تور لحظه آخری
امروز : پنجشنبه ، 8 آذر 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم (ص):اولین چیزی که از انسانها سؤال می شود، نمازهای پنج گانه است .
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

وکیل ایرانی در استانبول

رفع تاری و تشخیص پلاک

پرگابالین

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1835024091




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

نگاه ما به تحولات اوکراين


واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:


۱۵ اسفند ۱۳۹۲ (۹:۳۳ق.ظ)
کيهان: نگاه ما به تحولات اوکراين
به گزارش خبرگزاري موج، کيهان نوشت: تحولات اوکراين نگاه تازه‌اي به صحنه بين‌الملل را در پي داشته است. منازعه نسبتاً پرشدت غرب و روسيه بر سر مسائل اوکراين نشان مي‌دهد که صحنه بين‌الملل در سالهاي آينده و تا شکل‌گيري يک نظام مشخص حقوقي در اين صحنه دستخوش رخدادهاي پرتنش خواهد بود، اين تحولات سبب گمانه‌زني‌هاي زيادي در سطح بين‌الملل شده است. بعضي از ناظران آن را نشانه شکل‌گيري مجدد نظام دو قطبي و باز توليد مناسبات پس از جنگ جهاني دوم دانستند. بعضي ديگر از اين ناظران قدرت‌نمايي روسيه در ماجراي اوکراين را نشانه باليني بازگشت روسيه به عرصه جدي رقابت‌هاي بين‌المللي تلقي کردند و بعضي ديگر از تحليل‌گران اين تنش‌ها را آخرين رويارويي‌ها و اعلام وجود نظام پيشين بين‌الملل دانستند.
تحولات اوکراين و ادبياتي که در اين روزها در عرصه بين‌الملل شکل گرفت به خوبي اهميت دوباره ابزارهاي امنيتي- نظامي را نشان داد. تا پيش از اين بعضي از نظريه‌پردازان حوزه بين‌الملل با اشاره به تمرکز توجهات در آمريکا، اروپا و آسيا در مسائل اقتصادي مي‌گفتند اقتصاد به مرور به جاي مسائل نظامي نشسته و از اهميت آن در پازل قدرت ملي و بين‌المللي کاسته است. بعضي ديگر از اساتيد دانشگاهي با اشاره به تحول عظيم در حوزه مخابرات و الکترونيک معتقد بودند توانمندي‌هاي الکترونيکي، اهميت ابزارهاي نظامي را تحت تأثير قرار داده و از اولويت خارج کرده است. بعضي ديگر هم با اشاره به قدرت رسانه و افکار عمومي مي‌گفتند قدرت نرم رسانه بر قدرت سخت نظامي غلبه کرده و آن را به حاشيه برده است. اما تحولات اوکراين نشان داد که اين گزاره‌ها از آنچنان استحکامي برخوردار نيستند. بدون ترديد اقتصاد و سرمايه، مخابرات و الکترونيک، رسانه و افکار عمومي و... نقش برجسته‌اي دارند ولي هنوز اين موضوعات در پازل قدرت يک کشور به موضوع درجه اول تبديل نشده است. هنوز قدرت نظامي به همراه هوشمندي رهبران در استفاده درست و بهنگام از آن در فرمول قدرت جايگاه ويژه‌اي دارد. در تحولات اوکراين، روسيه با استفاده از نيروي دريايي خود موفقيت برنامه غرب درباره اوکراين را با سؤالات و ابهامات زيادي مواجه کرد. متقابلاً آمريکايي‌ها و انگليسي‌ها هم- البته به گونه‌اي احتياط‌آميز- از «گزينه نظامي» سخن به ميان آوردند. اين خود گواه آن است که در قدرت ملي يک کشور قدرت نظامي حرف تعيين‌کننده‌اي مي‌زند. براي اثبات اين نظريه علاوه بر اظهارات اخير مقامات روسيه و آمريکا مي‌توان از طريق برهان خلف نشان داد که کشوري نظير ژاپن که از قدرت اقتصادي نسبتاً مناسبي برخوردار است ولي به دليل فقدان توانمندي‌هاي نظامي نمي‌تواند در تحولات جهاني و منطقه‌اي معطوف به قدرت به ايفاي نقش ملي خود بپردازد و لذا همواره در ذيل سياست قدرت‌هاي ديگر تعريف مي‌شود يا مثلاً کشوري مانند قطر تا چندي پيش از يک شبکه تلويزيوني بسيار پرقدرت برخوردار بود ولي به دليل اينکه فاقد قابليت‌هاي نظامي- امنيتي بود، نتوانست موفقيتي به همراه بياورد تا جائي که «خالد محمد العطيه» وزيرخارجه قطر در تاريخ سوم بهمن ماه گذشته در مصاحبه‌اي گفت: «تنها چيزي که ما هميشه تلاش مي‌کنيم تا متحدانمان را به آن تشويق کنيم اين است که در هر موضوعي در منطقه، ما را نيز سهيم کنند يا دست کم ما را هم مد نظر داشته باشند».
