واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
طبیعت بهاری وجاذبه تاریخی/ هر دو در دل باغ شهر شهرستانک البرز کرج- ایرنا- باغستان یا به قولی باغ شهربزرگ شهرستانک در حاشیه جاده کرج - چالوس یکی از جاذبه های طبیعت گردی استان البرز است که مسافران نوروزی می توانند طبیعت بکر و جاذبه های تاریخی را همزمان نظاره گر شوند.
باغ شهرشهرستانک در قسمت شمالی استان البرز قرار دارد، دره شهرستانک روستاهای سرک، شلنک، مازون، کافردره، سرسبی، زرگاه ، پی گنبد، رنکده، دو آب، کلوار و سرین تور را در خود جای داده است .
این دره درشمال کوهستان توچال قرار گرفته، دارای آب وهوایی معتدل و تا حدودی سرد است و جاده ای درسراسر دره آن را از شمال به جنوب به دو قسمت تقسیم می کند.
در قسمت انتهایی شهرستانک، حد فاصل سرین تور تا محوطه تاریخی و باستانی موسوم به قصر ناصری سرچشمه آب گوارای گلکیله از جمله مکان های بسیار مناسب برای طبیعت گردی است.
بهترین زمان برای طبیعت گردی در این منطقه بهار، تابستان و پاییز است.
عمارت تاریخی شهرستانک از جمله آثار تاریخی و زیبا در دل طبیعت استان است که هنر معماری ایرانی را به نمایش گذاشته است.
این بنای بسیار قدیمی، در فاصله 55 کیلومتری جاده کرج - چالوس ، چهار کیلومتری شرق روستای شهرستانک و دامنه کوه گلگیله در یک منظرگاه طبیعی بسیار زیبا و درکنار رودخانه ساخته شده است.
عمارت شهرستانک به دستورناصرالدین شاه قاجار بین سال های 1295 تا 1298هجری- قمری بنا شده و به دو بخش کاملا متفاوت بیرونی (دیوانخانه) و اندرونی (حرم سرا ) تقسیم شده است.
بخش بیرونی کاخ یا ساختمان دیوانخانه در چهار تراس طراحی شده که یکی ورودی شاهی است که تراس اول به شکل نیم دایره دیده می شود و دیگری تراس دوم که حیاطی می باشد با یک حوض مدور که در دو طرف آن باغچه ای قرار دارد و گوشه شمال غربی حیاط، حمام خصوصی شاه به شکل سنتی بنا شده است.
وجود پله های متعدد با یک استراحتگاه در میانه راه و اتصال به تراس سوم یا حیاط مقابل کاخ از جلوه های این بنای تاریخی است ، در مرکز حیاط حوضی قرار گرفته که با پایین آمدن آب (آبسره) از پلکان اصلی کاخ و انتقال آن به حوض های دیگر از جمله زیبایی های این بنا است.
این کاخ در شکل اولیه به صورت دو طبقه بوده و به مرور زمان یک طبقه آن تخریب شده است.
تراس چهارم ایوان اصلی کاخ است که با دهانه تقریبی 12 متر با دو ستون رو به سوی چشم انداز زیبای دره قرار دارد.
پلکانی به صورت سرتاسری در مقابل دهانه ایوان قرار گرفته که با ایجاد آبسره ، امکان انتقال آب پشت بام به سمت پایین فراهم کرده است.
بخش اندرونی با مساحت چهارهزار و680 مترمربع دارای دو حیاط است که متصل به بخش دیوانخانه می باشد، 19 اتاق در بخش اندرونی تعبیه شده که سرویس بهداشتی ، سیستم آبرسانی اندرونی و یک حمام در قسمت غربی این بخش دیده می شود.
مصالح این بنا را آجرهای ختایی، سنگ و گچ نیمه پخت و ملاط ساروج تشکیل می دهد.
این اثر به شماره 1925 در تاریخ 16 شهریور ماه 1376 در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
وجود چشمه و سرازیرشدن رودخانه از دل کوه گیلگیله ، درختان سرسبز و شکوفه های رنگارنگ ،همچنین وجود برف سفید بر دامنه کوه در فصل بهار از جاذبه های طبیعی این منطقه است.
مسافران نوروزی می توانند در ایام تعطیلات نوروز 93 علاوه بربازدید ازعمارت تاریخی شهرستانک واستفاده از طبیعت بکراین منطقه، از بناهای تاریخی قلعه دختر ، کاخ ناصری، درخت کهنسال ارس ، دو رودخانه و چشمه گلکیله دیدن کنند.
عمارت تاریخی شهرستانک یکی از 50 اثر ثبت شده استان البرز در فهرست آثار ملی ایران است.ک/4
7421/ 691 /537
انتهای پیام /*
14/12/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 43]