تبلیغات
تبلیغات متنی
محبوبترینها
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
پروازهای مشهد به دبی چه زمانی ارزان میشوند؟
تجربه غذاهای فرانسوی در قلب پاریس بهترین رستورانها و کافهها
دلایل زنگ زدن فلزات و روش های جلوگیری از آن
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1837977112
تغییر الگوی منازعات ژئوپلتیک بر سرمنابع انرژی خاورمیانه و آسیای مرکزی
واضح آرشیو وب فارسی:مهر:
بین الملل > آفریقا و خاورمیانه
تغییر الگوی منازعات ژئوپلتیک بر سرمنابع انرژی خاورمیانه و آسیای مرکزی
غرب برای کنترل ذخائر هیدروکربنی خاورمیانه و شمال آفریقا چند روش اثبات شده دارد: جنگ، کودتا، تحریم اقتصادی، ناآرامسازی سیاسی، راهاندازی شبهانقلابات ارتجاعی، دخالت در فرایندهای دموکراتیک، تطمیع سیاستمدران، روی کار آوردن عناصر وابسته به خود و ... این روشها در قرن بیستم به شیوهای عیان و با هدف نهایی تسلط بر منابع نفتی، توسط بلوک قدرت غرب به کار گرفته میشدند.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از پترونت، پیش از این بارها گفته شده است که همه جنگهای به راه انداخته شده توسط غرب در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا، عموماً برای تسلط بر منابع نفتی این مناطق بوده است. این ایده نه تنها توسط تحلیلگران مستقل که توسط رسانههای جریان مسلط جهانی و از آن بیشتر توسط سیاستمداران غربی نیز به صورت کامل تأیید شده است. امروز ما دیگر بنا به اعتراف قدرتهای غربی میدانیم و مطمئن هستیم که جنگ علیه عراق سالها پیش از حمله به عراق و برای تسلط بر میادین نفتی عظیم این کشور برنامهریزی شده بود. با رجوع به اسناد تاریخی منتشر شده و خاطرهنویسیهای سیاستمداران اروپایی و آمریکایی، و همچنین اطلاعاتی که در جریان مناظرههای انتخاباتی و کمپینهای سیاسی درز پیدا میکند، دیگر هیچ دلیلی برای نپذیرفتن این ایده وجود ندارد و نمیتوان به راحتی این مسائل را با مهملبافیهای مبتنی بر سوءاستفاده از تئوری توهم توطئه توجیه کرد. از آن گذشته سابقه تاریخی خاورمیانه و نگاه به سالهای کمی دورتر، به راحتی مؤید این نظر است که آمریکا و اروپا حتا یک دلار در هیچ مناقشهای مربوط به منطقه خاورمیانه و شمال آفرقا خرج (لفظ سرمایهگذاری اینجا لفظ کاراتریست) نکرده و نمیکنند، مگر آن که اطمینان داشته باشند که از قِبَل آن چند دلار نفتی در آینده عایدشان خواهد شد. در این زمینه شاید هیچ مثالی کاراتر از تراژدی سقوط دولت ملی مصدق در دهه 50 میلادی در ایران نباشد، موردی که از سال 2002 تا به حال در چند مرحله مستقیماً توسط مقامات رسمی دولت آمریکا به آن اعتراف شده و حتا از بابت آن از مردم ایران نیز به صورتی مضحک معذرتخواهی شده است. غرب برای کنترل ذخائر هیدروکربنی خاورمیانه و شمال آفریقا چند روش اثبات شده دارد: جنگ، کودتا، تحریم اقتصادی، ناآرامسازی سیاسی، راهاندازی شبهانقلابات ارتجاعی، دخالت در فرایندهای دموکراتیک، تطمیع سیاستمدران، روی کار آوردن عناصر وابسته به خود و ... این روشها در قرن بیستم به شیوهای عیان و با هدف نهایی تسلط بر منابع نفتی، توسط بلوک قدرت غرب به کار گرفته میشدند، اما در دهه اخیر هدف بهکارگیری این روشها تغییر کرده است. امروز در کنار جنگ و دخالت مستقیم برای تأثیر بر مدیریت بازار نفت، اقدامات اساسی به سمت در اختیار گرفتن منابع گازی این منطقه و تغییر نقشه سیاسی خاورمیانه برای تضمین برقرارسازی جریان ایمن گاز به کشورهای شمال، میل کرده است.
منابع تاریخی نشان میدهند که سالها قبل از سپتامبر سال 2001 و پیدا شدن بهانهای به نام «مبارزه با تروریسم»، آمریکا برنامه خود برای حمله به افغانستان را طرحریزی کرده بود. استراتژیستهای آمریکایی از سپیدهدم روز فروپاشی شوروی به فکر مقابله با احیاء این ابرقدرت در منطقه اورآسیا بوده و از همان زمان برنامههای خود برای سلطه بر منابع گازی آسیای مرکزی و بعد از آن مدیریت نیازهای گازی پاکستان و هند و به تبعِ آن چین را با جدیت پیگرفته و به فاصله ده سال از سقوط شوروی در اقدامی حیاتی افغانستان را به اشغال خود در آوردند.
در این مدت آمریکا به صورت تمامقد از پروژه انتقال گاز آسیای مرکزی به پاکستان حمایت میکرد. پروژهای موسوم به تاپی (ترکمنستان، افغانستان، پاکستان و هند) که قرار است گاز مناطقی که سابقاً تحت نفوذ شوروی بودهاند را به واسطه خاک افغانستان به هند برساند و به این ترتیب دست حکومت پساسوسیالیستی روسیه را در تأثیرگذاشتن بر اقتصاد منطقه کوتاه کنند. این پروژه اما چندان طبق برنامه آمریکا پیش نرفته است. افغانستانِ بعد از جنگ از لحاظ امنیتی چندان تفاوتی با افغانستان قبل از جنگ ندارد و به همین دلیل هم هند و پاکستان نمیتوانند از انتقال ایمنِ گاز به درون مرزهای خود از طریق افغانستان مطمئن باشند و روی آن حساب ویژهای باز کنند.
بنابراین اولین جنگ بزرگ هزاره سوم میلادی در خاک افغانستان به تمام اهداف امپریالیستی خود نرسید، اما این پایان راه غرب در مبارزه خونین خود برای گاز نبود. جنگ عراق به فاصلهای اندک از جنگ افغانستان با بهانهی واهی دیگری به راه انداخته شد. این جنگ در وهله اول برای تسلط بر نفت عراق بود اما هدف بلندمدتتری را هم دنبال میکرد که در ادامه به آن خواهیم پرداخت. پیروز جنگ عراق اما، ایران بود؛ دولت پساجنگی عراق همانقدر که به آمریکا نزدیک است به ایران هم وابسته است.
در توضیح جغرافیای پراکنش ذخایر گازی دنیا باید گفت که ایران در کنار حوزهجنوبی روسیه و آسیای مرکزی در مجموع بزرگترین و بیرقیبترین ذخیره گازی دنیا را در خود جای داده است. منطقهای که از لحاظ سیاسی میلیونها کیلومتر با آن چیزی که آمریکا در سر میپروراند، فاصله دارد. از تمام این منطقه طلایی تنها حجم کوچکی در کشور قطر واقع شده و میتوان چنین گفت که قطر تنها دارنده بزرگ گاز جهان است که شریک ایالات متحده و اروپا به حساب میآید. آمریکا در تمام دهه گذشته جنگهای نفتی خود را ادامه داده است و هر لحظهای که احساس کرده که میتواند با قدرت نظامی تغییری هرچند جزئی در منطقه خاورمیانه و آفریقای شمالی ایجاد کند، از انجام این کار دریغ نکرده است. اما جنگ در حوزه نفت برای سیاستگذاران آمریکایی یک رقیب جدی پیدا کرده و آن هم جنگ و تلاش برای تغییر توازن قوا در کشورهای تولیدکننده گاز است. تغییری که به سادگی تغییرات نفتی نیست؛ چرا که نه روسیه و نه ایران هیچ کدام به سادگی قابل تغییر نیستند. به این کشورها نه میتوان حمله نظامی کرد و نه با فشار سیاسی یا اقتصادی آنها را مجبور به تمکین از خود نمود. و تازه وقتی بدانیم که بلوک قدرتی به واسطه همنوایی چین با این دو منبع غنی هیدروکربنی در حال شکلگیری است، همه چیز برای آمریکا بیش از آنچه که بتوان تصورش را کرد بغرنج و پیچیده میشود.
