واضح آرشیو وب فارسی:نامه نیوز:
گاردین:اعتماد خارقالعاده ایرانیان به مذاکرات هستهای/ زنگهای خطر در اسرائیل به صدا در آمده است
حمید بابایی،یکی از دیپلمات های ارشد ایران، استدلال می کند که می توان ظرف شش ماه به توافق فراگیر هسته ای دست یافت.
به گزارش نامه نیوز، گاردین نوشت: حمید بابایی،یکی از دیپلمات های ارشد ایران، استدلال می کند که می توان ظرف شش ماه به توافق فراگیر هسته ای دست یافت.
به گزارش تیک، پیش از برگزاری مذاکرات حساس و تعیین کننده که قرار است در هفته آینده در وین از سر گرفته شود، ایران ارزیابی بسیار خوش بینانه ای را از چشم انداز ها برای حل وفصل نهایی اختلاف دیرینه با کشور های غربی بر سر برنامه هسته ای خود ارائه داده است.
حمید بابایی، که در مقر سازمان ملل در نیویورک مستقر است، در گاردین نوشت، می توان ظرف شش ماه، با وجود مخالفت رهبران اسرائیل و جمهوری خواهان در کنگره آمریکا، به توافق فراگیر دست یافت.
بابایی همچنین به راست گرایان آمریکایی در باره اخلال در روند دستیابی به توافق که به گفته وی در گذشته رخ داده است، هشدار داد.
بابایی نوشته است :« به طور حتم راه حل هایی برای تمامی سئوال های مربوط به برنامه هسته ای ایران وجود دارد، البته به شرطی که اراده سیاسی برای پاسخ دادن به این سئوال ها وجود داشته باشد. یک توافق تقریباً به نتیجه رسیده بین سه کشور اتحادیه اروپا( متشکل از انگلیس، فرانسه و آلمان) و ایران، پس از مخالفت آمریکا در آخرین لحظه، با شکست روبرو شد.یک دهه پس از این ماجرا، اگر ارادۀ لازم وجود داشته باشد، این داستان ممکن است پایانی شاد برای همه داشته باشد.»
آمریکا، انگلیس و دیگر کشور های غربی از دیر باز این سوء ظن را داشته اند که ایران یک برنامه سری را که هدفش تولید سلاح هسته ای است پیش می برد، سوء ظنی که بر اثر چند گزارش غیر قطعی توسط آژانس بین المللی انرژی هسته ای برانگیخته شده است.
براساس موافقت نامه موقت که در ماه نوامبر گذشته، با سه کشور اتحادیه اروپا به علاوه آمریکا، روسیه و چین، به دست آمد و برای مدت شش ماه معتبر است و می تواند تمدید شود، ایران موافقت کرد برخی از فعالیت های هسته ای خود را، در ازای کاهش تدریجی و محدود تحریم های اقتصادی و دیگر تحریم ها که در حال ویران کردن اقتصاد متکی به نفت این کشور است، متوقف سازد.
بابایی، که تصور می شود اجازه انتشار این مطالب توسط محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران به وی داده شده است، گفت تنها دلیل ایران برای شروع برنامه هسته ای بومی مربوط به غنی سازی اورانیوم، محدودیت های نامشروع بین المللی ای بود که از وادات سوخت هسته ای به ایران، از زمان انقلاب ایران در 1979میلادی، جلوگیری کرد.
بابایی گفت، راکتور تحقیقاتی ایران، که در دهه 1960میلادی با کمک آمریکا ساخته و سوخت گذاری شد، عمدتاً برای مقاصد پزشکی مورد استفاده قرار دارد و سالانه ایزوتوپ های هسته ای را برای 850 هزار بیمار ایرانی تولید می کرد. او آنچه را که به نظر می رسید امتیاز جدید احتمالی در مورد راکتور آب سنگین اراک باشد، مطرح ساخت، راکتوری که بنا به گفته منتقدان می تواند برای تولید پلوتونیوم در سطح ساخت سلاح هسته ای مورد استفاده قرار گیرد.
علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، گفته است:« برای کاهش نگرانی غرب، در نهایت راکتور اراک جایگزین راکتور تحقیقاتی تهران خواهد شد که تنها تأمین کننده رادیو ایزوتوپ ها در کشور است و تقریباً نیم قرن پیش ساخته شده است،در اینجا، ما می توانیم برخی تغییر ها را در طراحی آن انجام دهیم ، به عبارت دیگر، برخی تغییرات را در طراحی انجام دهیم تا این راکتور پلوتونیوم کمتری تولید کند و به از این طریق از شدت نگرانی های غرب کاسته خواهد شود.»
ظریف، که چندی پیش در کنفرانس امنیت در مونیخ صحبت می کرد، گفت تحریم ها باعث کشانده شدن ایران به پای میز مذاکره نشدند، اما او همچنین گریزی به یک یادداشت مصالحه آمیز زد. او گفت:« ایران به پای میز مذاکره می آید تا نشان دهد برنامه هسته ای اش منحصراً صلح آمیز است و منبع نگرانی برای منطقه و جامعه بین المللی را از بین ببرد.»
کاترین اشتون، رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا، گفت او دعوتی برای سفر به ایران را، پس از آنچه که او آن را ملاقات« واقعاً جالب» با ظریف در مونیخ توصیف کرد، پذیرفته است.
در نشانه ای دیگر از ذوب شدن یخ روابط، آژانس بین المللی هسته ای در اوایل ماه جاری اعلام کرد ایران از مخالفت خود با همکاری با بازرسانی دست برداشته است.
اعتمادی که مردم ایران به چشم انداز های مذاکرات دارند، اعتمادی غیر معمول است و ممکن است تا حدودی ناشی از نبرد قدرتی باشد که در تهران جریان دارد، جائی که حسن روحانی ،جانشین محمود احمدی نژاد شده و با مخالفت شدید منتقدان تندرو روبروست.
حالت خوش بینی فعلی ایران به طور حتم موجب به صدا در آمدن زنگ های هشدار در اسرائیل شده است، و این رژیم معتقد است دولت اوباما و متحدان آن فریب تهران را می خورند.
جمهوری خواهان در کنگره آمریکا، که گمان دارند ایران به پیگیری دستیابی به توانمندی سلاح هسته ای ادامه می دهد، تهدید کرده اند برای وادار کردن به تصویب قانون جدید تحریم های مشروط، فشار وارد خواهند آورد، اقدامی که می تواند مذاکرات وین را فروپاشد.
1392/11/29
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: نامه نیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 92]