبرنگار ایرنا حجت الاسلام والمسلمین سیدمحمد حسینی در خطبه های این هفته نماز جمعه اردکابرگزاری انتخابات ریاست جمهوری مصر در خرداد
برگزاری انتخابات ریاست جمهوری مصر در خرداد کمیسیون انتخابات مصر روز یکشنبه اعلام کرد که دور نخست انتخابات ریاست جمهوری در این کشور 26 و 27 ماه می 5 و 6 خرداد ماه برگزار می شود خبرگزاری ایرنا به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس از قاهره این کمیسیون همچنین خبر داد که نتیجه دور نخست اامام جمعه جیرفت: شهدا پرچم جمهوری اسلامی را برای همیشه برافراشتند
امام جمعه جیرفت شهدا پرچم جمهوری اسلامی را برای همیشه برافراشتند جیرفت - ایرنا - امام جمعه جیرفت گفت سربلندی و اقتدار ملت ایران مرهون خون شهداست و شهیدان باعث شده اند که پرچم جمهوری اسلامی ایران برای همیشه برافراشته بماند به گزارش ایرنا حجت الاسلام اصغر عسکری در خطبه های نم-
گوناگون
پربازدیدترینها