واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: چگونه بحران اوکراین بر ایران نیز تأثیر گذاشت؟
طی روزهای اخیر، بحران شکل گرفته در اوکراین و به ویژه مواضع دولت روسیه نسبت به این موضوع، به محور تمرکز تحلیل های بین المللی تبدیل شده است. در این میان، شماری از تحلیلگران به تأثیرات این جریان بر راهبرد کلان ایالات متحده پرداخته و شرایط کنونی برای دولت اوباما را بسیار دشوار توصیف می کنند. از سوی دیگر، این بحران تأثیراتی بر دیگر کشورها، از جمله ایران نیز داشته است.
کد خبر: ۳۸۳۷۷۱
تاریخ انتشار: ۱۲ اسفند ۱۳۹۲ - ۱۳:۵۳ - 03 March 2014
طی روزهای اخیر، بحران شکل گرفته در اوکراین و به ویژه مواضع دولت روسیه نسبت به این موضوع، به محور تمرکز تحلیل های بین المللی تبدیل شده است. در این میان، شماری از تحلیلگران به تأثیرات این جریان بر راهبرد کلان ایالات متحده پرداخته و شرایط کنونی برای دولت اوباما را بسیار دشوار توصیف می کنند. از سوی دیگر، این بحران تأثیراتی بر دیگر کشورها، از جمله ایران نیز داشته است.
به گزارش «تابناک»، سایت شبکه خبری «بلومبرگ» در مطلبی به بررسی تأثیر بحران اوکراین بر سیاست های جهانی آمریکا پرداخته و می نویسد این بحران بیش از هر چیز تلاش آمریکا را برای جلب همکاری روسیه در طیفی از موضوعات بین المللی، از موضوع سوریه گرفته تا مذاکرات هسته ای ایران و همچنین خروج نیروهای غربی از افغانستان، با چالش جدی مواجه می کند.
در این میان و در شرایطی که آمریکا در موضوعات مذکور به طور جدی به کمک روسیه نیاز دارد، شماری از تحلیلگران غربی ضمن انتقاد از نحوه برخورد اوباما با بحران اوکراین، خواستار اتخاذ موضع قاطع تری از سوی دولت آمریکا هستند. امری که با توجه به شرایط کنونی بین المللی، برای این دولت بسیار دشوار است.
نیکلاس برنز، معاون پیشین وزارت خارجه آمریکا با اشاره به شرایط جدید به وجود آمده پیش روی دولت آمریکا می گوید: «اوباما با دشوارترین بحران بین المللی در طول دوره ریاست جمهوری خود روبروست».
اما آنچه که اوضاع را بیش از پیش برای اوباما پیچیده می کند، این است که دولت آمریکا علاوه بر حرکت در مسیر تقابل فزاینده با روسیه، با تغییر سیاست های چین نیز روبروست که رویکردهایش در مورد ژاپن و کره جنوبی، چالش دیگری را متوجه ایالات متحده کرده است. این در صورتی است که آمریکا از قبل، با دشواری هایی در سوریه، عراق و شمال آفریقا نیز روبروست.
ریچارد آندرس، استاد امنیت ملی در دانشگاه ملی جنگ ایالات متحده معتقد است که در این شرایط، هرچد اوباما به سمت افزایش فشارهای دیپلماتیک بر روسیه حرکت می کند، اما آنقدر «عاقل» هست که محدودیت های آمریکا در این بحران و دیگر موضوعات را دریابد.
وی می گوید: «این یک نمونه از مواردی است که ما به آخر مرز قدرت ژئوپلتیکی خود رسیده ایم. ما اخیراً تعدادی از این موقعیت ها را – از جمله در سوریه – شاهد بوده ایم که تصمیم به عدم مداخله گرفته ایم. تصمیمی که در سال های پیش اتخاذ نمی کردیم. طی 20 تا 25 سال اخیر، موارد معدودی از بحران ها بوده که ما در آن ها مداخله نکرده باشیم».
بر این اساس، وی نتیجه می گیرد که در بحران کنونی، آمریکا باید سیاستی واقع بینانه و مطابق با محدودیت های خود در مقابل روسیه اتخاذ کند.
از سوی دیگر، باید به این نکته اشاره کرد که تأثیرات بحران اوکراین تنها به مسکو و واشنگتن محدود نمانده و مجموعه ای از دیگر کشورها را نیز درگیر کرده است. اتحادیه اروپا به عنوان یکی از مجموعه بازیگران درگیر در این روند که به سبب مجاورت جغرافیایی با اوکراین منافع مشخص و عینی در این زمینه دارد، در چارچوب مذکور قابل اشاره است.
در این میان، وابستگی های کشورهای اروپایی به روسیه، به ویژه در بحث واردات گاز از این کشور، سبب موضع گیری محتاطانه برخی از این کشورها شده است. در حالی که فرانسه و انگلیس طی روزهای اخیر مواضع تندی علیه روسیه اتخاذ کردند، آلمان – که وابستگی مستقیمی به گاز وارداتی از روسیه دارد – در این عرصه محتاطانه تر عمل کرده است.
از سوی دیگر، تأثیرات این بحران بر روندهای دیپلماتیک ایران نیز محسوس بوده است. در این زمینه باید اشاره کرد که در اوج سفرهای مقامات اروپایی به ایران و در حالی که چشم انداز بهبود روابط میان ایران و اتحادیه اروپا از هر زمان دیگری جدی تر شده، بحران اوکراین سبب شده توجه کشورهای اروپایی به طور کامل به آن سمت معطوف شده و در روند دیپلماتیک مربوط به ایران وقفه ایجاد شود.
شاید مهمترین نمود این ماجرا، نیمه تمام ماندن سفر وزرای خارجه اسپانیا و لهستان بود که با اوج گیری بحران در اوکراین، سفر خود به ایران را نیمه تمام گذاشته و جهت رایزنی با دیگر همتایان اروپایی خود به کشورهایشان بازگشتند. باید منتظر ماند و دید تأثیر نهایی این روند بر مذاکرت هسته ای ایران به چه نحوی خواهد بود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 122]