واضح آرشیو وب فارسی:ایرنا:
حرکت به سمت مذاکرات «برد - برد» تهران - ایرنا -مذاکرات هسته ای ایران و گروه موسوم به 1+5 امروز وارد مرحله جدیدی می شود. اگر دور نخست این مذاکرات در ژنو را مرحله مقدماتی تلقی کنیم، نشست امروز در وین را باید بخشی از گام نهایی و تکمیلی آن به حساب آورد.
در ادامه یادداشتی که روز سه شنبه روزنامه « ایران » با عنوان « حرکت به سمت مذاکرات برد - برد » منتشر شد آمده است : هر مذاکره معمولاً سه مرحله را طی می کند؛ پیش مذاکره، مرحله مذاکره و پس از مذاکره.
به نظر می رسد روند گفت وگوهای هسته ای ایران و 1+5 اکنون مرحله «پیش مذاکره» را پشت سر گذاشته است.
در این مرحله توافق شده غنی سازی ایران حفظ و تحریم ها بتدریج برداشته شود و همزمان با آن، دغدغه های غربی ها هم برطرف گردد.
بدون شک، با فرض توافق دو طرف بر سر اصول اصلی، مسائل جزئی دیگر مشکل ساز نیست.
بر این اساس ممکن است مذاکرات در این مرحله زمانبر باشد که طبیعی هم هست ولی از دید من نتیجه مذاکرات مثبت است.
این مهم ناشی از الزامات داخلی ایران و شرایط داخلی امریکا و الزامات بین المللی است.
یعنی ما برای توسعه و پیشرفت کشور نیازمند یک محیط بین المللی امن هستیم.
امریکا هم در صورت وجود مسأله ایران به عنوان یک چالش در سیاست خارجی خود، باید هزینه های زیادی را بپردازد.
کشور های اروپایی هم چون سیاست خارجی شان تبعی است و معمولاً در این گونه مسائل از امریکا پیروی می کنند خود به خود تمایل دارند این مذاکرات منتج به نتیجه شود.
بخصوص که آن ها از بازار گسترده ایران محروم شده اند. دو عضو دیگر شورای امنیت یعنی چین و روسیه هر چند در مذاکرات به نفع ایران موضع می گرفتند، اما این دو کشور شاید به نتیجه رسیدن مذاکرات را خیلی مطلوب قلمداد نکنند ولی با این حال چون از قبل موضع حمایتی نسبت به مذاکرات و فعالیت های هسته ای ایران داشته اند، نمی توانند موضع مخالف بگیرند.
در مجموع الزامات طرف های مختلف باعث شده که مذاکرات با وجود چالش های احتمالی مثمرثمر باشد.
البته موضوع مذاکرات هسته ای و توافق ژنو با حاشیه هایی در ایران، امریکا و برخی کشورهای عربی و اسرائیل همراه بوده است.
به تعبیری ممکن است در کشورهای یاد شده کارشکنی هایی در مقابل روند مذاکره هسته ای انجام شود، اما این کارشکنی ها تعیین کننده نیست.
در ایران افکار عمومی می داند که مذاکرات در سطح عالی تری طراحی شده و مقام معظم رهبری از جزئیات آن مطلع هستند.
لذا کسی نمی تواند از ایشان جلوتر حرکت کند.
در امریکا هم برخی جناح ها موضع سیاسی علیه این مذاکرات دارند و مخالفت می کنند اما دولت اوباما احساس می کند اگر این مذاکرات موفق شود یک برد سیاسی خوبی در مقابل جمهوریخواهان خواهد بود.
این برد و امتیاز آنقدر برای اوباما اهمیت دارد که می تواند در برابر فشار تندروها مقاومت کند کما اینکه برای وتو کردن رأی کنگره و تصویب تحریم های جدید اعلام آمادگی کرد.
از سوی دیگر خود جمهوریخواهان هم بتدریج به این نتیجه مهم می رسند که مخالفت در مسیر حل یک مسأله ممکن است بازتاب های منفی در داخل جامعه امریکا به ضرر آن ها دربرداشته باشد.
چون جمهوری اسلامی ایران الان درباره قضایای هسته ای شفاف عمل کرده و برای حل مسائل اعلام آمادگی کرده است.
حال اگر از سوی حکومت امریکا اخلالی در این روند ایجاد شود جامعه امریکا مسببان این اخلال را محکوم می کند.
رژیم صهیونیستی هم اگر می توانست تغییری در این باره ایجاد کند در فرصت مذاکرات قبلی این کار را می کرد. بنابر این من نسبت به نتایج گفت وگوها خوشبین هستم و معتقدم الزامات طرف های درگیر در این باره ایجاب می کند که نتایج مثبت و مورد رضایت طرفین در قالب گزینه «برد- برد» حاصل شود. هر چند فشارها و حاشیه هایی هم ممکن است در مسیر مذاکرات هسته ای وین باشد اما این فشارها تعیین کننده نیست.
*نوذر شفیعی
اول**1104
انتهای پیام /*
: ارتباط با سردبير
[email protected]
29/11/1392
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 20]