مخالفت سیاسی و اقتصادی روسیه و آمریکا دیگر چیزی نیست که بتوان آن را کتمان کرد. به عکس آن چیزی که تحلیلگران جریان مسلط در بیست سال گذشته اندیشیدهاند، به وضوح روسیه در غرب جذب نشده و اولین نشانههای جداسری این کشور امروز دیگر کاملاً هویدا شده است (برای مثال نگاه کنید به بحران جاری در اوکراین). در سطح اقتصاد سیاسی بازار انرژی، روسیه در درازمدت کمترین تمایلی به برآوردن نیازهای غرب در خود نمیبیند و همین هم باعث میشود که این کشور در مقابل پروژه خطلوله تاپی، از خطلوله آیپی یا صلح که قرار است گاز ایران را به پاکستان و بعد از آن هند برساند، حمایت کرده است. در این میان آمریکا فشار زیادی به پاکستان و هند میآورد تا از احداث این خطلوله منصرف شوند، اما این فشارها مطمئناً بیشتر از فشار نیازهای داخلی این دو کشور نیست. هند هم به تازگی دوباره تمایل خود را به تأمین گاز به واسطه این خط لوله آشکار کرده است و اگر کارشکنیهای پاکستان در آینده ادامه پیدا نکند احتمالاً پروژه تاپی با وضعیتی که افغانستان دارد به بایگانی سپرده خواهد شد.
چین هم علیرغم حضور کمرنگ در این مسائل اما حامی ایران به حساب میآید. از انعقاد قرارداد انتقال گاز مایع میان دو کشور در سال 2004 که بگذریم، چین هم از پروژه خطلوله صلح حمایت میکند، تا به این ترتیب به یاری ایران و روسیه در انحصار تأمین گاز جهان برخاسته باشد.
روسیه علاوه بر تأمین انحصاری گاز در اروپا، در حوزه جنوبی خود مشغول گسترش خطلولههای گازیاش است و هر روز خبری تازه در زمینه ضمیمه شدن شرکتهای نفتی و گازی جمهوریهای استقلال یافته از شوروی به شرکتهای گازپروم و روسنفت (شرکتهای دولتی گاز و نفت روسیه) میشنویم. روسیه امپراطوری گازی خود را در غرب به واسطه انحصار تأمین گاز اتحادیه اروپا، در جنوب با ضمیمه کردن میادین گازی کشورهای آسیای مرکزی به اقتصاد خود و همچنین همکاری فعالانه با ایران و در شرق با تأمینِ ایمن و ارزانِ انرژی مورد نیاز چین، کاملاً قوام و استحکام بخشیده است و دیگر به سادگی نمیتوان نفوذ این کشور از شرق تا غربِ نیمکره شمالی (منهای قاره آمریکا) را نادیده گرفت.
آمریکا و اتحادیه اروپا در مورد روسیه کار خاصی نمیتوانند بکنند. روسیه پهناور است، جمعیت زیادی دارد، اقتصادش بزرگ است، و از لحاظ معنوی نیز وارث یک قدرتِ عظیمِ جهانیست که هنوز هم از لحاظ فرهنگی نفوذ فراوانی بر اقمار بیشمار جنوبی خود دارد؛ بنابراین نه میتوان تحریماش کرد و نه حتا فکر جنگ با آن را برای یک لحظه در سر پروراند. ایران اما به بزرگی روسیه نیست، بنابراین اگر نه با جنگ (ایران جمعیتی هفتاد و پنج میلیونی دارد و سرزمین وسیعی به شمار میآید؛ این در حالیست که جنگهای غرب در چند دهه گذشته عموماً در کشورهای کوچکی راهاندازی شدهاند که جمعیتی بالای سی میلیون نفر نداشتهاند)، لااقل با تحریم وسیع اقتصادی میتوان این کشور و در نتیجه امپراطوری انرژی روسیه را از قدرتگیری روزافزون بازداشت.
بنابراین غرب عملاً تا به حال بازی جنگهای گازی قرن بیست و یکم را باخته است و به همین خاطر هم هست که تا این حد روی سوریه سرمایهگذاری میکند. سوریه و عراق در یک برنامه از پیش تعیین شده، مسیر عبور خطلولهای هستند که قرار است گاز قطر به عنوان تنها متحد غرب که تولیدکننده بزرگِ گاز طبیعی در جهان به حساب میآید را به ترکیه و از آن طریق به اتحادیه اروپا برساند.
۱۳۹۲/۱۲/۱۳ - ۲۱:۱۶
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[مشاهده در: www.mehrnews.com]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 39]
صفحات پیشنهادی
پیامدهای تغییر الگوی غذایی ایرانیها
پیامدهای تغییر الگوی غذایی ایرانیها دكتر زهرا عبدالهي افزود تغيير در الگوي مصرف غذايي زمينه ابتلا به بيماريهاي غيرواگير مانند بيماريهاي قلبي و عروقي سكتههاي مغزي ديابت فشارخون چربي خون و انواع سرطانها را فراهم كرده است مهر مدير دفتر بهبود تغذيه وزارت بهداشت چاقي و اضافهمدیریت مصرف انرژی با سیستم های گرمایشی مرکزی بهتر محقق می شود
مدیریت مصرف انرژی با سیستم های گرمایشی مرکزی بهتر محقق می شود تهران بزرگ-ایرنا رییس سازمان نظام مهندسی ساختمان استان تهران با اشاره به ضرورت رعایت و در نظر گرفتن قوانین و ضوابط ساخت و ساز در زمینه نصب و انتخاب سیستم های گرمایشی گفت موتورخانه ها و سیستم های گرمایشی مرکزی در زمینهبانک مرکزی قیمت رسمی ارزها را تغییر داد+ جدول
بانک مرکزی قیمت رسمی ارزها را تغییر داد جدولامروز قیمت رسمی دلار با 7 ریال کاهش 2489 1 تومان پوند با 168 ریال افزایش 4167 9 تومان و یورو با 275 ریال افزایش 3435 2 تومان درج شد به گزارش خبرگزاری فارس به نقل از بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران قیمت رسمی ارزها اعلام شد دلار با 7فارس گزارش میدهد/1 آیا پهپادهای آمریکایی بر فراز آسیای مرکزی به پرواز در خواهند آمد؟
فارس گزارش میدهد 1آیا پهپادهای آمریکایی بر فراز آسیای مرکزی به پرواز در خواهند آمد به اعتقاد کارشناسان استقرار پهپادهای آمریکایی در آسیای مرکزی بر روی پروژههای مسکو برای همگرایی با کشورهای این منطقه خط بطلان خواهد کشید به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در دوشنبه طی روزهای اخیاحياء درياچه اروميه فاز بندي شود/ لزوم تغيير الگوي كشت و مديريت مصرف آب
استانها شمال آذربایجان غربی مهر گزارش مي دهد احياء درياچه اروميه فاز بندي شود لزوم تغيير الگوي كشت و مديريت مصرف آب اروميه- خبرگزاري مهر فاز بندي احياء درياچه اروميه مديريت مصرف آب در صنعت و آبزي پروري و آبهاي زير زميني بارورسازي ابرها تغيير الگوي كشت اصلاح روشهاي آبهشدار رئیس «حزب نهضت اسلامی» نسبت به تکرار وقایع اوکراین در آسیای مرکزی
هشدار رئیس حزب نهضت اسلامی نسبت به تکرار وقایع اوکراین در آسیای مرکزیرئیس حزب نهضت اسلامی تاجیکستان نسبت به احتمال تکرار حوادث اوکراین در کشورهای آسیای مرکزی هشدار داد به گزارش خبرنگار خبرگزاری فارس در دوشنبه محی الدین کبیری رئیس حزب نهضت اسلامی تاجیکستان امروز در دیدار باهمزمان با اوجگیری تحولات اوکراین و احتمال سرایت آن به آسیای مرکزی جلسه وزرای دفاع شانگهای در «دوشنبه
همزمان با اوجگیری تحولات اوکراین و احتمال سرایت آن به آسیای مرکزیجلسه وزرای دفاع شانگهای در دوشنبه برگزار میشودجلسه شورای وزیران دفاع کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای به منظور بررسی اوضاع امنیتی منطقه اوایل ماه آینده میلادی در شهر دوشنبه تاجیکستان برگزار میشود به گزارش خبرنگمشاور وزیر صنعت در گفتوگو با فارس خبر داد احتمال بازنگری در آزادسازی کالاهای اولویت۱۰/ الگوی واردات باید تغیی
مشاور وزیر صنعت در گفتوگو با فارس خبر داداحتمال بازنگری در آزادسازی کالاهای اولویت۱۰ الگوی واردات باید تغییر کندمشاور وزیر صنعت معدن و تجارت از احتمال بازنگری در آزادسازی کالاهای اولویت دهم واردات بر اساس فرمایشات روز گذشته مقام معظم رهبری خبر داد و گفت الگوهای واردات باید تغیاجرای طرح تغییر موتورخانههای خانگی برای کاهش اتلاف انرژی
