تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 29 شهریور 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):هر كس به آنچه می ‏داند عمل كند، خداوند دانش آنچه را كه نمی ‏داند به او ارزانى م...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

تریدینگ ویو

لمینت دندان

لیست قیمت گوشی شیائومی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

طراحی کاتالوگ فوری

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

وکیل کرج

خرید تیشرت مردانه

وام لوازم خانگی

نتایج انتخابات ریاست جمهوری

خرید ابزار دقیق

خرید ریبون

موسسه خیریه

خرید سی پی کالاف

واردات از چین

دستگاه تصفیه آب صنعتی

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

خرید نهال سیب سبز

قیمت پنجره دوجداره

بازسازی ساختمان

طراحی سایت تهران سایت

دیوار سبز

irspeedy

درج اگهی ویژه

ماشین سازان

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

شات آف ولو

تله بخار

شیر برقی گاز

شیر برقی گاز

خرید کتاب رمان انگلیسی

زانوبند زاپیامکس

بهترین کف کاذب چوبی

پاد یکبار مصرف

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

بلیط هواپیما

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1816581585




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

بررسي برخي ابعاد حقوقي چهارشنبه سوري


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:


۲۶ اسفند ۱۳۹۲ (۱۱:۳۹ق.ظ)
حمايت: بررسي برخي ابعاد حقوقي چهارشنبه سوري
به گزارش خبرگزاري موج، حمايت نوشت: چهارشنبه آخر سال که طبق رسوم ايرانيان از ديرباز همراه با آيين‌ها و رسوم خاصي برگزار مي‌شد، در سال‌هاي اخير با تغييراتي همراه شده است، تغييراتي که اين اتفاق سنتي و شادي آور را با حوادثي تلخ همراه و گاهي تلخ کامي آن تا پايان عمر همراه يک خانواده است .
در سال‌هاي اخير مردم با پريدن از روي آتش اين مراسم را جشن نمي‌گيرند و براي ابراز شادي با استفاده از انواع وسايل محترقه، به شکل غيرمتعارف به ابراز شادي مي‌پردازند، اتفاقي که پاي سودجويان را نيز به اين بازار پر هياهو باز کرده است چرا که در سال‌هاي اخير استفاده بي‌رويه از اين وسايل توسط افراد به‌خصوص جوانان و نوجوانان باب شده و در مواردي موجب ايجاد اخلال در نظم و امنيت روحي و رواني افراد شده است.
در صورتي که مراسم چهارشنبه سوري منجر به ايجاد اخلال در نظم و آرامش شود، قابل مجازات است. قانون‌گذار در ماده 618 قانون مجازات اسلامي مصوب سال 1375 بخش تعزيرات مقرر مي‌‌کند: «هر کس با هياهو و جنجال يا حركات غيرمتعارف يا تعرض به افراد موجب اخلال در نظم، آسايش و آرامش عمومي شود يا مردم را از كسب و كار باز دارد، به حبس از سه ماه تا يك سال و تا ( 74 ) ضربه شلاق محكوم خواهد شد.»
البته تقرير اين ماده از سوي قانونگذار به صورت کلي و عام صورت گرفته و حتي مي‌توان گفت که شايد منظور قانونگذار از اين ماده، تعيين مجازات براي اعمالي مانند روز چهارشنبه سوري نبوده است.
اما به طور طبيعي مقنن به تعيين و نوشتن احکام کلي اقدام مي‌کند که اين احکام مي‌تواند در موارد عديده صادق باشد و در موارد مشابه نيز آن را اعمال کرد.
منظور از «هياهو و جنجال» در ماده 618 قانون مجازات اسلامي مصوب سال 1375 بخش تعزيرات، ايجاد و توليد صداست. اما عبارت «حركات غيرمتعارف» کلي‌تر از «هياهو و جنجال» بوده و اعم از آن است که فرد از خود يا به طريقي ديگر، صدايي توليد کند. «تعرض به افراد» نيز که در اين ماده به آن اشاره شده است، مي‌توان به تعرض فيزيکي يا جسمي و نيز تعرض به حريم تعبير کرد.
به اين معنا که اگر در مراسم چهارشنبه سوري، فرد استفاده‌کننده از مواد محترقه يا منفجره، به پرتاب اين وسايل مقابل فرد يا در نزديکي او اقدام کرد، اين مورد حکم تعرض به افراد را دارد.
اما در صورتي که برگزاري اين مراسم به طور مثال موجب شود که کسبه يک محل به تعطيلي مغازه‌هاي خود اقدام کنند يا شرکت‌ها و ادارات، ساعات کاري خود را در اين روز خاص کاهش دهند، نمي‌توان عنوان تعرض به افراد را به کار برد.
همچنين با اين اوصاف، نمي‌توان گفت که نفس برگزاري مراسم چهارشنبه سوري مشمول ماده 618 قانون مجازات بخش تعزيرات مي‌شود، مگر مواردي که منجر به ايجاد مزاحمت براي افراد، تعرض به آنها و اخلال در نظم و امنيت جاني و نيز مواردي از اين دست شود.
از لحاظ حقوق جزا بايد تأکيد کرد که اين قبيل اعمال در اين روز خاص، بايد به اندازه‌اي باشد که در حقيقت باعث اخلال در نظم، امنيت و آسايش افراد و جامعه نشود .ايجاد صداهاي ناهنجار در جريان برگزاري مراسم چهارشنبه آخر سال، البته در حدي که عرف جامعه به پذيرش آن اقدام کند و مخالفتي با آن نداشته باشد، پذيرفتني است و در اين صورت مشمول اين ماده نخواهد شد ولي اگر اين موارد اخلال در نظم که از سوي مردم در اين روز خاص مورد پذيرش قرار گرفته است،از حالت استثنا خارج است و مي‌توان به برخورد قانوني با آن اقدام کرد. بنابراين بايد بر نقش تعيين‌کننده قبول اين وضعيت از سوي افراد جامعه و پذيرش عرفي آن در جرم بودن يا نبودن اين اعمال تأکيد کرد.
دکتر مرتضي ناجي
حقوقدان و وکيل دادگستري













این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[مشاهده در: www.mojnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 46]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن