واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۳ اسفند ۱۳۹۲ (۱۰:۴۳ق.ظ)
ضعف سيستم هاي هوشمند درون خودرويي دليل افزايش تصادفات ناشي از خطاهاي انساني مدير بخش سيستم هاي هوشمند حمل و نقل سيزدهمين کنفرانس بين المللي مهندسي حمل و نقل و ترافيک گفت: ضعف سيستم هاي هوشمند درون خودرويي، تصادفات ناشي از خطاهاي انساني را در کشور افزايش داده است.
به گزارش خبرگزاري موج، دکتر مهدي تشکري هاشمي در آستانه برپايي سيزدهمين کنفرانس بين المللي مهندسي حمل و نقل و ترافيک که از روز سه شنبه ششم اسفند ماه در برج ميلاد برگزار مي شود با اعلام اين مطلب افزود: در حاليکه به کارگيري سيستم هاي هوشمند ITS درون خودرويي از قبيل سيستم هشدار براي جلوگيري از خواب آلودگي راننده، سيستم فاصله خودرو با خودرو جلو ، سيستم هاي جديد ترمز، ايربگ و ... براي خودروسازان دنيا به استانداردهاي اجباري تبديل شده است، متاسفانه در خودروهاي توليد داخل کشور، توجه جدي به اين سيستم ها به چشم نمي خورد.
وي با ابراز تاسف از اينکه تکنولوژي توليد خودروهاي ايراني به ويژه در زمينه سيستم هاي هوشمند درون خودرويي مربوط به
دهه 80 ميلادي است، تصريح کرد: به کارگيري اين سيستم ها از آنجا که سبب کاهش خطاي انساني شده، ايمني راننده و مسافران را تامين مي کند، مي بايست به استانداردهاي اجباري توليد خودرو تبديل شود تا بتواند، ايمني را براي راننده و مسافران افزايش دهد.
تشکري هاشمي گفت: سيستم هاي هوشمند حمل و نقل که با هدف استفاده از ابزارهاي فناوري اطلاعات و ارتباطات و سيستم هاي کنترلي طي سال هاي اخير در کشور گسترش يافته، سبب مديريت بهتر ترافيک و توسعه ايمني در شهرها و جاده هاي مختلف کشور شده است، اما هنوز فاصله زيادي تا بهره برداري صحيح و کامل از اين سيستم ها داريم.
مدير بخش سيستم هاي هوشمند حمل و نقل سيزدهمين کنفرانس بين المللي مهندسي حمل و نقل و ترافيک اظهار داشت: رشد و توسعه سخت افزاري در زمينه سيستم هاي هوشمند حمل و نقل و بهره برداري صحيح از آن ها نيازمند برنامه ريزي کلان و داشتن سند ملي ITS در کشور است.
وي افزود: هر چند شکاف تکنولوژي و بهره برداري صحيح از سيستم هاي ITS در کشورهاي جهان سوم بيشتر به چشم
مي خورد، اما در ايران پيشرفت هاي مثبتي در زمينه به کارگيري اين سيستم ها صورت گرفته است.
دکتر تشکري با اشاره به اينکه اين پيشرفت ها به ويژه در زمينه توسعه سخت افزاري چشمگيرتر بوده، است، تصريح کرد: خوشبختانه دستگاه هاي مسئول و به ويژه پليس راهنمايي و رانندگي درک خوبي از کارايي و اهميت اين سيستم ها در افزايش ايمني داشته و از 2 سال پيش نيز پروژه ملي ITS و معماري سيستم هاي هوشمند حمل و نقل در کشور از سوي پژوهشکده حمل و نقل و سيستم هاي هوشمند دانشگاه صنعتي امير کبير در حال تدوين است.
به گفته دکتر تشکري هاشمي، قرار است، ابعاد مختلف و ظرفيت هاي پروژه ملي ITS و معماري سيستم هاي هوشمند حمل و نقل در کشور همزمان با سيزدهمين کنفرانس بين المللي مهندسي حمل و نقل و ترافيک در قالب کارگاه هاي آموزشي به متخصصان، صاحبنظران و مديران مرتبط با اين حوزه ارايه شود.
وي يادآور شد: از ميان بيش از 150مقاله که با موضوع سيستم هاي هوشمند حمل و نقل به دبيرخانه اين کنفرانس رسيده است
21 مقاله انتخاب شده اند که به ابعاد مختلف پيشرفت و تکنولوژي، سيستم هاي درون خودرويي و ارتباطات و نقش ITSدر ايمني
حمل و نقل مي پردازند.
گفتني است، سيزدهمين کنفرانس بين المللي مهندسي حمل و نقل و ترافيک" با حضور سفراي کشورهاي خارجي و جمعي
از چهره هاي مطرح اين حوزه از امريکا، اروپا و استراليا طي روزهاي 6 و7 اسفند ماه امسال در برج ميلاد برپا مي شود.
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 40]