نيروي نظامي به شرطي که تحت يک رهبري هوشمند قرار داشته باشد اين توانايي را دارد که در لحظه حساس، سرنوشت يک منازعه را به نفع کشور و ملت خود برگرداند. اين اتفاق در ماجراي اوکراين افتاد. ارتش روسيه در اين ماجرا بدون آنکه به سمت کسي شليک کند به اوضاع مسلط شد و مانع شکل‌گيري يک توطئه بزرگ امنيتي عليه روسيه گرديد. از آن طرف به تجربه دريافته‌ايم که راه غلبه بر يک کشور و از کار انداختن ساير ابزارهاي قدرت آن، تضعيف موقعيت نظامي آن کشور است. به دو مثال توجه کنيد: در يک مقطعي، اقتصاد ژاپن و ميزان توليد ناخالص داخلي اين کشور از آمريکا هم جلوتر بود و کالاهاي ژاپني هم بازارهاي بين‌المللي را به تسخير درآورده بودند اما ديري نپائيد که آمريکايي‌ها با يکي دو تشر و با افزايش تعرفه گمرکي به روي کالاهاي ژاپني اين کشور را از نفس انداختند. مورد دوم مواجهه غرب با ايران است. تاريخ 35 ساله اخير ما مي‌گويد که تضعيف قدرت نظامي ايران همواره در دستور کار غرب بوده است. همين حالا که مذاکرات هسته‌اي ميان ايران و غرب جريان دارد، مقامات آمريکايي و انگليسي همواره در هنگام مذاکره و پيش و پس از آن روي قدرت نظامي ايران تمرکز کرده و راه حل پرونده هسته‌اي را در کاستن از قدرت نظامي مي‌دانند و در نهايت وقتي که مي‌خواهند دلايل مذاکره هسته‌اي با ايران را ذکر کنند به اطمينان يافتن از مهار قدرت نظامي ايران اشاره مي‌نمايند. اين موارد به خوبي نشان مي‌دهد که هر کشوري براي پاسداري از قدرت ملي خود بايد موقعيت نظامي خود را دائماً تقويت نمايد. کما اينکه همين قدرت‌هاي نظامي دنيا که در ادبيات صادراتي اقتصاد، رسانه،‌ الکترونيک و تکنولوژي را برتر از قدرت نظامي معرفي مي‌کنند و براي آن به تئوري‌پردازي در مجامع علمي دنيا و از جمله - از طريق واسطه‌ها- در دانشگاه‌هاي ما سرگرم هستند، خود دائماً بر توانايي‌هاي نظامي خود مي‌افزايند و هيچ گزارشي مبني بر اينکه يکي از اين کشورها از ميزان نفرات نظامي و يا از ميزان تانک‌هاي خود کاسته باشد، منتشر نشده است! همين دو هفته پيش رسانه‌هاي آمريکايي فاش کردند که ارتش آمريکا طي سه سال اخير بمب‌هاي اتمي خود را نوسازي و به روزرساني کرده است!
نکته ديگر در تحولات اوکراين بود که موضع قاطع روس‌ها و چابکي رئيس جمهور پوتين در واکنش، سبب منفعل شدن غرب گرديد. اين که غربي‌ها از تحريم اقتصادي سخن مي‌گويند و ناتو در مقابل تحرک نظامي ارتش روسيه و مانور اخير آن دست به کاري نمي‌زند و به عبارت‌پردازي‌ بسنده مي‌کند نشان مي‌دهد که غرب در حالت انفعال قرار دارد. حال تصور کنيد که روسيه به جاي واکنش صريح و سريع به صدور بيانيه و اظهار نظرات رسانه‌اي در مخالفت با وقايع سوم اسفند اوکراين، بسنده مي‌کرد، امروز نظاميان ناتو در درياي سياه و درياي آزرف مستقر بودند و مرزهاي روسيه در معرض تهديد امنيتي بود و از اعتبار روسيه کاسته شده بود. اين موضوعات به خوبي بيانگر آن است که دستگاه تصميم‌گير در يک کشور در هنگام مواجه شدن با پديده‌اي که براي امنيت و منافع ملي کشورشان خطرناک است، بايد قاطع عمل کرده و از اظهارات دوپهلو اجتناب نمايد. بدترين نوع موضع‌گيري يک کشور در چنين رخدادهايي استفاده از کلمات مبهم- مثل اين که ما از تحولات اوکراين نگران هستيم- است چرا که موضع مبهم يک کشور را در موضع قطعي باخت قرار مي‌دهد. موضع مبهم گرفتن گاهي از قرار گرفتن در کنار طرف بازنده هم مضرتر است. از اين منظر بد نيست نگاهي به موضعگيري ايران در قبال تحولات اوکراين بياندازيم.
