واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
آمریکا و غرب در باتلاق اوکراین تهران - ایرنا - روزنامه جمهوری اسلامی روز سه شنبه در سر مقاله خود با عنوان «آمریکا و غرب در باتلاق اوکراین » تحولات جاری در اوکراین را تقابلی بالاتر از سطح جنگ سرد دانسته و شرایط را برای روسیه اگر چه مشکل اما برای غرب مشکل تر خوانده است.
آنچه این روزها در اوکراین می گذرد از سطح یک جنگ سرد بالاتر است هر چند به رویاروئی منجر نشده است.
ایستادگی روسیه در برابر مداخله غرب در اوکراین، نشان می دهد که روس ها حاضر نیستند نفوذ آمریکا و سایر کشورهای غربی در حیاط خلوت خود را تحمل کنند.
نخست وزیر روسیه در برابر تهدیدهای مکرر آمریکا و اصرار سران کشورهای فرانسه، انگلیس و آلمان، دیروز صریحاً اعلام کرد روسیه دولت جدید اوکراین را به رسمیت نمی شناسد.
اعلام همبستگی دولت چین با روسیه و پیوستن نیروی دریائی اوکراین و هزاران نفر از نظامیان ارتش اوکراین به روسیه، رویاروئی در اوکراین را وارد مرحله جدی تری کرده است.
اکنون سه روز است ارتش روسیه منطقه استراتژیک کریمه در شرق اوکراین را به کنترل خود در آورده و موشک های اس 400 خود را در مرز اوکراین مستقر کرده و آماده شلیک به سوی این کشور ساخته است.
ارتش اوکراین نیز که به دستور حاکمان جدید این کشور برای مقابله با یورش نظامی روسیه به حال آماده باش درآمده بودند مقاومتی از خود در برابر یورش نظامی روسیه نشان نداده اند و به گفته منابع خبری، ارتش روسیه بدون شلیک یک گلوله در کریمه مستقر شده است.
روسیه و غرب اکنون درحالی در برابر همدیگر صف آرائی کرده اند که سران کشورهای غربی تهدید کرده اند در اجلاس دی هشت که قرار است در سال آینده در روسیه تشکیل شود شرکت نخواهند کرد.
علاوه بر این، اوباما درحالی که از اقدام روسیه عصبانی بود هشدار داده بود هرگونه لشکرکشی روسیه به اوکراین ˈهزینهˈ خواهد داشت.
اوباما همچنین در تماس تلفنی 90 دقیقه ای خود با پوتین، اقدام مسکو را ˈقانون شکنیˈ خواند و تهدید کرد که روسیه را با انزوای شدید اقتصادی و سیاسی در جهان مواجه خواهد ساخت.
در مقابل، پوتین با رد اظهارات اوباما براین نکته تاکید کرد که روسیه حق دارد از منافع خود دفاع کند.
لشکرکشی روسیه به اوکراین با توجه به اینکه قطعاً سران مسکو به تبعات و هزینه های آن گاه هستند نشان دهنده میزان و عصبانیتی است که تحولات اخیر اوکراین متوجه آنها کرده است.
واقعیت این است که روسها به حوادث سه ماه گذشته اوکراین، آنچنانکه باید اهمیت ندادند و به گونه ای در برابر رویداد های پرشتاب اوکراین غافلگیر شدند.
به نظر می رسد روسها تصور نمی کردند دولت مورد حمایتشان به این سرعت شکست بخورد و ساختار دولت ویکتور یانوکوویچ فرو بریزد و خود وی نیز مجبور شود از مهلکه بگریزد.
سقوط دولت مورد حمایت روسیه در اوکراین زمانی اتفاق افتاد که سران کرملین، سرگرم برگزاری المپیک زمستانی در ˈسوچیˈ بودند و امکانات و تجهیزات پرهزینه ای را که برای برگزاری این بازی ها مهیا کرده بودند به رخ جهانیان، به ویژه رقبای غربی خود می کشیدند و پوتین و دولتمردانش سرمست از تعریف و تمجیدهایی بودند که رسانه های تبلیغاتی از صرف هزینه 55 میلیارد دلاری برای این المپیک سخن می گفتند ولی از این مسئله غافل بودند که خاکریز آنها در اوکراین درحال فرو ریختن است و غرب وارد حیات خلوت روس ها شده است.
شکست دولت اوکراین آنچنان سریع اتفاق افتاد و آنچنان سنگین بود که سران روسیه را در شوک فرو برد.
این اتفاق، اعتبار و هیمنه ای را که روسیه تحت رهبری پوتین در یک و نیم دهه گذشته فراهم آورده بود زیر سؤال برد.
روس ها اکنون تاوان سهل انگاری و غفلت خود در صحنه شطرنج با غرب را می پردازند و اکنون پس از گذشت نزدیک به یک هفته تلاش می کنند با اقدامات پدافندی، این شکست را جبران کنند.
از اینرو، قابل پیش بینی بود که روسیه به بزرگترین اهرم قدرت خود، یعنی قدرت نظامی متوسل شود.
این اهرم که میراث شوروی سابق است در دو دهه گذشته، مؤثرترین ابزار دردست روس ها، در مقابله با غرب بوده و اتفاقاً تا حدود زیادی نیز جواب داده و نظر سران کرملین را تأمین کرده است.
اکنون که ماشین نظامی روسها وارد اوکراین شده جالب است که غرب برای مقابله با این لشکرکشی عجله ای نشان نداده و ملاحظه کاری پیشه کرده است.
واقعیت این است که لشکرکشی روسیه به اوکراین اگرچه در کوتاه مدت، می تواند غرور جریحه دار شده روس ها را ترمیم کند و روحیه عوامل طرفدار روس در اوکراین را قوت ببخشد ولی در دراز مدت برای روسیه تبعات و هزینه در برخواهد داشت.
بزرگترین مشکل روسیه این است که با زیر پا گذاشتن قوانین بین المللی به یک کشور مستقل لشکرکشی کرده، کاری که روس ها چه بخواهند و چه نخواهند بر وجهه و حیثیت آنها در جهان تأثیر سوء خواهد گذاشت.
دیروز، وزیر خارجه آمریکا با گفتن این جمله که تمام گزینه ها علیه روسیه روی میز است، روسیه را به برخورد نظامی نیز تهدید کرد.
البته افکار عمومی جهان می داند که این غرب بود که با دخالت در اوکراین، این کشور را دچار بحران کرده و برخلاف اصول دموکراسی، حکومت قانونی آن را با دسیسه و خرج کردن میلیاردها دلار سرنگون کرده است.
با این همه معلوم نیست که غرب برنده نهایی بازی بر سر اوکراین باشد.
مشکلات غرب اگر بیشتر از روسیه نباشد، قطعاً کمتر نیست. غرب اکنون مجبور است در اوکراین تا آخر راه پیش برود و این اقدام، هزینه های سنگین نظامی و اقتصادی برای غرب خواهد داشت.
جریان هوادار غرب در اوکراین، از اقتدار و توان لازم برای اداره امور و مسلط شدن بر اوضاع را ندارند.
این جریان یکبار نیز در اوایل دهه 1380 قدرت را در اوکراین دردست گرفت ولی در نهایت، با شکست در برابر رقبای روس گرا مجبور به ترک صحنه شد.
ضمن آنکه اکنون شرایط برای غرب گرایان دشوارتر شده و روس ها قطعاً کار را برای آنها سخت خواهند کرد.
روسیه بزرگترین تامین کننده انرژی اوکراین می باشد و از هم اکنون نیز تهدید کرده است انتقال گاز به اوکراین را قطع خواهد کرد.
وضعیت اقتصاد اوکراین نیز به شدت وخیم است و اساساً یکی از انگیزه هایی که به اعتراضات در اوکراین دامن زد. اوضاع بد معیشتی مردم اوکراین بوده است.
به عبارت دیگر، غرب که هوادارانش را در اوکراین به قدرت رسانده اکنون مجبور است از عهده عوارض پرهزینه این مداخله آشکار برآید و اگر اوضاع به گونه ای دیگر پیش برود، به عنوان مثال روسها قصد گسترش دامنه سیاست های تهاجمی و تنبیهی خود علیه اوکراین را داشته باشند در آنصورت، شرایط پیچیده تر خواهد شد و احتمال گرفتار شدن غرب در باتلاق اوکراین تا حد غیرقابل پیش بینی افزایش خواهد یافت.
اول**1104
انتهای پیام /*
13/12/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 40]