تور لحظه آخری
امروز : یکشنبه ، 2 دی 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص): اى مردم! جز اين نيست كه خداست و شيطان، حق است و باطل، هدايت است و ضلالت، رشد ...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

ساختمان پزشکان

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بهترین قالیشویی تهران

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

تابلو برق

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

قیمت و خرید تخت برقی پزشکی

کلینیک زخم تهران

خرید بیت کوین

خرید شب یلدا

پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان

کاشت ابرو طبیعی

پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا

پارتیشن شیشه ای

اقامت یونان

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1843098530




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

کریمه؛ ژئوپلتیک بحران بین روسیه و غرب


واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:

کریمه؛ ژئوپلتیک بحران بین روسیه و غرب تهران- ایرنا- رای مثبت مردم ˈکریمهˈ برای پیوستن به روسیه می تواند این شبه جزیره راهبردی را به ژئوپلتیک بحران بین روسیه و غرب تبدیل سازد.


اوکراین به عنوان یکی از جمهوری های تشکیل شده پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی همواره روزهای پرآشوب زیادی را در تاریخ خود به ثبت رسانیده است.
انقلاب موسوم به «انقلاب نارنجی» در سال 1383 خورشیدی «کی یف» پایتخت اوکراین، را به کانون اعتراض های مردمی تبدیل کرد و سرانجام به پیروزی احزاب نزدیک به غرب به رهبری «یولیا تیموشنکو» انجامید اما در انتخابات سراسری سال 1389، «ویکتور یانوکوویچ» به ریاست جمهوری این کشور رسید.
گرایش وی به روسیه جرقه ای بود که آتش اعتراض ها را در کی یف طی چهار ماه گذشته روشن کرد و در فرجام خروج او از قدرت را رقم زد.
از همان زمان، بسیاری که در شرق و جنوب شرق اوکراین این فضای تازه را برنتافته بودند، بار دیگر اعتراض خود را علیه دگردیسی های رخ داده در کی یف آغاز کردند که چنین شرایطی به دوقطبی شدن هر چه بیشتر فضای سیاسی انجامید.
در این میان، صحنه اوکراین به محل تلاقی منافع و رویارویی دو قدرت بزرگ یعنی روسیه و غرب به ویژه آمریکا تبدیل شد و تنش ها در این کشور بالا گرفت.
از همان آغاز ناآرامی ها، بسیاری از کشورهای غربی از آمریکا گرفته تا اتحادیه اروپا تلاش کردند با پشتیبانی های سیاسی و دیپلماتیک، بایسته های انتقال سیاسی در این کشور را ایجاد کنند. روسیه نیز تلاش کرد با تجمیع ظرفیت های خود در منطقه «شبه جزیره کریمه» به اقدام های غرب پاسخ دهد.
در این وضع، کریمه به عنوان منطقه ای خودمختار که بیشتر ساکنان آن (بیش از 58 درصد) روسی هستند، دگرگونی ها در پایتخت را برنتافت. این منطقه طی هفته های گذشته، صحنه ناآرامی و اعتراض های گوناگون نیروهای هوادار روسیه بود که حتی به زد و خورد با گروه های مخالف این کشور نیز انجامید.
جمهوری خودمختار کریمه، شبه جزیره ای در شمال ساحل دریای سیاه است. این منطقه به عنوان بخشی از خاک اوکراین از نظر سیاسی منطقه ای خودمختار محسوب می شود و جدا از حکومت اوکراین دارای مجلس و دولت مستقل است. کریمه نزدیک ترین نقطه اوکراین به مرزهای غربی روسیه است و مسکو در بندر «سواستوپل» این شبه جزیره یک پایگاه دریایی دارد.
بخش عمده جمعیت 2 میلیون و 150 هزار نفری کریمه را روس ها با جمعیت حدود یک میلیون و 500 هزار نفر تشکیل می دهند و پس از آنها اوکراینی ها با نزدیک به 450 هزار نفر و تاتارها با حدود 250هزار نفر قرار دارند.
رخدادهای کریمه هشتم اسفند با به دست گیری دولت و پارلمان این منطقه از سوی نیروهای هوادار روسیه آغاز شد و طی روزهای گذشته به اعلام استقلال از اوکراین، همه پرسی و اعلام پیوستن به روسیه انجامید.
بیست و پنجم اسفند با پایان همه پرسی در این شبه جزیره که به گزارش خبرگزاری ها با حضور 135 ناظر از 23 کشور از جمله روسیه، آمریکا، لهستان، لیتوانی و مغولستان همراه بود، 93 درصد شرکت کنندگان در همه پرسی به الحاق این منطقه به فدراسیون روسیه رای دادند و فقط هفت درصد ماندن در قلمرو اوکراین را خواستند.
یک میلیون و پانصد هزار نفر در کریمه واجد شرایط برای رای دادن بودند که بیش از 80 درصد آنان در همه پرسی شرکت کردند.
در برگه های ویژه همه پرسی 2 پرسش به زبان های روسی، تاتاری و اوکراینی مبنی بر اینکه «آیا می خواهید جمهوری خودمختار کریمه از اوکراین استقلال بیابد؟ آیا می خواهید قانون اساسی سال 1992 کریمه احیا شود؟» نوشته شده بود.
