پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان
پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا
دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
تعداد کل بازدیدها :
1848044417
هدف کاخ سفید از تاکید بر توازن قوا در خلیج فارس چیست؟/ کدام کشورها قرار است جایگزین صدام شوند؟
واضح آرشیو وب فارسی:باشگاه خبرنگاران: باشگاه خبرنگاران بررسی میکند
هدف کاخ سفید از تاکید بر "توازن قوا" در خلیج فارس چیست؟/ کدام کشورها قرار است جایگزین "صدام" شوند؟
توازن قوا، طی دهههای گذشته بخش قابل توجهی از راهبرد امنیتی آمریکا را برای کنترل و تسلط این کشور بر مناطق گوناگون جهان، از جمله خاورمیانه و خلیجفارس تشکیل داده است.
به گزارش خبرنگار سیاست خارجی باشگاه خبرنگاران، "توازن قوا" (Balance Power) یک نظریه و اصطلاح سیاسی پرکاربرد و مربوط به روابط بینالملل است.
برمبنای این نظریه، زمانی امنیت جهانی تامین میشود که امکانات سیاسی-امنیتی و مخصوصا نظامی، به گونهای متعادل میان کشورها توزیع شود و هیچ کشور و دولتی قدرت تسلط کامل بر سایر کشورها را نداشته باشد.
نمودار توازن قوای نظامی در خاورمیانه
این نظریه پیشبینی میکند؛ اگر قدرت و توان امنیتی و نظامی دولتی به حد قابل ملاحظهای افزایش یابد، این امر منجر به ایجاد انگیزه در آن دولت برای برهم زدن نظم و ثبات موجود در منطقهاش میکند(Kegley & Wittkopf 2005, p. 503).
توازن قوا، طی دهههای گذشته بخش قابل توجهی از راهبرد امنیتی آمریکا را برای کنترل و تسلط این کشور بر مناطق گوناگون جهان، از جمله "خاورمیانه" و "خلیجفارس" تشکیل داده است.
درواقع تصور ایالات متحده این است که برای تامین منافع خود در منطقهای که صاحب بخش اعظم ذخایر انرژی جهان است،(براساس استراتژی امنیت ملی آمریکا، امنیت خلیجفارس جزئی از امنیت ملی این کشور به حساب میآید) باید به هر شکل ممکن از قدرتمند شدن بیش از اندازه یکی از بازیگران منطقهای جلوگیری شود.
با نگاهی به راهبردهای عملیاتی آمریکا طی دهههای گذشته، میتوان دید این کشور برای اجرای تئوری خود در خاورمیانه تاکنون سه روش را آزموده است.
واگذاری امنیت به کشورهای منطقه
این روش برخواسته از استراتژی سنتی آمریکا در خلیجفارس است که طی آن، وظیفه حفظ امنیت به بازیگران خود منطقه سپرده میشود.
گفتنی است؛ تجربه به کارگیری این استراتژی، اولینبار در خلیجفارس و با سیاست "دو ستونی نیکسون" رخ داد.
در این سیاست، ایران(عصر دیکتاتوری پهلوی) و عربستان سعودی هر یک، ستون نظامی-امنیتی و ستون مالی را برای تحقق اهداف آمریکا در منطقه بردوش داشتند.
این روش آمریکا با بروز "انقلاب اسلامی" و خروج ایران از مجموعه ائتلافی تحت حاکمیت آمریکا شکست خورد.
حضور مستقیم آمریکا و دخالت نظامی
روش دوم مبتنی بر حضور مستقیم آمریکا در منطقه است.
این روش، استراتژی "جرج بوش" بود که با ابزارهایی همچون استفاده از قدرت نظامی عریان و جابجایی حکومتها به پیشبرد اهداف آمریکا در منطقه میپرداخت.
دیدار جرج بوش ار نیروهای آمریکایی در عراق
این استراتژی به دلیل ناتوانی کامل آمریکا در کنترل بحران عراق که از سال 2003 آغاز شده و تاکنون نیز ادامه دارد در هم شکست.
