محبوبترینها
چگونه با ثبت آگهی رایگان در سایت های نیازمندیها، کسب و کارتان را به دیگران معرفی کنید؟
بهترین لوله برای لوله کشی آب ساختمان
دانلود آهنگ های برتر ایرانی و خارجی 2024
ماندگاری بیشتر محصولات باغ شما با این روش ساده!
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
بارشهای سیلآسا در راه است! آیا خانه شما آماده است؟
قیمت انواع دستگاه تصفیه آب خانگی در ایران
نمایش جنگ دینامیت شو در تهران [از بیوگرافی میلاد صالح پور تا خرید بلیط]
9 روش جرم گیری ماشین لباسشویی سامسونگ برای از بین بردن بوی بد
ساندویچ پانل: بهترین گزینه برای ساخت و ساز سریع
خرید بیمه، استعلام و مقایسه انواع بیمه درمان ✅?
صفحه اول
آرشیو مطالب
ورود/عضویت
هواشناسی
قیمت طلا سکه و ارز
قیمت خودرو
مطالب در سایت شما
تبادل لینک
ارتباط با ما
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
مطالب سایت سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون
آمار وبسایت
تعداد کل بازدیدها :
1845595588
مأموریت عسگراولادی به غفوری فرد در ماجرای رد صلاحیت آیت الله هاشمی چه بود؟/ غفوری فرد: رییس جمهور نشدن آیت الله بهشتی یک اشتباه بود
واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز:
مأموریت عسگراولادی به غفوری فرد در ماجرای رد صلاحیت آیت الله هاشمی چه بود؟/ غفوری فرد: رییس جمهور نشدن آیت الله بهشتی یک اشتباه بود
امام به طور کلی مخالف بودند که روحانیون وارد کار اجرایی شوند. اولین هدف ما این بود که دکتر بهشتی رییس جمهور شود، البته منافقین میگفتند پدر طالقانی!به نظر من بزرگترین اشتباه ما هم همین بود که ایشان نشد.
به گزارش نامه نیوز، جماران نوشت:
«روحانیون نباید وارد حوزه اجرایی شوند»؛ این ایده آل امام خمینی بود؛ که غفوری فرد، علی رغم آن که خود تأکید دارد در کشور رییس جمهور روحانی کارکردی به مراتب بیشتر از رییس جمهور غیرروحانی دارد بارها و بارها از قول بنیانگذار جمهوری اسلامی آن را تکرار می کند و توضیح می دهد که امام خمینی هم با رییس جمهور شدن شهید بهشتی مخالف بود و هم با رییس جمهور شدن آیت الله خامنه ای. موافق نخست وزیری مهدوی کنی، بعد از انتخابات ریاست جمهوری نبود و با اشاره به آقای معادیخواه می گفت همان یک نفر روحانی برای کابینه کافی است و با ریاست جمهوری آیت الله خامنه ای تنها به اصرار آیت الله هاشمی و آیت الله موسوی اردبیلی و به دلیل شرایط پس از شهادت رجایی و باهنر موافقت کرد. از سوی دیگر غفوری فرد یادآور می شود؛ امام خمینی خود نیز جز راهنمایی هایی کلی هرگز دخالتی در اداره امور وزارتخانه نداشت.
غفوری فرد در مرداد 60 در اوج ترورها و بمب گذاری های منافقین وزارت نیرو را تحویل می گیرد؛ ده روز بعد شهید رجایی و شهید باهنر، رییس جمهور و نخست وزیر به شهادت می رسند. در اوج بحران خروج پیمانکاران از پروژه های نیروگاهی و سدسازی، او از کارکرد امام خمینی و انقلاب اسلامی در افزایش سرمایه اجتماعی و اعتماد به نفس در میان کارکنان وزارت نیرو سخن می گوید و با ذکر نمونه هایی از بی اعتمادی نمایندگان به نیروهای متخصص داخلی تأکید میکند؛ قابل درک نیست که امام خمینی چگونه به نیروها برای به دست گرفتن امور کشور اعتماد به نفس بخشیدند. در حالی که نماینده وقت کرمان به دلیل بی اعتمادی به مهندسان داخلی خواستار تعطیل شدن روند ادامه احداث سد جیرفت توسط نیروهای داخلی شده بود، امام خمینی به وزیر نیرو تأکید می کند که شما باید باورتان بشود که می توانید.
غفوری فرد که دکتری مهندسی انرژی هسته ای دارد، از مخالفت امام خمینی با هر نوع سلاح کشتار جمعی، حتی بمب های معمولی سخن می گوید. سال های ورود او به وزارت نیرو همزمان با تجربه سه دولت شهید دکتر باهنر، آیت الله مهدوی کنی و میرحسین موسوی است و او تحلیل هایی جالب را از این دوران نقل می کند و ضمن بازخوانی گذشته، نقدهایی را بر روند انتخاب مسوولین دولت مطرح می کند که رد صلاحیت آیت الله هاشمی از جمله آن هاست. در این میان مرحوم عسکراولادی به او مأموریتی برای تجدید نظر در رد صلاحیت هاشمی رفسنجانی دارد که او به توضیح آن می پردازد .
