پرچم تشریفات با کیفیت بالا و قیمت ارزان
پرواز از نگاه دکتر ماکان آریا پارسا
دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک
تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی
سررسید تبلیغاتی 1404 چگونه میتواند برندینگ کسبوکارتان را تقویت کند؟
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
تعداد کل بازدیدها :
1849448790
قطار روحانی با مسافران احمدی نژاد
واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
قطار روحانی با مسافران احمدی نژاد تهران - ایرنا - آنگونه که ماسگریو در کتاب مالیه عمومی خود می نویسد دولت ها در اقتصاد کلان سه کارکرد عمده تخصیص، تثبیت و باز توزیع را بر عهده دارند. همین طور در جامعه شناسی کارکردی، عموماً دولت ها از حیث اقتصادی واجد دو کارکرد استخراجی و بازتوزیعی دانسته شده اند.
اگر محتوی کارکردهای مزبور را در سطحی کلی تر درنظر گیریم، کارکردهای دولت در اقتصاد را می توان در قالب دو سیاست رشد اقتصادی یا انباشت و سیاست های بازتوزیعی صورتبندی نمود. تا آنجا که به ایران و دولت احمدی نژاد مربوط است سیاست های اقتصادی این دولت بیشتر متضمن وجه دوم بود به صورتی که سیاست هایی مانند مسکن مهر، سهام عدالت و هدفمندی یارانه ها به شکل مشخص واجد خصلت های بازتوزیعی برجسته ای دیده شده اند. از حیث نظری هدف اصلی این سیاست ها کاهش شکاف اقتصادی حتی در وضعیتی است که رشد اقتصادی تضعیف شود. در حوزه سیاسی عموماً دولت های مردم گرا همانند پرون در آرژانتین، وارگاس در برزیل و ناصر در مصر و احمدی نژاد در ایران بیش ار دیگر گونه های دولت به سمت این سیاست های اقتصادی گرایش داشته اند.
در آن سو دولت هایی هستند که بیشتر بر سیاست های رشد اقتصادی یا فرایند انباشت تاکید می کنند. این دولتها به ویژه زمانی که پس از دولت های پوپولیستی بر روی کار می آیند گرایش های فراپوپولیستی در پیش می گیرند و از سیاست های بازتوزیعی به نفع سیاست های رشد پا پس می کشند. دولت های دهه 1970 و 1980 در آمریکای لاتین و یا رژیم های مانند مصر، تونس والجزایر در دهه 1980در خاورمیانه یا دولت هاشمی در ایران نمونه هایی از این دولتها دیده می شوند.
در مقام مقایسه، دولت روحانی بیشتر به گونه دوم نظام های سیاسی نزدیک می شود و در میان دولت های ایران پس از انقلاب حداقل به لحاظ اقتصادی کمابیش ویژگی های دولت هاشمی را نشان می دهد. این دولت مشخص ساخته است که با نگرش های تکنوکرات در صدد است تا وضعیت رشد اقتصادی را بهبود بخشیده، اقتصاد را از وضعیت رکود تورمی خارج سازد. اما به نظر می رسد که تلاش این دولت برای گذار سریع از سیاست های بازتوزیعی به سمت سیاست های رشد اقتصادی یا به شکل کلی تغییر در نگرش ها و سیاست های اقتصادی تا حد زیادی نامحتمل است. این بدان معناست که میان «تمایل این دولت برای تغییر» و «توانایی آن برای تغییر» شکاف عمیقی وجود دارد. نشانه های از این شکاف را می توان در برخی موارد تا حدی نشان داد.
نشانه اول مسکن مهر است. دولت احمدی نژاد برنامه مسکن مهر را از سال 1386 آغاز نمود. دولت مزبور طی این برنامه وعده واگذاری چهار میلیون و چهارصد هزار واحد مسکونی را داد. اما عملاً با پایان کار دولت تنها نیمی از این واحدهای مسکونی به صاحبان آن واگذار شدند. با تغییر دولت وعده نیمی دیگر اکنون برای دولت جدید شکل تعهد به خود گرفته است. اما تبدیل این وعده به تعهد در شرایطی صورت می گیرد که مقامات سیاسی در دولت روحانی این سیاست را از اساس اشتباه دیده اند.
مقامات سیاسی دولت جدید بارها اعلام کرده اند که مسکن مهر از ابتدا سیاستی اشتباه بوده است و حداقل به زعم آنها بخشی از دلیل تورم کم سابقه در کشور اجرای برنامه های مسکن مهر بوده است. اما از سویی دیگر همین مقامات سیاسی تاکید کرده اند که به ناچار تخصیص اعتبارات مربوط به مسکن مهر برای پروژه های آغاز شده را ادامه خواهند داد. بخشی از دلیل این تناقض در قالب نظریه «راه وابسته» حدی از تبیین پیدا می کند. بر اساس این منطق «حال محصول گذشته و آبستن آینده» است.
این منطق اولاً حدی از محدودیت را برای تغییرات آنی در بسیاری از حوزه ها و به ویژه در حوزه اقتصادی ایجاب می کند. به همین دلیل در این جا دولتی مانند روحانی که نیّت «تورم زدایی» از اقتصاد از طریق کنار گذاشتن برنامه های مسکن مهر را داشته است به ناچار از طریق تداوم این برنامه ها به سمت سیاست «تورم زایی» در اقتصاد کشانده شده است. بدین سان «نیت دولت روحانی به تغییر» در قالب سیاست های پیشین احمدی نژاد گرفتار آمده است و عدم تغییر در این سیاست را بر دولت جدید دیکته کرده است.
ثانیاً نشان می دهد که سیاست های اقتصادی دولت ها، نه تنها شامل انتخاب خود آنها، بلکه همین طور شامل انتخاب هایی است که در گذشته دیگر دولت ها برای آنها نموده اند و هیمن طور انتخاب هایی است که آنها برای دولت های آینده خواهند کرد. بدین سان درست است که دولت ها با انتخابات می آیند و می روند اما بر اساس منظق «راه وابسته» سیاست ها حدی از مانایی را نشان می دهند.
نشانه بعدی را می توان در مورد هدفمندی یارانه ها دید. در دوره احمدی نژاد این دولت سهم تولید از درآمدهای هدفمندی یارانه ها را به نفع تامین مالی یارانه های نقدی مصادره نمود. همین مصادره بود که این دولت را قادر ساخت سیاست پرداخت یارانه نقدی به 75 میلیون ایرانی را تا پایان دنبال کند. اما دولت روحانی که بیشتر بر خروج اقتصاد کشور از رکود تورمی تاکید دارد بر عکس سیاست های رشد و لاجرم بهبود وضع تولید را یکی از اصلی ترین سیاست های خود تعریف نموده است. اما چنین تغییری در سیاست های اقتصادی و یا تغییر سریع در نحوه تخصیص منابع در آمدی ناشی از هدفمندی یارانه ها، با دشواری های خاصی روبه روست. در این تخصیص دوباره دولت از یک سو باید برای پرداخت سهم تولید، از سهم یارانه های نقدی بکاهد تا بدین طریق وضعیت صنایع تولیدی تا حدی بهبود یابد. اما در آن سو حذف بخشی از یارانه بگیران احتمالاً دردسر ساز است. چنانکه تجارب جهانی به شکل گسترده نشان می دهد که کاهش یارانه ها از سوی دولت با بی ثباتی های اجتماعی و سیاسی همراه بوده است. شورش های معروف به شورش های نان یا شورش های ریاضتی سالهای 1977 و 1984 در مصر، شورش های دهه 1980 در مراکش و اردن همگی زمانی حادث شدند که دولت جدید از سیاست پرداخت یارانه های دولت قدیم به سرعت عقب نشینی نموده است. پیامدهایی از این دست در بسیاری از کشورهای دنیا باعث شده است تا سیاست های شوک درمانی همانند حذف یا کاهش سریع یارانه ها عموماً نسحه تجویزی از سوی یک دکتر قلابی دیده شود که به جای درمان بیمار، آن را می کشد. این تجارب، دولت روحانی را وامی دارد تا در گذار از کارکردهای بازتوزیعی به کارکردهای انباشت و رشد اقتصادی تدریجی عمل کند یا با تبعات منفی اجرای سریع این سیاست ها روبه رو شود.
مواردی از این دست اولاً نشان می دهد که مناسبات سیاسی ممکن است به سرعت و از طریق انتخابات تغییر کنند، اما مناسبات اقتصادی و اجتماعی ممکن است به این سرعت قابل تغییر نباشند. بنابراین باید به خاطر داشت که منطق تغییر در مناسبات اقتصادی و اجتماعی با منطق تغییر در مناسبات سیاسی لزوماً یکسان نیستد.
بر این اساس زمانی که ساخت اجتماعی و اقتصادی تغییر سریع در این مناسبات را تقاضا می کند و دولت نیز بر اساس همین تقاضا، وعده عمل می دهد منطق تغییر تدریجی در این مناسبات نادیده گرفته شده است.
ثانیاً مکانیزم های تغییر تدریجی در سیاست های اقتصادی نشان می دهد قفل مشکلات این حوزه تنها با کلید تغییرات تدریجی روحانی و نه با کلید شوک درمانی او باز می شود. هرچند روزی کینز گفته بود که «در بلند مدت ما همه مرده ایم» با این حال قطار روحانی باید مسافران احمدی نژاد را به نوبت و نه یکجا در ایستگاه هایشان پیاده کند.
نهایتاً اگر بپذیریم که سیاست های اقتصادی، نه تنها شامل انتخاب خود دولت ها بلکه همین طور شامل انتخاب های دیگران در گذشته و همین طور انتخاب های آنها برای آینده است، آن گاه وجوه «فرا این زمانی» سیاست گذاری عمومی دولت ها مشخص خواهد شد. به این معنا مسئولیت دولت ها در قبال تصمیماتی که می گیرند نه تنها به دوره در قدرت بودن آنها بلکه به عمق زمانی برمی گردد که تاثیرات این تصمیمات در آن جریان می یابد.
** دکتر عباس حاتمی استادیار گروه علوم سیاسی دانشگاه اصفهان
منبع: خرداد
اول ** 1610
انتهای پیام /*
11/12/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
«خط قرمزی» که در دولتهای احمدینژاد و روحانی زیرپا گذاشته شد/ مشایی و زیباکلام واقعا اسرائیل را به
خط قرمزی که در دولتهای احمدینژاد و روحانی زیرپا گذاشته شد مشایی و زیباکلام واقعا اسرائیل را به رسمیت شناختند در دولتهای احمدی نژاد و روحانی یکی از خطوط قرمزهای اصلی ایران در سیاست خارجی زیرپا گذاشته شد به گزارش نامه نیوز یکی از اصلی ترین مسائلی که از همان روزهای ابتدایی انظریف: درک روحانی از احمدینژاد در مسایل بینالملل عمیقتر است/ غرب فکر نکند که فشار زیاد بر ایران منجر به توقف
ظریف درک روحانی از احمدینژاد در مسایل بینالملل عمیقتر است غرب فکر نکند که فشار زیاد بر ایران منجر به توقف برنامه هستهای ایران میشود وزیر امور خارجه کشورمان در گفتگو با شبکه انگلیسی زبان دی دی نیوز به تشریح رویکردهای سیاست خارجی ایران در منطقه و اهداف سفر خود به هند پرداختگزارش نیویورک تایمز از کمک مالی به بیمارستان یهودیان ایران: تضاد روشن روحانی با احمدینژاد
گزارش نیویورک تایمز از کمک مالی به بیمارستان یهودیان ایران تضاد روشن روحانی با احمدینژاد نیویورک تایمز نوشت روز پنجشنبه برادر رئیس جمهور ایران به تنها بیمارستان یهودیان در ایران رفت و به طور غیر منتظره ای کمک مالی ای به این بیمارستان کرد و این پیام رانیز به آنها داد که وزارتپولی که احمدی نژاد میخواست بدهد و روحانی نمیدهد
پولی که احمدی نژاد میخواست بدهد و روحانی نمیدهد آژانس بین المللی انرژی اتمی اعلام کرده که به بودجه ای نزدیک به 6 میلیون یورو برای بازدید از ایران احتیاج دارد حسن روحانی که با سازوکار پرداخت بودجه آژانس بین المللی انرژی اتمی آشناست اشتباه احمدی نژاد را تکرار نمی کند و قطعا به ظبازتاب خارجی راهپیمایی 22 بهمن/ سخنرانی متفاوت روحانی با سخنرانیهای احمدینژاد در 8 سال گذشته/ ایرانیها همچن
بازتاب خارجی راهپیمایی 22 بهمن سخنرانی متفاوت روحانی با سخنرانیهای احمدینژاد در 8 سال گذشته ایرانیها همچنان شعار مرگ بر آمریکا سر میدهند سی و پنجمین جشن سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی ایران با حضور میلیون ها نفر از مردم ایران و با همراهی صدها خبرنگار داخلی و خارجی برای پوشش ایخاطره حسن روحانی از دیدارش با احمدینژاد
خاطره حسن روحانی از دیدارش با احمدینژاد آژانس بین المللی انرژی اتمی اعلام کرده که به بودجه ای نزدیک به 6 میلیون یورو برای بازدید از ایران احتیاج دارد حسن روحانی که با سازوکار پرداخت بودجه آژانس بین المللی انرژی اتمی آشناست اشتباه احمدی نژاد را تکرار نمی کند و قطعا به ظریف و نجفتفاوت عمق نگاه بین المللی احمدی نژاد و روحانی از دیدگاه ظریف!
تفاوت عمق نگاه بین المللی احمدی نژاد و روحانی از دیدگاه ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در گفتگو با شبکه انگلیسی زبان دی دی نیوز به تشریح رویکردهای سیاست خارجی ایران در منطقه و اهداف سفر خود به هند پرداخت به گزارش جام نیوز به نقل از تسنیم محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان دظریف: درک روحانی از احمدی نژاد در مسایل بین الملل عمیق تر است
ظریف درک روحانی از احمدی نژاد در مسایل بین الملل عمیق تر استتاریخ انتشار جمعه ۹ اسفند ۱۳۹۲ ساعت ۱۸ ۰۳ وزیر امور خارجه کشورمان در گفتگو با شبکه انگلیسی زبان دی دی نیوز به تشریح رویکردهای سیاست خارجی ایران در منطقه و اهداف سفر خود به هند پرداخت به گزارش تسنیم محمد جواد ظریف وزیرکامران دانشجو: روحانی فضای حاکم بر دانشگاه را خوب و منطقی میدانست/ احمدینژاد به من گفت کار سیاسی نمیکنم
کامران دانشجو روحانی فضای حاکم بر دانشگاه را خوب و منطقی میدانست احمدینژاد به من گفت کار سیاسی نمیکنموزیر سابق علوم گفت آقای روحانی به من گفتند که در خیلی از نشستهای دانشجویی حاضر بودند و اکثرا به دانشگاهها میرفتند و فضای حاکم بر دانشگاه را بسیار خوب و منطقی ارزیابی میکرروحاني خوشهبندي احمدينژاد را اجرايي ميكند
روحاني خوشهبندي احمدينژاد را اجرايي ميكند براي بررسي دقيقتر برنامه دولت يازدهم براي توزيع فرم خوداظهاري يارانهاي ويژگيهاي مشترك دو فرم قبلي و فرم جديد ضروري است همه آنچه وزير امور اقتصادي و دارايي براي شناسايي طبقه نيازمند براساس درآمد داراييها شامل داشتن يا نداشتن منزلباهنر: در بین 8 نامزد ریاست جمهوری کسی معتدلتر از روحانی سراغ نداشتم/ احمدینژاد نوعی از اصولگرایی افراطی بود
باهنر در بین 8 نامزد ریاست جمهوری کسی معتدلتر از روحانی سراغ نداشتم احمدینژاد نوعی از اصولگرایی افراطی بود نایب رئیس دوم مجلس در تحلیل پیروزی حجتالاسلام روحانی در انتخابات گفت دوری مردم از افراطیگری اصولگرایان و اصلاحطلبان مهمتری عامل بود به گزارش نامه نیوز محمدرضا باهن5 تفاوت روحانی و احمدینژاد/ طنز
5 تفاوت روحانی و احمدینژاد طنز سعید هوشیار در روزنامه قانون نوشت به گزارش نامه نیوز ما در طول این ده سال هر زمان رئیس جمهور به رسانه ملی میآمد قند در دلمان آب میشد و آنقدر خوشحال میشدیم که دلمان میخواست پر بکشیم ز غصه آزاد شویم ولی از وقتی که مردی که آمده بود رفته دیگررویترز: روحانی حمایت مراجع تقلید را در قبال تندروهای مخالف توافق هستهای کسب کرده/ مراجع، دولت احمدینژاد را ع
رویترز روحانی حمایت مراجع تقلید را در قبال تندروهای مخالف توافق هستهای کسب کرده مراجع دولت احمدینژاد را عامل تضعیف اقتصاد ایران میدانند فضای اقتصادی و سیاستهای هسته ای دولت روحانی دست مایه گزارش های بلومبرگ و رویترز از فضای داخلی ایران شده است به گزارش نامه نیوز خبداوود احمدینژاد: برادرم در یک حادثه زیر رو گردید و یکباره خط قرمزش جریان انحرافی شد/ برادرم انرژی هستهای را
داوود احمدینژاد برادرم در یک حادثه زیر رو گردید و یکباره خط قرمزش جریان انحرافی شد برادرم انرژی هستهای را به عرش برد اما دولت روحانی همان 20 درصد را هم فروختند او گفت اگر با اینها نباشی با من نیستی و تو باید اینها را بپذیری حتی زمانی که بازرسی بودم گفت اگر اینها را برنتابینحوه عملکرد روحانی در بازگشت جریان منسوب به احمدینژاد تعیین کننده است
نحوه عملکرد روحانی در بازگشت جریان منسوب به احمدینژاد تعیین کننده است عضو فراکسیون رهروان ولایت تاکید کرد اعضای جریان انحرافی در انتخابات مجلس تائید صلاحیت نخواهند شد به گزارش نامه نیوز نادر قاضیپور در گفتوگو با ایلنا در خصوص تشدید فعالیتهای انتخاباتی محمود احمدینژاد برادرخواست عذرخواهی احمدی نژاد، ضرغامی و قالیباف از روحانی
درخواست عذرخواهی احمدی نژاد ضرغامی و قالیباف از روحانی عزت ا ضرغامی متاسفانه شاهد این هستیم که دموکراسی در کشور رعایت نمی شود در حالی که بنده به عنوان رئیس رسانه ملی نماینده کل مردم ایران هستم یک آقایی که تنها نماینده 51 درصد مردم است میآید و به جای من مجری انتخاب میکندفامیل روحانی به دلیل حمایت از احمدینژاد از رسیدن به استانداری خراسان رضوی بازماند/ آیا شهردار اصفهان راهی مشه
فامیل روحانی به دلیل حمایت از احمدینژاد از رسیدن به استانداری خراسان رضوی بازماند آیا شهردار اصفهان راهی مشهد میشود حضور یکی از اقوام رئیس جمهور در راس استانداری خراسان رضوی منتفی شد به گزارش نامه نیوز مشهد و استان خراسان رضوی هنوز استاندار خود را نشناخته است بسیاری از رسا-