واضح آرشیو وب فارسی:فارس: فارس گزارش میدهد
عمارت ارباب هرمز، موزه ادیان میشود
رئیس شورای شهر تهران در بازدید از منطقه ۴ و عمارت ارباب هرمز پیشنهاد داد که این بنای تاریخی موزه ادیان شود.
![خبرگزاری فارس: عمارت ارباب هرمز، موزه ادیان میشود خبرگزاری فارس: عمارت ارباب هرمز، موزه ادیان میشود](http://media.farsnews.com/media/Uploaded/Files/Images/1392/12/03/13921203000108_PhotoA.jpg)
به گزارش خبرنگار اجتماعی فارس، در دروان قاجار و پهلوی عدهای از زرتشتیان در تهرانپارس ساکن شدند. ارباب جمشید یکی از رجال حکومت پهلوی بوده که بعد از کشته شدن او پسرانش هرمز و آرش وفادار و ... مالک زمین های او شدند. ارباب هرمز که به عنوان مالک اصلی زمینهای تهرانپارس محسوب میشود یکی از متولیان زرتشتی شکل دهنده منطقه تهرانپارس بوده است. عمارت ارباب هرمز و باغ اناری تهرانپارس تنها یادگارهای به جا مانده از خان زرتشتی تهرانپارس است. این اثر به عنوان یکی از بی نظیرترین آثار به جا مانده از دوران قاجار با تزیینات منحصر به فرد بوده است. این عمارت قاجاری در دو طبقه در بخش میانی باغ اناری قرار گرفته است ِ که شامل یک تالار مجلل در طبقه نخست با 8 پایه ستون و سر ستونهای کرنتی و سقف گچ بری شده با طرحهای زیبای هنر ایرانی است. تزئینات چوبی و گچ بریهای رنگ شده در طبقه دوم این عمارت نیز به همراه اتاقهای مجلل با معماری قاجاری جلوه ویژهای به این بنای تاریخی زرتشتی بخشیده است. ارباب هرمز که به عنوان یکی از منصفترین و بخشیده ترین مالکان تهرانپارس محسوب می شده ، در زمان شهرداری ((مهام)) به کمک گروه مهندسانی که طراحی بهشت زهرا را انجام داده بودند نسبت به خیابان بندی و جدول کشی در تهرانپارس اقدام کرد. این بنای تاریخی در مورخ شانزدهم اسفند 84 به شماره 14610 ،در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است.
![](http://media.farsnews.com/media/Uploaded/Files/Images/1392/12/03/13921203000185_PhotoL.jpg)
آغاز کار مرمت کاری عمارت ارباب هرمز از سال 84 مرمت این بنای تاریخی در دستور کار شهرداری منطقه قرار گرفت تا با مرمت این عمارت و تغییر کاربری آن، قدری وضعیت بنا سروسامان یابد و به نظر میرسد این بنا بهزودی آماده خواهد شد. کامیاب، مدیر عامل سازمان زیباسازی شهر تهران در خصوص عمارت ارباب هرمز اظهار داشت: از سال 1388 تفاهم نامهای بین شهرداری منطقه 4 و سازمان زیباسازی تهران بسته شد تا عمارت ارباب هرمز در پارک پلیس مرمت شود؛ اما این ساختمان تا اواخر سال 1390 در دست شهرداری بود و از آن زمان برای مرمت به سازمان زیباسازی تهران تحویل داده شد. وی تصریح کرد: از بهار سال جاری مرمت این بنا با زه کشی، ایجاد کانال دفع رطوبت و تعمیر شیروانی آغاز شد. همچنین با توجه به نوع استفادهای که قبلا از این بنا میشد، احتمال اضافه شدن بخش هایی جدید به بنا وجود داشت، به همین دلیل، به دیوارها مشکوک شدیم و در کنار مرمتهای اولیه، کار گمانه زنی در این بخش از بنا نیز انجام شد. وی بیان داشت: عمارت تاریخی "ارباب هرمز" در طول سالهای گذشته آسیبهایی دیده بود که آنها را شناسایی کردیم. به نظر میرسید این بنا به استحکام بخشی نیاز دارد که اکنون با استفاده از سازههای نگه دارنده، آن را سرپا نگه داشتهایم. همچنین در هر نقطهای از عمارت که ملات ساختمان کم باشد، آن بخش دوباره سازی میشود و در صورت پیدا شدن بخشهای قدیمی، همه تلاش خود را برای حفاظت از آنها به کار میبریم. کامیاب با بیان این که پس از مرمت کامل بنا، شناسنامه آن نصب و عمارت آماده بهره برداری میشود، گفت: کاربری این بنا باید به گونه ای باشد که رفت و آمد زیادی در ساختمان انجام نشود ضمن اینکه براساس تصمیم گیریهایی که مسئولان شهرداری و سازمان زیباسازی درباره نوع کاربری این بنا بعد از پایان مرمت گرفتهاند، در صورت امکان کاربریهایی مانند ایجاد مکانی برای برگزاری نشست های ادبی و مفاخر باید به این بنا داده شود.
![](http://media.farsnews.com/media/Uploaded/Files/Images/1392/12/03/13921203000188_PhotoL.jpg)
به گزارش خبرنگار اجتماعی فارس، احمد مسجدجامعی رئیس شورای شهر تهران پس از بازدید از عمارت ارباب هرمز در جمع خبرنگاران، اظهار داشت: این بنا حدود 150 سال پیش ساخته شده است. وی تصریح کرد: در ادامه یکی از افراد خوشنام خانواده ارباب هرمز حدود 120 سال پیش این بنا را خریداری میکند و در آن ساکن میشود و در ان سالهای اقداماتی برای حفظ این میراث انجام میدهد. مسجدجامعی با اشاره به حوضی که درون این عمارت است، گفت: این حوضچه منشاء تقسیم آب بوده است. رئیس شورای شهر تهران با بیان اینکه عمارت ارباب هرمز دارای موقعیت تاریخی است، افزود: در داخل بنا ستونها و سر ستونهای وجود دارد که ارزش معمارانه دارد. وی ادامه داد: در کار مرمت کاری این بنای تاریخی سعی و تلاش شده فضای داخلی و بیرون گذشته آن حفظ شود. مسجد جامعی اظهار داشت: در حال حاضر چند طرح برای استفاده از این بنای تاریخی با اشاره به موقیعت آن پیشنهاد شده است که یکی از آنها این است که این بنا نگارخانه شود که البته ما هم طرحی را به مسئولان منطقه 4 ارائه کردهایم که این بنا میتواند موزه ادیان شود. وی تأکید کرد: علاوه بر مرمت عمارت ارباب هرمز، از شهردار منطقه 4 خواسته شد تا تصمیمی هم برای فضای بیرون این بنا گرفته شود و ساخت و سازی در اطراف آن صورت نگیرد. انتهای پیام/
92/12/03 - 10:34
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 37]