واضح آرشیو وب فارسی:تابناک: لزوم جوانگرايي فوتبال ايران
حسين عبدي
کد خبر: ۳۸۰۹۷۳
تاریخ انتشار: ۰۳ اسفند ۱۳۹۲ - ۰۹:۴۷ - 22 February 2014
اين روزها آمار و ارقام مختلفي درباره ميانگين بالاي سني بازيكنان ليگ برتري منتشر ميشود كه از كمتوجهي مربيان و باشگاهها به مقوله جوانگرايي حكايت دارد.دليل شكلگيري چنين روندي كاملا آشكار است؛
فوتبال ما نتيجهگرا شده و اگر تيمها نتيجه نگيرند، مديران و مربيان جايگاه خود را از دست ميدهند. از طرفي عمر مديريتي كم است و به تبع آن عمر مربيگري در فوتبال ايران طولاني نيست و به همين دليل كسي نميتواند با بكار گرفتن بازيكنان جوان، يك پروسه بلند مدت را به سرانجام برساند.
به همين دليل از مربياني و استفاده ميشود كه بتوانند زود بازده باشند و اگر در كوتاه مدت نتيجهاي حاصل نشد، سريعا جايگزيني صورت ميگيرد. اين به معني تغييرات زياد و عدم برنامهريزي صحيح است و اگر برنامهريزي نباشد، چرخه بازيكنسازي درست عمل نميكند.
البته سن، ملاك عمل بازيكنان نيست، بلكه آمادگي آن بازيكن ملاك عمل است. بهطور مثال يك بازيكن اروپايي با برنامهريزي وقتي به 21 و 22 سالگي ميرسد تقريبا در اوج آمادگي خود به سر ميبرد.وقتي در رابطه با پيشرفت فوتبال برنامهريزي درستي نداشته باشيم سرعت پيشرفت بازيكن كم ميشود و بازيكنان در سالهاي بعد با تجربهاي كه كسب ميكنند به آمادگي لازم ميرسند. بنابراين بازيكن در اروپا در 20 سالگي به اوج آمادگي ميرسد اما در ايران به بازيكن 25 ساله ميگوييم جوان است و بايد كسب تجربه كند. به همين دليل فوتباليستهاي ايراني در 27 تا 30 سالگي به اوج پختگي و آمادگي خود ميرسند.
اگر برنامهريزي درستي نداشته باشيم و بخواهيم با همان سبك و سياق گذشته به تربيت بازيكنان بپردازيم و باشگاهها به صورت جزيرهاي با آكادميهاي خود برخورد كنند، در نتيجه هيچ بازيكني توليد نميشود. از طرفي بايد به پيشرفت و آموزش مربيان هم فكر كنيم چون وقتي مربي به پيشرفت خود فكر نكند و دانش كافي را نداشته باشد، چطور ميخواهد باعث پيشرفت بازيكنان شود. مربيان حال حاضر آكادميها از تجربيات گذشته خود براي بازيكنان تعريف ميكنند و دانشهاي قديمي خود را به بازيكنان انتقال ميدهند؛ در صورتي كه آموزش بازيكنان بايد آكادميك و به روز باشد. در كشور امارات باشگاهها را ملزم به استفاده از بازيكنان جوان كردند اما اين كشور بنا به دلايلي همچون نبود منابعانساني اين كار را انجام داد. باشگاهها بايد خود را ملزم به استفاده از بازيكنان جوان كنند؛ مثل باشگاه چلسي كه در حال حاضر با بازيكنان بالاي 32 سال قرارداد نميبندد.استفاده از بازيكنان جوان بايد سياست خود باشگاهها باشد.
كسي نميتواند به باشگاهي بگويد كه از فلان بازيكن استفاده كند. اگر باشگاهها را ملزم به استفاده از بازيكنان جوان كنيم بازيكنان تلاش ميكنند به هر ترتيبي و با استفاده از رابطهها در باشگاهها با عنوان بازيكن جوان بازي كنند. با طرح اينگونه بحثها حضور دلالها و رابطهگري در فوتبال بيشتر ميشود. به نظرم اگر قصد داريم ليگ را جوانتر كنيم، بايد آموزش بازيكنان از سنين پايه را آغاز كنيم. بايد براي آينده بكاريم تا بتوانيم برداشت كنيم. بايد بازيكنان را از لحاظ تكنيكي و فيزيكي و همينطور اجتماعي آموزش بدهيم. اين مسيري است كه كشورهاي صاحب فوتبال مثل آلمان، انگليس و ايتاليا طي كردهاند و نتيجه هم گرفتهاند.
مربي سابق پرسپوليس
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: تابناک]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 73]