شما کارتان را در چه شرایطی در وزارت نیرو آغاز کردید؟ چالشهای اصلی شما در وزارتخانه چه بود؟ دیدگاه امام خمینی درباره چالش هایی که در بخش نیرو داشتید چه بود؟
من 27 مرداد 60 از مجلس رای اعتماد گرفتم و از 28 مرداد کارم را شروع کردم. بعد از 10 روز حادثه انفجار دفتر نخست وزیری روی داد. ناامن بودن مملکت یکی چالشهای عمومی کشور بود. وقتی آیتالله مهدوی کنی نخست وزیر شدند، آیتالله هاشمی رفسنجانی اعلام کردند هرکس که نخست وزیر شود احتمال ترورش بالای 50 درصد است. از خرداد تا آذر 60 شرایط کشور بسیار ناامن بود. تا زمانی که انتخابات ریاست جمهوری انجام و نخست وزیر انتخاب شد و وزارت اطلاعات شکل گرفت که اوضاع آرامتر شد. اما در این مدت رییس جمهور و نخست وزیر، تعدادی از نمایندگان و رییس دیوان عالی کشور ترور و شهید شدند. هواپیمای فرماندهان ارتش سقوط کرد و تعدادی از ائمه جمعه که از ستونهای انقلاب بودند، از جمله شهید دستغیب در فارس، شهید مدنی در آذربایجان، شهید صدوقی در یزد و شهید اشرفی اصفهانی در غرب به شهادت رسیدند. بنابراین مساله اصلی در آن مقطع، امنیت کشور بود.
طبق قانون اساسی آن زمان، اگر رییس جمهور شهید شود، هیاتی مرکب از رییس مجلس، نخست وزیر و رییس قوه قضاییه میتوانستند مملکت را اداره کنند تا رییس جمهور انتخاب شود. اما با توجه به شرایط پیش آمده، این هیات سه نفره نیز نمیتوانست تشکیل شود، زیرا هم رییسجمهور شهید شده بود و هم نخست وزیر. مجلس هم از اکثریت افتاد برای اینکه جلسات آن تعطیل نشود، تعدادی از نمایندگان از جمله آقای باغانی را روی برانکارد به جلسه میآوردند. بنابراین اولین مساله، امنیت بود. ولی ما همیشه از حضرت امام خمینی، روحیه میگرفتیم که قریب به این مضمون گفتند که اگر رجایی و باهنر نیست، خدایشان هست. توکل و اعتماد به نفسی عجیبی امام به ما میدادند. از این رو مساله امنیت در آن زمان بسیار اهمیت داشت. یادم هست در هر بار رفت و آمد ما برای اینکه از جایی به جایی دیگر برویم از پلیسها میپرسیدیم که کدام راه امنتر است.
آقای باهنر که 10- 12 روز نخست وزیر بود و یکروز گفت دیشب میخواستم که به خانه خودم بروم که در میان راه درگیری شد و به دفتر بازگشتم. یعنی تمام این مدت در دفتر خود شب را روز میکرد.
مگر ماشین ضد گلوله نداشتید؟
این ماشینها به گفته آقای هاشمی اگر از یک سمت گلوله بزنی، از سمت دیگر گلوله خارج میشود. یکبار هم برای حاج احمد آقا این اتفاق افتاد. هرچند برای ایشان مشکلی رخ نداد، اما ماشینشان از کار افتاد و آمدند ماشین مرا گرفتند. البته اواخر ماشین هایی آورده بودند که مقاومتر بودند. هرچند فقط ماشین هم نبود که به آن حمله میشد. بازدیدهای بدنی هم چندان مطمئن نبود. در یک روز دو نفر با کلت وارد دفتر کار من شدند، درحالیکه از چند مرحله بازدید عبور کرده بودند. مثلا آقای بهشتی و آقای قدوسی را از اطرافیان و با عبور از بازدیدهای بدنی به شهادت رساندند.
از نظر امنیتی با چه چالش هایی در وزارت نیرو مواجه بودید؟
دکلهای برق بهترین هدف بود برای تخریب. اگر حتی یک دکل را میزدند، برق کل کشور قطع میشد و معمولا بزرگترین هدف دشمنان داخلی و خارجی قطع و از کارانداختن شبکه برق بود که در عین حال نیز ساده است. این همه دکل در بیابان است، به طور مثال اگر دکلهای انتقال برق خوزستان به تهران مورد حمله خرابکاران قرار میگرفت، شبکه متوقف میشد. لذا مساله امنیت شبکه بسیار مهم بود؛ امنیت پرسنل و دستگاههای ما یعنی نیروگاهها. آن زمان منافقین و گروهکها تا عمق دستگاههای ما نفوذ داشتند و تمام ترورها از داخل شد. هفت تیر، هشت شهریور، شهید قدوسی، همه از داخل انجام گرفت. حتی تا مدتی در جلسات هیات دولت، وزرا را بازدید بدنی میکردند. من کاملا به یاد دارم که خودم چندین بار بازدید بدنی شدم، هرچند این کار مدت زیادی به طول نیانجامید. آدم حتی به برادرش هم نمیتوانست اعتماد کند. چرا که تمامی ترورها توسط نزدیکترین افراد صورت گرفت. کشمیری نزدیکترین فرد به آقای رجایی بود. حتی وقتی حادثه انفجار رخ داد، کشمیری را هم تشییع کردند و پشت بلندگوها میگفتند: خداحافظ رجایی، خداحافظ باهنر، خداحافظ کشمیری. سه تا تابوت برای این افراد درست کردند.