بعيد است که در دنيا کسي ترديد داشته باشد در اين که ايران در زمره کشورهاي «برون‌نگر» در عرصه سياست خارجي است. از آنجا که نظام سياسي ايران از يک سو برآمده از يک مکتب جهاني و از سوي ديگر برخاسته از يک انقلاب بزرگ با داعيه‌هاي کلان بين‌المللي است، نمي‌تواند سياست درون‌نگر داشته و مثل خيلي از کشورهاي ديگر- که سياستشان درون‌نگر است- در قبال تحولاتي در اندازه تحولات اوکراين سکوت کند. تاثير درازمدت تحولات منطقه اوکراين و تاثير شکل‌گيري منازعه‌اي ميان غرب و روسيه آنقدر فراگير است که منافع و موقعيت ملي ما را هم تحت تاثير قرار مي‌دهد. از سوي ديگر ما از ماجرا و تحولاتي حرف مي‌زنيم که يکي از طرف‌هاي اصلي آن يک «همسايه» ماست، همسايه‌اي که در گروهي از موارد با ما اشتراک منافع و در نتيجه اشتراک نظر دارد. کما اينکه از منظر ملي روسيه بخش زيادي از نگراني‌هاي امنيتي و سياسي خود را با کمک ايران حل مي‌کند و متقابلا ايران نيز از حمايت روسيه در پرونده سوريه، لبنان، عراق، افغانستان، هسته‌اي و... استفاده مي‌کند. علاوه بر اين در اين ماجرا به هر حال روسيه پنجه در پنجه دشمن ما يعني غرب دارد خود اين ماجرا هم ما را وادار مي‌کند که از شکست دشمن خود خشنود باشيم ولو اين که انتقاداتي هم به طرف روس داشته باشيم.
جمع‌بندي تحولات اوکراين و انطباق ابعاد آن با منافع و امنيت ملي ايران خيلي کار سختي هم نبوده است. با اين وجود وزير محترم امور خارجه در واکنش به تحولات اوکراين به ابراز يک جمله کوتاه بسنده کرد: «از آنچه در اوکراين مي‌گذرد نگرانيم!» در اين اظهارنظر دکتر ظريف مشخص نيست که ما چرا نگرانيم؟ نگران چه بخشي از ماجرا هستيم؟ چه چيزي را قانوني و چه چيزي را غيرقانوني مي‌دانيم؟ و در نهايت در اين منازعه پرشدت چه نظري داريم. حالا در اين ماجرا سه فرض جدي وجود دارد: 1- يانوکوويچ يا يکي از افراد جبهه‌اي که او در آن قرار دارد دوباره به قدرت بازگردند 2- تيموشنکو يا يکي از افراد جبهه‌اي که او در آن قرار دارد بر اوضاع مسلط شود 3- طرفين به مصالحه برسند و يک دولت ترکيبي بر سر کار بيايد. در کدام يک از اين سه گزينه، ايران مي‌تواند بگويد من براي حل بحران کاري کرده و متناسب با آن توقعي دارم. يانوکوويچ و تيموشنکو طبعا بايد به ظريف بگويند ما که سر در نياورديم شما در کجاي قصه قرار داشتيد. اگر کار به مصالحه هم برسد ايران با اين موضع نمي‌تواند نقشي به عهده بگيرد.
ما به عنوان يک کشور برون‌نگر که سرمنشأ بسياري از تحولات جهاني هستيم و کم نيستند تحليلگراني که مي‌گويند مقاومت جدي 35 ساله ايران به روس‌ها آموخته است که مي‌توان با قدرت در برابر غرب ايستاد و آن را وادار به عقب‌نشيني و انفعال کرد با اين وصف ما بايد تحولات اوکراين را به منزله يک فرصت مهم تلقي کرده و از آن براي بسط قدرت و نفوذ خود استفاده کنيم. چگونگي اين استفاده و بخصوص استفاده از آن براي مقاومت در برابر زياده‌خواهي غرب در پرونده هسته‌اي خود به يک يادداشت مستقل نيازمند است.
سعدالله زارعي













این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[مشاهده در: www.mojnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 15]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن