تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 24 دی 1403    احادیث و روایات:  پیامبر اکرم(ص):وقتى معلم به كودك بگويد: بگو بسم اللّه‏ الرحمن الرحيم و كودك آن را تكرار كند خدا...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

اجاره سند در شیراز

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

تعمیرات پکیج کرج

پوستر آنلاین

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

دوره آموزش باریستا

مهاجرت به آلمان

بورس کارتریج پرینتر در تهران

تشریفات روناک

نوار اخطار زرد رنگ

ثبت شرکت فوری

خودارزیابی چیست

فروشگاه مخازن پلی اتیلن

کلینیک زخم تهران

کاشت ابرو طبیعی

پارتیشن شیشه ای اداری

خرید غذای گربه

رزرو هتل خارجی

تولید کننده تخت زیبایی

مشاوره تخصصی تولید محتوا

سی پی کالاف

دوره باریستا فنی حرفه ای

چاکرا

استند تسلیت

تور بالی نوروز 1404

سوالات لو رفته آیین نامه اصلی

کلینیک دندانپزشکی سعادت آباد

پی ال سی زیمنس

دکتر علی پرند فوق تخصص جراحی پلاستیک

تجهیزات و دستگاه های کلینیک زیبایی

تعمیر سرووموتور

تحصیل پزشکی در چین

مجله سلامت و پزشکی

تریلی چادری

خرید یوسی

ساندویچ پانل

ویزای ایتالیا

مهاجرت به استرالیا

میز کنفرانس

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1852942839




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
 refresh

تنوع درک مسلمانان از مفهوم علم در تمدن اسلامی


واضح آرشیو وب فارسی:خبر آنلاین:


تنوع درک مسلمانان از مفهوم علم در تمدن اسلامی وبلاگ > جعفریان، رسول - ما چاره ای جز این نداریم که ذهن امت اسلامی را در آنچه از آن با عنوان تمدن اسلامی یاد می کنیم بشناسیم. هرچه هست همانجاست. اگر خوب است یا بد، اگر باید اصلاح بشود یا نشود... همانجا را باید درست دریافت و فهمید که چه چیزی در درون آن وجود دارد و این که ما چگونه ذهنی داشته ایم چگونه جهان را در می یافته ایم...

اصلاح عالم ذهن مقدم بر عالم عین است، حتی اگر فکر کنیم که ذهن انعکاس عین است. وقتی انبانی از مفاهیم یا به قول قدما تصورات و تصدیقات در ذهن فردی و جمعی ما آمد، اینها هادی ما خواهند بود. اول باید بفهمیم دنیای اینها چگونه است و خروجی آنها با چه ترکیبی است و چگونه ما را راه می برد.
دو سه دهه قبل که اندکی فلسفه می خواندم، گهگاه گفته می شد که غربی ها فلسفه ندارند، مشتی مباحث معرفت شناسی دارند. یعنی وقتی به تاریخ فلسفه از دکارت و کانت تا همین دوره های اخیر می رسیم، همه بحث ها از ذهن است، این که چگونه عالم خارج را می شناسد و راه درست شناختن چیست.
آن زمان احساس می کردم بحث معرفت شناسی به همان سادگی است که اصل وجود را به ذهنی و خارجی تقسیم کنیم اما توجه نداشتم که این بحث هستی شناسی از ماهیت وجودی ذهن، ربطی به بحث بسیار مهم در باره چگونگی دریافت عین توسط ذهن  نداشته و ندارد.
در سازوکار مورد بحث در متون ما، همان بحث تصور و تصدیق قدیمی با کلیاتی بود که تقریبا از قرن چهارم به این طرف دست نخورده باقی مانده بود. این که قاضی عبدالجبار یک جلد المغنی را به بحث معرفت اختصاص می دهد، یا باقلانی در تمهید یا دیگران بحث معرفت شناسی را جدی می گیرند، بعدها همه به سو نهاده شد.
برای فلاسفه متصوف، عرفان شهودی جای همه بحث های معرفت شناسی را گرفت و برای متدینان اخباری هم آنچه در اخبار و احادیث در باره جهان وما فیها آمده بود، مسلم دانسته شد. فلسفه میانی هم در چارچوب همان اصطلاحات خود از طبیعیات تا الهیات، به تکرار عمرش را سپری کرد.
این اواخر اندکی روی مفهوم علم در تمدن اسلامی تامل کردم. می دانم که هنوز یک درصد از آنچه را گفته شده ندانسته و کمتر از این را درک کرده ام، اما دریافته ام که این مسأله نهایت اهمیت را دارد. این اهمیت چنان است که حتی وقتی عوامانه بخواهیم حرف بزنیم، باید بگوییم اول باید مخ را اصلاح کرد، چه مخ فردی افراد را چه مخ جمعی را که خود یک فکر جمعی و مسلط و سفت و سخت است که دیر به دیر از جایش تکان می خورد. هر بار هم بخورد، دوباره به جای خودش بر می گردد.
این بود تا از کتاب فرانتس روزنتال با خبر شدم. پیش از این با کتاب علم التاریخ عند المسلمین او آشنا بودم که قبل از دو دهه در مشهد ترجمه و چاپ شد. آن هم نگاه معرفتی داشت اما بیشتر در قالب یک علم. کتاب متون کلاسیک او هم جالب بود، اقتباسی از بهترین آثار که بخشی از آنها هم معرفتی بود. اما حالا کتاب Knowledge Triumphant: The Concept of Knowledge in Medieval of Islam ایشان را که به فارسی درآمده دیدم. علم پیروزمند که شاید بهتر بود علم مسلط و غالب ترجمه می شد. مترجم علیرضا پلاسید، خیلی زحمت کشیده، اما چون تخصصی ندارم نمی توانم در باره آن اظهار نظر کنم.
این اثر از دهه شصت قرن گذشته است، اما برای ما فارسی زبانان که این که پنجاه سال از یک کاری عقب باشیم به یک عادت تبدیل شده است. کتاب مروری بر تاریخ مفهوم علم در قرون وسطای اسلامی دارد، مفهومی که برخی آن را تحقیر می دانند و به هر حال نوعی تطبیق است. مقصودم قرون وسطای است. مترجم هیچ مقدمه ای ندارد که شاید لازم ندیده اند. اما روزنتال یک مقدمه کوتاه دارد که تاریخچه کتاب است و یک مقدمه هم در باره توجیه فکری نگارش این اثر. نخستین عبارت آن: تمدن ها به گرد مفهوم های معناداری با ماهیت انتزاعی می گردند که بیش از هر چیز دیگری، بدیشان ویژگی جداگانه ای می بخشد. چنین مفهوم هایی را می توان در آغاز ظهور هر تمدنی یافت. ... روزنتال از اهمیت مفهوم علم در ابتدای اسلام یاد می کند که به گفته وی «بر اسلام چیرگی داشت و به تمدن اسلامی شکلی جداگانه و پیچیدگی ویژه خودش را بخشید....» اما فصل های کتاب: فصل اول دانش پیش از دانش فصل دوم: ظهور دانش فصل سوم صورت جمع دانش فصل چهارم: تعریف های دانش فصل پنجم: دانش همان اسلام (کلام و دانش های دینی). فصل ششم: دانش همان نور (تصوف) فصل هفتم: دانش همان اندیشه (فلسفه) فصل هشتم: دانش همان جامعه (آموزش). ص 363 نمایه های کتاب شروع می شود.  
رسول جعفریان




جمعه 9 اسفند 1392 - 11:01:37





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: خبر آنلاین]
[مشاهده در: www.khabaronline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 22]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب







-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن