واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
طه هاشمی: بسیاری از اندیشمندان از میراث حذف شدند/ دعوت برای حضور در سازمان میراث فرهنگی تهران - ایرنا - رییس پیشین پژوهشگاه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گفت: بسیاری از اندیشمندان میراث در سال های اخیر یا رفتند و یا حذف شدند و باید دوباره برای فعالیت در این سازمان دعوت شوند.
سید طه هاشمی روز یکشنبه در گفت وگو با خبرنگار فرهنگی ایرنا در پاسخ به پرسشی در باره تغییر و تحولات اخیر در سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری گفت: در سال های گذشته اندیشمندان و نیروی انسانی متخصص این سازمان را با نامهربانی و برخوردهای تند و غیرمتعارف به نوعی فراری دادند و اکنون همه آنان باید دوباره به این سازمان بازگردند.
وی بابیان اینکه میراث فرهنگی نیازمند این افراد است و این اندیشمندان نیز نیاز به میراث فرهنگی دارند، افزود: باید یک آشتی ملی بین میراث شناسان، سازمان میراث فرهنگی و مردمی که بزرگترین حافظ میرات فرهنگی هستند ایجاد شود.
وی اقدام روز گذشته (شنبه) مسعود سلطانی فر معاون رئیس جمهور و رئیس سازمان میراث فرهنگی ، صنایع دستی که درحکمی محمد حسن طالبیان را به عنوان معاون میراث فرهنگی این سازمان منصوب کرد را ارزشمند خواند و گفت: طالبیان 20 سال در این سازمان سابقه فعالیت داشته است.
هاشمی تصریح کرد میراث، هویت و شناسنامه ملی کشور است و متاسفانه در سالهای گذشته نسبت به اهمیت و جایگاه آن جفا شده است.
هاشمی به مساله میراث فرهنگی ایرانیان که به نام دیگر کشورها ثبت می شود اشاره کرد و گفت: برخی از کشورها اکنون میراث فرهنگی مملوس و معنوی ایران را به نام خود در یونسکو به ثبت می رسانند که برای رفع این مشکل راهکار روشن و آشکار است.
وی توضیح داد برای برطرف کردن این مساله باید یک فهرست از آثار تهیه کنیم و آن را به دبیرخانه یونسکو ارسال کنیم.
رییس پیشین پژوهشگاه میراث فرهنگی گفت: درسال های گذشته قرار بود استان ها و کارشناسان لیست آثار ملموس و معنوی را تهیه کرده و همزمان آن را در سازمان یونسکو به ثبت برسانند.
وی افزود: اگر این فهرست در اختیار دبیرخانه سازمان یونسکو قرار گیرد مشخص می شود که این میراث متعلق به کشور ما است و راه ثبت آن از سوی دیگران بسته می شد که ثبت بازی چوگان ایرانی توسط جمهوری آذربایجان و نان لواش توسط ارمنستان از جمله این موارد است.
هاشمی اظهار کرد اگر کشوری نیز این آثار را به نام خود ثبت کند یونسکو ناگزیر خواهد بود آن را به عنوان یک میراث مشترک ثبت کند.
معاون فرهنگی دانشگاه آزاد توضیح داد زمانی که ما می خواستیم آیین نوروز را به ثبت برسانیم 10 کشور دیگر نیز این درخواست را از یونسکو داشتند این آیین هر چند در این کشورها برگزار می شود و جزو باورهای مردم آن کشور است اما خاستگاه نوروز در ایران باستان بوده و ایران توانست آن را به ثبت مشترک برساند.
وی افزود: در این خصوص حتی ما به برخی از کشورها کمک کردیم که پرونده آنها تکمیل شود تا آن را به سازمان یونسکو ارسال کنند.
هاشمی با بیان اینکه باید میراث را از انحصار در بیاوریم افزود: اگر لیست میراث فرهنگی در موقع مناسب تهیه شود و به دبیرخانه یونسکو ارسال گردد هرگز ورزش ایرانی چوگان به نام آذربایجان و نان لواش به اسم جمهوری ارمنستان ثبت نمی شد.
وی افزود: مثلا زمانی جمهوری آذربایجان در تلاش بود که جنگل های هیرکانی را به نام خود ثبت کند درحالی که 800 هزار هکتار از این جنگل ها در خاک ایران بوده و فقط 20 هزار هکتار آن در خاک آذربایجان است اما وقتی مستندات را به یونسکو ارسال کردیم قرار شد که پرونده مشترک بین ایران و آذربایجان تشکیل شود.
معاون فرهنگی دانشگاه آزاد بااشاره به اینکه سه نوع میراث طبیعی از جمله کوه و جنگل ،مملوس مثل تخت جمشید و غیر مملوس مثل آیین نوروز داریم گفت: چنانچه کارهای ثبت این میراث در سال های گذشته انجام می شد مسایل ثبت میراث ایران به نام دیگر کشورها بوجود نمی آمد.
وی به ثبت مفاخر و مشاهیر کشور اشاره کرد و گفت: مثلا ابن سینا در بخارا بدنیا آمد اما در همدان در گذشت و آرامگاه او نیز همانجا است درحالی که مولانا تولدش در بخارا و فوتش در قونیه بوقوع پیوست اما همه این شخصیت ها جزو پهنه ایران فرهنگی محسوب می شوند.
وی افزود: چون بیشتر آثار ابن سینا به عربی است عرب ها در تلاش هستند ابن سینا را به نام خود ثبت کنند.
وی افزود: زمانی که من در پژوهشکاه میراث فرهنگی بودم فهرست 1500 نفر از مشاهیر ایران مربوط به 100 سال قبل را جمع آوری و آماده کردیم تا 200 نفر از آنان در فهرست دبیرخانه یونسکو قرار گیرد.
هاشمی گفت: اکنون در دانشگاه آزاد در صدد جمع آوری فهرست 1500 نفر از شخصیت ها و مفاخر کشور هستیم که هویت این شخصیت ها در 4 سطح بین المللی، ملی، منطقه ای و محلی جمع آوری می شود. اکنون واحدهای دانشگاه آزاد در سراسر کشور مامور شدند که اطلاعات این شخصت ها را جمع آوری کنند.
رییس پیشین پژوهشگاه میراث فرهنگی افزود: برخی از این شخصت ها گمنام بوده و شناخته شده نیستند و باید آن را بازشناسی کنیم که اکنون این مورد در دستورکار دانشگاه آزاد قرار گرفته که یک فعالیت میراث فرهنگی است.
هاشمی تصریح کرد اکنون فعالیت در محوطه های تاریخی و کاوش در کشور هدفمند نیست و در حوزه میراث با معضلات جدی روبرو هستیم.
وی تصریح کرد فعالیت در میراث فرهنگی نیاز به کار تخصصی دارد و باید تحول جدی در این بخش صورت گیرد و با ارایه آموزش به حفظ و نگهداری این میراث کمک کنیم.
فراهنگ (4) ** 1569**1588
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
11/12/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 93]