واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاری موج:
۳ اسفند ۱۳۹۲ (۷:۴۳ق.ظ)
هدف از بررسي و صرف هزينه براي غربالگري اطمينان از سلامتي جنين است گروه بهداشت و درمان
غربالگري يک واژه عمومي در طب است و معني آن تشخيص زودرس يا پيش از ابتلاء به بيماري مي باشد. غربالگري به چند فرم انجام مي شود ولي غربالگري که در حاملگي مد نظر است تشخيص زودرس ابتلاء جنين به گروهي از بيماريهاي ژنتيکي بنام ناهنجاريهاي کروموزومي كه شايعترين آن سندروم داون مي باشد. از ديگر نتايج غربالگري در حاملگي همچنين کشف بيماريهاي عمده مادرزادي را مي توان اشاره کرد.
دکترمهراندخت عابديني، متخصص زنان و زايمان وکارشناس مسئول اداره سلامت مادران وزارت بهداشت، درمان وآموزش پزشکي درخصوص غربالگري جنين درپاسخ به سئوالات موج در اين زمينه توضيحاتي داد:
*چه تعريفي براي غربالگري داريم؟
غربالگري يک واژه عمومي در طب است و معني آن تشخيص زودرس يا پيش از ابتلاء به بيماري مي باشد. غربالگري به چند فرم انجام مي شود ولي غربالگري که در حاملگي مد نظر است تشخيص زودرس ابتلاء جنين به گروهي از بيماريهاي ژنتيکي بنام ناهنجاريهاي کروموزومي كه شايعترين آن سندروم داون مي باشد. از ديگر نتايج غربالگري در حاملگي همچنين کشف بيماريهاي عمده مادرزادي را مي توان اشاره کرد.
*از چه زماني ميتوان به مشکلات جنين پي برد؟
طول مدت بارداري 40 هفته مي باشد. بهترين زمان انجام تست غربالگري، هفته 11-13 بارداري است.اين تست شامل يک سونوگرافي از جنين و يک آزمايش خون است.
*چقدر در آزمايش غربالگري خطا وجود دارد؟
ميزان تشخيص با آزمايش خون (بيوماركرها حدود 70 درصد) و با سونوگرافي(67 درصد) مي باشد مجموعا ميزان تشخيص با انجام سونوگرافي و آزمايش خون به 84 درصد مي رسد.
مثبت كاذب در غربالگري سه ماهه اول حدود 5% مي باشد يعني احتمال اينكه فردي تست را انجام دهد و جواب آن به طور كاذب مثبت باشد و در نتيجه نياز به تكميل بررسي با آمنيوسنتز باشد حدود 5 درصد است . قابل ذکر است که اين خطا بر حسب مهارت سونوگرافيست و آزمايشگاه متغير است.
در تست غربالگري احتمال خطر ذکر مي شود به هيچ عنوان هيچ تست غربالگري تاييد کننده و تشخيص نهائي بيماري را نمي دهد. حتي وقتي گفته مي شود مثلا 10/1 احتمال ابتلا است معني آن اين است که يك دهم احتمال ابتلا وجود دارد .و 90 درصد جنين سالم خواهد بود. بنابراين هر تست غربالگري مثبت براي تاييد نياز به تست تکميلي و تشخيصي دارد.
*چه محدوديت هايي در اين روش وجود دارد؟
از محدوديت هاي تست اين است كه مثبت بودن آن به معني ابتلاء نمي باشد ولي در صورت مثبت بودن لازم است پيگيري با تست هاي تشخيصي صورت گيرد ( منظور نمونه گيري از پرزهاي كوريوني و آمنيوسنتز)
*مزاياي غربالگري چيست؟
در بارداري در صورت محرز شدن بيماري هاي ژنتيکي جنين تا هفته 18-19 اجازه قانوني ختم بارداري توسط پزشک قانوني صادر مي گردد که از مزاياي غربالگري تشخيص در مراحل اوليه است. بنابراين وقتي ابتلاء جنين در مراحل اوليه ثابت مي شود امکان ختم حاملگي و خارج نمودن با روشهاي ساده تر وجود دارد. در حاليکه عدم انجام غربالگري در بسياري از موارد سبب تشخيص ديرهنگام مي گردد.
*اختلالات کروموزومي چيست؟
ماده ژنتيکي داخل سلول دسته بندي شده و بر روي کروموزوم ها قرار دارند. هر انسان داراي 46 کروموزوم است. گاه موقع تکثير سلول کروموزوم ها جابجا شده و چيدمان غيرطبيعي آنها منجر به مجموعه اي از مشکلات در جنين مي گردد. مثلا" در سندروم داون يا مونگوليسم سبب کندي يا عقب ماندگي ذهني، زبان بزرگ، حالت خاص چشمها شبيه نژاد مغول و همراهي ساير بيماريهاي مادرزادي که مهمترين آن بيماريهاي قلبي است.
*نتايج تستها؟
اين سوال خيلي جالب است. اصولا" هدف از چک آپ و صرف هزينه براي غربالگري اطمينان از سلامتي است. بهرحال ميزان ابتلاء گرچه در سنين مختلف فرق مي کند ولي با افزايش سن افزايش مي يابد، در حاملگي هاي پس از 35 سالگي 1درصد شيوع دارد. در بعضي گروهها مثل دوقلويي، استفاده از درمانهاي ناباروري و يا وجود سابقه ابتلاء در بيماريهاي قبلي، وجود سوابق ژنتيکي، سقط مکرر احتمال ابتلا را بيشتر مي کند و سن عوامل فوق سن مهمترين است. با تست غربالگري حداقل 35 درصد موارد سندرم داون شناخته مي شود.
بنابراين ضمن توصيه و توجه به اينکه حاملگي در سنين مناسب مي تواند با خطرات کمتر براي مادر و جنين همراه باشد. يادآوري مي کنم که براي حفظ سلامت در تمام دورانهاي زندگي انجا غربالگري ها توصيه مي شود. مثلا" غربالگري سرطان پستان، سرطان دهانه رحم، ديابت و غيره.....
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاری موج]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 69]