حادثه بمبگذاری در نیروگاهها رخ نداد؟
در نیروگاهها خوشبختانه اصلا نداشتیم. افراد مطمئنی را برای حفاظت انتخاب کرده بودیم. اما نقشهای به دست آوردیم که یکی از منافقین گزارشی به مقامات بالا دستش داده بود که جلسات هیات مدیره کجا تشکیل میشود و با یک بمب به هوا میروند و بعد هم تمام نقاط حساس نیروگاهها را گفته بود، اما خوشبختانه اتفاقی نیفتاد؛ به جز چند دکل را که در منطقه خوزستان تخریب کردند. از خارج هم تلاش میشد که دکلها را مورد حمله قرار دهند، ولی تقریبا هر شهری که دست ما بود روشناییاش را تامین میکردیم.
چه چالش دیگری در این دوره وزارت نیرو را با بحران مواجه می کرد؟
کمبود نیروی انسانی. تمامی پیمانکاران و مشاوران خارجی رفته بودند. پیمانکارانی که در سدهای جیرفت، میناب و سدهای دیگر فعالیت میکردند، مراکز خود را نیمهکاره رها کرده و رفته بودند. همه سدهایی که از پیش از انقلاب در حال احداث بودند تا سال 60 که من وزیر نیرو شدم، نیمه کاره رها شده بودند که تقریبا از سال 61 آنها را راهاندازی کردیم.
علاوه بر آن، مهندسان خوب ایرانی نیز رفته بودند و مدیران ارشد وزارتخانه نیز فرار کرده بودند. دانشگاهها تعطیل بود و با کمبود نیروی انسانی مواجه بودیم، تحریمها اعمال میشد، در ضمن ارز هم نداشتیم، اگر جایی هم به ما کالایی میفروختند ما نمیتوانستیم بخریم. کشورهای غربی که اصلا نمیفروختند و شوروی و اقمار آن هم که فروش داشتند، ما بودجه نداشتیم. جالب اینجاست که روسیه هم از ما در قبال تجهیزاتی که میفروخت دلار قبول میکرد.
شما این گزارشها را به امام خمینی ارائه میدادید؟
این مشکلات را ما خیلی کلی به امام منتقل میکردیم و وارد جزییات نمیشدیم چرا که اصلا صلاح نبود که ما بخواهیم وارد این مباحث شویم. ما کلیاتی را مطرح میکردیم. مثلا میگفتیم پروژههای عمرانی ما دست خارجیها بوده و آنها رفتهاند و پروژهها خوابیده است و خودمان باید آنها را بسازیم.
امام در پاسخ چه می گفتند؟
ایشان تاکید می کردند که باید باورتان شود که میتوانید، اعتماد به نفسی که امام در ما ایجاد می کرد، تأثیر غیرقابل توصیفی داشت.
رشته دکتری شما فیزیک هستهای هست. با این تخصص، کاری در آن زمان برای انرژی اتمی انجام دادید چه بود؟
من دارای سه تخصص هستم، فوق لیسانس فیزیک از تهران، فوق لیسانس مهندسی زلزله از ژاپن و فوق لیسانس مهندسی هستهای و دکتری هستهای از امریکا دارم. 23 مهر ماه 55 ار خارج آمدم، و دوم آبان، یعنی 7 روز بعد مدیر بخش آموزش نیروگاه بوشهر شدم. آن موقع 80 درصد نیروگاه بوشهر آماده شده بود. یعنی پیش از انقلاب 80 درصد آماده بود ولی بعد رفتند و خراب شد. منتها بعد از استخدام من، ساواک دستور داد و من را اخراج کردند و حتی بابت آن مدت حقوق هم به من ندادند. بعد از انقلاب و با حضور من در وزارت نیرو، انرژی اتمی جزو آب و برق بود، اما پس از انقلاب علی رغم مخالفت من انرژی اتمی را از وزرات نیرو منفک و به نخست وزیری الحاق کردند. در واقع سازمان انرژی اتمی تنها 7-6 ماه زیر نظر وزارت نیرو بود.
شما گفت و گویی با امام خمینی درباره مسایل هسته ای نداشتید؟
نه هیچ صحبتی! من میدانستم که امام به شدت مخالف هرگونه ساختن و به کار بردن سلاح های کشتار جمعی حتی بمبهای معمولی بودند. یعنی زمانی که عراق دایما شهرهای ما را میزد، ایشان تا این اواخر اجازه نمیدادند شهرها را مورد هدف قرار دهیم و میگفتند مردم غیرنظامی مورد حمله قرار نگیرند. یک بار آقای هاشمی پیش امام رفت و گفت: ما اعلام میکنیم فلان شهر را میخواهیم مورد هدف قرار دهیم تا مردم عادی از شهر بروند بیرون، آن زمان امام گفت: خب اگر صدام اجازه خروج مردم عادی را ندهد چطور؟ امام به شدت مخالف بود که ما از بمبها برای هدف قرار دادن مقاصد غیرنظامی استفاده کنیم.
بعداز شهادت شهید رجایی و شهید باهنر هیأت دولت چگونه با این بحران برخورد کرد؟
بعد از آن من کلی به آقای مهدوی کنی التماس کردم و حتی گریه کردم تا ایشان نخست وزیر شوند، البته برخی از نگرانی ها وجود داشت که ایشان در دولت جدید انتخاب نشوند که چنین هم شد. در آخر هم پس از اصرار اعلام کردند که باشد در دولت رأی گیری میکنیم، رأی گیری کردیم و با اختلاف یکی دو رای ایشان نخست وزیر شدند.
نظر شما چه بود؟
به نظر من بهترین فرد هم برای اینکار آقای مهدویکنی بود. ایشان وقتی کاری را قبول میکند تمام جزییاتش را نیز قبول میکند. مثلا وقتی ایشان وزیر کشور شدند و آقای رجایی رییس جمهور، همیشه پشت سر آقای رجایی راه میرفتند. حتی به آقای بنیصدر هم احترام گذاشتند. زمانی که آقای مهدوی کنی وزیر کشور آقای بنیصدر بودند، قرار شد بنیصدر به مشهد بیاید که من به آقای مهدوی کنی اعلام کردم اگر ایشان بیایند من به استقبالش نمیروم و گفتم برای اینکه مشکلی هم پیش نیاید استعفا میدهم؛ استعفا دادم و گذاشتم بر روی میز آقای مهدوی کنی. اما آقای مهدویکنی در پاسخ نوشتند مستدعی است که به کار خود ادامه دهید و من در نهایت به استقبال ایشان رفتم و از روی نوشتهای که پیشتر آماده کرده بودم این جمله را گفتم : ورود آقای رییس جمهور را به استان خراسان خیرمقدم میگویم و بقای عمر امام خمینی را از خداوند متعال خواستارم.
نظر امام درباره آقای مهدوی کنی و نخست وزیری ایشان چه بود؟
امام به طور کلی مخالف بودند که روحانیون وارد کار اجرایی شوند. اولین هدف ما این بود که دکتر بهشتی رییس جمهور شود، البته منافقین میگفتند پدر طالقانی! ولی هدف ما از همان ابتدای سال 58 در حزب جمهوری اسلامی این بود که دکتر بهشتی رییس جمهور شود. شهید بهشتی، از نظر مدیریتی و سیاسی، با بنیصدر قابل مقایسه نبود. به نظر من بزرگترین اشتباه ما هم همین بود که ایشان نشد.
چرا این اتفاق نیافتاد؟
امام به شدت مخالف بودند که شخصی از روحانیت رییس جمهور شود. حتی بعد از اینکه بنیصدر هم فرار کرد، امام باز هم موافقت نکردند که فردی از روحانیت بیاید، لذا رجایی رییسجمهور شد.
الان نظر شما چیست؟
الان هم نظر من هم این است که رییس جمهور باید روحانی شود. این بحث هم سیاسی است. چون ائمه جمعه که در استانها و شهرها فعالیت میکنند دارای قدرت هستند با یک روحانی در راس امور اجرایی هماهنگتر هستند و 50 درصد کارها حل شده است. به طور مثال، زمانیکه من استاندار خراسان بودم، با آقای طبسی، هماهنگ بودم و لذا کارها بدون مشکل پیش میرفت.
اما آقای خاتمی هم یک روحانی بودند.
آقای خاتمی یک استثنا بود، ضمن این که اگر همان خصوصیاتی که آقای خاتمی داشتند را مثلا برادرشان در قامت ریاست جمهوری داشت و با توجه به اینکه روحانی نبود، هزار مشکل بیشتر از این پیش میآمد.
در مورد آقای روحانی نظر شما چیست؟
به آقای روحانی هم من همین را گفتم. ایشان از من پرسید نظر شما برای ریاست جمهوری کیست؟ در جواب گفتم: نظر من آقای هاشمی رفسنجانی است. ایشان گفت اگر آقای رفسنجانی بیاید، من نمیآیم. من گفتم نفر دوم، آقای ناطق نوری است که باز هم آقای روحانی گفتند اگر ایشان هم بیایند من نمیآیم. در ادامه گفتم بعد از آقای ناطق من موافق حضور شما و آقای ولایتی هستم. اما گفتم ترجیح من این است که بعد از انقلاب رییسجمهور باید روحانی باشد. دلیل آن هم سیاسی و مدیریتی است.
به این ترتیب و برای اولین بار آرزوی شما تحقق پیدا کرد و ایشان کاملا روحانی هستند!
بله.