در حالی که پیش از آغاز این همه پرسی، رویارویی دیپلماتیک- سیاسی روسیه و آمریکا درباره این منطقه و اوکراین به اوج خود رسیده بود و همه طرف های درگیر تلاش می کردند اقدام های خود را قانونی بخوانند، پس از همه پرسی یکشنبه نیز «ولادیمیر پوتین» رییس جمهوری روسیه، در گفت و گوی تلفنی با «باراک اوباما» رییس جمهوری آمریکا، همه پرسی در کریمه را مطابق معیارهای بین المللی خواند.
به گزارش دفتر مطبوعاتی ریاست جمهوری روسیه، گفت و گوی تلفنی یکشنبه شب به ابتکار طرف آمریکایی انجام گرفت و پوتین در آن تاکید کرد همه پرسی کریمه مطابق با معیارهای بین المللی و منشور سازمان ملل از جمله با مورد همه پرسی کوزوو مطابقت کامل داشت.
در دیگر سوی میدان «جی کارنی» سخنگوی کاخ سفید، نیز یکشنبه در بیانیه ای تاکید کرد «دولت آمریکا همه پرسی منطقه کریمه را رد می کند». کاخ سفید در این بیانیه، روسیه را به «تشدید بحران» متهم کرد و هشدار داد «مسکو منتظر هزینه اقدام های خود باشد». دوشنبه شب نیز اوباما در یک نشست خبری اعلام کرد که آمریکا در نخستین اقدام 11مقام ارشد اوکراینی و روسی را تحریم کرده است. وزرای امورخارجه 28 کشور عضو اتحادیه اروپا نیز بیست و ششم اسفند در بروکسل تحریم ضد روسیه را بررسی کردند.
تحولات کریمه بار دیگر طی نزدیک به 2 سده گذشته، این شبه جزیره کوچک را به صورت یک ژئوپلتیک بحران مطرح ساخته است. پیش از این و در دوران تزارها اهمیت این شبه جزیره باعث شد جنگی بزرگ میان قدرت های مهم آن زمان آغاز شود. جنگ کریمه در سال 1232 خورشیدی میان روسیه تزاری از یک سو و امپراطوری عثمانی، روسیه و انگلیس از سوی دیگر از اهمیت ژئوپلتیکی این منطقه نشان دارد.
با نگاهی به تاریخ و وضع جغرافیایی روسیه می بینیم که این کشور بر پایه یک جبر جغرافیایی و ژئوپلیتیکی، چاره ای جز دسترسی تضمین شده به آبهای دریای سیاه به عنوان دروازه ورود به مدیترانه و پیگیری اهداف منطقه ای و فرامنطقه ای خود نداشته و این دسترسی به عنوان یکی از بزرگ ترین دغدغه های این کشور مطرح بوده است.
در این زمینه، بسیاری از کنش های سیاسی رهبران این کشور در دوره تزاری تا به دوره روسیه فدراتیو، به طور عمده زیر تاثیر بایسته های ژئوپلتیکی روسیه برای دسترسی به آبهای آزاد بوده است.
اگر امروز روسیه در این شبه جزیره راهبردی درگیر شده، از یک سو به دلیل بحث دسترسی از مجرای آبهای دریای سیاه به سمت دریای آزاد و اروپا است و از دیگر سو، فضای روانی و عملیاتی شکل گرفته بین روسیه و غرب در دوران پوتین آن هم به صورت رویارویی آشکار، دولتمردان مسکو را به سوی حضور دایمی در این منطقه سوق داده است.
همچنین کریمه برای اوکراین و غرب اهمیت حیاتی دارد؛ این شبه جزیره که در مرکز دسترسی اوکراین به آبهای دریای سیاه قرار دارد، با پیوستن به روسیه به نوعی از وزن ژئوپلتیکی اوکراین می کاهد. چنین شرایطی می تواند به انزوای جغرافیایی و فروکاستن هر چه بیشتر قدرت ملی این کشور و فضای حیاتی آن بینجامد.
این شبه جزیره، همچنین برای آمریکا و غرب نیز اهمیت فزاینده ای دارد، چرا که در صورت پیوستن اوکراین و این شبه جزیره به مدار غرب، آمریکا و کشورهای همپیمان آن قادر خواهند بود فضای راهبردی خود را تا نزدیک مرزهای روسیه گسترش دهند.
در این چارچوب، غرب و آمریکا تلاش می کنند با گسترش سازمان «پیمان آتلانتیک شمالی» (ناتو) به شرق، مناطق راهبردی و ژئوپلتیک را در اختیار خود داشته باشند و چون 2قدرت آمریکا و روسیه در حال رقابت هستند، یکی از ابزارهای مهم در چشم و هم چشمی نیز، دسترسی به مناطق راهبردی است.
بنابراین شبه جزیره کریمه با توجه به جایگاهی که در دسترسی به دریای سیاه دارد، اهمیت دوچندانی برای آمریکا و روسیه پیدا کرده است.
در فرجام، با پیوستن این شبه جزیره به روسیه به عنوان یک ژئوپلتیک راهبردی نزدیک مرزهای این کشور، به نظر می رسد فضای رویارویی و تنش بین روسیه و غرب می تواند به طور فزاینده ای، هم در حوزه های راهبردی و هم در حوزه اقتصادی افزایش یابد.
از سهراب انعامی - گروه تحقیق و تفسیر خبر
تحقیق**2040**1961**1358
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير


[email protected]










این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ایرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 24]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن