واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
سفر به ایران؛ آخرین شانس اخضر ابراهیمی - مهراوه خوارزمی اخضر ابراهیمی، نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در سوریه در یکی از آخرین تلاش های خود برای حل مسأله سوریه نگاه خویش را به سمت ایران معطوف کرد و روز گذشته برای رایزنی درباره تحولات سوریه به تهران سفر کرد.
ابراهیمی که از سپتامبر سال 2012 این مسئولیت را بر عهده گرفته است با وجود برگزاری مذاکرات طولانی میان طرف های درگیر در سوریه تا این لحظه از ایجاد تغییر در وضع بحرانی سوریه طرفی نبسته است.
این در حالی است که او در حدود سه دهه گذشته به عنوان نماینده ویژه سازمان ملل متحد و اتحادیه عرب در حل بحران های مناطق مختلف از جمله در عراق، افغانستان، لبنان، سوریه، هائیتی و آفریقای جنوبی تجربیات خوبی اندوخته است.
تکیه بر همین تجربیات بود که سبب شد او دو سال پیش به عنوان جایگزین کوفی عنان برای کمک به حل بحران سوریه انتخاب شود.
میانجیگری ابراهیمی ابتدا با کشاندن طرف های درگیر یعنی دولت سوریه و نمایندگانی از گروه های معارض به پای میز مذاکرات در ژنو 2 نتیجه بخش به نظر می آمد.
اما پس از چندین روز مذاکره فشرده مشخص شد که کشورهای میانجی و بویژه اخضر ابراهیمی و یارانش در به ثمر رساندن ایده های خود ناکام مانده اند.
تبعات بی نتیجه ماندن این میانجیگری حتی به آنجا رسید که در روزهای گذشته اخبار و گمانه زنی هایی درباره احتمال استعفای اخضر ابراهیمی در جلسه آینده شورای امنیت سازمان ملل منتشر شد.
السفیر لبنان نوشت: «قرار است ابراهیمی در متن استعفای خود مهمترین مشکلات و موانع موجود بر سر راه فعالیتش در سوریه را در دو سطح عربی و بین المللی فاش و اعلام کند که اتحادیه عرب مسئول مشارکت در تخریب و نابودی دولت و جامعه سوریه است.»
اعتراضی که بخشی از آن به تصمیم اتحادیه عرب برای سپردن کرسی سوریه به نماینده ای از مخالفان ارتباط دارد.
در این حال برخی تحلیلگران بر این باورند که بخشی از ناکامی اخضر ابراهیمی به رویکردی باز می گردد که سازمان ملل و کشور های غربی در قبال استفاده از پتانسیل ایران در حل بحران سوریه اتخاذ کردند.
کشورهای غربی دو سال پیش با همراهی کشورهای عرب منطقه در ژنو 1 درباره بحران سوریه و راه حل آن بیانیه خواستار تشکیل دولت انتقالی و جایگزین شدن آن به جای دولت «بشار اسد» شده بودند.
اما در این برهه بود که ابراهیمی خواستار مشارکت ایران شد.
این همه در حالی بود که مقام های دیپلماتیک ایران در مواجهه با این موضوع اعلام کردند که با وجود تمایل برای کمک به حل بحران سوریه، اصراری برای حضور در ژنو2 ندارند.
در نهایت مذاکرات بدون حضور ایران برگزار شد و بی نتیجه ماند. پس از این در سفر اغلب مقام های غربی به ایران، موضوع بحران سوریه و راه حل آن به بخش مهمی از تبادل نظرها تبدیل شد.
سفر روز گذشته اخضر ابراهیمی نماینده ویژه دبیرکل سازمان ملل در سوریه به ایران نیز طبیعتاً پررنگ ترین این اقدام ها برای رایزنی با ایران به شمار می آید. اقدامی که می تواند یکی از آخرین تلاش های او برای به سرانجام رساندن یک مأموریت مهم بین المللی دیگرش باشد.
*یادداشت روزنامه ایران
اول**1104
انتهای پیام /*
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 51]