واضح آرشیو وب فارسی:مهر:
استانها > جنوب > هرمزگان
خانه هایی که به زیر شنهای روان می روند/ شنهای روان کابوس روستاییان"کندال"
سیریک - خبرگزاری مهر: شن های روان کابوسی است که سال های سال روستاهای شرق استان هرمزگان به خصوص در شهرستانهای جاسک، سیریک و میناب با آن دست و پنجه نرم می کنند، اما متاسفانه مسئولان و متولیان مقابله با این پدیده طبیعی هنوز چاره اندیشی مناسبی نکرده و با اجرای طرح های مقطعی درد را دو چندان می کنند.
به گزارش خبرنگار مهر، اینجا مردم ناگزیر به ترک خانه ها و گاهی هم ترک روستاهایشان می شوند. این روستا که زندگی مردمانشان توسط شنها مختل شده "کندال" نام دارد. روستای کندال بخش بمانی از توابع شهرستان سیریک در 175 کیلومتری مرکز هرمزگان قرار دارد. "کندال" همانند روستاهای شهرستان جاسک سالهاست که با شنهای روان مبارزه می کند. خانه هایی که در محاصره شنها قرار می گرفت، ساکنان روستا باز هم مقاومت می کنند به این امید که شاید دستی بیاید و لشکر شنها را به عقب براند اما وقتی چنین نشد، اهالی "کندال" هیچ راهی نمی بینند جز گذاشتن خانه و خاطره هایشان میان شنهایی که آنقدر قد برافراشته اند که فاصله ای میان خانه وشن نمی ماند. برای اینکه جلوی هجوم لشکر شنها گرفته شود حصاری می باید ایجاد شود، حصاری که برای تثبیت شنهای روان استفاده می شود شامل مالچ پاشی، باد شکن های طبیعی و مصنوعی است که اگر باشند سدی می شوند که به راحتی مجالی برای خودنمایی شنها نمی دهند و آن زمان که شنها در این سد رخنه ایجاد کنند روستا تهدید می شود. هر چند که تهیه این موانع، مقدماتی می خواهد و هزینه ای که همت مالی می طلبد اما بیابان زایی و همچنین ایجاد امنیت آب و غذا در اراضی خشک باید با دستور العملهای توسعه پایدار در تمام سطوح تلفیق و تکمیل شود. بیابان زایی در هرمزگان قابل انکار نیست و فرایند بیابان زایی به معنی تخریب سرزمین، خشکسالی و تهدید روز افزون است و پیامدهای مخرب این فرایند بر جوامع بشری تاثیرات بسیاری را گذاشته است به طوریکه در برخی از این سهل انگاری ها روستاها و اراضی کشاورزی بسیاری غیرقابل استفاده شده است. مجید وفادار مدیر کل سازمان محیط زیست هرمزگان در گفتگو با خبرنگار مهر گفت: ایران از سال 1375 به کنوانسیون ملل متحد جهت بیابان زدایی در کشورهایی که دائم در معرض خشکسالی و بیابان زایی قرار دارند پیوست و اینکه سازمان ملل متحد سال 2006 میلادی را به عنوان سال جهانی بیابان و بیابان زدایی اعلام کرد. وی عنوان کرد: با توجه به وقوع بحران خشکسالی چند ساله در شرق و جنوب کشور و آثار و تبعات بسیار وسیع و گسترده کاهش شدید اعتبارات استانی بیابان زدایی در ایران، تحقق اهداف کمی قانون برنامه چهارم توسعه را در این زمینه با تهدید جدی مواجه کرده است. وفادار افزود: هرمزگان بر اساس پارامتر های آب و هوایی از نظر بارندگی، درجه حرارت، رطوبت تبخیر، میزان پوشش گیاهی و همچنین به لحاظ ساختارهای زمین شناسی جزء مناطق بیابانی طبقه بندی می شود. مدیر کل سازمان حفاظت محیط زیست هرمزگان افزود: بر اساس آخرین بر آوردها بالغ بر یک میلیون و 565 هکتار از اراضی جلگه های ساحلی استان را عرصه های بیابانی تشکیل می دهند.
وی با اشاره به عوامل موثر در بیابان زایی خاطرنشان کرد: هرمزگان جزو نواحی بیابانی طبقه بندی شده و بیابان زائی در این استان مصداق نداشته بلکه بجای این پدیده، تخریب مناطق بیابانی و ایجاد کانونهای بحرانی است که نتیجه آن حرکت شنهای روان و آثار و عواقب ناشی از آن منتهی می شود. به گفته وفادار، رشد اقتصادی، همزیستی با محیط زیست و مسئولیت پذیری اجتماعی سه رکن کلیدی توسعه پایدار بوده و مفهوم توسعه پایدار چارچوبی برای سیاستهای جامع اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی و توسعه استراتژیهای مکمل فراهم می کند. وی ابرازداشت: دنبال کردن اهداف توسعه پایدار نیازمند تفکرات جدید در خصوص توسعه اقتصادی و الگوی رفتاری مرتبط با آن بوده و ضروری است روش ها، عملیاتها و امکاناتی که برای دستیابی به اهداف بکار برده می شوند مورد بررسی قرار بگیرند منابع طبیعی هر کشور بستر حیات بشر و توسعه پایدار اقتصادی محسوب شده و ضرورت برنامه ریزی برای مدیریت بهینه این منابع از اهمیت ویژه ای برخوردار است. وجود بیابان و بیابان زایی در هرمزگان قابل انکار نیست جای سوال است چگونه باید جلوی بیابانزایی گرفته شود و وجود بیابان را چطور مهار کنیم، که دوباره بیابان زایی نشود و آنچه وجود دارد را چکار کنیم که پیش روی نکند؟ احمد خاکی زاده عضو شورای اسلامی روستای "کندال" در این زمینه می گوید: روستای "مقسان" روستایی شناخته شده با قدمت تاریخی بیش از 150 سال بوده که به دلیل هجوم شنهای روان و عدم وجود آب شرب مصرفی، اهالی جابجا شده و در حال حاضر این منطقه به روستایی متروک و دفن در شنهای روان تبدیل شده است. وجود نخستین پاسگاه دریابانی در روستای مقسان متروک که مربوط به زمان پهلوی بوده خود بیانگر قدمت تاریخی این روستاست. خاکی زاده عنوان کرد: روستای کندال فعلی واقع در 45 کیلومتری مرکز شهرستان سیریک زائیده روستای مقسان در گذشته بوده و با در بر داشتن 200 خانوار دارای جمعیتی بالغ بر هزار نفر است. به گفته اهالی روستای کندال حرکت شنهای روان مردم را با معضلات فعالیتهای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و همچنین با مشکلات جسمی و روحی مواجه کرده است. به گفته مسئول خانه بهداشت این روستا بیشتر مردم با مشکل کلیوی دست و پنجه نرم کرده و حتی سه نفر دیالیزی و تحت نظر پزشک هستند. تلاشهای خبرنگار مهر برای پیگیری موضوع جلوگیری از روند بیابان زایی توسط اداره کل منابع طبیعی استان هرمزگان نیز بی نتیجه ماند. ----------------------------------- گزارش از زینب نورالدینی
۱۳۹۲/۱۱/۲۷ - ۱۱:۳۸
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 37]