تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 17 آبان 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):راست ترين سخن، رساترين پند و زيباترين حكايت، كتاب خدا (قرآن) است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1827004800




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

ایران‌گشت/ آمل؛ از هزار سنگر تا هزار منظر


واضح آرشیو وب فارسی:فارس: ایران‌گشت/
آمل؛ از هزار سنگر تا هزار منظر
شهرستان آمل علاوه بر داشتن مردمانی سختکوش و انقلابی، و بزرگان عرصه علم و فقاهت، از نعمت وسیع‌ترین جنگل‌های شمال و صدها آثار تاریخی، مذهبی، طبیعی و فرهنگی و گردشگری برخوردار است.

خبرگزاری فارس: آمل؛ از هزار سنگر تا هزار منظر


به گزارش خبرگزاری فارس از ساری، شهر آمل، یکی از شهرهای قدیمی و اساطیری در شمال کشور است، گاهی بام ایران و شهر عرفا و فیلسوفان و مرعشیان می‌خوانیمش و گاهی پایتخت دنیای مسکون و گاهی شهر هزار سنگر. اگر بخواهیم واژه «آمل» را معنا کنیم باید بگوییم؛ حرف «آ» در زبان ایرانیان قدیم به «ضد» معنی می‌شده، و «مُل» به معنای «مرگ» است، بنابراین«آمل» واژه‌ای ترکیبی به معنای «ضد مرگ»است، یعنی؛ «تو را مرگ مباد» در این شهرستان، طایفه‌های مختلفی زندگی می‌کنند اما با هم صمیمی و یکدل هستند. با زبان شیرین فارسی و طبری و با لهجه خاص آملی صحبت می‌کنند. آمل، شهری است که با افسانه‌ها پیوند خورده، نام آن 16 بار در شاهنامه فردوسی تکرار شده، و زمانی هم مرکز جغرافیای ایران (گیتی‌شناسی) بود.

حاکمان صفوی علاقه خاصی به آمل داشتند، شاه عباس صفوی یکی از حاکمانی بود که دستور داد جاده عبوری از کنار رودخانه هراز، آباد شود و در این مسیر هم کاروانسراهای زیادی به‌واسطه جاده مواصلاتی، احداث شد. رودخانه هراز، دیگر یک رودخانه نیست؛ بلکه گذرگاهی‌است زیبا و پرخاطره در کنار جاده هراز؛ جاده‌ای نام‌آشنا برای تمامی گردشگران و سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی. مجاورت با سلسله جبال البرز و کوه دماوند، قرار داشتن در ساحل خزر و بهره‌مندی از وسیع‌ترین جنگل‌های شمال، رودخانه‌ها و چشمه‌سارهای زیبا، آمل را به شهری هزار منظر در قلب سلسله جبال البرز تبدیل کرده است. آمل به‌دلیل پیشینه تاریخی- سنتی، محلات بسیاری دارد که برخی از آنها هنوز هم که هنوزه به همان شکل قدیمی و بافت سنتی هستند. از جمله این محلات می‌توان به کاشی‌محله (مسجد جامع علی کوچک)، پایین بازار‌محله (تکیه آملی‌ها)، گل‌باغ‌محله (مسجد جامع) نیاکی‌محله (حسینیه ارشاد)، اسپه‌کلا (تکیه اسک)، قادی‌محله (تکیه شهدا)، کاردگرمحله (مسجد امیری‌ها)، مشائی‌محله (چهار سوق) و شاهاندشت‌محله (تکیه هاشمی)، اشاره کرد. آمل، به لقب نخستین شهر تشییع هم مفتخر است؛ سلسله مرعشیان یا مرعشیه یکی از دودمان‌های شیعی، در 761 هجری قمری مقارن با 1359 میلادی، توسط میربزرگ بنیان گذاشته شد، در 1064هجری برابر با 1582میلادی توسط شاه‌عباس صفوی با سلسلهٔ صفویان ادغام شده و شاه عباس خود را پادشاه این دودمان نامید و نخستین شهر تشییع را در آمل بنیان‌گذاری کرد.

