واضح آرشیو وب فارسی:مهر:
استانها > غرب > ایلام گزارش خبری/
دره شهر؛ سرزمین تاریخ و تمدن/ از پل تاریخی گاومیشان تا تنگه بهرام چوبین
ایلام - خبرگزاری مهر: شهرستان دره شهر با داشتن آثار متعدد تاریخی قطب تمدن استان اسلام شناخته می شود و آثار ارزشمندی مثل پل تاریخی گاومیشان و تنگه بهرام چوبین در این شهرستان خودنمایی می کند.
به گزارش خبرنگار مهر، شهرستان دره شهر با داشتن صدها اثر تاریخی از دوران ساسانی به عنوان نخستین شهر ساسانی مشهور است و در این شهرستان آثار ارزشمند از این دوران وجود دارد. این شهرستان مهد باستان شناسی استان ایلام است و آثار بسیار ارزشمندی مثل پل تاریخی گاومیشان، شهر تاریخی سیمره، تنگه بهرام چوبین و..در این شهرستان وجود دارد. پل تاریخی گاومیشان بزرگترین پل تاریخی غرب کشور است که شهرستان دره شهر قرار دارد و اوج معماری ساسانی به شمار می رود و هنوز بعد از سالها بیشتر پل سالم مانده است. پل تاریخی گاومیشان و شهر تاریخی سیمره قابلیت ثبت جهانی دارند شهر تاریخی سیمره بزرگترین محوطه تاریخی استان ایلام محسوب می شود که در حاشیه جنوب شرقی شهر کنونی شهرستان دره شهر واقع شده است و پل تاریخی گاومیشان واقع در همین شهرستان بزرگترین پل تاریخی غرب کشور که متعلق به استان ایلام است. پل تاریخی گاومیشان از پنج چشمه بزرگ به طول 175 متر و عرض گذر 8.20 سانتی متر با استفاده از قلوه سنگ و آجر و ملات و گچ نیم کوب ساخته شده است و در حال حاضر فقط یکی از این چشمه ها سالم است. پل گاومیشان مربوط به دوره ساسانیان است که در شمال شرق دره شهر، روی رود سیمره قرار دارد و این اثر در سه اسفندماه ۱۳۷۷ با شماره ۲۲۲۲ به عنوان یکی از آثار ملی ایران در استان ایلام به ثبت رسیده است. یکی از بزرگ ترین، قدیمیترین و مشهورترین پلهای تاریخی غرب کشور پل گاومیشان است چراکه این پل روی رود سیمره، پس از تلاقی رود کشکان و در جاده دره شهر، بعد از روستای بابا خوارزم قرار گرفته است. شرایط و ویژگیهای منحصر به فرد پل گاومیشان، این اثر تاریخی را واجد شرایط ثبت جهانی کرده است. شهر تاریخی سیمره که بزرگترین محوطه تاریخی در سطح استان ایلام است بالغ بر 200 هکتار وسعت در ضلع غربی و جنوب غربی شهر دره شهر قرار دارد و جزو نخستین آثار ثبت شده در فهرست آثار ملی کشور است. این محوطه در سال ۱۳۱۰ شمسی به شماره شش در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسید و از ارزش و اهمیت بی نظیری برخوردار است.
طی ۹ فصل کاوش در این شهر گچبریهای منحصر به فردی از بناهای این شهر تاریخی به دست آمده است و خانه اربابی، بنای مسجد، اماکن حاشیه سیل بند و اماکن مسکونی حاشین نشین شهر، مکانهای کاوش شده در 9 فصل کاوش در این محوطه تاریخی هستند. دره شهر قطب تاریخی استان ایلام است یک کارشناس مسائل گردشگری در استان ایلام به خبرنگار مهر گفت: بحث گردشگری در شهرستان دره شهر با توجه به پتانسیل های موجود شهرستان باید به صورت جدی در دستور کار قرار گیرد و با ایجاد زیرساخت های لازم سرمایه گذاران را در این حوزه جذب کرد. علی محمدی با تأکید به ظرفیت شهر تاریخی دره شهر در بحث گردشگری افزود: از چنین شهرهای تاریخی در کشور چند شهر بیشتر نداریم که باید نسبت به مطالعه و حفاظت از آن اقدامات لازم را صورت دهیم و این امر نیز نیازمند همکاری همه ی مردم و دستگاه هاست. وی اظهار داشت: شهر آثار خرابه های شهر سیمره و آثار قصر ها و بازار های تاریخی، آسیاب آبی و قلعه شیخ ماخو (شی محمد خان) در روستای شیخ مکان، تنگ زیبا و تاریخی طبیعی بهرام چوبینه در مسیر دره شهر به پل دختر، تپه باستانی تیغن در کنار دره شهر، چهار تاقی دوران ساسانی در شهر دره شهر ، آبشار ماربره در نزدیکی دره شهر در مسیر جاده پل دختر و..از آثار تاریخی شهرستان هستند. وی افزود: پل تاریخی پل گاو میشان مربوط به دوران ساسانی بر روی سیمره، زیارتگاه امام زاده صالح در ماژین، قلعه و شهر تاریخی ماژین، غار کول کنی در ماژین و مناظر و چشم اندازهای زیبای کبیر کوه در کنار رود سیمره از دیگر جاذبه های شهرستان هستند. تنگه بهرام چوبین این کارشناس اظهار داشت: در استان ایلام بیشترین آثار تاریخی مربوط به دوران ساسانی است که این آثار بیشتر شامل قلعه ها، تپه ها، دژها و..است که هر کدام بخشی از تاریخ گذشته را به نمایش گذاشته است. وی افزود: یکی از مهمترین آثار تاریخی و طبیعی استان ایلام که مربوط به دوران ساسانی است تنگه بهرام چوبین است که روزگاری شکارگاه و مخفیگاه سردار ساسانی بوده است. محمدی بیان داشت: تنگه یا دژ چوبینه یكی از پدیده های زیبای طبیعی شهرستان دره شهر و در برگیرنده بناهایی است كه در نوع خود كم نظیرند.تنگه بهرام چوبین دارای آثار ارزنده فراوان در قسمت ورودی، پیشانی و ارتفاعات است و یک قلعه به جای مانده از دوران ساسانی است که از سنگ و گچ ساخته شده و به ارتفاعات جنگلی کبیرکوه در عمق تنگه و مناطق سخت گذر آن ختم می شود. وی بیان داشت: تاکنون 181 اثر تاریخی و محوطه باستانی در این شهرستان در فهرست آثار ملی و تاریخی کشور ثبت شده است. شهرستان دره شهر همچنین علاوه بر آثار تاریخی و میراث فرهنگی از جاذبه های طبیعی و گردشگری خوبی برخوردار بوده و هر ساله گردشگران زیادی از این شهرستان دیدن می کنند. شهرستان دره شهر در فاصله 125 کیلیومتری جنوب ایلام قراردارد و از گذشته های دور تاکنون یکی از مهمترین گذرگاههای باستانی غرب ایران بوده است. شهرستان دره شهر با داشتن جاذبه های تاریخی و طبیعی بیشترین گردشگر را به خود اختصاص داده است.
۱۳۹۲/۱۲/۶ - ۰۹:۳۵
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 49]