واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
آرامش بخشی توافق ژنو در ایران تهران - ایرنا - توافقنامه ی ژنو میان تهران و پنج عضو دائم شورای امنیت سازمان ملل و آلمان، بر سر پرونده ی هسته ای ایران، یکی از مهم ترین اقدامات دولت یازدهم به شمار می رود.
به موجب این توافقنامه حقوق هسته ای ایران به رسمیت شناخته شد و تحریم های گسترده ای که بر اقتصاد کشور سایه انداخته بود متوقف و برطرف خواهد شد.
توافقنامه ی ژنو و آثار آن بر وضعیت معیشتی و روان شناختی مردم را می توان براساس مدل «مازلو» تبیین کرد. در این مدل گفته می شود انسان نیاز هایی دارد و این نیازها سلسله مراتبی را ایجاد می کند، که به آن نیازهای پایین یا فرو و نیازهای بالاتر یا فرا گفته می شود.
به نظر می رسد این قرارداد نخستین تأثیرات خود را بر جامعه گذاشته است. چون بعد از این رویداد افراد جامعه احساس می کنند تغییری پیش خواهد آمد. از سوی دیگر می بینیم این پیش بینی درست است، چون قیمت ها کاهش یافته است؛ چه در بازار که اشخاص تعیین کننده ی قیمت هستند و چه در دستگاه های دولتی که سیاست های شان را براساس شرایط مختلف داخلی و خارجی تعیین می کنند.
به صورت مستقیم و غیر مستقیم در قیمت ها تغییراتی اتفاق افتاده و این موضوع به هر شکل در زندگی مردم تأثیرگذار بوده است. حتی اگر این اثر خود را به طور کامل نشان نداده باشد، این درک را در شهروندان ایجاد کرده است که وضعیت اقتصادی بهتر خواهد شد.
با پیدایش این ادراک متغییرهایی همچون امید در افراد ایجاد خواهد شد. واقعیتی که وجود دارد این است که این وضعیت اثر خواهد داشت.
چنان چه تجارب سال های گذشته نشان داده است، اتفاقات داخلی و خارجی حتی اگر به طور منطقی تأثیر آنچنانی بر اقتصاد نداشته، از نظر روانی جامعه را به شدت تحت تأثیر قرار داده است. به عنوان مثال در دوره هایی افزایش یا کاهش فروش نفت وجود نداشت، اما با اعلام تحریم های تازه از سوی غرب شاهد افزایش و در برخی مواقع حتی انفجار قیمت ها بوده ایم.
وقتی برای جامعه امنیت روانی وجود نداشته باشد، افراد سرمایه های خود را به سمت بازارهای کاذب مانند مسکن و دلار و طلا می بردند. درنتیجه در برخی روزها شاهد افزایش ناگهانی قیمت ها بوده ایم.
ثبت نام آقای دکتر روحانی میان سایر نامزدهای انتخاباتی توانست بر روی قیمت ها اثر بگذارد. به این ترتیب تأثیر ادراک افراد بر روان شناسی نشان می دهد ایجاد «امید» به بهبود اوضاع در جامعه تأثیری جدی بر اقتصاد خواهد گذاشت.
در واقع پس از انتخابات ریاست جمهوری، این امید ایجاد شد که نوعی امنیت روانی برای مردم به وجود خواهد آمد. در سایه ی این امنیت اشتغال، تولید، کاهش تورم، از بین بردن رکود و بسیاری از مشکلات امکان پذیر است.
اگر نهایت سلسله مراتب نیازهای مازلو را خود شکوفایی در فرد ببینیم و همین موضوع را برای جمع نیز در نظر بگیریم، شاید بتوان افراد خودشکوفا را افرادی معرفی کرد که با خود و با دیگران آشتی کرده و آنان را پذیرفته اند.
به نظر می رسد در توافقنامه ی ژنو اتفاقی افتاد که موجب شد در روابط ایران و غرب تفاهمی ایجاد شود و این نگاه مثبت منجر به تعاملی متقابل شد تا زمینه های لازم را برای خودشکوفایی جمعی ایجاد کند.
چنان چه شاهد بودیم در زمان هایی مسائلی از سوی ایران مطرح می شد که نتیجه اش ضعیف شدن روابط ایران با جهان بود. حتی در مواردی می دیدیم برخی کشورها، که مخالف ما هم نبودند، روابط شان را با ما قطع می کردند.
بعد از انتخابات 92 زمینه لازم برای تعامل با جهان ایجاد شد. این موضوع می تواند موجب افزایش جایگاه ایران در جهان شود. درواقع این حس بسیار خوب را در مردم ایجاد می کند که «من ایرانی در جهان پذیرفته شده ام». چنان چه در گذشته دقیقا عکس این ماجرا اتفاق افتاد و نوعی احساس سرخوردگی اجتماعی را ایجاد کرد. اما با شرایط کنونی، ایران به سمت تعامل با جهان پیش می رود.
باید دقت داشت، در این سلسله مراتب نیاز به امنیت از جنبه های اقتصادی، روانی و اجتماعی از عوامل بسیار مهم در ثبات جامعه است. زمانی که توافق ژنو ایجاد نشده بود، حرف هایی از جنگ زده می شد. حتی اگر این حرف ها بدون پشتوانه بودند، می توانست بر امنیت روانی شهروندان تأثیر منفی بگذارد. به طور طبیعی، زمانی که به جای جنگ از صلح و آرامش صحبت می شود اعصاب و روان جامعه آرام می گیرد و این موضوع درنهایت تأثیرات بین المللی و اجتماعی گسترده ای خواهد داشت.
**دکتر حمید پور شریفی/ روان شناس و عضو شورای مرکزی سازمان نظام روان شناسی
**منبع: ماهنامه سپیده دانایی
اول**1516
انتهای پیام /*
18/12/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 78]