واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
تحول در روابط ایران و انگلیس تهران - ایرنا - کمتر کسی است که در تاثیر سیاست خارجی کشور در مسائل و مشکلات کنونی جامعه و مردم ایران شک داشته باشد. با شکل گیری دولت جدید موجی از امید و خوشبینی در کاهش یا حل روند نامفهومی ها در سیاست خارجی شکل گرفت و اقدامات نسبتا خوبی هم شروع شده است.
اگر چه طرفداران این موج بیشتر روی پتانسیل ها و توانمندی های شخصی انگشت می گذارند که به نظر می رسد به این عنصر که تا حدی هم می تواند درست باشد بیش از حد بها می دهند و به مسائل ساختاری، عملکردی و علمی و نظریه پردازی در سیاست خارجی ایران و روابط بین الملل توجه نمی کنند که موضوع بحث این یادداشت نیست. نگاهی به تصویر بزرگ آنچه در دنیای کنونی می گذرد و یکه تازی آمریکا و عوامل منطقه ای اش نشان از تغییر معادلات جهانی و توازن قوا داشته و به نظر می رسد آمریکا در مقابل جمهوری اسلامی ایران علاوه بر سر سختی دارای اهداف و اغراض دراز مدت است که سعی دارد دنیا را در برابر ایران با خود همراه کند. نحوه تعامل با این امر نیاز به دوری از برخوردهای احساسی و حاکمیت عقل و منطق و اتخاذ راهبردهای کلان در سیاست خارجی برای گذر از چالش های فرا رو از طریق بررسی روندهای کلان نظام بین الملل در هزاره سوم در طراحی سیاست خارجی است که باید نخبگان جامعه آن را از دولت و دست اندرکاران جدید سیاست خارجی طلب کنند. با این مقدمه اگر وارد فضای روابط جدید بین ایران و انگلیس و برقراری روابط دو کشور در سطح کاردار غیر مقیم شویم شاید به ضرورت حل مشکلات سیاست خارجی با دولت هایی که تاثیرگذار هستند برای ایجاد فضای تنفسی به منظور نقش پیدا کردن در روابط بین الملل و در نتیجه استفاده از مزایای آن در دنیایی که نرخ و شتاب تغییر از مشخصه های آن است در زندگی روزمره مردم کشورمان پی خواهیم برد. دولت های مختلف انگلیس در دهه اخیر به ویژه در 5 سال گذشته رویکرد و عملکرد خوبی نسبت به ایران نداشته و حتی در بعضی جاها شدیدتر از آمریکا در مسائل بین المللی و بعضا دوجانبه نسبت به ایران عمل کرده است. در جریان دستگیری ملوانان که به آب های ایران هم تجاوز کرده بودند و نخست وزیر این کشور با زبان خشونت و تهدید صحبت کرد یک نمونه از بی اخلاقی دیپلماتیک بود که احساسات ایرانی ها را جریحه دار کرد ولی چون مشکلات بزرگ تری پیش روی کشور بود آن مسئله با صبر و حوصله و چشم پوشی حل شد. ولی در رابطه با مسائل هسته ای، انگلیس مشکلش با ایران بیشتر از آمریکا بود. یعنی تا یک مقطعی دیده می شد در مذاکرات، آمریکا تعاملش بیشتر از انگلیس بود. به دنبال مطرح شدن طرح نمایندگان مجلس شورای اسلامی برای کاهش سطح روابط ایران با انگلیس به سطح کارداری که هضم آن برای کشوری با ویژگی های انگلستان بسیار مشکل می نمود مسئولان وزارت خارجه این کشور در مذاکرات دیپلماتیک اعلام کردند که در صورت تصویب این طرح کل رابطه شان را کاهش می دهند که منجر به عکس العمل دانشجویان و تعرض به سفارت انگلستان شد.
بدون ورود به قضاوت ارزشی و درست یا غلط بودن این اقدام متاسفانه انگلیس حتی بر اساس قاعده دموکراسی و تمکین به نظرات نمایندگان مجلس یک کشور مستقل قبول نکرد که سطح رابطه را کاهش دهد بلکه با یک نخوتی تمامی کارمندان خود را از ایران خارج کرد و سپس کلیه کارمندان ایران در لندن را هم اخراج کرده و موجی از مشکلات را برای ایرانیانی که در این کشور زندگی می کنند یا ایرانیانی که به هر دلیل قصد سفر به این کشور را داشتند ایجاد نمودند. یعنی به نظر می رسد با این قبیل مداخلات خود انگلیسی ها زمینه میل روابط به سمت خشونت را فراهم و بیشتر یک بازی سیاسی- تبلیغی علیه ایران را شروع کردند. تاریخچه روابط ایران و انگلیس بعد از پیروزی انقلاب اسلامی نشان از صعود و نزول های فراوانی است که از یکطرف به دخالت های بی مورد انگلیس در سیاست خارجی ایران و از طرف دیگر حساسیت بیش از حد افکار عمومی ایران نسبت به آن کشور مربوط می شود.
نصرت الله تاجیک:
منبع: فردا
اول ** 1610
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
06/12/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 23]