ابعاد شکست این استراتژی تا حدی بود که "باراک اوباما"، در زمان کاندیداتوری خود از نقد صریح سیاستهای دولت آمریکا در حمله به عراق برای پیروزی در انتخابات به نفع خود استفاده کرد.
اوباما در دوران تبلیغات ریاست جمهوری از رویکرد آمریکا در قبال دخالت نظامی در عراق انتقاد کرد
ایجاد توازن از خارج
روش سوم اما ایجاد نوعی توازن قوا میان کشورهای منطقه است.
تمامی شواهد نشان میدهد که در حال حاضر این استراتژی و برداشت از توازن قوا در دستور کار مقامات کاخ سفید برای حفظ توازن در خاورمیانه قرار گرفته است.
گفتنی است؛ یکی از اصلیترین نتایج این برداشت کاخ سفید از توازن قوا، 8 سال جنگ تحمیلی عراق علیه ایران بود.
براساس این نگاه سنتی، پس از انقلاب اسلامی ایران و خروج این کشور از مجموعه ائتلافی آمریکا، تنها عامل حفظ توازن قوا میان کشورهای منطقه، قرار دادن عراق در برابر ایران بود، چراکه از این منظر، عراق به نمایندگی از اعراب منطقه و با پشتیبانی آمریکا در برابر ایران و پیام انقلابش ایستادگی میکرد.
در همین راستا؛ آمریکا به حمایتهای نظامی و مالی گسترده از عراق پرداخت، اما این حمایتها در نهایت منجر به حمله صدام به کویت شد و به این ترتیب، ابزار آمریکا برای مهار ایران تبدیل به معضلی برای خود آمریکا و متحدان نزدیکتر این کشور در منطقه شد.
پس از سقوط صدام و به همریختن کامل توازن قوا در خاورمیانه به نفع ایران، آمریکا برای اولینبار با این پرسش روبرو شد که آیا اساسا استراتژی توازن قوا برای حفظ تسلط این کشور بر خاورمیانه کارآمد است یا خیر؟
سیاست کاخ سفید اما طی دهه گذشته، تاکید بر حفظ توازن قوا در منطقه "به هر نحو ممکن" بوده است.
برهمین اساس، ایالات متحده تلاش بیوقفهای را برای تضعیف موقعیت ایران از یک سو و قدرتبخشیدن به کشورهای مخالف ایران در منطقه از سوی دیگر داشته است.
این روش در زمینههای مختلف سیاسی، اقتصادی و حتی نظام امنیتی در حال اجراست.
به عقیده کارشناسان امور بینالملل، توازن قوا نیازمند سه اهرم عملیاتی برای اجرایی شدن است که عبارتند از "بازدارندگی تهدید"، "مهار بازیگر مورد نظر به هر شکل ممکن" و درنهایت "ایجاد تعادل قدرت میان بازیگران جدید".
از دید استراتژی امنیت ملی آمریکا، "جمهوری اسلامی ایران" اصلیترین تهدید برای منافع آمریکا در خاورمیانه به شمار میرود.
به این ترتیب؛ نقش این کشور و متحدان منطقهایاش باید به هر شکل ممکن مهار شود.
اما سوال اصلی این است که آمریکا پس از سقوط صدام چگونه میخواهد اهرم سوم توازن قوا (تعادل قدرت) را در منطقه اجرایی کند؛ به عبارت دیگر جانشین عراق برای مهار ایران کیست؟
از راهبردهای عملیاتی آمریکا طی دهه گذشته اینطور به نظر میآید که کاندیدای اصلی این نقش در منطقه "ترکیه" و "عربستان سعودی" هستند.
در مورد ترکیه، به نظر میرسد این کشور در حال حاضر به هیچ وجه "میل" و "توان" رویارویی با ایران در منطقه را ندارد.
