واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۱۵ اسفند ۱۳۹۲ (۲۳:۲ب.ظ)
بخش خصوصي را سهيم کنيد،دست نياز به جيب دولت را قطع يکي از راه هاي رشد و توسعه ي شهر به اعتقاد معاون عمراني و توسعه شهري و روستايي وزارت کشور فرهنگسازي و آموزش مناسب به مردم بصورت نهادينه در اين مسير است که علاوه بر شهرنشين بودن يک شهروند مناسب نيز باشيم و در واقع اين موضوع را در بين مردم اشاعه بدهيم که شهروند شدن و حضور و زندگي در شهر هزينه هايي دارد که يک فرد بايد براي برخوردار شدن از آن پرداخت کند.
به گزارش خبرگزاري موج، معاون عمراني و توسعه شهري و روستايي وزارت کشور در نشستي فشرده و پر از فراز و نشيب زماني در جمع مديران شهري کرمانشاه گفت: وجود نشاط و روحيه کار کردن در بين ارگان هاي خدمت رسان شهرداري در کرمانشاه که علي رقم تمام مشکلات و کمبود بودجه ها سعي در انجام کار و حرکت رو به جلو دارند به واقع بيانگر مقاومت و رشادت کرمانشاهي است.
وي تصريح کرد : دفع مناسب و با بازده بالاي زباله و پسماند در کرمانشاه که در مقايسه با ديگر شرکت هاي فعال بازيافت زباله در سطح کشور توانسته است ميزان 13 درصد استفاده بهينه از بازيافت را به 40 درصد ارتقا بخشد، جزء پروژه هاي ناب و کارآفريني است که مديريت و مسئولين آن مي بايست از يک نگاه و توجه ويژه مسئولين برخوردار گردند.
خندان دل گفت : در بحث قطار شهري نيز طي اين سفر يک روزه و با برگزاري جلسات و هم انديشي هاي فشرده اي که با استاندار، مسئولين شهرداري و شوراي اسلامي شهر، پيمانکاران و مهندسين پروژه برگزار گرديد، نيز به نتايج خوب و قابل قبولي دست يافتيم.
وي خاطرنشان ساخت : اما آنچه مي بايست در کنار مدارا نمودن با کمبود اعتبارات در حال حاضر به آن توجه داشت، تاکيد و توجه بر اين مهم مي باشد اين واقعيت مهم است که طي چند سال اخير بخش قابل توجهي از منابع مالي دولت تحت عنوان پرداخت يارانه به مردم، هزينه شده است و فارغ از ماهيت خوب و يا بد بودن آن ادارات و ارگان هاي دولتي ، خدماتي و شهرداري نسبت به کنترل هزينه هاي خود به دليل کمبود اعتبار اقدام نمايند و در همين راستا مي بايست شهرداري ها بسوي هر چه کمتر شدن وابستگي به منابع مالي همت بگمارند و راه حل منطقي آن تنها در سايه ي مشارکت و ورود بخش خصوصي در فعاليت ها، پروژه ها و اقدامات شهرداري مي باشد.
وي تصريح کرد: مردم بايد به اين اعتماد و باور برسند که اقدامات و هزينه هايي که توسط شهرداري از آنها در قالب ماليات، عوارض و ... گرفته مي شوند در واقع مال خود آنهاست و دخيل و شريک کردن بخش خصوصي با برنامه هاي شهرداري مي تواند اين فرهنگ را زودتر در بين شهروندان نهادينه سازد و از طرفي پروژه هاي مد نظر در اين ارگان خدمت گذار زودتر محقق خواهد شد.
