واضح آرشیو وب فارسی:برترین ها:
میانجیگری برای آشتی ایران و عربستان
روابط ایران و عربستان مانند کوزه شکسته ای است که تا یک طرف آن تعمیر می شود، آب از طرف دیگر آن به بیرون نشت می کند. این روابط پیش از فرارسیدن زمستان به سردی گرایید و ثبات نسبی آن دستخوش طوفان های منطقه ای و گردبادهای دین و جنون سیاسی شد.
انتخاب: السفیر نوشت: روابط ایران و عربستان مانند کوزه شکسته ای است که تا یک طرف آن تعمیر می شود، آب از طرف دیگر آن به بیرون نشت می کند. این روابط پیش از فرارسیدن زمستان به سردی گرایید و ثبات نسبی آن دستخوش طوفان های منطقه ای و گردبادهای دین و جنون سیاسی شد.
این روابط مانند جاده ای مشتعل است که به سبب آن هرجا ایران یا عربستان حضور داشته باشند به آتش کشیده می شود. اگر رشته های پیوند و دوستی بین این دو قطع نشده بود، تصویر دیگری از منطقه وجود داشت و حتی نقشه ائتلاف های منطقه ای به گونه ای دیگر ترسیم می شد؛ منطقه ای که از سوریه گرفته تا لبنان و مصر و یمن و بحرین و عراق در دریای خون شناور است و معلوم نیست قربانی بعدی چه کشوری خواهد بود.
همه می دانند که اگر تمام جهان جمع شوند تا توافقی در منطقه شکل گیرد، ولی شامل تهران و ریاض نشود،این توافق دیر یا زود فرو خواهد ریخت. همه از قدرت این دو برای تاثیر گذاشتن بر اوضاع آگاه هستند. ایرانی ها و عربستانی ها به علت قدرت تاثیر گذاری بر طرف های درگیر در عرصه میدانی، تصمیم گیرنده نهایی هستند. به عنوان مثال، عربستانی ها از گروه های مسلح در سوریه حمایت می کند و امکانات مادی در اختیار آنان قرار می دهند و ایران متحد نظام سوریه است و از حزب الله حمایت می کند.
هم ایران و هم عربستان از این مسئله آگاه هستند و احتمالا تنها مسئله ای است که دو کشور در مورد آن توافق نظر دارند. شاید این همان چیزی است که به ما نوید می دهد که اگر بر سر تعریف اختلاف و مشخص کردن راه های پایان دادن به آن توافق شود؛ ممکن است این موضوع به شکل گیری توافقی کمک کند که از خونریزی جلوگیری کند.
همه خواهان گفتگو هستند. ایرانی ها تاکید می کنند به منظور ایجاد هماهنگی برای حل مشکلات منطقه از عربستانی ها به طوری رسمی درخواست مذاکره کرده اند. به اعتقاد آن ها حمایت از افراط گرایی موجب پیچیده شدن اوضاع می شود و مسائل لبنان، عراق، بحرین و موضوعات دیگر منطقه تنها از طریق گفتگو حل می شود و این گفتگو آرامش را به این کشورها و دیگر کشورها باز می گرداند.
تهران معتقد است برای پایان دادن به بحران در سوریه و همچنین در بحرین و یمن باید معیارها را به رغم حاکم بودن شرایط متفاوت بر این کشورها، یکسان کرد. از نظر تهران، راه حل سیاسی باید مبنا باشد و مداخله خارجی محکوم است. مسئله مهم از نظر تهران این است که ایران و عربستان در کنار یکدیگر امکانات مهمی در اختیار دارند و باید از طریق گفتگو، راه حل مشترکی برای بحرانهای منطقه ای پیدا کنند.
با وجود موضع گیری های متقابل تهران و ریاض، منابع مرتبط با پرونده روابط عربستان و ایران می گویند تلاش های واقعی در سطح بین المللی برای بهبود روابط دو کشور و یا دست کم کاهش تنش بین آنها در جریان است و نشانه های بسیاری در این زمینه وجود دارد.
یکی از این نشانه ها، عدم اقدام حزب الله به اعتراض جدی به برخی از شخصیت های حاضر در کابینه لبنان بود که ممکن است از نظر متحدان تهران حساسیت برانگیز باشند. پاسخ همزمان عربستان این بود که پرونده سوریه را از دست بندر بن سلطان، رئیس دستگاه اطلاعاتی خود خارج کرد. چنین رویدادهایی در سیاست، واکنش مثبت به اقدامی مثبت توصیف می شود.
این منابع می گویند اکنون از دوطرف انتظار می رود حسن نیت خود را در عراق، بحرین و یمن نشان دهند تا از این طریق، راه برای بررسی بحران سوریه و رایزنی درباره آن و احتمالا ترسیم راه حلی برای آن هموار شود.
شرایط تا حدی آرمانی به نظر می رسد تا آنجا که باور کردنش دشوار است. اما هم زمان تلاش برای ذوب کردن کوه های یخ که نتیجه انباشته شدن اختلافات است با موانعی روبروست. بیم آن می رود که مشکلات میان دو کشور به علت پیچیده بودن، مانند موجودی افسانه ای به نام "هیدرا"باشد که به محض قطع کردن یکی از سرهایش، سر دیگری روی بدنش رشد می کند.
تاریخ انتشار: ۱۶ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۸:۵۸
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: برترین ها]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 52]