"احمد داوود اوغلو"، وزیر خارجه دولت اسلامگرای ترکیه، در سفر اخیر "محمدجواد ظریف"، وزیر امور خارجه کشورمان به ترکیه، ضمن حمایت از مذاکرات هستهای میان ایران و 1+5 گفته بود "دو کشور ایران و ترکیه درباره سوریه همکاریهای نزدیکی دارند".
این سخنان اوغلو از آن رو داراری اهمیت است که ترکیه در زمان آغاز بحران سوریه یکی از اصلیترین حامیان مخالفان دولت بشار اسد به شمار میرفت، اما در حال حاضر و با توجه به تضعیف موقعیت مخالفان در صحنه نبرد داخلی سوریه و همچنین بحرانهای داخلی ترکیه، راهی جز همکاری و تعامل با ایران برای برونرفت از وضعیت فعلیاش نمیبیند.
اما عربستان سعودی، هرچند یکی از بازیگران جدی منطقه به شمار میرود و حتی برخلاف ترکیه میتوان گفت که برای مقابله با ایران، چندان بیمیل و بی انگیزه نیست، اما به عقیده کارشناسان خاورمیانه این کشور به دلیل ظرفیتهای سیاسی- امنیتی، جمعیتی، فرهنگی و البته نظامی خود توان ورود به یک "رقابت استراتژیک" با ایران را علیرغم حمایتهای آمریکا ندارد.
دیدار عبدالله با "مقام معظم رهبری" در زمانی که وی ولیعهد عربستان بود
از سوی دیگر، راهبردهای سیاسی آل سعود در سطح منطقه، جذابیت و توان لازم برای ایجاد یک ائتلاف و در نتیجه تقویت نقش منطقهای این کشور در مقابله با ایران را ندارد.
گفتنی است؛ پیشنهاد عربستان برای ارتقای "شورای همکاری خلیجفارس" به اتحادیه، به طرز مضحکی با شکست مواجه شد، به طوری که همسایگان کوچک آلسعود نیز حاضر به پذیرش سیطره این کشور بر امور خود نبودند.
با توجه به تمامی این مسائل، به نظر میرسد، کاخ سفید باید بپذیرد که سیاست توازن قوا برای همیشه در خاورمیانه با شکست مواجه شده و دیگر هیچ کارکردی جز افزایش هزینه آمریکا و متحدان منطقهایاش را نخواهد داشت.
پذیرش این امر از سوی آمریکا به معنای پذیرش سیطره ایران بر خاورمیانه به عنوان قدرتی انکارناپذیر خواهد بود.
انتهای پیام/
تاریخ انتشار: ۲۸ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۵:۴۴
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
منشاء تنش در روابط کشورهای حاشیه خلیج فارس چیست؟
منشاء تنش در روابط کشورهای حاشیه خلیج فارس چیست کارشناس مسائل سیاسی شبکه تلویزیونی فرانس 24 پیرامون اختلافات به وجود آمده در روابط میان کشورهای حاشیه خلیج فارس گفت منشاء تنش در رابطه کشورهای حاشیه خلیج فارس اخوان المسلمین است به گزارش نامه نیوز به نقل از واحد مرکزی خبر گوتیهاردن میانجیگری آمریکا برای حل اختلاف میان کشورهای حوزه خلیج فارس را خواستار شد
دوشنبه ۱۹ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۱ ۲۱ یک منبع آگاه سیاسی در اردن تاکید کرد ملک عبدالله دوم در جریان دیدار اخیرش با جان کری از واشنگتن خواسته تا برای حل اختلافات میان کشورهای حوزه خلیج فارس وارد عمل شود به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا به نوشته روزنامه فلسطینی القدس یک منبع سیریشه اختلافات شورای همکاری خلیج فارس در چیست؟