مشکلات شهري از ديدگاه شهردار و معاونان شهري :
شهر کرمانشاه که با گذر رودخانه قره سو به دو قسمت تقسيم شده است در بدنه اصلي خود با مشکلات و معضلاتي دست به گريبان است که از مهم ترين آنها مي توان به وجود بافت فرسوده، ترافيک شهري بالا و فشرده بخصوص در هسته اصلي شهر و يا همان خيابان مدرس، کمبود ورود و تجهيز ناوگان حمل و نقل عمومي اتوبوسراني و تاکسيراني در سطح شهر براي جابجايي به موقع مسافران درون شهري، عدم وجود امکانات لازم حوزه آتش نشاني در کرمانشاه که با توجه بر لزوم حساسيت مالي و جاني مردم مي بايست هر چه سريعتر نسبت به تجهيز آتش نشاني اقدام نمود، رکود و ساکن ماندن پروژه هاي عمراني در سطح شهر به علت کمبود و يا قطع منابع مالي که اين موضوع در حالي اتفاق افتاده است که وجود کلانشهري به نام کرمانشاه علاوه بر ساخت و تکميل تقاطع هاي تاکنون احداث شده نيازمند فعال سازي پروژه هاي عمراني ديگر مي باشد .
شهردار کرمانشاه با بيان اينکه سعي شده روح نشاط و شادي در شهر کرمانشاه وجود داشته باشد، ابراز داشت : تجهيز، تکميل و بهره برداري بسياري از پروژهها به اعتبارات دولتي وابسته است که متاسفانه طي دو سال اخير به دليل عدم نقدينگي و تزريق به موقع منابع مالي با رکود و کندي کار همراه بوده است.
قرباني با بيان اين مطلب که طي سه سال گذشته تا کنون حتي يک دستگاه اتوبوس جديد به بدنه ناوگان حمل و نقل عمومي شهر وارد نشده است، افزود : با توجه به وجود معضل بزرگي به نام ترافيک شهري در بخش ها و مناطق مرکزي شهر به دليل وجود بافت فرسوده وجود دارد، در حال حاضر تنها راهي که مي توان در جابجايي به موقع شهروندان اين مناطق وجود داشته باشد، وسايل حمل و نقل عمومي اتوبوس و تاکسي است که متاسفانه طي سه سال اخير علي رغم خروج خودورهاي فرسوده از بدنه شهري، هيچ دستگاه اتوبوس و يا تاکسي به اين ناوگان تزريق نشده است.
شهردار کرمانشاه گفت : يکي از اقدامات مثمر ثمري که دولت مي تواند در زمينه تجهيز و افزايش ناوگان حمل و نقل عمومي اجرايي نمايد،حذف تعرفه هاي گمرکي خودروهاي عمومي براي شهرداري است که بتوان با اين اقدام بصورت مستقيم نسبت به خريد اتوبوس براي تسهيل امور مربوط به حمل و نقل عمومي اقدام کرد.
قرباني با بيان اين مطلب که در حال حاضر 4 هزار نيروي فعال در بدنه شهرداري کرمانشاه دارد، ابراز داشت : وجود و حضور نيروي انساني جوان، فعال و متخصص در اين ارگان خدمت رسان مي تواند به عنوان بازويي راهبردي در جهت رشد و تعالي علمي و بالنده شهر واقع شود.
اصلاح و حذف ماليات بر ارزش افزوده براي شهرداري ها و سازمانهاي مربوط به آن از ديگر خواسته هاي شهردار کرمانشاه در جهت فعاليت رو به جلو اين ارگان بود و افزود: اختيار قانوني و مستقل امور شهري به شهرداري نه تنها ديد متخصصين امر خدمات شهري را بازتر خواهد کرد بلکه مي توان اقدامات و خدمات بيشتري را به عموم شهروندان ارائه کرد و از طرفي جلوي خيلي از سوء استفاده ها را گرفت.
اين مقام مسئول وجود 12 درصد شهر را از بافت فرسوده يکي ديگر از معضلات شهري کرمانشاه دانست و گفت : با وجود انواع بخشودگي جرايم مالياتي در فصول و دوره هاي مختلف، ايجاد فضاي دريافت تسهيلات مناسب ساخت و نوسازي بافت فرسوده، هنوز بدنه اصلي شهر از وجود و حضور بافت فرسوده شهري رنج مي برد و اين معضل در حالي است که حتي بسياري از مجتمع ها و بافت هاي تازه ساز شهري نيز به دليل پيشروي و وجود بدنه فرسوده در خفا مانده و قابل استفاده نيستند.
شيما فتحي
»
تصاویر مرتبط
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 90]