خود شما هیچ گاه به کاندیدای ریاست جمهوری شدن، فکر نکردید؟
بعد از اینکه آقای رجایی شهید شد، آقای ربانی به من زنگ زدند و گفتند شما برای ریاست جمهوری کاندیدا شوید. من خندهام گرفت، ولی ایشان گفتند معلوم نیست که امام موافقت کنند که یک روحانی رییس جمهور شود. حتی با حضور وزرای روحانی هم امام مخالفت داشتند، وقتی لیست وزرای آقای باهنر برای تایید صلاحیت مشخص شد، امام خمینی فرمودند همان یکی کافی است؛ منظور هم آقای معادیخواه بود. امام خمینی به هیچوجه موافق نبودند که روحانیت وارد کار اجرایی شود، مگر به اجبار که اینگونه هم شد. بنابراین بعد از آقای رجایی هم معلوم نبود که آیت الله خامنهای رییس جمهور شود.
چه کسی بیشتر در این خصوص و ریاست جمهوری حضرت آیت الله خامنهای نقش داشت؟
فکر کنم بیشتر آقای هاشمی رفسنجانی موثر بودند. بعد از آن و در جریان حکمیت بود که آقای موسوی اردبیلی هم در این خصوص تلاش کردند، اما به دلیل نزدیکی آقای رفسنجانی به حضرت امام، با آقای خامنهای به عنوان ریاست جمهوری موافقت شد. امام در واقع تلاش داشتند که روحانیت دخالت اجرایی نداشته باشد و بیشتر نظارت کند. خود حضرت امام هم میدانید که 20-10 روز بعد از انقلاب به قم رفتند و بعد از بیماری قلبی به تهران بازگشتند و هیچگونه موضوع دخالتی در این بازگشت وجود نداشت.
امام خمینی در کار وزارت نیرو یا دولت هیچ دخالتی داشتند؟
تنها راهنماییهای کلی میکردند و هیچگاه وارد جزییات نمیشدند.
راهنماییها در چه حد بود؟
در موضوع مدیریت، مساله اعتماد به نفس بسیار اهمیت دارد. وضعیت به گونه ای بود که حتی برخی از نمایندگان هم با ساخت سدها مخالفت کردند. به طور مثال، نمایندگان کرمان و کاشان نامه نوشتند و با ساخت سدها توسط نیروهای خودی اعلام مخالفت کردند. می گفتند اگر این ها سد جیرفت را بسازند، سد میشکند و آب شهر را می برد. اما امام تلاش میکردند که این اعتماد به نفس را در ما ایجاد کنند و مدام میگفتند که باورتان بشود که میتوانید. این خیلی مهم است که مهندسان وزارتخانه این روحیه و اعتماد به نفس را داشته باشند که میتوانند نیروگاه یا سد بسازند. من وقتی که قرار بود مقام معظم رهبری را برای افتتاح سد میناب ببریم، خیلیها به ایشان میگفتند این کار را نکنید چرا که امکان تخریبش وجود دارد. روزی هم که میخواستیم برویم، گفته شد که کارهای سد هنوز تمام نشده. ولی من گفتم که کارها تمام شده و مشکلی ندارد و اصرار بر حضور ایشان داشتم.
امروز برای شما قابل درک نیست که در آن روز تا چه اندازه اعتماد به نفس نیروهای داخلی پایین بود و نمیتوانید به درستی این واقعیت را درک کنید. این امام بود که به ما اعتماد به نفس داد.
البته امام همواره بر رعایت حقوق مستضعفان نیز تأکید داشتند که چنانکه پیش از این نیز توضیح دادم آب و برق تا سقف مشخصی در زمان امام برای مستضعفان رایگان اعلام شد و گزارش اجرای این پروژه نیز به ایشان داده شد.
چرا در حالی که امروز وزارت نیرو به این سطح از توسعه دست یافته، در آن مقطع نیروهای ایرانی، این گونه احساس ضعف میکردند؟
زمانی که جریان بمبگذاریها اتفاق افتاد همه فکر میکردند که مملکت نابود میشود. به طور مثال، پس از جریان هفت تیر من استاندار خراسان بودم، فرماندار نیشابور به مشهد آمده بود. من او را دعوا کردم که چرا آمدید؟ ایشان گفت: که همه چیز تمام شده. یا قبل از جریان هشت شهریور، میگفتند که حکومت تمام میشود. و در آن زمان و بعد از این تاریخ بود که امام خمینی گفتند اگر رجایی و باهنر نیستند، خدا هست.
مفهوم تمام شدن چه بود؟ چرا این قدر بیاعتمادی در جامعه ایجاد شده بود؟
بنیصدر وقتی از ایران رفت، تعبیرش این بود که «امام نمیتواند شکم مردم را سیر کند و بعد از 6 ماه میآیند و التماس مرا برای بازگشت به ایران میکنند.» منافقین در سال 60 وقتی به عراق رفتند اعلام کردند این قدم آخر است و ما 6 ماه دیگر در ایران هستیم. عملیات مرصاد هم که شروع شد حتی برای سخنرانی در تهران برنامهریزی کرده بودند.
شما به اختلافاتتان با بنی صدر در دوره استانداری خراسان اشاره کردید، دلیلش چه بود؟
داستان بنی صدر بسیار مفصل بود. ایشان دبیر انجمن اسلامی اروپا بود و من دبیر انجمن اسلامی امریکا و در نهایت یک اتحادیه اروپا و امریکا را داشتیم. ایشان یک روز از اروپا به امریکا برای سخنرانی آمد؛ ولی من اجازه ندادم. هرچند یک نسبت دور فامیلی هم با هم داریم.