ریشه اختلافات شورای همکاری خلیج فارس در چیست گذشته از این که اختلافات در چه حوزههایی نمود پیدا می کند ساختار متفاوت جوامع کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس که همواره مورد غفلت کارشناسان بوده است عامل اصلی اختلاف میان این کشورها می باشد برخلاف افسانه گستردهای که در مورد یکروحانی: رابطه ایران با کشورهای جنوب خلیج فارس اهمیت ویژهای دارد
چهارشنبه ۲۱ اسفند ۱۳۹۲ - ۰۸ ۰۶ رئیسجمهور با اشاره به حساسیت مسال مربوط به منطقه خلیج فارس و خاورمیانه گفت در سفر به عمان مسایل مربوط به منطقه با مقامات این کشور مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا حجتالاسلام والمسلمین حسنیادداشت فهمی هویدی در الشرق: سخن گزاف نگویید؛ ایران خطری برای مصر و کشورهای خلیج فارس نیست/ ماجرای تیتر روزنام
یادداشت فهمی هویدی در الشرق سخن گزاف نگویید ایران خطری برای مصر و کشورهای خلیج فارس نیست ماجرای تیتر روزنامه الاهرام بر ضد ایران و ترکیه فهمدی هویدی روزنامه نگار و متفکر مشهور مصری در الشرق نوشت اینکه می گویند مصر و کشورهای حاشیه خلیج فارس با خطر ترکیه و ایران مواجه هستندسفر رییس جمهوری به عمان زمینه ساز افزایش روابط ایران با دیگر کشورهای حوزه خلیج فارس است
سخنگوی کمیسیون امنیت ملی مجلس سفر رییس جمهوری به عمان زمینه ساز افزایش روابط ایران با دیگر کشورهای حوزه خلیج فارس است تهران-ایرنا-سخنگوی کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی با اشاره به این که سیاست دولت یازدهم این است که روابط خود را کشورهای دوست و همسایه تقویت کندروحانی: دولت مصمم است با کشورهای اطراف خلیجفارس روابط موثر داشته باشد
روحانی دولت مصمم است با کشورهای اطراف خلیجفارس روابط موثر داشته باشدتاریخ انتشار پنجشنبه ۲۲ اسفند ۱۳۹۲ ساعت ۱۹ ۰۸ رئیسجمهور گفت دولت مصمم است با همه همسایگان به ویژه کشورهای اطراف خلیجفارس روابط موثر داشته باشد و ما فکر میکنیم این روابط نزدیک به نفع منطقه وظریف: منطقه نیاز به جنگ دیگری ندارد/ پیام ما به کشورهای حوزه خلیج فارس برادری، دوستی و همکاری است
ظریف منطقه نیاز به جنگ دیگری ندارد پیام ما به کشورهای حوزه خلیج فارس برادری دوستی و همکاری است وزیر امور خارجه کشورمان که به همراه رئیس جمهور به عمان سفر کرده است در مسقط پایتخت این کشور گفت منطقه نیاز به جنگی دیگر ندارد و باید بر اساس مبانی مشترک مذهبی تاریخی و منافع مشترکیک کارشناس مسائل خلیج فارس قطر بر رویکردهایش پافشاری خواهد کرد/کشورهای شورای همکاری قیممآبی عربستان را نمیپذ
یک کارشناس مسائل خلیج فارسقطر بر رویکردهایش پافشاری خواهد کرد کشورهای شورای همکاری قیممآبی عربستان را نمیپذیرندیک کارشناس مسائل خلیج فارس با اشاره به اینکه کشورهای شورای همکاری دیگر قیم مآبی عربستان را نمیپذیرند اظهار داشت که قطر در رویکرد خود در ماه ها و سالهای آتی تاکید خوتحرک نسبی شاخص سهام در بازارهای مالی کشورهای عربی حوزه خلیج فارس
دوشنبه ۱۹ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۱ ۱۳ شاخص سهام در بازارهای مالی کویت عربستان سعودی و قطر طی معاملات روز گذشته افزایش یافت به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا اکثر بازارهای مالی کشورهای عربی حوزه خلیج فارس روز گذشته را با افزایش نسبی شاخصها سپری کردند در معاملات روز گذجايگاه ويژه کشورهاي حاشيه خليج فارس در گسترش روابط خارجي
