واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۸ اسفند ۱۳۹۲ (۱۱:۱۰ق.ظ)
مردم سالاري؛ نقش ديپلماسي فرهنگي ايران در خاورميانه
به گزارش خبرگزاري موج، مردم سالاري نوشت:
انقلاب شکوهمند اسلامي ايران به دليل اهداف و کارکردهاي متنوع فرهنگي، در تمام حوزهها دستورالعمل و ديدگاههاي مدوني را مبتنيبر اهداف متعالي اسلام در دستور کار دارد که هر زمان نياز باشد با ارائه آن چالشها و مشکلها را به فرصت تبديل ميکند. در حوزه ديپلماسي فرهنگي که کشورمان در آن از توانمنديهاي فراواني به واسطه فرهنگ غني ايراني - اسلامي برخوردار است اين امکان وجود دارد تا چالشهاي منطقهاي و جهاني به بهترين شکل مديريت شده و از اين ظرفيت غني بهرهگيري شود.
باتوجه به تحولات منطقهاي و انقلابهاي روي داده در خاورميانه، فرصت مناسبي براي استفاده از ديپلماسي فرهنگي فراهم شده تا قابليتهاي فرهنگي کشورمان در اين کشورها به بهترين شکل مورد استفاده قرار گرفته و چالشهاي اين حوزه در منطقه به حداقل برسد.
استفاده از رسانههاي جمعي و ديپلماسي عمومي، ديپلماسي سايبري، فرهنگ ايراني - اسلامي و شيوههاي نمادسازي و تصويرسازي مشترک را ميتوان از مهمترين ابزارهايي دانست که براي افزايش کارآمدي ديپلماسي فرهنگي جمهوري اسلامي درمنطقه مورد استفاده قرارداد. در اين ميان نکته مهم نزديکي فرهنگي کشورهاي خاورميانه و وجود اقوام و زبانهاي مشترک در آن است که اهميت ديپلماسي فرهنگي را در جهت برقراري ارتباط دوسويه و تأثيرگذار بيش از پيش نمايان ميسازد. گرچه ايران اسلامي در ميان کشورهاي خاورميانه داراي اشتراکات فراواني با ايشان است اما در روابط و تعاملات فرهنگي با اين کشورها دچار چالشهايي است که در اين ميان شيعه هراسي و ايران هراسي تبليغ شده از سوي وهابيون و کشورهاي حامي آنها سبب شده تا اين نقطه قوت نتواند به درستي مورد استفاده قرارگيرد. در دنياي سياسي امروز از ديپلماسي فرهنگي به عنوان قدرت نرم نام برده ميشود که توانايي تغيير در تمامي سطوح ملي کشورها با استفاده از عنصر اقناع را دارد. انتقال اين قدرت نرم را ميتوان در انتقال باورها و ارزشها با استفاده از ابزارهاي تأثيرگذاري چون هنر و فرهنگ جستوجو کرد. در اين نبرد فرهنگي هنگامي که رويکرد ديپلماسي از دولتها به سوي ملتها گردش ميکند اثرات خود را به نمايش ميگذارد و تغييرات پياپي در سدههاي اخير گواهي اين توان و قدرت است. در عرصه ديپلماسي فرهنگي دنياي امروز، نقش انگاره سازيهاي رسانهاي بيش از هميشه مورد توجه قرار دارد به نحوي که استفاده از ديپلماسي رسانهاي و بهرهمندي از سازوکارهاي آن به عنوان ابزار قدرتمند ديپلماسي فرهنگي محسوب شده و براي اعمال نفوذ بر کشورها مورد استفاده قرار ميگيرد. کشورمان با قابليتهاي خوبي که هم از نظر فني و هم از نظر فرهنگي در توليد برنامههاي پرمحتواي راديو و تلويزيوني دارد ميتواند حضور ارزشمند خود را در بين کشورهاي منطقه به نمايش بگذارد.
از سوي ديگر براي ورود به قالبهاي فرهنگي موجود در بين مردم کشورهاي منطقه ميتوان به استفاده از ديپلماسي سايبري و بهرهمندي از ابزارهاي فناوري اطلاعاتي براي توسعه اثربخشي دستگاه ديپلماسي اشاره کرد. درحال حاضر بيش از دوميليارد نفر در دنيا از کاربران فضاي مجازي بشمار ميروند و ورود به اين دنياي پرمخاطب و جهت دهي به افکار و رويکردهاي آنها کار دشواري نيست و ميتوان با ديپلماسي مناسب فرهنگي و هدفمند، شرايطي را فراهم آورد تا جريانسازي مناسبي مبتني بر سياستهاي اسلامي در منطقه و در مقابل جريانهاي تکفيري حاکم شود.
ايران اسلامي اين توانمندي را دارد تا با استفاده از قابليتهاي فني و تخصصي جوانان انديشمند خود با توليد محصولات فرهنگي مناسب، شرايطي را فراهم آورد تا علاوه بر پيشگيري از تفکرات الهادي و تکفيري در بين مردم منطقه، زمينه براي ايجاد فضاي فکري مناسب در بين جوانان علاقهمند به دريافت فرهنگ اصيل ايراني - اسلامي فراهم شود و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي با ظرفيتهاي فراواني که برخوردار است در اين زمينه ميتواند گامهاي اساسي و تأثيرگذاري را بردارد.
محمد مهدي مظاهري/ مشاور ارشد وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 55]