چرا اجازه سخنرانی ندادید؟
زیبا حرف می زد اما گفته هایش محتوا نداشت. ما با ایشان و آقای قطب زاده که در انجمن اسلامی آمریکا بود، از ابتدا مخالفت بودیم. هرچند بنی صدر نسبت به قطب زاده از اطلاعات و دانش بیشتری برخوردار بود. مشکل ایشان اول تکبر بیش از اندازه بود. ضمن این که مقالاتی هم که ارایه می دادند برای چاپ در مجلات آن زمان، بی محتوا ولی پر زرق و برق بود. در مجلات خودمان، مقالات وی را با نام مستعار الف. موسوی چاپ میکردیم و نه با نام بنیصدر. زمان استانداری هم این اختلاف وجود داشت. خود بنی صدر هم می دانست و گفته بود جنگ که تمام شود می روم خراسان و استاندار خراسان را می کشم! علت اصلی آن هم تکبر ایشان بود. ولی او سخنران بسیار قوی ای بود.
بعد هم در دانشگاه صنعتی شریف کلاس میگذاشت و درباره اقتصاد که آن زمان بسیار مهم بود، صحبت میکرد. بعد هم شعارهای قشنگی هم از جمله حذف ربا داد. در آن زمان که این موارد را مطرح کرد، برخی از علما و مراجع که در مشهد بودند از جمله آقای مرعشی، اعلام کردند که بنیصدر با حذف ربا از سیستم بانکداری، بزرگترین خدمت را به اقتصاد اسلامی کردند. درحالی که آن زمان ربا چهار درصد بود و الان این رقم با رشد، به 36 درصد رسیده و عملا تاثیری جز ضرر نداشت. همچنین با قدرتی که داشت بین روحانیت اختلاف ایجاد کرد. در واقع جامعه روحانیت مبارز تهران از ایشان حمایت کرد. جامعه مدرسین از آقای حبیبی، حزب جمهوری اسلامی ابتدا از آقای جلالالدین فارسی و با کنار رفتن آن از آقای حبیبی پشتیبانی کرد که البته فرصتی هم نبود و فقط امیدوار بودیم انتخابات به مرحله دوم برسد تا به نتیجهای برسیم که چنین نیز نشد.
پیشنهاد معرفی جلالالدین فارسی در حزب جمهوری اسلامی از سوی چه کسی مطرح شد؟
او عضو شورای مرکزی حزب بود و تعدادی از اعضای شورای مرکزی از وی حمایت میکردند و من اولین نفر بودم که تبلیغاتش را در خراسان و مشهد آغاز کردم.
ایشان تحصیلات دانشگاهی داشت؟
ایشان اگر هم سطح سواد دانشگاهی کافی را نداشتند، اما معلوماتش از آقای بنیصدر خیلی زیادتر بود. ایشان در مسایل انقلاب کلی کتاب و ایده داشت و در عرصههای بینالمللی شناخته شده بودند. به طور مثال زمانی که به همراه ایشان به دیدار یاسر عرفات رفتیم، از وی استقبال بسیار سطح بالایی به عمل آوردند. او هم در بعد اجرایی و هم در بعد علمی بسیار قویتر از بنیصدر بود و حتی صحبت نخست وزیری ایشان پس از دولت بازرگان مطرح بود.
شما که به طیف فکری جامعه روحانیت مبارز، نزدیک بودید؛ تلاشی برای تغییر نظر آنها درباره بنی صدر نکردید؟
آن زمان تشکیلات جامعه روحانیت البته به شکل کنونی نبود و دبیرکل هم آقای مطهری بود. البته آقای بهشتی موثرتر از آقای مهدوی کنی بود. ما به آقای بهشتی اصرار کردیم تا رییسجمهور شود. اما ایشان صد در صد تابع امام بودند و امام هم موافق نبودند.
خود مرحوم شهید دکتر بهشتی چه نظری در این مورد داشتند؟
من چندبار با ایشان به صورت شخصی در این مورد صحبت کردم. در یکی از این جلسات که چند ماهی هم مانده بود به انتخابات و در مجلس قدیم هم برگزار شد؛ من از مشهد برای این امر به تهران آمده بودم، گفتم که آقای بنیصدر برای ریاست جمهوری برنامهریزی کرده اما از نظر من مهمترین فرد که میتواند موثر باشد آقای بهشتی است. اما ایشان اعلام کرد چون امام مخالف هستند من شرکت نمیکنم. در واقع گفته آقای بهشتی این بود که امام موافق نیستند که یک روحانی رییس جمهور شود.
آقای بهشتی تا چه حد با این استدلال امام موافق بودند؟
نمیدانم. ایشان همیشه میگفتند که نظرات خودم را به امام میدهم و هرچه که امام گفتند آنطور عمل میکنم. بعد گفتیم با این شرایط و نظر امام، دکتر شیبانی را معرفی کنیم.
به اعتقاد من، ما چهار اشتباه بزرگ انجام دادیم که سرنوشت انقلاب را به شدت تحت تأثیر قرار داد. اولین اشتباه رییسجمهور نشدن دکتر بهشتی بود. دومین هم کنار گذاشتن آقای مهدویکنی از نخست وزیری بود. سومین اشتباه حضور آقای احمدینژاد به جای آقای هاشمی در ریاست جمهوری سال 84 بود و چهارمین اشتباه هم رد صلاحیت آقای هاشمی در انتخابات امسال بود، در حالی که جواب قانع کنندهای در این خصوص نداریم. ایشان رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام است و رییس مجلس خبرگان بوده، چطور ما صلاحیت ایشان را رد میکنیم؟! او را ردصلاحیت می کنیم و آقای روحانی را می آوردیم که خود آقای روحانی اعلام کرده بود اگر هاشمی بیاید، من نمیآیم و وقتی هم که آقای هاشمی ثبتنام کردند، آقای روحانی ستادهایش را بست. رد صلاحیت آقای هاشمی یک اشتباه بزرگ بود.
شما تلاشی برای تایید صلاحیت آقای هاشمی رفسنجانی کردید؟
من به توصیه مرحوم آقای عسگر اولادی نامه محرمانهای از طرف جامعه اسلامی ورزشکاران به آقا نوشتم، اما آن را منتشر نکردم. مسوولیت من این بود که من این نامه را بنویسم که نوشتم.
1392/12/5
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[مشاهده در: www.namehnews.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 143]
صفحات پیشنهادی
آیتالله هاشمی رفسنجانی: مرحوم عسگراولادی سعی داشت فارغ از تعصبات سیاسی حقیقت را بگوید اما به ضررش تمام شد
آیتالله هاشمی رفسنجانی مرحوم عسگراولادی سعی داشت فارغ از تعصبات سیاسی حقیقت را بگوید اما به ضررش تمام شد یتالله هاشمی رفسنجانی روز گذشته در دیدار همسر فرزندان بستگان و اعضای ستاد بزرگداشت مرحوم عسگراولادی از حزب مؤتلفه اسلامی گفت مرحوم حبیب الله عسگراولادی با سوابق مبارزاتناگفته های آیت الله هاشمی از ماجرای گلایهاش از روحانی درباره غیبت در جلسه مجمع/ بنای احمدی نژاد نیامدن به مجم
ناگفته های آیت الله هاشمی از ماجرای گلایهاش از روحانی درباره غیبت در جلسه مجمع بنای احمدی نژاد نیامدن به مجمع بود اما روحانی اینطور نیست آقای روحانی در جلسه ای که من نبودم پیغام داده و گفته بود که دولت این را قبول ندارد خود ایشان هم نبودند در جلسه بعدی که من رفتم با اینکهماجرای تذکر به فیتیلیهای ها بخاطر آیتالله هاشمی رفسنجانی چه بود؟
ماجرای تذکر به فیتیلیهای ها بخاطر آیتالله هاشمی رفسنجانی چه بود یکی از مجریان این برنامه کودک در لابلای حرفهای خود از آقای هاشمی به عنوان سمبل انقلاب یاد کرد که لازم است مدیران صدا و سیما بیش از پیش نظارت کنند تا اسطوره پروری بیجا در ذهن کودکان ایجاد نشود به گزارش نامه نیوزفواکنش حسن روحانی به رد صلاحیت آیت الله هاشمی در انتخابات چه بود؟/ پشتپرده بررسی صلاحیتها از زبان آیتالله مو
واکنش حسن روحانی به رد صلاحیت آیت الله هاشمی در انتخابات چه بود پشتپرده بررسی صلاحیتها از زبان آیتالله موسوی اردبیلی این مرجع تقلید تصریح کرد رد صلاحیت آیتا هاشمیرفسنجانی مردم را عصبانی کرد و سبب شد که مردم در انتخابات به حرف ایشان گوش کنند و بنابر توصیه ایشان به آقایآیت الله هاشمی رفسنجانی: آینده خوب حق ملت افغانستان است
آیت الله هاشمی رفسنجانی آینده خوب حق ملت افغانستان است تهران - ایرنا - رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام سخت کوشی و قناعت را ویژگی مردم افغانستان خواند و گفت این مردم پس از مشکلات عدیده ای که در طول تاریخ تحمل کرده اند حقشان است که آینده خوبی داشته باشند به گزارش ایرنا از روابط عموآیتالله هاشمی رفسنجانی:باید از پشتوانه عظیم حضور مردم استفاده کنیم
آیتالله هاشمی رفسنجانی باید از پشتوانه عظیم حضور مردم استفاده کنیم ئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت باید از پشتوانه عظیم حضور مردم استفاده کنیم به گزارش نامه نیوز آیتالله هاشمیرفسنجانی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام با حضور در راهپیمایی یومالله 22 بهمن با حضور در جمع خبرنگاران گگزارش تصویری - دیدار رییس مجلس الجزایر با آیت الله هاشمی رفسنجانی
دیدار رییس مجلس الجزایر با آیت الله هاشمی رفسنجانی عکس محمد کاظم پور - ایسنا دوشنبه ۲۸ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۷ ۲۴تمام شایعات پیرامون سیاسیون ایرانی/ از سکته و بوتاکس احمدی نژاد، ثروت و ترور آیتالله هاشمی تا اقامت دختر حداد