دانش و فناوری معاون وزیر نفت خبر داد اجرای طرح تغییر موتورخانههای خانگی برای کاهش اتلاف انرژی معاون وزیر نفت در برنامه ریزی و نظارت بر منابع هیدروکربوری گفت در حال حاضر بیشترین اتلاف انرژی در بخش خانگی است که بر اساس طرح جدید این وزارتخانه درصدد ایجاد تغییراتی در موتورخانه هاییک مقام تاجیکستان نسبت به بروز بحران ˈآبˈ درآسیای مرکزی هشدار داد
یک مقام تاجیکستان نسبت به بروز بحران آب درآسیای مرکزی هشدار داد دوشنبه - ایرنا - سلطان رحیم اف معاون اول وزیر انرژی و ذخیره های آب تاجیکستان گفت با وجود رشد سریع جمعیت افزایش مصرف آب در آسیای مرکزی و نیزتغییرات اقلیمی این منطقه در سال 2030 با وضعیت خطرناک بحران آب مواجه خواتغییر الگوی مصرف آب و اقتصادی کردن، اولویت بخش کشاورزی کردستان باشد
تغییر الگوی مصرف آب و اقتصادی کردن اولویت بخش کشاورزی کردستان باشد سنندج - ایرنا- استاندار کردستان تغییر الگوی مصرف آب در بخش کشاورزی و اقتصادی کردن بیشتر این بخش را یکی از نیازهای اساسی در استان کردستان در راستای تقویت هرچه بهتر و بیشتر بخش کشاورزی دانست به گزارش ایرنا عبدالمکارشناس مسائل آسیای مرکزی در گفتوگو با فارس حمله طالبان به مرز ترکمنستان بازی آمریکا برای ایجاد تنش در منطقه
کارشناس مسائل آسیای مرکزی در گفتوگو با فارسحمله طالبان به مرز ترکمنستان بازی آمریکا برای ایجاد تنش در منطقه استکارشناس قرقیز گفت حمله نیروهای طالبان افغانستان به مرز ترکمنستان بخش دیگری از برنامه و بازیهای آمریکا برای ایجاد ناامنی و در ادامه سیطره بر منطقه است مارس ساریافاولین واکنش روسای جمهور آسیای مرکزی اعلام حمایت رئیس جمهور قرقیزستان از ساختار تازه قدرت در اوکراین
اولین واکنش روسای جمهور آسیای مرکزیاعلام حمایت رئیس جمهور قرقیزستان از ساختار تازه قدرت در اوکرایناعلام حمایت آتامبایف از ساختار جدید قدرت در اوکراین در حالی صورت میگیرد که وی اولین مقام رسمی از کشورهای آسیای مرکزی به شمار میاید که نسبت به وقوع چنین تحولاتی واکنش نشان داده استبانک مرکزی تغییرات نرخ رسمی ارزها را اعلام کرد
اقتصادی بانک - بیمه بورس بانک مرکزی تغییرات نرخ رسمی ارزها را اعلام کرد بانک مرکزی تغییرات نرخ 38 ارز بانکی را اعلام کرد که براین اساس نرخ یورو امروز 34221 ریال و دلار نیز 24861 ریال تعیین شده است به گزارش خبرنگار مهر بر اساس اعلام بانک مرکزی نرخ دلار آمریکا امروز 24861 ریالقطع ارتباط انسان با طبیعت عامل آلودگی محیط زیست/ سرانه مصرف انرژی استان مرکزی بالاتر از استانداردهای جهانی
استانها مرکز مرکزی در همایش مدیریت سبز استان مرکزی مطرح شد قطع ارتباط انسان با طبیعت عامل آلودگی محیط زیست سرانه مصرف انرژی استان مرکزی بالاتر از استانداردهای جهانی اراک خبرگزاری مهر دبیرکل انجمن مدیریت سبز ایران قطع ارتباط انسان با طبیعت را عامل آلودگی های محیط زیست دانسنگاهی به جاذبههای گردشگری آسیای مرکزی/14 شکار در قرقیزستان+تصاویر
نگاهی به جاذبههای گردشگری آسیای مرکزی 14شکار در قرقیزستان تصاویرشکار بوسیله عقاب طلایی یکی از رسوم قرقیزها است که برای شکار حیواناتی مانند گرگ و روباه از این روش استفاده میکنند به گزارش خبرنگار دفتر منطقهای فارس در دوشنبه پرندگان شکاری که نوع آنها عمدتا باز یا عقاب طلایی متحلیلی از پایگاه خبری-تحلیلی «روس بالت»: بیثباتی در آسیای مرکزی خطرناکتر از قدرتیابی مجدد طالبان
تحلیلی از پایگاه خبری-تحلیلی روس بالت بیثباتی در آسیای مرکزی خطرناکتر از قدرتیابی مجدد طالبان استبه باور کارشناسان با توجه به موعد خروج نیروهای خارجی از افغانستان و احتمال قدرت یابی مجدد طالبان و ایجاد هرج و مرج کنترل شده از سوی آمریکا در برخی مناطق هم مرز با آسیای مرکزی سال-
گوناگون
پربازدیدترینها