واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
جنگ سرد نو تهران - ایرنا - روزنامه اطلاعات روز سه شنبه در یادداشتی با عنوان « جنگ سرد نو » به بحران اوکراین و آثار آن بر دیگر امور بین المللی از جمله مذاکرات ایران با گروه 1+5 را مورد بررسی قرار داده است.
در این یادداشت که به قلم « عباس نجاری سیسی » است می خوانید : آیا بحران اوکراین پایان عصر همکاری قدرتهای جهانی و آغاز دور جدید جنگ سرد است. این بحران چه تأثیری بر سایر امور بین المللی نظیر مذاکرات 1+5 با ایران خواهد داشت.
واکنش تند روسیه به تحولات اوکراین غرب را غافلگیر کرد. اینکه دوطرف تا کجا پیش خواهند رفت چندان مشخص نیست. به دلیل تعادل هسته ای وقوع درگیری نظامی «ناتو» و روسیه بسیار بعید است اما تحریم مقامات روس، انسداد دارایی های آن کشور،تحمیل انزوای سیاسی بر مسکو و بویژه و در آخرین گام الحاق گرجستان به ناتو دور از انتظار نیست.
در اینکه غرب پیرو تحولات گرجستان، بحران داخلی اوکراین را نیز در جهت منافع خود جهت داد جای تردید نیست اما در این امر که تمام دولت های غربی و بویژه دولت اوباما از چنین تنشی با روسیه استقبال می کردند، جای تردید جدی وجود دارد.این روزها در آمریکا تحقیق در خصوص ناتوانی سیا و پنتاگون در پیش بینی واکنش تند روسیه آغاز شده است.
به هر حال روشن است ساختاری که طی بیش از دو دهه اخیر برمبنای همکاری قدرت های جهانی در حفظ امنیت بین المللی پی ریزی شده بود نظیر آنچه در افغانستان، عراق و لیبی اتفاق افتاد امروز با صدمه جدی روبرو شده است و جهان در آستانه جنگ سرد جدیدی قرار دارد که با رویکرد یکپارچه سازی جهانی مغایر است.
این امر نهایتاً به افزایش وزن و تأثیر قدرت های منطقه ای، تنش بیشتر در روابط بین المللی و عقب گرد در مذاکرات چند جانبه نظیر مذاکرات ایران با 1+5 و مذاکرات طرفین متخاصم در سوریه منجر خواهد شد.
حضور شبح نظامی روسیه در کریمه قطعاً لطمه ای بزرگ به سیاست خارجی روسیه وارد ساخت که جبران آن ساده نیست.
اقدام روسیه به تلاش های آقای پوتین ـ مدودف برای تثبیت نقش سیاسی و اقتصادی آن کشور بعنوان قدرتی جهانی که غرب نیز آن را برسمیت می شناسد لطمه وارد کرد.
در طرف مقابل این تحولات اوباما را نیز به دردسر انداخته است. تندروهای آمریکا پرونده اوکراین را بزرگترین آزمایش سیاست خارجی اوباما نامیده اند.
در حالی که وزیر دفاع آمریکا این روزها در تلاش برای جلب موافقت کنگره با بزرگترین کاهش بودجه نظامی آن کشور طی دو دهه اخیر بود بحران اوکراین و تنش با روسیه موضع تندروها را در مخالفت با دکترین جدید نظامی دولت آمریکا تقویت نموده است.
تندروها امروز اوباما را عامی ترین رئیس جمهور تاریخ آمریکا می دانند و معتقدند او برنامه مشخصی در سیاست خارجی ندارد.
آنها به پرونده هایی نظیر بحران اوکراین، بدترین روابط دولت آمریکا با اسرائیل و مصر و عربستان،گسترش بی اعتمادی میان واشنگتن و متحدانش در اروپا به دلیل افتضاح فرار اسنودن، عدم توفیق در پیش برد مذاکرات محمود عباس و نتانیاهو، بی نتیجه ماندن مذاکرات ژنو میان مخالفان با دولت بشار اسد، رودررویی در روابط با حامد کرزای و عدم اطمینان از موفقیت مذاکرات با ایران اشاره می کنند.
بر این فهرست باز هم می توان افزود ولی همین پرونده های داغ کافی است تا تندروهای آمریکا حتی در میان دموکرات ها اوباما را ناتوان از اداره سیاست خارجی آمریکا بر مبنای «صلح از طریق قدرت» بنامند. این سخن تا حدی درست است.
امروز طراح سیاست تغییر در جستجوی دوستان و دشمنانی است که مذاکره را برگزینند اما چماقی که در دست دارد مانع از موفقیت این سیاست است پس باید مراقب بود که روی «بازنده» شرط نبندیم.
بحران اوکراین به وضوح نشان می دهد رئیس جمهوری آمریکا آن قدرها که وانمود می کند بر اوضاع مسلط نیست.
اوباما که چند سال پیش از تعامل و گفتگو با دشمنان آمریکا سخن می گفت امروز نه تنها قادر به گفتگوی مؤثر با متحدانش نیست بلکه درگیر بزرگترین تنش پس از پایان جنگ سرد با روسیه شده است.
این نتیجه رویاپردازی لیبرال او، مخالفت چشم آبی های کنگره و ناتوانی جان کری در انتخاب اولویت های واقعی سیاست خارجی آمریکاست.
معلوم نیست این آقا در کدام سیاره زندگی می کند. سیاست چماق و هویج آقای کری که ناشی از بند بازی او میان تندروها و لیبرال هاست مجال موفقیتی ندارد بنابراین با توجه به آثار منفی بحران اوکراین،آشکار شدن ناتوانی اوباما در پیشبرد سیاست تنش زدایی و مخالفت های روزافزون کنگره با او که طی دو سال آینده شدت خواهد گرفت، لزوم بازبینی و تعمق بیشتر در مذاکرات با 1+5 عاقلانه ترین اقدام است.
در حالی که تندروهای آمریکا اوباما را وارد جریان مقابله با روسیه کرده اند و او از پیشبرد سیاست های داخلی و خارجی خود به وضوح ناتوان است چه کسی «توافق نهایی» با مارا تضمین خواهد کرد.
اول**1104
انتهای پیام /*
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 27]