تمام شایعات پیرامون سیاسیون ایرانی از سکته و بوتاکس احمدی نژاد ثروت و ترور آیتالله هاشمی تا اقامت دختر حداد عادل در امریکا و بازداشت محسن رضایی شایعه جز جدا ناپذیر زندگی افراد مشهور در جهان و به ویژه در ایران است که بسیاری از تیترهای رسانهها و افکار عمومی را به خود اختصاص دادآیتالله هاشمی رفسنجانی:تأکید رهبری بر حقالناس بودن رأی مردم بنیان تفکر جدیدی است/ هر انسانی حق دارد آزاداندی
آیتالله هاشمی رفسنجانی تأکید رهبری بر حقالناس بودن رأی مردم بنیان تفکر جدیدی است هر انسانی حق دارد آزاداندیش باشد رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام گفت تأکید رهبری بر حقالناس بودن رأی مردم یک اصل اساسی و بنیان تفکر جدید است که باید روی آن کار شود به گزارش نامه نیوز آیتالله هاشمآیتالله هاشمی رفسنجانی به جمع راهپیمایان تهرانی پیوست
آیتالله هاشمی رفسنجانی به جمع راهپیمایان تهرانی پیوست رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام به جمع راهپیمایان تهرانی پیوست به گزارش نامه نیوز آیتالله اکبر هاشمی رفسنجانی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام دقایقی پیش به جمع راهپیمایان تهرانی پیوست وی از تقاطع خیابان قریب - آزادی به همراه فاطمهغلامعلی رجایی: اینکه روحانی تحت تأثیر آیتالله هاشمی است، صحیح نیست/ یک شان آیتالله هاشمی مشورت دادن به رهبری
غلامعلی رجایی اینکه روحانی تحت تأثیر آیتالله هاشمی است صحیح نیست یک شان آیتالله هاشمی مشورت دادن به رهبری است اگر چه آیت الله هاشمی رفسنجانی به دلیل ردصلاحیت توسط شورای نگهبان امکان نیافت تا به عنوان کاندیدا در انتخابات یازدهم ریاست جمهوری شرکت کند اما پیروزی دکتر حسن روحاناطمینانخاطر آیتالله هاشمی از رفع حصر
اطمینانخاطر آیتالله هاشمی از رفع حصر سایت آیت الله اکبر هاشمی رفسنجانی حاشیه هایی از دیدار اخیر دانشجویان با رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام را منتشر کرد آفتاب در بخشی از حاشیه نگاری خبرنگار سایت شخصی هاشمی رفسنجانی از این دیدار آمده است دانشجویان در ادامه یکی یکی می آیند و حآیتالله هاشمی رفسنجانی: ما باید از این پشتوانه عظیم مردمی استفاده کنیم
سی و پنجمین حماسه 22 بهمن آیتالله هاشمی رفسنجانی ما باید از این پشتوانه عظیم مردمی استفاده کنیم رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام با اشاره به حضور پررنگ مردم در راهپیمایی 22 بهمن گفت حضور مردم آنقدر پررنگ بود که من تا چند قدم بیتشر نتوانست بروم ما باید از این پشتوانه عظیم استفاده کآیت الله نوری همدانی: انقلاب اسلامی محدود بودن دین به عبادات فردی را باطل کرد
آیت الله نوری همدانی انقلاب اسلامی محدود بودن دین به عبادات فردی را باطل کرد قم - ایرنا- آیت الله حسین نوری همدانی از مراجع تقلید گفت انقلاب اسلامی اندیشه جدایی دین از سیاست و محدود بودن دین به عبادات فردی را باطل کرد به گزارش ایرنا از مرکز خبر حوزه این مرجع تقلید عصر شنبهخراسان، همچنان بلاتکلیف/ گزینه قبلی استانداری: نمیتوانیم امنیت جانی آیتالله هاشمی را تامین کنیم!
خراسان همچنان بلاتکلیف گزینه قبلی استانداری نمیتوانیم امنیت جانی آیتالله هاشمی را تامین کنیم در شرایطی که 7 ماه از آغاز به کار دولت تدبیر و امید می گذرد هنوز تکلیف استاندار خراسان رضوی مشخص نشده است به گزارش نامه نیوز وزیر کشور که در انتخاب استانداران رکورد کم ساگزارش تصویری - دیدار اعضای شورای سیاستگذاری و دبیران حزب اراده ملت با آیت الله هاشمی رفسنجانی
دیدار اعضای شورای سیاستگذاری و دبیران حزب اراده ملت با آیت الله هاشمی رفسنجانی عکس محمد کاظم پور - ایسنا یکشنبه ۴ اسفند ۱۳۹۲ - ۲۱ ۰۹انتظار آیت الله هاشمی از آینده توافق ژنو
انتظار آیت الله هاشمی از آینده توافق ژنو رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در پاسخ به سخنان رئیس مجلس الجزایر در مورد انرژی هستهای و توافقات ژنو گفت براساس تفکرات مردم قدم اوّل را برداشتیم و از غربیها و آمریکا انتظار داریم تحت تأثیر تبلیغات اسرائیلیها قرار نگیرند و این حرکت به-
گوناگون
پربازدیدترینها