۲۱ اسفند ۱۳۹۲ ۹ ۳۳ق ظ روحاني در جمع خبرنگاران تاکيد کرد جايگاه ويژه کشورهاي حاشيه خليج فارس در گسترش روابط خارجي رييس جمهوري مهمترين مسايل و موضوعات منطقهاي و بينالمللي را از اهداف سفر دو روزه خود به کشور عمان عنوان کرد به گزارش خبرگزاري موج حسن روحاني با بيان اينکه اين سخطوط مسافری جدید میان بنادر ایران و کشورهای خلیج فارس راه اندازی می شود
مدير عامل شرکت پيشرو دريايي خليج فارس خطوط مسافری جدید میان بنادر ایران و کشورهای خلیج فارس راه اندازی می شود مدير عامل شرکت پيشرو دريايي خليج فارس با بيان اينکه خطوط مسافري جديدي ميان بنادر ايران و بنادر کشورهاي حوزه خليج فارس راه اندازي مي شود گفت قرار است در اين خطوط از کشتوسط شهرک صنعتی اوز صورت میگیرد ایجاد بستر برای جذب سرمایهگذاران ایرانی کشورهای حاشیه حوزه خلیج فارس
توسط شهرک صنعتی اوز صورت میگیردایجاد بستر برای جذب سرمایهگذاران ایرانی کشورهای حاشیه حوزه خلیج فارسمعاون عمران و محیط زیست شرکت شهرکهای صنعتی فارس گفت شهرک صنعتی اوز بستر مناسبی برای جذبسرمایهگذاران به ویژه سرمایهگذاران ایرانی کشورهای حاشیه حوزه خلیج فارس را فراهم میکنددیدار رهبران کشورهای شورای همکاری خلیج فارس با اوباما لغو شد
دوشنبه ۲۶ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۰ ۰۸ منابع دیپلماتیک به روزنامه الخلیج اعلام کردند که به دلیل اختلاف میان کشورهای حوزه خلیج فارس و تکرویهای قطر دیدار آتی کشورهای مذکور با اوباما لغو شده و پادشاه عربستان به نمایندگی از سایر کشورها این دیدار را برگزار خواهد کرد به گزارش خبرگزاری دانشجویدلایل کشورهای حوزه خلیجفارس برای تنش در روابط خود با قطر
شنبه ۱۷ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۰ ۳۰ عربستان امارات و بحرین به دلیل عدم پایبندی قطر به تعهدات خود در توافقنامه سران شورای همکاری خلیجفارس که در 23 نوامبر 2013 امضا شد سفرای خود را از قطر فراخواندند که این مساله حکایت از تنشهای شدید میان این کشورهای حوزه خلیج فارس دارد به گزارش خبرگزسفر نخست وزیر مالزی به کشورهای حاشیه خلیج فارس به تعویق افتاد
یکشنبه ۲۵ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۱ ۴۸ نخست وزیر مالزی سفر خود به کشورهای حاشیه خلیج فارس را به دلیل ناپدید شدن هواپیمای مسافربری خطوط هوایی مالزی به تعویق انداخت به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران ایسنا از مالزی نجیب تون رزاق نخستوزیر مالزی قرار بود تا طی روزهای آینده به دو کشور اماررئیس کل بانک مرکزی: گشایش LC از سر گرفته میشود/ همکاری بانکی با کشورهای حاشیه خلیج فارس
رئیس کل بانک مرکزی گشایش LC از سر گرفته میشود همکاری بانکی با کشورهای حاشیه خلیج فارسرئیس کل بانک مرکزی با اشاره به تعیین نرخ ۲۶۵۰ تومانی برای ارز در بودجه سال آینده گفت اصلاح نرخ ارز تدریجی خواهد بود و دیگر به گونهای اقدام نمیشود شوک اقتصادی دوباره تکرار شود به گزارش خبرگز-