آمل را شهر«هزارسنگر» هم می‌نامند به این دلیل که در 6 بهمن 1360، مانع از تصرف شهر آمل به دست گروهی از منافقان به نام«سربداران» شدند. این گروهِ بیش از 200 نفره که مقر عملیاتی خود را در منطقه «عالیه‌کلا» در بالادست امامزاده عبدالله، برپا کرده بودند، قصد داشتند ابتدا یکی از روستاهای اطراف امام‌زاده را به تصرف خود در آورند، سپس استان مازندران و کشور را برای ورود منافقان و معاندان نظام، آزاد بگذارند. در حالی‌ که این گروه روزهای قبل از آن به مراکز مهمی چون دکل صدا و سیما مستقر در «سوردار»، پاسگاه «لاویچ»، پاسگاه «کره‌سنگ» واقع در جاده هراز، همچنین پاسگاهی در سوادکوه، حمله کرده و فکر می‌کردند با ناامن جلوه دادن این مناطق، باعث خروج مردم می‌شوند؛ اما برنامه‌ریزی‌های آنان، جور دیگری رقم خورد. در 6 بهمن 1360 که سربداران قصد حمله و تصرف آمل را داشتند، مردم آمل، در هر چند صد متر از گذرگاه‌های فرعی و اصلی، سنگری برپا کردند و با ایستادگی و جانفشانی، و تقدیم 40 شهید، شهر را از تصرف معاندان انقلاب، نجات دادند. از این رو به تعبیر نماینده مردم آمل در آن زمان، که گفته بود:" آمل،یک‌باره به شهر هزارسنگر تبدیل شد." لقب هزارسنگر بر این شهر اساطیری و حماسه‌ساز، نهاده شد. حماسه مردم آمل، به اندازه‌ای مهم است که امام خمینی(ره) از این واقعه در وصیت‌نامه سیاسی- الهی خویش، به نیکی یاد کرده است. آمل زادگاه بزرگانی چون علامه حسن‌زاده آملی، علامه جوادی‌آملی، امام محمدبن‌جریر طبری (پدر تاریخ جهان)،حاج ملاعلی کَنی، آیت‌الله حاج میرزا هاشم‌آملی، علامه شیخ محمدتقی آملی، حکیم امام فخر رازی، محمدبن‌جریر رستم‌طبری، علامه شریف العلما، میربزرگ مرعشی، ابوالحسن طبری، شمس‌الادبا، علامه عماد‌الدین طبری، ابوسهل کوهی و ملک‌الشعرا طالب آملی، است. در اهمیت پیشینیه علم و فقاهت در این سرزمین کهن ایران‌ همین بس که نام آمل در فهرست مدارس علوم و فنون (نظامیه) دوران سلجوقیه در کنار بغداد و قاهره و نیشابور و بلخ و هرات و اصفهان، آمده است. شهرستان آمل، با داشتن صنایع مهمی در کشاورزی، دامپروری، برنج، چای، صنایع دستی، و گل و گیاه، نقش مهمی در صنعت مازندران دارد، بگونه‌ای که صنعتی‌ترین شهر این استان و شمال کشور است. اگر در راه شمال سری به آمل زدید؛ از بازار قدیم آمل (چهارسوق)، و از سوغاتی‌های آن مانند معرق، منبت و سفال، فرش و گلیم، ترشی‌جات و برنج و زیتون و گردو، و شیرینی‌های محلی، غافل نشوید.

  قله دماوند، سد و پارک ملی لار، پل دوازده‌چشمه و معلق، برج آرامگاهی ناصرالحق اطروش‌بن‌زید موسس نخستین مرکز شیعه دوازده‌امامی در جهان، آتشکده آمل و مقبره شمس آل رسول، بازار قدیم آمل، قلعه ماهانه‌سر، مسجد حاج علی‌کوچک، قلعه کهرود، عمارت و مقبره میربزرگ مرعشی بزرگِ سلسله مرعشیان ایران، قلعه ملک‌بهمن، آبشارهای «شاهاندشت»،«شیخ علی‌خان زیار»، «آب‌مراد»، «دریوک»، «کلرد»، «سرآسیاب»، «لار»، «تمیره» و «کمربن»، دریاچه ساهون، آب‌معدنی «آملو»، دخمه‌های سنگی و غارهای «مون» و «کافرکلی»، پارک جنگلی میرزا کوچک‌خان، جنگل‌های زیبای«الیمستان» و «بلیران»، غار اسک، همچنین بارگاه امامزاده ابراهیم(ع) و امامزاده عبدالله(ع)، امامزاده عباس، برج امامزاده قاسم(ع)، حرم امامزاده هاشم(ع) هراز، جاده بین‌المللی و تاریخی هراز، کاروانسرای «کمبوج»، قدمگاه خضر نبی، کاخ شهرداری، پل سنگی«پلور»، مناطق ییلاقی لاریجان، تپه باستانی «قلعه‌کش»، و عمارت‌های«منوچهری» و «شفاهی» و «حاج‌علی ارباب»، از صدها نقاط دیدنی شهرستان آمل هستند.

در کنار این همه زیبایی‌ها، شهرستان آمل دارای 81 مکان متبرکه است که 101 امامزاده در دامان آن آرمیده‌اند. آرامگاه‌های عالی‌کیا سلطان (ره) در روستای خشک‌رود، درویش سهراب (ره) در روستای کلاصفا، علمدار حسین(ع) در روستای آبسرفت، همچنین زیارتگاه‌های شاه‌زید (ع) در روستای شاه‌زید، عالی‌کیا سلطان (ره) در روستایی به همین نام، و قدمگاه سراسر نور و معنویت« شاه‌نور» در روستای ابیاک‌محله و حسینیه معروف معصوم‌زاده (قادیکلا) در روستای چندرمحله، در لیست اماکن متبرکه شهرستان تاریخی آمل هستند. شهرستان آمل، در ایام تعطیلات نوروز و تابستان، میزبان خیل عظیمی از گردشگران در شهر و روستاهای خود است. این شهرستان با ترکیبی از جلگه و کوهپایه و کوهستان در 70 کیلومتری غرب ساری مرکز مازندران و 180 کیلومتری شمال شرق تهران قرار دارد، از  شمال به محمودآباد، از شرق به شهرستان بابل، از غرب به شهرستان نور و از جنوب به استان تهران محدود می‌شود. انتهای پیام/86001/

93/01/09 - 09:12





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: فارس]
[مشاهده در: www.farsnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 266]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن